Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2002/2003 - III. část


1.4. se vzhledem k předpovědi zhoršujícího se počasí předčasně uskutečnilo místní kolo turistického závodu mládeže.
Startující jsou rozděleni do již tradičních kategorií a soutěží ve dvojicích. Podle pravidel jako jednotlivci plní i nadále úkoly dospělí a novinku zaznamenala kategorie dorost – závodí též jako jednotlivci.
Počasí nám velmi přálo a optimisticky naladěný pan ředitel (školy i závodu) apeloval na náš zdravý (a dravý) pohled na život a vyzval nás všechny zainteresované k slavnostnímu zahájení, které se uskutečnilo na hřišti před školou. Nejdříve byla provedena kontrola přítomnosti soutěžících a po drobných změnách ve startovací listině si všichni vyslechli pravidla závodu, umístění kontrol, způsob vyplňování karty závodníků apod. A potom zazněl pomyslný startovací výstřel a první hlídka vyrazila vstříc svému osudu, a to i postupovému.
Na sportovně založené turisty a jejich sympatizanty čekaly též již tradiční disciplíny. Nejdříve závodníci stavěli stan. Jednalo se o klasické „áčko“ s šesti kolíky do podlážky a osmi do stanových šňůr a dále dvěma spojenými tyčemi. Tuto nelehkou kontrolu zdolávali všichni účastníci velmi dobře a drobná zaváhání byla kompenzována drobnou radou ve smyslu dalšího postupu. Tuto kontrolu splnily všechny hlídky (v opačném případě je čekala diskvalifikace). Při „silniční“ etapě všechny kategorie závodníků „poznávali“ nádherná místa naší vlasti (kontrola kulturně poznávací činnost). Po „silničním“ běhu směrem Tokániště čekala na hlídku další kontrola – odhad vzdálenosti. Odpovídající regulím  závodu  hlídka určovala vzdálenost terče od místa určení tak, že daný terč našla dle azimutu a rozhodčí zapsala nadiktovaný údaj. Po krátkém běhu lesíkem účastníci klání zdolávali překážkovou dráhu: plížením plazením vpřed a pozor na 3 „P“ (zasvěcenci vědí). Potom hod míčkem na cíl a hbitě na další kontrolu – lanovou lávku (zbudovali jsme pro tento ročník soutěže dvě). A pak se cesty „malých“ a „velkých“ rozcházely.
 Ti malí poznávali turistické a topografické značky a následně dřeviny, kde se cesty všech kategorií opět spojovali. Velcí určovali též značky a potom procházeli několika azimutovými úseky až k dřevinám (to samé se týkalo „větších“ žáků z „malých“). Po zdolání kontroly dřeviny všechny kategorie zdolaly další „silniční“ etapu směrem od Spáleniště k Rapšachu, v jejímž rámci se ti šťastlivější vzájemně nezauzlovali při plnění úkolů závěrečné kontroly vázání uzlů. A podle posledních prý hodnověrných zpráv se údajně opravdu nikdo nezauzloval. Následoval ostrý běh a cílová páska. A také oběd.
Ještě k formalitám okolo závodu:
  • pořadatel – TOM 2402 „Práčata“ Rapšach
  • ředitel závodu – Mgr. Karel Snětina
  • hlavní rozhodčí – Mgr. Martin Kvapil
  • stavitel tratí – K. Snětina, M. Kvapil (spolu s asistenty: Eliška Marešová, Kristýna Holubová, Janča Kepková, Jára Kolář, Adam Soukup – nebyli u všeho, hlavně značkovali trať a stavěli „překážkovou“ etapu závodu – díky jim).
Jak se závodníci umístili ? Kdo dosáhl na pocty nejvyšší ? Kdo nás bude reprezentovat v dalším stupni turistického závodu ? Kdo bude barvy oddílu „Práčata“ obhajovat právě v našich končinách ? Kdo se utká s tvrdou konkurencí ostatních oddílů z našeho jihočeského regionu ? Tak tedy koho budeme hecovat na Tokáništi ?
Nejmladší žákyně
Nejmladší žáci
  1. Ivanka Ševčíková, Simča Prokešová
  2. Adélka Benešová, Eliška Korandová
  3. Pavla Trojáková, Anička Ďuchová
  4. Andrejka Poláková, Monička Závišová
  5. Karolínka Mašková, Anetka Demeterová
  1. Ondra Kříž, Lukáš Schiendl
  2. Honzík Ferenc, Dominik Jiroutek
  3. Radek Arenberger, Jiří Kronika
  4. Ondra Kaňúr, Jirka Bumba
  5. Míra Sokolík, Honzík Šroub
Mladší žákyně
Mladší žáci
  1. Monča Roslerová, Adélka Kvapilová
  2. Peťula Růžičková, Terka Janstová
  3. Dáša Bodocká, Gabča Kleinová
  4. Peťula Ševčíková, Verča Drhová
  5. Romča Nováková, Linda Šebestová
  1. Vojta Bednář, Míša Ševčík
  2. Honzík Kadlec, Pavel Bednář
  3. Honza Podsclan, Petr Šebesta
  4. Adam Straka, Martin Šimek
  5. Marcel Novotný, Michal Faktor
Starší žákyně
Starší žáci
  1. Janča Kepková, Lenka Pavlačková
  2. Štěpánka Kulatá, Lucka Placrová
  3. Marťa Křížová, Irča Mrázová
  4. Marťa Strnádková, Linda Machová
  5. Stáňa Prášilová, Gabča Nelzová
  1. Jindra Macho, Tom Knutelský
  2. Pavel Oesterreicher, Martin Záviš
  3. Láďa Slavík, Adam Soukup
  4. Pavlík Koranda, Lukáš Ševčík
  5. Ondra Doubek, Franta Bednář
Mladší dorostenky
Mladší dorostenci
  1. Eliška Marešová
  2. Pavlína Vochozková
  3. Simča Šroubová
  4. Aneta Zimmelová
  5. Iva Píšová
  1. Pepča Schreib
  2. Mark Rosler
  3. Martin Gráf
  4. Jára Kolář
  5. Lukáš Oesterreicher
Starší dorostenci
 
