Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2001/2002 - I. část


Nový školní rok 2001/2002 jsme zahájili v pondělí 3. září 2001 ve slavnostní atmosféře vítání žáčků 1. třídy - 18 dětí - a také společného přání zase o něco "lepšího" nadcházejícího školního roku. Další školní rok jsme přivítali oficiálním proslovem ředitele školy p. Snětiny K. a děti z našeho pěveckého kroužku vedeného p. uč. Machovou K. zazpívaly písničku "Voda voděnka ..." a "Já mám kocábku ...". Spolu s ředitelem školy uvedla prvňáčky a jejich rodiče do školního života jejich paní učitelka Imrichová O. Slavnostnímu zahájení předcházela rozsáhlá výměna oken čelní fasády budovy školy a s tím spojené úklidové práce, za jejichž splnění v termínu potřebném děkujeme provozním pracovníkům pod vedením našeho školníka p. Dvořáka J. Okna byla vyměněna v těchto prostorách: sklad učebnic a CO, pokoj učitelů, "malá" půda, zubní ordinace, sborovna, tělocvična, ředitelna, kuchyň, učebna současné 1. třídy, byt p. školníka včetně sklepa. Vedle toho bylo provedeno malování tělocvičny, WC a další nezbytná údržba učeben, stravovny a dalších prostor včetně jejich zařízení. Do zcela nového "hávu" jsme vybavili lavicemi a židlemi učebnu přírodopisu na II. stupni a nové stoly pod počítače si "nadělili" také v družině. 
V rámci plnohodnotného zabezpečení akce "Mléko a mléčné výrobky do našich škol" jsme zakoupili chladničku. U ředitele školy byl obměněn monitor u počítače. Učitelé nový školní rok zahájili v přípravném týdnu od středy 29.8. 2001. Jako novou kolegyni a třídní 5. ročníku jsme přivítali p. uč. Přibylovou Janu. I ve stavu provozních zaměstnanců jsme v průběhu prázdnin zaznamenali změnu: k 31.7. 2001 podala výpověď p. Gunárová J. Funkci uklízeče v prostorách I. stupně vykonává p. Krupička Zdeněk. V průběhu 1. týdne nového školního roku se mohou děti zvolit, který zájmový útvar, organizovaný ve škole, budou v rámci svého volného času navštěvovat (kroužek jazyka německého či anglického, dovedné ruce, programování s Baltazarem a Internet, keramický nebo výtvarný kroužek, hru na flétnu nebo pěvecký kroužek, tvorba školního časopisu Rapšach Planet, pohybové hry a také - schůzky úzce se školou spolupracujícího turistického oddílu "Práčata"), zda-li si budou zpestřovat své svačiny mléčnými výrobky, přejí-li si trávit čas ve školní družině nebo klubu, zúčastní-li se tradičního lyžařského výcviku apod.

Děkujeme našim sponzorům

Děkujeme všem, kteří svým přístupem, svou prací a svými penězi přispívají k tomu, že můžeme našim dětem nabídnout něco navíc, ať již ve škole nebo v turistickém oddílu, který je se školou velmi těsně spjatý. V roce 2000/2001 to byli tito jednotlivci a firmy:
1. Drůbežárna London - manželé Pučerovi, Rapšach
2. Farma Bronco Rapšach - manželé Kepkovi
3. Václav Tetík - zemní práce bagrem, Rapšach
4. Josef Tetík - elektro a vodoinstalatérské práce, Rapšach
5. Drůbežárna Bukovky - Ladislav Kováč, Rapšach
6. KODAVO, s.r.o., Halámky
7. Ivan Průcha - majitel restaurace v Rapšachu
8. Truhlářství Novákovi, Dvory nad Lužnicí
9. Veterinární lékař - MVDr. Václav Schandl, Suchdol nad Lužnicí
10. Petr Vochozka, Klikov
11. Knihkupectví - Eva Havlová
12. Keramika - manželé Konečných, Klikov
13. Jan Beníšek - elektroinstalatérské práce, Dvory nad Lužnicí
14. Obecní úřad Halámky
15. Obecní úřad Dvory nad Lužnicí
16. Obecní úřad Rapšach
13.9. se uskutečnil zájezd do Hudebního divadla Karlín na představení "Zpívání v dešti". Zúčastnili se žáci naší školy, jejich rodiče a učitelé včetně dalších příznivců "kumštu komediálního".
