Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2000/2001 - I. část


31.8. jsme ráno v 8.00 zahájili nový školní rok. Již v průběhu prázdnin však prostory školy zaznamenaly určité změny: pokračovala další etapa nátěrů oken, byly vymalovány třídy I. stupně včetně WC a chodba v suterénu (šatny). Nový kabát, tedy podlahu a obložení, má školní jídelna. A také naše ředitelna - též vymalovaná - se honosí novou kuchyňskou linkou. Vedle nátěrů dřevěných krytů rohů bylo dokončeno přepažení mezi školní družinou a kanceláří vedoucího stravovny. Náš pedagogický sbor byl posílen o paní učitelku Křížovou Pavlínu, která ukončila studium a aprobovaně bude učit zejména český jazyk a dovede 9. ročník k závěru školní docházky. Vzhledem ke zranění je od počátku školního roku práce neschopna p. učitelka Skřivánková J. Paní učitelka Imrichová O. převzala povinnosti vyučující na I. stupni (5. ročník). Prvňáčky přivítá p. učitelka Machová K., která spolu s p. uč. Imrichovou pokračuje ve studiu PF MU Brno.
 
V prvních dnech školního roku vyšlo 1. číslo Rapšach Planet roč. 2000/2001 a 4. ročníkem pokračuje soutěž školní studovny (SŠS) - 1. kolo (téma - olympijské hry).
20.9. bylo odehráno 1. kolo florballového turnaje trojic. Týmy jsou rozděleny na dvě skupiny:
SKUPINA "A"
1. Klíma P., Krejčí J., Adensam. R.
2. Štěpánek L., Knutelský T., Čadek P.
3. Novák P., Beníšek J., Tománek R.
4. Kronika P., Gráf M., Kolář J.
SKUPINA "B"
5. Macho O., Macho J., Mayer J.
6. Slavík M., Kryl J., Charvát M.
7. Pavlačka M., Čuli J., Hadač V.
Další informace jsme převzali z reportáže Rapšach Planet č. 4/2000-2001: Florbalové play off. Ze skupiny "A" postoupilo družstvo 1 (Petr Klíma, Ruba Adensam a Jirka Krejza), družstvo 3 (Pavel Novák, Honza Beníšek a Radim Tománek). Ze skupiny "B" postoupilo družstvo 5 (Ondra "Kuře" Macho, Kuba Macho a Honza Mayer), družstvo 6 (Michal Slavík, Honza Kryl a Míra Charvát).
1. zápasy: 1 - 6 2:1 p 5 - 3 3:0 Nejtrestanější hráči: Macho O. - 5 min Charvát M. - 2 min Hadač V. - 1min 30 s. Střelci: Krejčí J. - 20 gólů Adensam R, Macho J. - 9 gólů Macho O. - 8 gólů Slavík M. - 5 gólů
2. zápasy: 6 - 1 0: 3 3 - 5 0: 10 Tresty: Adensam R. - 1 min Střelci: Krejčí J. - 20 gólů Macho J., Macho O. - 13 gólů Adensam R. - 10 gólů Slavík M. - 5 gólů
V 2. zápasech se rozhodlo o postupu do finále, který vybojovalo družstvo 1, které se utká ve dvou vítězných zápasech s družstvem 5. O třetí místo se utkají družstva 3 a 6. Podle závěrečné zprávy v časopisu Rapšach Planet č. 5 (leden 2001), který vyšel 3.1. 2001 byl ukončen florballový turnaj v měsíci prosinci. 
Celkové umístění: 1. místo (R. Adensam, P. "FOUS" Klíma, J. Krejza) - výhru dobyli vítězstvím 3 : 2, když rozhodující nájezd proměnil Ruba Adensam. 2. místo (J. Macho, O. "Kuře" Macho, H. Mayer) 3. místo (H. Beníšek, P. Novák, R. Tománek) 4. místo (M. Slavík, M. Charvát, H. Kryl). Vyhlášení All Stars: Brankáři - 1. P. Novák, 2. H. Mayer Obránci - 1. R. Adensam, 2. M. Charvát Útočníci - 1. J. Macho, 2. M. Gráf  Zvláštní poděkování bylo uděleno Radku Dvořákovi za kvalitní výkony rozhodčího.