  1. Martin Sokolík
  2. Lukáš Zelenka
 

2.4. se uskutečnil závod ve skoku vysokém „Rapšašská laťka“ v kategorii žáci a žákyně 6. a 7. třídy. Na téměř dvě desítky skokanů a skokanek zdolávaly neúprosné centimetry nastavené laťky. Projevy jásotu nad splněným pokusem vždy ze série tří možností střídaly pocity zklamání nad neúspěšností překonání překážky. Tak už to ve sportu bývá. Obecenstvo své favority neustálo hnalo kupředu ke zlepšování osobních rekordů. Nesmlouvavé oko hlavní rozhodčí a organizátorky klání p. uč. Jany Skřivánkové hodnotilo spravedlivě a pečlivě každý výkon, jejichž listinu předkládáme:
Dívky
Hoši
1.     místo Lucka Placrová (120 cm)
2.      místo Stáňa Prášilová (115 cm)
3.      místo Štěpánka Kulatá (115 cm s více opravami)
4.      místo Anetka Krylová (110 cm)
5.      místo Hanka Machová (110 cm s více opravami)
6.      místo Jiřka Řehořová (105 cm)
a na dalších místech: Andrea Mašková, Hanka Kroniková a Pavla Machová.
1.     místo Mark Rosler (130 cm)
2.      místo Adam Soukup (125 cm)
3.      místo Martin Prášil (125 cm s více opravami)
4.      místo Petr Ferenc (120 cm)
5.      místo Láďa Slavík (120 cm s více opravami)
6.      místo Martin Záviš (120 cm s více opravami)
a na dalších místech: Franta Bednář, Ondra Doubek, Pavel Oesterreicher, Honza Kadlec.