20.9. žáci II. stupně spolu se svými učiteli navštívili filmové představení "Trosečník" v Českých Velenicích.
24.9. se konaly úvodní schůzky s rodiči. Ředitel školy seznámil rodiče mimo jiné s realizací údržby školy o prázdninách, zhodnotil letní tábor turistického oddílu "Práčata", poděkoval sponzorům a vyzval rodiče ke spolupráci v Radě školy.
25.9. se zástupci naší školy - žáci 7. - 9. ročníku - pod vedením svých třídních učitelů vypravili na poznávací zájezd do Terezína.
27.9. nás navštívili bývalí žáci Miroslav Lehký a Jan Čechal.
V prvním týdnu října uveřejnil Rapšach Planet vítěze 1. kola Soutěže školní studovny (SŠS). 1. místo obsadil Honza Kryl z 9. třídy s pěti správnými odpověďmi a za ním 2. místo obsadil Michal Slavík z téže třídy s třemi a půl správnými odpověďmi, 3. místo pak Jára Kolář z 8. třídy. Další kolo SŠS zavedlo všechny dobrodruhy a cestovatele do Oceánie.
4.10. se žáci vycházejícího ročníku vypravili na již tradiční přehlídku středoškolského studia Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích. Od své třídní učitelky J. Skřivánkové získali předem informace o dílčí programové nabídce, a tak se vedle prohlídky expozic jednotlivých škol mohli zúčastnit i dalších plánovaných aktivit.
5.10. se štafeta našich žáků ve složení Knutelský Tomáš, Vochozková Pavlína, Prášilová Stanislava, Svobodová Helena, Vrba Jan, Mašková Andrea, Nelzová Gabriela, Kroniková Hana, Vochozka Petr, Pavlačková Lenka, Grundza Petr, Císař Milan, Prášil Martin, Štěpánek Lukáš a Slavík Ladislav zúčastnila II. ročníku Memoriálu Zdeňka Kloidy na stadionu TJ Lokomotiva v Českých Velenicích v kategorii 6. - 7. tříd a ve štafetovém běhu na 15 krát 400 m obsadila pěkné 4. místo z pěti v kategorii startujících štafet. Průběh akce organizovala Základní škola v Českých Velenicích a své zastoupení kromě štafet žákovských kategorií zde měla také společná štafeta místních podnikatelů a učitelů. Organizátoři připravili atraktivní podívanou a sportovní zážitky jak dětem, tak i dospělým. Naše děti si odnesly diplom a sladkou odměnu. Pořadatelé nám vyjádřili poděkování za účast - ta je příslibem pro setkání v příštím ročníku.
9.10. nás navštívila trojice bývalých žáků naší školy - Ondra Macho, Honza Mayer a Radek Dvořák. Pohovořili jsme o škole a žhavém dění, hoši zavítali mezi své bývalé učitele a spolužáky.
11.10. se uskutečnilo první zasedání nově zvoleného Žákovského parlamentu Základní školy v Rapšachu. Této události předcházely primární volby dvou zástupců jednotlivých tříd s těmito výsledky: 1. třída - Marešová Evička, Pytel Honzík; 2. třída - Zahradníková Lenka, Kronika Jirka; 3. třída - Kleinová Gabča, Ševčíková Ivanka; 4. třída - Janstová Terka, Cvrčková Lenka; 5. třída - Kulatá Štěpánka, Bednář Pavel; 6. třída - Nelzová Gabča, Vochozka Péťa; 7. třída - Pavlačková Lenka, Knutelský Tom; 8. třída - Eisenhammerová Lucka, Sokolík Martin; 9. třída - Marešová Lenka, Slavík Michal. Na zasedání bylo dohodnuto, že se volby předsedy Žákovského parlamentu zúčastní všichni žáci školy (ve dnech 22.10. - 26.10.) - oproti roku minulému, kdy si svého předsedu zvolili zástupci tříd sami na svém 1. setkání. K úspěšnému prosazení svého kanditáta byla vyhlášena tato doporučení:
Utvořte si seskupení nejméně o třech členech. Domluvte se, koho budete prosazovat do funkce předsedy Žákovského parlamentu - a buďte v tom jednotní !!! Vytvořte si volební štáb. Namalujte plakát: a. Název vašeho seskupení b. Znak vašeho seskupení c. Jméno a příjmení vašeho kandidáta d. Důvody, proč právě on (nebo ona). (Nebuďte však populisty, rozhodují činy - ne slova !). Vyvěste fotky vašeho kandidáta - pouze na vyhrazených místech - v ředitelně vám půjčíme foťák a případně poradíme co a jak. O velkých přestávkách si pronajměte školní rozhlas - domluvte se v ředitelně - a připravte si program, který osloví voliče: a. Povídání o kandidátovi b. Hezké písničky c. Proslov kandidáta. Připravte si veřejné vystoupení vašeho seskupení a vašeho kandidáta - po domluvě s vedením školy - o velké přestávce nebo podle vašich možností. Další už je na vás !!!