26.9. navštívili žáci 9. ročníku spolu se svojí třídní učitelkou výstavu "Vzdělání a řemeslo" v Českých Budějovicích. Jako tradičně se zde seznámili s nabídkou studia na SŠ, účastnili se ukázek práce studentů "naživo", mohli si vytvářet pořadí jednotlivých soutěžních exponátů apod.
Vzhledem ke zvýšené nemocnosti učitelů naší školy nastoupila na výpomoc paní učitelka Bednářová Pavlína.
V průběhu měsíce září a října byly zakoupeny další počítačové výukové programy a bylo provedeno zabezpečení počítačových dat.
Od měsíce října navštěvují žáky 9. třídy učitelé ze středních škol pro nábor žáků ZŠ ke studiu na SŠ.
13.10. jsme spolu se ZvŠ obdrželi oficiální ohodnocení ve výtvarné soutěži "Výstava nejen ve škole - "Zóna"Z" - "laureát" spolu se dvěma hodnotnými výtvarnými publikacemi o výchově dětí k výtvarnému sebevyjadřování.
 
Ve dnech 13. - 15.10. se uskutečnila víkendová výprava turistů a jejich příznivců z řad našich žáků do školícího střediska CHKO na Hajnici. Vedle her dovádivých, opékání buřtů a náročné cesty na kolech tam a zpět (a mnohého dalšího - cesta na Hajnici zkratkou, před výpravou škrábání brambor, Peršlák, rašeliniště Pelé, zpívánky) vystopovali některé vojenské objekty (bunkry) - na třetí pokus - z období 2. světové války.
 
Díky projektu (grantu) souvisejícímu s prevencí zneužívání návykových látek - sestavenému naším panem ředitelem - a také díky (!!!) sponzorskému daru manželů Pučerových (drůbežárna London) zprovozňujeme hrnčířský kruh pro volnočasové aktivity zájemců i pro výuku. Tento kruh je umístěn ve školní dílně.
18.10. nás navštívily dvě naše bývalé žákyně - Anna Kořínková a Marie Snětinová. Podělili se o to, "co život dal a dává" a navštívili své bývalé spolužáky.
Od 20.10. opět měříme "kyselé deště s Terezou". 21.10. se uskutečnilo přátelské setkání s důchodci v Halámkách. Tohoto setkání se zúčastnili někteří naši žáci spolu se svými učiteli v rámci kulturního vystoupení: pěvecký a flétnový kroužek, recitátorky z osmé třídy. Vystoupení našich dětí se líbilo a jako odměnu dostaly sladký balíček.
30.10. se uskutečnil zájezd žáků 8. a 9. ročníku do Národního divadla a zhlédli zde večerní představení "Obsluhoval jsem anglického krále".
4.11. uspořádali turisté spolu se svými spolužáky a některými učiteli výpravu do plaveckého bazénu v Českých Budějovicích.
13.11. se uskutečnila pedagogická rada a následně i rodičovské schůzky.
15.11. se konala burza škol za účasti našich nejstarších žáků a výchovné poradkyně. Žáci zde mají možnost seznámit se se studiem na různých typech středních škol a učilišť. V rámci jejich přípravy ke studiu se již uskutečnilo v prostorách naší školy několik setkání deváťáků s výchovnými poradci ze středních škol, kteří je informovali o možnostech studia, využití volného času, ubytování apod. Pro tyto účely je k dispozici vycházejícím i informační nástěnka o studiu na SŠ.