7.4. se žáci a žákyně 5. – 9. třídy naší školy a ze ZvŠ zaposlouchali do příběhů lišky Bystroušky. Divadlo jednoho herce v Praze uvedlo v naší tělocvičně Reného Josefa v představení „Příhody lišky Bystroušky“ podle knihy Rudolfa Těsnohlídka (režie Petra Rutsche).
Z pozvánky na toto představení se divák dozvídá: divadelní zpracování „Lišky Bystroušky“ je určené nejen pro mladou generaci, ale i pro dospělé publikum. Tato lyrická pohádka plná humoru, dobrodružství, nenadálých zvratů a zvířecího nadhledu nás zavádí na východ naší země, do moravských lesů a hájů. Vyprávění o Bystroušce je tímto obohacené o moravismy, které neodmyslitelně patří k našemu jazyku a v tomto případě dokonale doplňují komediálnost vyprávění.
Naše dětské publikum bylo před samotným představením seznámeno s pojmy ne zcela jemu blízkými: včíl – nyní, semka – sem, brblat – bručivě mluvit, zmartovaný – unavený, plkat – povídat o ničem, čučet – koukat, divit se, paprčka – nožka (zde stehýnko z kachýnky), gatě (kalhoty), ščagél – hůl, klacek, plk – žvást, tlach a jinými. Také jsme byli upozorněni, že občasné hercovo usrkávání vody ze skleničky není nezdvořilost vůči publiku, nýbrž fyzická nutnost – potřeba aktéra divadla jednoho herce. To souviselo také s používáním hlasu v různých polohách (např. jekot ženy pána myslivny nebo reakce Bystroušky při namlouvání liščím kavalírem).
Samotným Reném Josefem (a také textem pozvánky) byla naše pozornost také soustředěna na obrazy Stanislava Lolka a hudbu Leoše Janáčka (nikoli Leoše Mareše – jak se dva naši žáci – asi vtipně – snažili doplnit hercův úvodní výklad). Okresní vlastivědné muzeum v Šumperku, vlastnící Lolkovy kresby, zapůjčilo pro toto představení část kopií z této unikátní sbírky. A pochopitelně nemohly chybět ani úryvky proslulé opery „Příhody lišky Bystroušky“, které zajímavě nahrazovaly mluvené slovo a jedinečným způsobem navozovaly atmosféru děje.  
V průběhu představení zazněla celá řada známých textů, replik nebo slov z díla „Liška Bystrouška“. Připomněli jsme si například (a někteří z nás byli seznámeni), jak se Bystrouška ocitla v hájovně, kterak poprvé ochutnala kačecí paprčku, jak vytrestala rozpustilé kluky nebo jak na ni „dolehlo“ volání jara a divočiny: „Pěstujete také sport, slečno?“ – „Ó, a jak ráda. Lézt umím, to byste kókal, ale před pány se to nesluší.“ – „Dovolíte slečno, abych se vám představil? Zlatohříbek s kroužkovými pesíky, z hluboké zmoly.“ – „Těší mne. Bystrouška, schovanka z Jezerské myslivny,“ a podala mu koneček pravé tlapky...“

8.4. se uskutečnil závod ve skoku vysokém „Rapšašská laťka“ v kategorii žáci a žákyně 8. a 9. třídy. Na téměř dvě desítky skokanů a skokanek zdolávaly neúprosné centimetry nekompromisně  nastavené laťky. Po nezbytném úvodním rozcvičení hlavní rozhodčí p. uč. Jana Skřivánková zahájila závod. Projevy jásotu až bouřlivých ovací nad splněným pokusem vždy ze série tří možností střídaly pocity zklamání nad neúspěšností překonání překážky. Takový je sport, taková jsou jeho nesmlouvavá pravidla, takový je osud vítězů a poražených. Obecenstvo své favority neustále hnalo kupředu ke zlepšování osobních rekordů.
Nejvyšší pocty si zasloužil vítěz Luboš Sokolík a jeho překonaných 150 cm. Tímto fenomenálním výkonem srovnal hodnotu rekordu školy Pavla Davida. Svůj triumf začal na 105 cm a ani pro mnohé kritická výška 125 cm jej nezaskočila. Jeho suverénní výkon bez sebemenšího zakolísání jej vynesl k metám nejvyšším – a to více než oprávněně.
Ani Lubošovi soupeři však svými výkony nezklamali. Prezentovali se bojovým duchem a snahou vyrovnat se tomu nejlepšímu. Sportuchtivému publiku předváděli nádherné skoky nejen do úctyhodné výšky, ale i ve vytříbeném stylu provedení. A v některých případech nejen borcova výška vzrůstu rozhodovala o nadprůměrném výkonu. Ani dívčí skokanky nezklamaly očekávání. Ač se jich nezúčastnilo soutěže mnohopočetně, jejich výkony pozdvihly úroveň tohoto sportovního svátku.
 Nesmlouvavé oko hlavní rozhodčí a organizátorky klání hodnotilo spravedlivě a pečlivě každý výkon –  listinu závodníků předkládáme v této konečné podobě:
Dívky
Hoši
1.     místo Simča Šroubová (125 cm)
2.      místo Verča Bednářová (120 cm)
3.      místo Soňa Dohnalová (120 cm s více opravami)
4.      místo Pavla Vochozková (110 cm)
Nahlášené soupeřky výše umístěných závodnic byly omluveny z důvodů zdravotních: Marcela Benešová, Iva Píšová, Lenka Pavlačková, Markéta Charvátová
1.    místo Luboš Sokolík (150 cm)
2.      místo Vašek Hofhanzl (140 cm)
3.      místo Lukáš Zelenka (140 cm s více opravami)
4.      místo Pepa Schreib (140 cm s více opravami)
5.      místo Martin Sokolík (135 cm)
6.      místo Petr Kronika (135 cm s více opravami)
7.      místo Petr Čadek (135 cm s více opravami)
8.      místo Pavel Pachta (125 cm)
9.      místo Radim Tománek (125 cm s více opravami)
10.  místo Jan Beníšek (120 cm)
11.  místo Jára Komárek (120 cm s více opravami)
12.  místo Tom knutelský (115 cm)
13.  místo Martin Gráf (115 cm s více opravami)