11.10. odstartoval svou dráhu maratón zápasů v "pinčesu" organizovaný žáky 9. třídy Michalem Slavíkem a Honzou Krylem. Startovní pole bylo rozděleno na dvě kategorie: 1. kategorie (žáci 6. a 7. třídy) - Eliška Beníschková, Lucie Placrová, Mark Rosler, David Pitra (všichni 6. roč.), Pepa Schreib, Lukáš Štěpánek a Jindra Macho (všichni 7. roč.). 2. kategorie (žáci 8. a 9. třídy a učitelé) - Pavel Novák, Martin Gráf, Ondra Pitra, Radim Tománek, Simča Šroubová (všichni 8. roč.), Vláďa Hadač, Martin Šroub, Lukáš Hubený, Jiří Čuli, Michal Slavík, Majk Charvát, Honza Kryl (všichni 9. roč.), Pavlína Křížová a Martin Kvapil (oba učitelé).
13.10. naši malí zpěváci pod vedením p. uč. Machové K. a flétnisti pod vedením p. uč. Imrichové O. vystoupili na oslavě seniorů v Halámkách.
V týdnu od 15.10. do 19.10. bylo zajištěno další ze série školení mladých zdravotníků na Tokáništi, jehož se zúčastnili tito naši žáci a zejména žákyně: Gábina Nelzová a Jan Vrba z 6. třídy, Jana Kepková a Kristýna Holubová ze 7. třídy.
15.10. byly instalovány nové žaluzie v učebně počítačů.
16.10. naše žáky z I. stupně a zvláštní školy spolu s dětmi z mateřské školy navštívilo divadélko Kos z Českých Budějovic s představením pohádky Strachyfuč: jediný královský syn - princ Mojmír - je takový strašpytel, že mu všichni říkají Strachyfuč. Proč? Protože jeho otec - mocný král - nedodržel slavnostní slib, který kdysi dal strašidýlku Mecheche. Ale všechno se dá spravit - zvlášť když děti pomohou. Představení trvalo 45 minut a účinkovali dva herci.
17.10. představitelé vedoucího managementu školy navštívili veletrh komunikačních systémů Invex 2001 v Brně. Seznámili se s moderními trendy v počítačové a komunikační technice, s další nabídkou výukových programů a také získali informace o zavádění Internetu a s ním souvisejícího vybavení do škol - je předpoklad, že se vše uskuteční v horizontu týdnů a vybavenost škol bude záviset na místních podmínkách.
22.10. zahájili odpovědní pracovníci středních škol a učilišť informační kampaň pro naše deváťáky o možnostech středoškolského studia po ukončení povinné školní docházky. Formou úvodní vizitky, promítání videokazety, listování propagačními materiály aj. a následným povídáním se vycházející žáci blíže seznámí s potencionálními možnostmi své budoucí odborně a všeobecně pojaté profesní přípravy.