15.11. se uskutečnila ustavující schůze Žákovského parlamentu ZŠ v Rapšachu. Jeho předsedkyní byla jednomyslně zvolena žákyně 9. ročníku Veronika Bednářová. Úvodní slovo ředitele školy se týkalo námětů práce parlamentu a jeho fungování. Parlamentní představitelé jednotlivých tříd si mají připravit návrhy související s činností parlamentu, jeho působností a pravomocemi, spoluprácí s pedagogy apod. a zároveň vytvořit Desatero fungování parlamentu. Parlament se má scházet jednou za 14 dní nebo podle potřeby, svolává ho předseda nebo ředitel (zástupce ředitele) školy. Jednání se účastní nezávislý tisk (novináři z Rapšach Planet). Zástupci jednotlivých tříd v parlamentu: 1. třída - Linda Šebestová, Míša Svoboda 2. třída - Andrejka Poláková, Dáša Bodocká 3. třída - Lenka Cvrčková, Péťa Šebesta 4. třída - Petina Ševčíková, Pavlík Koranda 5. třída - Irenka Mrázová, Adam Soukup 6. třída - Eliška Marešová, Pepíno Schreib 7. třída - Verča Pachtová, Lukáš Oesterreicher 8. třída - Jitka Řehořová, Jaromír Jáchym 9. třída - Verča Bednářová (předsedkyně), Marcela Smutná.
Od 10.11. probíhá turnaj ve vybíjené mezi družstvy žáků od 1. do 6. třídy. Vítězem klání mezi páťáky a šesťáky se stalo družstvo šesťáků - o jediný kapitánův život. Turnaj organizuje žák 7. třídy J. Kolář spolu s P. Smitou z 6. ročníku.
20.11. nás navštívila naše bývalá žákyně Liba Kubátová.
21.11. se uskutečnila výprava žáků 1. - 3. třídy do Českých Budějovic. Navštívili divadelní představení Kocour v botách v Malém divadle.
22.11. divadélko Kos dětem představilo pohádku Jak se léčí princové v prostorách naší tělocvičny.
23.11. nás navštívila bývalá žákyně Monika Kupcová.
24.11. se uskutečnila prodejní výstava knih - paní Havlová z Českých Velenic.
24.11. proběhla akce "Děti obci". Žáci jednotlivých tříd se se svými učiteli zaměřili na úklid školních a obecních prostor (zejména těch, které nejvíce využíváme): 1. a 2. třída - úklid kolem školy, cesta k návsi, náves, kolem čekárny a restaurace (posbírat papírky, zamést) 3. a 4. třída - úklid chodníku před školou (zametení, odvoz listí) 5. a 6. třída - hrabání listí na zahradě (odvoz listí na kompost) 7. třída - přeložení kompostu 8. třída - broušení a nátěr lavic 9. třída - úklid, stěhování a evidence inventáře (malá a velká půda).
27.11. nastoupila na výpomoc za nemocnou kolegyni paní učitelka Voříšková Ivana a působila u nás do konce prosince.
28.11. se zhlédli žáci 6. a 7. ročníku spolu s některými učiteli večerní divadelní představení ve Stavovském divadle "Kristinčin návrat". V posledním čísle Rapšach Planet za rok 2000 reagovala na toto představení žákyně 7. třídy Veronika Pachtová takto: "Mám za sebou nejhezčí den mého života. Byla jsem totiž ve Stavovském divadle. Chcete o něm říct něco bližšího? Odjezd se konal 28.11. tohoto roku z Rapšachu. Jeli jsme do Stavovského divadla na představení "Kristinčin návrat". V hlavních rolích: Martina Stehlíková (Kristína, neteř faráře Dona Blasia), Jiří Langmajer (Florindo), Václav Postránecký (kapitán Thomas), Vladislav Beneš (dosti legrační sluha jménem Pedro, míšenec) a další. Výletu se zúčastnili: šesťáci, sedmáci (pochopitelně i se mnou) a pár učitelů. Cesta trvala hrozně dlouho. Naštěstí jsem měla doslova skvělou společnici, s kterou byla veliká legrace.
Únava mě přešla, jen co jsem překročila práh divadla. Vše se tam tak krásně lesklo, dokonce i sedačky, sice trochu nepohodlné, ale to mně vůbec nevadilo. Jinak bylo představení krásné. Zpátky jsme museli asi kilometr běžet, protože nám řidič zastavil dál. Potom jsme se téměř všichni snažili usnout. Hodiny totiž už dávno odbily půlnoc. Hrozně se mi v divadle líbilo a doufám, že ostatním také."