10.4. se žák 2. třídy Dominik Jiroutek zúčastnil krajského kola recitační soutěže v táborském divadle Oskara Nedbala. Publiku a porotě přednesl úryvek „Z deníku kocourka Modroočka".

12.4. se na Tokáništi uskutečnilo Krajské mistrovství turistického závodu mládeže v rámci Jihočeského kraje.
Pořadatelem tohoto klání turistických oddílů z jižních Čech se stal místní oddíl tomíků a turistů „Práčata“.
Startující byli rozděleni do již tradičních kategorií a soutěží ve dvojicích. Podle pravidel jako jednotlivci plní i nadále úkoly dospělí a novinku zaznamenala kategorie dorost – závodí též jako jednotlivci. „Malé“ kategorie běžely po bílém značení a „velké“ po červeném – každá měla svou trasu a potkávaly se až u překážkové dráhy a v cíli. 
Na sportovně založené turisty čekaly již tradiční disciplíny: nejdříve závodníci stavěli stan. Jednalo se o klasické „áčko“ s šesti kolíky do podlážky a osmi do stanových šňůr a dále dvěma spojenými tyčemi. Tuto nelehkou kontrolu zdolávali všichni účastníci velmi dobře, ba v mnohých případech snad budoucích mistrů celorepublikových až brilantně. Kontrolu splnily všechny hlídky (v opačném případě je čekala diskvalifikace).
Nezbytnou součástí výbavy každého turisty je znalost významných pamětihodností své vlasti – tuto skutečnost ověřovala testová kontrola „KPČ“ (kulturně poznávací činnost). Pobyt v přírodě je spojen i s povědomím o okolním světě rostlin –  testová kontrola „D“ (dřeviny) byla tomu důkazem.
Nedílnou součástí orientace turisty v terénu je umění orientovat mapu a odhadovat vzdálenost v terénu – a ti „velcí“ navíc určovali směr svého dalšího postupu pomocí azimutu a kleštiček.
Pobyt v přírodě přináší různá překvapení, a tak je nutné procvičovat si svou dovednost v překonávání překážek: nepřekonání lanové lávky ústí v diskvalifikaci. A s tím souvisí i další kontrola „U“ (uzlování): alespoň šest základních uzlů by měl zvládnou každý – např. ambulanční, dračí či lodní smyčku, zkracovačku nebo škotový.
A pokud zvládne hlídka v další testové kontrole „TT“  mapové a turistické značení, pak ji čeká poslední úsek – plížení s pravidly „3P“ (zasvěcenci vědí), hod kriketovým míčkem na cíl, kýžená cílová páska a... sladký odpočinek, netrpělivé čekání na umístění, opečený buřtík a snad i postup do vyššího kola TZM.
Samotnému závodu předcházela pečlivá příprava. Vytipování tratí bylo provedeno ve středu a hlavní vytyčení po celý pátek a v sobotu ráno.
Výpočetní centrum – technické srdce závodu –  s veškerým zázemím jsme situovali do druhé budovy bývalé pohraniční roty na Tokáništi – zde byla ubytována většina závodníků, kteří k nám přijeli již v pátek večer. Místní soutěžící včetně dalších „přespolních“ se dostavili v sobotu ráno do 8.30 hodin. Všichni zájemci měli k dispozici improvizovanou kantýnu, ve které si mohli zakoupit, čokoládu či jinou laskominku na doplnění energie nebo osvěžující nápoje. Také si zájemci mohli zakoupit skleničku s logem závodu.
Před nástupem závodníků se uskutečnila porada rozhodčích, kteří se posléze odebrali na své kontroly. Nástup všech zúčastněných byl zahájen okolo 9.20 hodin. Ředitel závodu Karel Snětina přivítal všechny sportující turisty a seznámil je s okolnostmi spojenými se závodem: trasa, rozmístění kontrol, vyplňování startovních průkazů aj. a odpovídal na dotazy závodníků směřující např. k délce trati. Závodnice Eliška Marešová přečetla slavnostní slib a po jeho složení vyrazila do 15 minut první hlídka vstříc překážkám mnohými dlouho očekávanému závodu (nejeden závodník totiž nemohl dospat).
Chvilky čekání na start a vyhlášení výsledků  závodníci trávili různě: doplňovali si vědomosti, rozcvičovali se, skotačili, hráli fotbal, trénovali v kroužku volejbal, vzájemně se povzbuzovali, pochutnávali si na buřtíkách vlastnoručně opečených na ohýnku (ti, kteří závod ukončili), sdělovali si své dojmy z trasy závodu nebo jen tak posedávali a koncentrovali se na výkon.
Vyvrcholením závodu se stalo slavnostní vyhlášení výsledků (viz výsledková listina). Očekávání spojená s postupem do dalších bojů se vyplnila těm nejlepším. Jejich tváře rozjasnila radost a ozářil je úsměv. Ocenění získali diplom a věcnou odměnu – skleničku s logem závodu. Také zklamání z nenaplněných postupových ambic bylo patrné z některých reakcí. Takový je však sport, taková jsou jeho pravidla, takové okamžiky život přináší. Za rok opět závodníci stanou před startovní páskou tohoto klání a opět budou bojovat o pocty nejvyšší. Již nyní držíme pěsti těm, kteří postoupili do Pacova – dalšího závodu vyšší kategorie TZM.
Výsledková listina  Krajského mistrovství JČ kraje v Turistickém závodě na Tokáništi - Rapšach 12.4. 2003
(výňatek – je uvedeno pouze pořadí postupujících hlídek našeho oddílu „Práčata“):
Nejmladší žákyně
 