26.10. se uskutečnila "Akce les" organizovaná firmami Kodavo pod vedením jejího pracovníka a starosty obce Rapšach p. Šetky Františka a Lesy České republiky Třeboň. Děti se pod vedením p. Šetky, p. ing. Nohavy Jiřího a p. Dvořáka Daniela seznámily se značením a režimem na společné části česko - rakouské hranice při procházce po jejím krátkém úseku. Dále si vyzkoušely své znalosti v poznávání živé přírody jednak prostřednictvím "živých" přírodnin - poznávaly rostlinstvo podle větévek, plodů a kůry (např. listy dubu zimního a letního s výkladem jejich rozlišení, plody - bukvice, kaštany, žaludy, rozlišení šišek a jejich přiřazení k jehličnatým větévkám), jednak podle obrázků (např. jaké je zvíře na obrázku, kolik může mít liška liščat, co roste Na Šudernách za Rapšachem) - jednotlivé třídy procházely úsek o 15 stanovištích a odpovídaly na položené otázky k obrázkům a také - prohlédly si trofejní exponáty lebek a paroží. Kromě poznávací činnosti si děti mohly v lese zaskotačit a u jednoho ze tří připravených ohňů opéci buřta a k němu přikousnout rohlík a zapít limonádou - to vše bylo pro nás připraveno. Jedním z vrcholů naší výpravy do lesa bylo kácení stromu pomocí motorové pily, ořezávání, měření a přibližování kmene otcem a synem Klimentovými. Děkujeme panu Šetkovi, firmě Kodavo, panu ing. Nohavovi, p. Dvořákovi, firmě Lesy České republiky a otci a synovi Klimentovým za příjemně strávené páteční dopoledne před státním svátkem vzniku ČSR.
Výsledky "Přírodovědné sazky" (připravil p. řed. K. Snětina) 14 bodů - 4. třída 12 bodů - 9. a 8. třída 11 bodů - 6., 2.a 5. třída 10 bodů - 1. třída 9 bodů - 3. třída 7 bodů - 7. třída.
27.10. připravila Diskotéka 2000 Rapšach pro děti zábavné odpoledne (od 14.00 do 19.00 hodin) plné hudby, tanečního dovádění a her.
Období října a listopadu jsme také věnovali "Měření kyselých dešťů s Terezou".
Na začátku listopadu vyhlásil Žákovský parlament akci "Listopad - měsíc čistoty". V rámci již tradiční akce "Děti škole a obci" (úklid části obce "dotčené" žáky naší školy, úklid pozemku školy a jeho okolí, úklid některých částí budovy školy) - naplánované na 23.11. od 10.00 hodin - se děti mimo jiné i prostřednictvím tvorby plakátů s tématikou čistoty mohou vyjádřit k problematice vztahu ke svému nejbližšímu životnímu prostoru.
12.11. žáci 1. a 2. třídy spolu s dětmi z 1. stupně ZvŠ navštívili Malé divadlo a Planetárium v Českých Budějovicích. Zhlédli divadelní představení "O zlaté rybce" a mimo jiné se dověděli mnohé o planetách naší soustavy, o Slunci a Měsíci.
13.11. se uskutečnily celoškolní volby předsedy Žákovského parlamentu Základní školy v Rapšachu s těmito výsledky: předseda - Jan Pytel (52 hlasy) z 1. třídy 1. místopředseda - Petr Vochozka (35 hlasů) z 6. třídy 2. místopředseda - Lenka Marešová (33 hlasy) z 9. třídy.
14.11. navštívili žáci 9. třídy s výchovnou poradkyní p. Skřivánkovou J. burzu škol v Jindřichově Hradci v rámci přípravy na budoucí profesní dráhu.
16.11. nás navštívila bývalá žákyně Eva Hadačová.
16.11. se v prostorách naší školní družiny uskutečnila tradiční předvánoční prodejní výstavka knih. Paní Eva Havlová z Českých Velenic spolu se svou dcerou Evou, bývalou žákyní naší školy, nabídla všem návštěvníkům zajímavé publikace, naučné knihy, zábavnou i vážnou beletrii, nástěnné i stolní kalendáře, voňavé tyčinky a františky a samozřejmě - voňavá jídla v receptech kuchařek a kuchařinek. Její nabídka nezůstala bez odezvy - mnozí si odnášeli vybraný sortiment ihned, většina dostala čas na rozmyšlenou do pondělí.
23.11. byla odložena akce "Děti obci a škole" kvůli sněhové nadílce.
29.11. jsme zveřejnili výsledky výtvarné soutěže k měsíci čistoty: I.stupeň - 1. místo Ivanka Ševčíková, 2. místo Verunka Drhová, 3. místo Míša Ševčík II. stupeň - 1. místo Tomáš Roller, 2. místo Marcela Benešová.