29.11. se naši fotbalisté zúčastnili turnaje v Třeboni. V nelehkých bojích a nemalé konkurenci zaujali 2. místo ve své II. skupině. V jednom z utkání zvítězili nad družstvem Gymnázia Třeboň 4 : 0. Soupiska zúčastněných žáků v turnaji: Sokolík M., Štěpánek L., Hadač V., Lehký M., Adensam R., Mach O., Slavík M., Pavlačka M., Kronika P., Gráf M., Novák P., Macho J.
1.12. byl odehrán další zápas v sérii klání ve vybíjené mezi žáky 1. stupně a šesťáky. Tentokrát se střetli zástupci 3. a 4. třídy. V téměř vyrovnaném duelu nakonec třeťáci podlehli o čtyři "životy".
5.12. nás jako tradičně navštívil Mikuláš, anděl a čerti. Celé procesí procházelo všemi třídami - počínaje našimi nejmenšími. Mikuláš majestátně a vlídně vždy prohovořil k přítomnému osazenstvu žáků a učitele. Milý úsměv anděla těšil hlavně ty malé ve chvílích, kdy jako nejzlobivější byli odnášeni do pekla. Čerti byli jako vždy velice rozverní a nenechali v klidu jediného žáčka či žačku. Hlavně u těch větších se odehrávaly drobné potyčky mezi čerty a "oběťmi", kterým mnohdy pomáhali jejich spolužáci. Téměř v každé třídě - zejména u těch malých - se našel někdo, kdo obměkčil čertí řádění písničkou nebo básničkou. Dobrotivě tvářící se a většinou mlčenlivý anděl vždy každého odměnil malou sladkostí. Celý průvod se před hodinou jedenáctou vydal k dětem místní mateřské a zvláštní školy.
6.12. se konalo vystoupení dětí flétnového kroužku před spolužáky z 1. - 4. třídy v programu "Veselé hraní, zpívání i poslouchání". V široké a rozmanité škále skladeb a skladbiček (Já do lesa nepojedu, Okolo Třeboně, Beskyde, Beskyde, Pod naším okýnkem, Já husárek malý, Červený šáteček, Holka modrooká, Marjánko, Marjánko, Husličky, Červená růžičko, Haj husičky, Ej od Buchlova, Maestózo, Tenuto, Ballet - J. A. Hiller, Píseň č. 8 - J. Lully, Hvězdičko blýskavá a Časy se mění) představily svým kamarádům průřez svým uměním v historickém sledu vývoje hudby a hry na flétnu. Děti si také zazpívaly. Celé setkání se neslo v duchu hudebních dialogů účinkujících a diváků.
8.12. nás navštívili dva bývalí deváťáci - Milan Mráz a Pavel David.
11.12. nás navštívil náš bývalý žák Josef Lehký.
15.12. se uskutečnilo další kolo ve vybíjené tentokrát mezi prvňáčky a druháky. Po nečekaných zvratech ve vývoji utkání zvítězili o dva "životy" reprezentanti 2. třídy.
19.12. byly uveřejněny výsledky soutěže časopisu Rapšach Planet na téma: "Obrázek mého nejoblíbenějšího Pokémona". Původní tvorbu žáků 1. - 9. třídy hodnotila odborná porota a rozhodla takto - - kategorie 1. - 4. třída : 1. místo Dominik Špimr (2. třída) 2. místo Simona Prokešová (2. třída) 3. místo Jitka Řehořová (4. třída) 4. místo Petr Šebesta - kategorie 5. - 9. třída : 1. místo Jan Kryl (8. třída) 2. místo Pavlína Vochozková (6. třída) 3. místo Jana Kepková (6. třída) 4. místo Luboš Sokolík (7. třída).
Od konce listopadu jsme se připravovali na ukončení kalendářního roku dne 22.12. 2000. Součástí školních oslav konce milénia byla společná vánoční besídka I. a II. stupně spolu se soutěžemi "Chcete být milionářem?" a "Chcete být inteligentem?" a diskotékou v prostorách tělocvičny. Besídka byla spojena s pěveckým a recitačním vystoupením žáků včetně kramářské písně od J. Nohavici "V jednym dymku..." připravené žáky 5. třídy, představil se flétnový kroužek, společně jsme si zazpívali koledy a šesťáci uvedli diskotétu předtančením.