1.     místo Ivanka Ševčíková a Simča Prokešová - postup
2.     místo Eliška Korandová a Mirečka Růžičková - postup
3.     místo Andrejka Poláková a Monča Závišová - postup
Nejmladší žáci
 
2.     místo Ondra Kříž a Jirka Bumba – postup
Mladší žákyně
 
2.     místo Monča Roslerová a Adélka Kvapilová – postup
3.     místo Peťula Růžičková a Terka Janstová – postup
Starší žákyně
 
1.     místo Janča Kepková a Hanka Machová – postup
3.     místo Štěpka Kulatá a Lucka Placrová – postup
Starší žáci
 
2.     místo Pavel Oesterreicher a Martin Záviš – postup
5.     místo Jindra Macho a Tom Knutelský – postup
6.     místo Láďa Slavík a Adam Soukup – postup
Mladší dorostenky
 
6.     místo Pavlína Vochozková – postup
Mladší dorostenci
 
1.     místo Pepča Schreib – postup
2.     místo Mark Rosler – postup
3.     místo Lukáš Oesterreicher – postup
Starší dorostenci
 
1.     místo Hanz Kryl - postup
Turistickým závodům mládeže 2003 a 2004 nazdar!!!
A mnoho úspěchů v Pacově (17.5.03)!!!
(Kompletní výsledková listina je na rapsach.cz/tom
21. dubna se uskutečnil velikonoční koncert v rapšašském kostele sv. Zikmunda. V podání souboru a orchestru "Rapšašských Cvrčků" pod vedením pana Františka Cvrčka zazněly skladby mistrů převážně barokní hudby.
V kostele se sešlo na padesát posluchačů. Již nyní se mohou těšit na další setkání s paní hudbou, neboť podle spolehlivých zdrojů více než blízkých vystupujícímu souboru již od neděle 27.4. připravují muzikanti pod vedením svého sbormistra další hudební překvapení.