30.11. se nevyučovalo - ředitel školy se souhlasem nadřízených orgánů vyhlásil ředitelské volno v souvislosti s opakovanou odstávkou dodávky elektrické energie v obci Rapšach.
3.12. vystřídala p. Ferencová p. Krupičku ve funkci uklízečky na I. stupni.
5.12. navštívil děti v naší škole toužebně i s napjetím očekávaný Mikuláš za početného doprovodu třinácti rozpustilých čertů a dvou vlídných andělů. A tak jim děti zpívaly, recitovaly, některé - hlavně ty nejmenší - hledaly ochranu u paní učitelky, některé své dětičky i bránily a čertům do pytle nenechaly strčit, nejeden zlobílek - mnoho jich však, div se světe, nebylo - sliboval, že se polepší. Mikulášské procesí potěšilo také děti v mateřské a zvláštní škole. Tím se zejména místními dětmi Mikuláš nerozloučil. Setkání s ním je čekalo ještě 8.12. v sálu místní restaurace, které jako již tradičně zorganizoval Obecní úřad v Rapšachu.
5.12. se uskutečnila akce "Děti obci a škole". Děti pod vedením svých učitelů uklízely obecní prostory zejména námi využívané - autobusová zastávka a cesta k ní od školy, park okolo kostela, školní pozemek a hřiště, deváťáci pomohli při reorganizaci kabinetu zeměpisu a přírodopisu, sedmáci si zvelebili svou učebnu včetně podlahy.
6.12. jsme navštívili děti z ARPIDY v Českých Budějovicích. V improvizovaném koncertním sálku - v tělocvičně - vystoupily naše školní soubory: pěvecký soubor pod vedením p. uč. Machové K., flétnový soubor I. - "malí" pod vedením p. uč. Přibylové J. a flétnový soubor II. - "velcí" pod vedením p. uč. Imrichové O. Dětem se naše vystoupení líbila a domluvili jsme se na jarním setkání, kdy bychom si společně zadováděli při různých hrách. Také jsme dětem předali dárky, na jejíž přípravě se podíleli žáci naší školy - ve vyučování, ve školní družině a též v zájmových kroužcích - dovedných rukou a keramickém: zvířátka, čerty, sladké zdobené perníčky různých tvarů, svícínky, misky a kalíšky apod. Naše výprava se zúčastnila mikulášského nadělování v ARPIDĚ. V rámci představení divadélka KOS všechny zúčastněné navštívil milý a vlídný Mikuláš a pekelně vážní i veselí čerti. Mikuláš naučil všechny přítomné dvě říkanky: jednu pro hodné děti a druhou pro zlobílky. Každé dítě si odneslo dárek od Mikuláše. Náš pan ředitel se setkal s panem ředitelem ARPIDY a předal mu CD-ROM o naší škole. Za podporu tohoto jedinečného setkání děkujeme Obecnímu úřadu v Rapšachu a manželům Novákovým - Truhlářství Novák - Dvory nad Lužnicí.
 
12.12. nás navštívily dvě bývalé žákyně – Máša Spurná a Marcela Smutná.
12.12. se uskutečnilo setkání zástupců Rady školy Základní školy v Rapšachu. Zúčastnili se  p. Nováková, p. Kulatá, p. Pytlová, p. Jansta, p. uč. Přibylová, p. uč. Kvapil a jednání řídil p. řed. Snětina. Svou neúčast omluvila p. Cvrčková a p. Vochozka.  Pan ředitel seznámil zúčastněné se životem školy, zastavil se u projektu „Indoš“,  poukázal na problematiku financování školství. Okolo financí se debatovalo a byl vznesen návrh zapojit více rodiče do této problematiky např. prostřednictvím zřízení nadace a následně i konta, kam by bylo možné zasílat peněžní příspěvky, které by se využívaly na konkrétní akci (jako příklad bylo uvedeno počítačové vybavení školy).
13.12. byl zahájen v našich končinách 3. ročník veřejné dobročinné sbírky „Kameny 2001“. Tato asi desetidenní akce je organizována občanským sdružením „Máme otevřeno?“ za spolupráce s Asociací turistických oddílů mládeže, tedy u nás ji řídí turistický oddíl „Práčata“ a jeho vedoucí – Kája Snětina, jemuž pomáhají zejména děti z oddílu – „velcí“. Tato sbírka byla určena pro integraci lidí s mentálním postižením a jejím cílem bylo podpořit integraci lidí s postižením a zajistit část prostředků na dovybavení Otevřené kavárny – tréninkového pracoviště pro lidi s mentálním postižením. Každý mohl přispět libovolnou finanční částkou a jako výraz vděku si mohl vybrat omalovaný kamínek.