9.1. 2001 vyučující zeměpisu p. uč. Skřivánková Jana vyhlásila podmínky Zeměpisné olympiády pro žáky II. stupně. Témata pro jednotlivé ročníky: 6. roč. - vesmír, glóbus a mapa 7. roč. - Afrika, Austrálie a Oceánie 8. roč. + 9. roč. - ČR, hospodářský zeměpis Soutěž probíhala ve dvou částech - s atlasem a bez atlasu. Termín konání: 6.2. a 2001, uzávěrka přihlášek - 29.1.
Výsledky: kategorie 6. třída - 1. místo Iva Píšová, kategorie 7. třída - 1. místo Jaroslav Kolář, kategorie 8 + 9. třída - 1. místo Jakub Macho, 2. místo Ondřej Skřivánek, 3. místo Robert Adensam, 4. místo Rostislav Štelner
12.1. nás navštívili dva bývalí žáci - Michal Vobejda a Štěpán Mráz. Odpoledne spolu s dalším naším bývalým žákem Michalem Šroubem, jeho bratry a jejich kamarády sehráli přátelský fotbalový (tréninkový) zápas v prostorách školní tělocvičny.
Od poloviny ledna si několik žákyň a žáků 6. třídy spolu se svou třídní učitelkou Kvapilovou Ivanou připravili pro všechny zájemce několik zajímavých akcí. Ta první se týkala her na počítačích pro děti ze ŠD a vedoucími byli Tomáš Knutelský, Petr Čadek a Petr Smita. Termíny konání: úterý 16.1. a podle zájmu budou stanoveny další. Iva Píšová si připravila pro milovníky zpěvu na 15.1. "Zpívání s Ivou" od 14.00 v učebně 6. třídy. Výlet do historie a říše strachu připravili pro všechny zájemce Jindra Vlk Macho a Petr Čadek promítáním filmu (videa) "Mumie" v učebně zeměpisu. Titíž žáci nás 26.1. pozvali od 13.00 na další úspěšný snímek "Bláznivý příběh Robina Hooda." Ilona Dvořáková, Petra Grundzová a Marcela Benešová otevřely 17.1. ve své třídě od 12.45 hodin kadeřnický a kosmetický salón pro krásychtivé dívky z 1. - 5. třídy. Nabídly praktické rady v této sféře dívčích zájmů spolu s konkrétním provedením požadovaných krášlících procedur. Výtvarné soutěžní odpoledne "Namaluj si Nej květinu" si připravily Eliška Marešová a Lenka Pavlačková (středa 24.1. v učebně 6. třídy od 12.40 do 14.15 hodin) a vyvrcholilo těmito výsledky:
1. třída: 1. Janečková Kristýnka, 2. Vávrová Pavla, 3. Závišová Monča
2. třída: 1. Bodocká Dáša, 2. Tundr Pavlík, 3. Špimr Dominik
3. třída: 1. Kvapilová Adélka, 2. Grundzová Kačka, 3. Šislerová Evička
Vedle těchto inspirujících odpolední si také všichni zájemci ze ŠD mohli rozhýbat tělo při cvičení aerobiku dne 26.1. od 12.45 hodin v prostorách půdní vestavby. A kdo vedl cvičení? Opět žákyně 6. třídy - Marcela Benešová, Ilona Dvořáková, Petra Grundzová a Pavlína Vochozková.