22.4.
žáci 1.- 4. třídy spolu s dětmi z MŠ a ZvŠ strávili 1. vyučovací hodinu po Velikonocích místo ve školních lavicích v pomyslných křeslech před prkny, které znamenají svět: zhlédli loutkové představení „Pohádka na stříbrné niti“ místo původně plánovaného příběhu „Ztracený smích“.
23.4. se uskutečnila 4. pedagogická rada a následně rodičovské schůzky.
24.4. se naši malí zpěváci zúčastnili pod vedením p. uč. Jany Přibylové pěvecké soutěže Jihočeský zvonek v Domě dětí a mládeže v Jindřichově Hradci.Na programu našich vystupujících skřivánků byly tyto písně:
0. kategorie:
Evička Marešová – „Kdybys měla má panenko“ – umístění ve stříbrném pásmu
Marek Makovec – „Okolo Třeboně“ – umístění ve zlatém pásmu
1. kategorie:
Helenka Abrahámová – „A vy páni muzikanti“, „Koupím já si, koně vraný“ – umístění v bronzovém pásmu
Romanka Nováková – „Bodaj by vás, vy mládenci“, „U panského dvora“ – umístění v bronzovém pásmu
Lenka Cvrčková – „Dievča, dievča“, „Dobrú noc“ – umístění ve stříbrném pásmu.

28.4. se uskutečnil již 9. ročník Kuličkiády, který pořádal místní turistický oddíl „Práčata“. Jednalo se o oficiální otevřené mistrovství našich turistů a jejich sympatizantů.
Pravidla umožňují vyniknout každému aspirantovi na mistrovský titul v jednotlivých rozhozech a rozcvrnkávačkách až do konečného finále. Hrálo se systémem čtyři borci v základní skupině s postupem z 1. a 2. místa až do finálového souboje čtyřky závodníků. Soupeři byli rozděleni podle kategorií na „malé“ a „velké“. O výsledku rozhodoval počet kuliček (viz výsledková listina a v případě shody počtu kuliček rozcvrnk).
Jsou povoleny pouze klasické hliněné kuličky a pokud závodník používá kuličky s dopingem (zejména s příměsí olova či skla) nebo přímo skleněnky či olověnky, je diskvalifikován (za éru posledních osmi ročníků se nic podobného nestalo – platilo to i o pro tento ročník).
Vítězem „malých“ se stal Tomáš Seidl z druhé třídy. Podal stabilní výkony v rozcvrnkávačkách a potvrdil své kvality i ve finále. Pozoruhodný výkon zaznamenal také vítěz „velkých“ Lukáš Štěpánek z osmé třídy. Postupně se z konkurence základních kol propracoval až do finále, kde s přehledem ukrotil vítězstvíchtivé ambice svých soupeřů.

29.4. byla nadšenci výpočetní techniky vyhlášena - pod vedením pana ředitele - soutěž Hůůůůůůishůůůůůůůůůů??? aneb WHO IS WHO? čili Poznáš své spolužáky?
Tvůrci všem soutěžícím nabídli 12 nádherně znetvořených ksichtíků – ve mnohém autoksichtíků. Na anketní lístek stačí zaznamenat ke každému obrázku jméno a příjmení svého vytypovaného spolužáka a odevzdat do 16.5. v ředitelně.
29.4. naši příznivci múzy, která vládne prknům, jež znamenají svět, zhlédli v Divadle Bez zábradlí představení „Blbec k večeři“. V této bláznivé francouzské komedii platí, že „kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá“ a „kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.“ Proto si dejte pozor, než někoho prohlásíte za blbce a budete se chtít bavit na jeho účet. Může se vám stát, že blbcem zůstanete na posměch vy sám.
 