Děkujeme všem, kteří svým dobročinným skutkem přispěli na potřebnou věc – bylo vybráno 5.004 Kč.
13.12. naši „malí“ a „velcí“ keramici instalovali v prostorách obecního úřadu Betlém – nejen symbol Vánoc a narození Ježíše, ale i plod své činnosti – tvořivého ducha a píle.  Děti vytvořily postavičky spolu se svým vedoucím kroužku p. Martinem Hadravou a pod vedením p. uč. Jirků a p. uč. Kvapilové provedly konečné naaranžování pro potěšení všech.
19.12. zazněly v naší tělocvičně koledy.  V úvodní části předvánočního koncertu vystoupil náš flétnový soubor II – „velcí“. Děti nás seznámily s koledami národů různých koutů světa: např. z Itálie k nám zavítala skladba „Dormi – dormi“, z Francie – „Zpěv andělů“ a z Mexika „La pinata“ (sladký hrnec“). Pro potěšení všech poté vystoupil pěvecký sbor pod vedením p. Františka Cvrčka. Za doprovodu tónů houslí (Lenka Cvrčková), violoncella (Anička Cvrčková), varhan (p. Kepková Marie, p. uč. Imrichová Olga), fléten (p. Cvrčková Lenka, p. Kepková M., p. Cvrček F., Kepková Jana) a kytary (p. Cvrček F.) zpívaly koledy Kačka a Verča Pachtovy, Šárka Imrichová, Romanka Nováková a Eliška Beníšková. Posluchači si spolu s nimi zazpívali „Jak jsi krásné neviňátko“ a „Narodil se Kristus Pán“.  Mimo jiné zazněly také skladby Adama Michny z Otradovic – nám dobře známé a zejména v tomto čase srdci blízké – např. „Chtíc, aby spal“.
21.12. nás navštívili bývalé žákyně a žáci Veronika Stellnerová, Katka Gladicsová, Ondra Macho a Kuba Macho.
Na konci roku 2001převzato z Rapšach Planet (lednové číslo roku 2002):
škola a oddíl („Práčata“)
28.12. – 17. ročník vánočního turnaje v líném tenise
28.12. – vzpomínání na letní tábor, vzpomínání vůbec, hodnocení sbírky “Kameny 2001“, tedy setkání v klubovně
1.1. 2002 – Novoroční výšlap. Házeli jsme se do sněhu, bědovali nad matematikou, zrecenzovali film „Samotáři“ a silvestrovské „Na palmě“... bylo nás jen čtrnáct a z toho půlka dospělí.
3.1. 2002 jsme zahájili nový kalendářní rok. Navštívili nás tito bývalí žáci: Josef Kronika, Veronika Bednářová, Eva Hadačová, Katka Gladicsová, Václav Macho, Štěpán Mráz a Tomáš Horák. Popřáli jsme si do nového roku vše nejlepší a pokračovali jsme ve výuce – vysvědčení klepe na dveře jako ještě ne tak dávno Vánoce.
6.1. - 13.1. se uskutečnil lyžařský výcvikový kurz pro zájemce z řad žáků a žákyň 3. - 9. třídy pod vedením p. řed. Snětiny K., p. uč. Skřivánkové J. a p. uč. Ticháčkové A.
Závody ve slalomu - Deštné v Orlických horách
Dívky 1. družstvo - 1. Radka Ševčíková, 2. Janča Kepková, 3. Lucka Sokolíková
Dívky 2. družstvo - 1. Romča Nováková, 2. Adélka Kvapilová, 3. Ivča Ševčíková
Dívky 3. družstvo - 1. Pavča Vochozková, 2. Verča Bednářová, 3. Eliška Marešová
Hoši 1. družstvo - 1. Ondra Skřivánek, 2. Majk Charvát, 3. Kája Korbel
Hoši 2. družstvo - 1. Pavlík Oestrreicher, 2. Martin Gráf
Hoši 3. družstvo - 1. Milan Císař, 2. Kamil Mašek
9.1. navštívili žáci a žákyně 3. - 5. ročníku pohádkové představení "Pyšná princezna" v Malém divadle v Českých Budějovicích a planetárium.