Ve dnech od 14.1. do 21.1. se uskutečnil lyžařský výcvikový kurz pro všechny zájemce z řad našich žáků počínaje 3. třídou. Účastníci výcviku zápolili v již tradičním slalomu tentokrát v Deštné v Orlických horách. Umístění v jednotlivých kategoriích:
I. družstvo (hoši): 1. Skřivánek Ondra, 2. Lehký Míra, 3. Kronika Pepa, 4. Novák Pavel, 5. Čechal Honza
I. družstvo (dívky):
1. Viktorová Lucka, 2. Řehořová Jitka, 3. Sokolíková Lucka, 4. Pudilová Petra
II. družstvo (hoši): 1. Tománek Radim, 2. Štelner Rosťa, 3. Kronika Petr, 4. Charvát Majk, 5. Beníšek Honza, 6. Oesterreicher Lukáš, 7. Jáchym Jaromír
II . družstvo (dívky): 1. Kepková Janča, 2. Adensamová Lucka, 3. Smutná Marcelka
III. družstvo (hoši): 1. Gráf Martin, 2. Soukup Vašek, 3. Kolář Jára
III. družstvo (dívky): 1. Kvapilová Adélka, 2. Zimmelová Anetka, 3. Charvátová Markétka, 4. Voltrová Ivetka
24.1. se uskutečnila pedagogická rada a řešila otázky spojené s ukončením klasifikace za 1. pololetí.
26.1. žáci a žákyně 1. stupně soutěžili v recitaci a dosáhli těchto výsledků: 1. třída - 1. Šebestová Linda,  2. Cvrčková Anička, 2. třída - 1. Poláková Andrejka , 2. Prokešová Simča 3. třída -  4. třída - 1. Cvrčková Lenka, Kulatá Štěpánka, 5. třída - 1. Pachtová Kačka
26.1. byly vyhlášeny výsledky 2. kola výtvarné soutěže Pokémon - "Můj vymyšlený Pokémon": - kategorie 1. - 4. třída:
1. místo Anička Cvrčková (1. třída) - "Knoflounek" (místo prstíků má jehličky, knoflíkový útok, střílí knoflíky, šitý Pokémon, bydlí v šicím stroji)
2. místo Ivanka Ševčíková (2. třída) - "Bubelák"
3. místo Jiřka Řehořová (4. třída) - "Doug 1001"
- kategorie 5. - 9. třída:
1. místo Jan Kryl (8. třída) - "Demon X"
2. místo Mark Rosler (5. třída) - "Gabumon"
3. místo Pavlína Vochozková - "Sumebody".
29.1. se v prostorách 2. třídy konal zápis budoucích prvňáčků v čase mezi 14.00 a 17.00 hod. Zápisu se zúčastnilo 14 dětí, 1 dívenka se s rodiči dostaví v náhradním termínu. Nová 1. třída bude převážně "klučičí" - 12 chlapců a 3 dívky: Bárta Zdeněk, Šuchová Anna, Ferenc Jan, Gladics Petr, Gorolová Simona, Havel Lukáš, Janeček Martin, Jiroutek Dominik, Krekl Jan, Marešová Eva, Pytel Jan, Smita Jakub, Sokolík Miroslav, Špimr Michal, Šroub Jan.
Všechny děti provázela při prvním poznávání školního prostředí paní učitelka Havlová Květa spolu s pohádkovými bytostmi: uvítání přichystali dva šášulové (Lukáš Štěpánek a Andrejka Poláková). Potom budoucí žáček pomáhal panu králi (Pepa Schreib) počítat korálky do 22. Půvabná vodní víla (Eliška Marešová) uvedla prvňáčka do podvodní říše a vodník (Janča Kepková), neznalý barev, ho vyzpovídal z těch základních (červená, modrá atd.). Baba Jaga (Jitka Řehořová) a Pipi (Marcela Benešová) zkoušely dítko (již) školou povinné z tvarů (kruh, čtverec aj.) a za to dostalo voňavé perníčky. 
Sličná princezna (Lenka Marešová) pozvala každého k veselému malování - "holčičku či kluka - co chce tvoje ruka". A kromě perníčků (připravila je paní učitelka Nováková Anna s děvčaty z "dovedek") si děti odnášely od dalšího šášuly (Lucka Sokolíková) dárky připravené dětmi ze školní družiny a z II. stupně - myšky a krabičky s bonbony, auto, postavičky a zvířátka z moduritu atd. Nakonec si každý budoucí prvňáček "vyzkoušel", jak se sedí v lavici a s ujištěním, že ho můžeme "zapsat", opustil prozatím naši školu - tak po prázdninách !