30.4. se naši malí a velcí zdravotníci zúčastnili pod vedením p. uč. Anny Novákové okresního kola Soutěže zdravotních hlídek. Účasti předcházela náročná příprava. Soutěž se skládala z testování teoretických a zejména praktických znalostí a dovedností. Děti se zdokonalovaly v poskytování 1. pomoci při ošetření zlomenin, popálenin, zástavě dechu či tlukotu srdce, zaměřovaly se také na stav bezvědomí, prvotní zjištění životně důležitých funkcí apod.
Naši školu reprezentovali tito mladí zdravotníci: Monča Roslerová, Terka Janstová, Peťula Růžičková, Adélka Kvapilová a Romča Nováková (5. třída – mladší kategorie). Gábina Nelzová (7. třída) a Eliška Marešová, Janča Kepková, Pepča Schreib a Lenka Pavlačková (8. třída – starší kategorie).
V konkrétních podmínkách soutěže naši mladí zdravotníci plnili úkoly spojené např. s následujícími stanovišti: pád cyklisty z kola – ošetření odřeniny, nácvik na panně – dýchání z úst do úst, tepenné krvácení – zaškrcení tepny, bodnutí hmyzem – ochlazování vodou, zraněný v bezvědomí – stabilizovaná poloha, různá zranění – obvazová technika a použití šátku, přenos zraněného – použití šátku a rukou, oddychová stanoviště – celkem tři, znalostní stanoviště – dopravní značky, drogy a také cizí těleso v oku – odstranění.
Obě naše družstva se velmi dobře umístila. Mladší tým obsadil 5. místo a starší zaujali bronzový stupínek.
 
30.4. vyvrcholila Dopravní soutěž v naší škole jízdou zručnosti. Hlavním garantem soutěže byl p. uč. Josef Kocina.
Žáci 4. – 9. třídy absolvovali znalostní test (kategorie 4. – 6. třída a 7. – 9. třída) z dopravních předpisů a na základě jeho výsledků bylo stanoveno pořadí pro jízdu zručnosti v rámci jednotlivých tříd.
Informační nástěnka o soutěži poskytla všem zájemcům informace mimo jiné o vybavení jízdního kola, a to je důležité si připomenout se začátkem cyklosezóny: dvě na sobě nezávislé účinné brzdy, zvonek, světlomet s bílým světlem, přední bílá odrazka, zdroj elektrického proudu („dynamo“), zadní červené obrysové světlo, zadní červená odrazka, účinné blatníky, oranžové odrazky na obou stranách pedálů, oranžové odrazky na paprscích kol.
Trať jízdy zručnosti byla sestavena z následujících překážek: branka, osmička, pěšinka, slalom s nestejně vzdálenými kužely, převezení pohárku, složený koridor, slalom mezi brankami, zastavení na metě. Nad každou překážkou bděl rozhodčí a podle platných pravidel hodnotil výkony soutěžícího.
Výsledky dopravní soutěže:
Kategorie I
1. místo Petra Machová
2. místo Honza Podsclan
3. místo David Záviš
4. místo Gabča Kleinová
5. místo Dáša Bodocká
Kategorie II
1. místo Pavel Bednář
2. místo Honza Kadlec
3. místo Petr Ferenc
4. místo Štěpánka Kulatá
5. místo Pavla Machová
Kategorie III
1. místo Luboš Vobejda
2. místo Lukáš Zelenka
3. místo Honza Kollmann
4. místo Martin Gráf
5. místo Jára Komárek
Luboš Vobejda získal celkově nejméně trestných bodů z celkového pelotonu závodníků, a to z testu 5, jízdu zručnosti mistrně zvládl bez jediného trestného bodu.
 
2.5. nás navštívily naše bývalé žákyně Mirka Kocandová a Verča Bednářová. Popovídali jsme si o životě nejen študáckém.
 
2.5. vyhlásila vyučující tělesné výchovy na II. stupni p. uč. Jana Skřivánková sportovní soutěž v odbíjené družstev.
Zájemci z řad žáků 7. – 9. třídy se mohou přihlásit k účasti zápisem do startovní listiny (výběr jednoho z dvanácti soutěžních týmů), a tak si od 15.5. zahájením soubojů zpestřit každou hodinku čekání na odpolední vyučování (vždy ve čtvrtek).
Družstva jsou tvořena 3 děvčaty + 3 chlapci (3 hráči z 9. třídy, zbývající z 8. či 7. třídy), hraje se na dva vítězné sety do 15 bodů buď v tělocvičně, nebo v prostorách školního hřiště.
 
9.5. nás navštívili naši bývalí žáci a žákyně Honzové Popel a Čechal, Katky Gladicsová a Jedličková, Liba Kubátová, Eva Hadačová a Iveta Voltrová. Pohovořili jsme o tom, co a jak život přináší a prohlédli jsme si video z jejich loučení s naší školou.
 