15.1. nás navštívili dva členové skupiny Nezmaři - Pavel Zajíc a Luboš Hrdlička. Svou koncertní šňůru v naší škole zahájili v hudebně a jejich výkony odměnili posluchači a diváci z 1. - 5. třídy bouřlivými ovacemi. Druhá část jejich vystoupení pokračovala v půdní vestavbě - přivítali je žáci II. stupně spolu s dětmi se spřátelené zvláštní školy. Nejednu písničku např. "Co jsem měl dnes k obědu", "Dělání", "Statistika", "Kozel", "Severní vítr", "Pod oknem", "Nezacházej slunce" - zvláště na I. stupni - si publikum s mistry zpěvu a kytary zazpívalo. Zájemci z řad fanoušků a hlavně fanynek ulovili podpisy členů skupiny.
18.1. se uskutečnilo v prostorách hudebny naší školy setkání recitátorů I. stupně.
Výsledky soutěže malých recitátorů
1. třída: 1. Míša Špimr ("Zima"), 2. Evička Marešová, 3. Honzík Ferenc
2. třída: 1. Mirečka Růžičková ("Víla"), 2. Linda Šebestová, 3. Nikolka Ferencová a Ondra Kaňúr
3. třída: 1. Andrejka Poláková ("Ježek"), 2. Šárka Imrichová a Míša Ševčík, 3. Gabča Kleinová
4. třída: 1. David Záviš ("Čáp a žába"), 2. Jeník Podsclan, 3. Romča Nováková
5. třída: 1. Anetka Krylová ("Líza a ptáček"), 2. Ondra Doubek, 3. Maruška Demeterová a Pavča Machová.
28.1. jsme při zápisu do 1. třídy uvítali 11 dětí s rodiči. 10 předškoláčků bylo zapsáno a jednomu byl doporučen odklad. Každý budoucí prvňáček byl uveden p. uč. Havlovou K., která zápis připravila spolu s dětmi ze 3. a 4. třídy. Nejdříve se uvedení do světa pohádkových bytostí ujala Červená Karkulka s princeznou. Roztomilý kašpárek vyzval chlapečka nebo holčičku k recitaci připravené básně nebo zazpívání písničky. A tak se např. dověděl, co se děje, když "jde malý bobr spát" nebo jak to je, když "prší, prší". Pan král byl celý utrápený - neposedná princeznička poztrácela korále - každý mu pomohl a nejeden šikula počítal až do 25! Víla malému předškoláčkovi představila hastrmana, který nenavštěvoval školu, a tak neznal barvy svých rybek-služebnic - i zde mu každý správně poradil. Hravý klaun pozval děti k perníkové chaloupce, babka vychvalovala sladké a voňavé perníčky a - mlynářský chasník Míša se ptal, jakých tvarů jsou perníčky. Za správnou odpověď si všichni odnesli pytlíček medových sladkostí. Ty připravila p. uč. Nováková s děvčaty v kroužku dovedných rukou. Překrásná Fatima vyzvala poutníčka k malování postavy či postavičky, a tak děti kreslily tatínka nebo maminku, panenku či panáčka. Potom ještě přijaly pozvání od Vochomůrky - ten je obdaroval ptáčkem, dráčkem, omalovánkami, prstovým maňáskem a záložkami. Tyto dárky připravili jejich budoucí spolužáci ze školní družiny, z 5. třídy a z II. stupně. Zatímco budoucí prvňáčci putovali, rodiče si povídali s paní výchovnou poradkyní, s paní ředitelkou MŠ, naším panem ředitelem a s paní učitelkou budoucích prvňáčků. Na závěr každý dostal informační letáček o naší škole, papírové pravítko, rozvrh hodin, informace o potřebách prvňáčka.
Naši budoucí prvňáčci 
Babor Rudolf, Demeterová Aneta, Kaňúr Josef, Kliment Michal, Kořínek Jan, Kratochvílová Lenka, Macho Ondřej, Novák Ondřej, Mašková Karolína, Plchová Lucie, Tundr Petr (doporučen odklad).
Tak ahoj ve školním roce 2002/2003!!!