10.5. se uskutečnil již 13. ročník pochodu „Po vesnicích, které musely zmizet z mapy“, jenž tradičně organizuje rapšašský turistický oddíl „Práčata“. A tak opět ožila místa a jejich pojmenování, které historie a současnost zná jako Najdorf nebo Kunšach.
Účastníci pochodu odstartovali své pěší počínání v klubovně turistů „na fiňáku“ a zvolili si podle své fyzické přípravy na tento výšlap jeho délku – 15, 20 nebo 32 km.
Startovné bylo pro člena stanoveno na 5,- Kč a pro nečlena na 7,- Kč.
Počasí se po probdělé noci umoudřilo a svítilo také sluníčko. Pochodu se zúčastnilo na 39 turistů a spřízněnců s pěšími sporty a 10 z nich k nám přijelo pod vedením pana Martina Freytaga z Rakouska.
A na závěr trochu ne snad tolik nudné statistiky:
  • 40 pochodujících účastníků
a z toho
  • 10 „přeshraničních“ z Rakouska (8 z příhraničních oblastí a 2 z Vídně)
  • 11 „přespolních“ ze spřízněného cyklooddílu TOM Termiti (České Budějovice)
  • 1 turista z Prahy
  • 2 turisté ze Střezimíře
  • 4 turisté z Českých Budějovic
  • 2 turisté z Třeboně
  • 1 turista z Českých Velenic
  • 1 turista z Litoměřic
a „domácí“
  • 8 turistů z našeho oddílu TOM Práčata
  • 10 organizátorů na kontrolách
10.5. vzdaly děti poctu svým maminkám při oslavě Dne matek v sále kulturního domu v Halámkách.
Své poděkování za lásku a péči maminkám jejich ratolesti vyjádřily pěveckým vystoupením a hrou na flétny. Děti zazpívaly tyto písničky: „Vítr to ví“, „Soňa ví“, píseň na motivy filmu „Tři oříšky pro popelku“ a z filmu  „S tebou mě baví svět“-„Sladké mámení“ aj. Flétnový soubor zahrál „Když jsem já šel tou Putimskou branou“, „Čtyři koně ve dvoře“, „Čerešničky“, „Koupím já si, koně vraný“.
Všem oslavenkyním také pogratuloval svým uměním  pěvecký sbor doprovázený orchestrem  pod vedením pana Františka Cvrčka.
 
12.5. – 16.5. byl proveden protiskluzový nátěr tělocvičny a zároveň bylo obnoveno značení pro rozestavění žáků při rozcvičce a ohraničení hřiště včetně podkošového prostoru.
 
16.5. nás navštívil bývalý žák Jirka Plánička Plánka.
 
17.5. jsme zavítali do oblasti vrchů a kopců, do města, nedalo něhož se na nevysokém ostrohu nachází mnohými pověstmi opředený hrad Kámen.
Naším cílem však nebylo studium středověku – někdy označovaného jako temný – nýbrž další kvalifikační stupeň turistického závodu mládeže (TZM) v Pacově.
Malebné městečko Pacov uvítalo na 305 turistických hlídek, mezi něž se zařadily na bezmála tří desítky našich závodníků.
Výsledky TZM Pacov – kvalifikační závod I. stupně – Český pohár
 (výňatek – umístění našich hlídek podle kategorií):
Nejmladší žákyně
13. místo Ivanka Ševčíková a Simka Prokešová
16. místo Eliška Korandová a Mirečka Růžičková
Nejmladší žáci
19. místo Ondra Kříž a Jirka Bumba
Mladší žákyně
21. místo Peťula Růžičková a Terka Janstová
22. místo Monča Roslerová a Adélka Kvapilová
Starší žákyně
17. místo Štěpka Kulatá a Lucka Placková
20. místo Janča Kepková a Hanka Machová
Starší žáci
21. místo Pavlík Oesterreicher a Martin Záviš
22. místo Láďa Slavík a Adam Soukup
Mladší dorostenky
31. místo Pavlína Vochozková
Mladší dorostenci
20. místo Jeník Hanz Kryl
22. místo Pepča Schreib
28. místo Lukáš Oesterreicher
30. místo Mark Rosler
 
Bílý pohár
14. místo TOM Rapšach „Práčata“ (191,2 b)
 
Červený pohár
25. místo TOM Rapšach „Práčata“ (61,9 b).
 
A ještě k organizačně personálnímu zabezpečení:
  • pořadatel –  TOM „Kamarádi“ a KČT „Hořec“
  • místo – Pacov
  • ředitel závodu – ing. Karel Štolba
  • hlavní rozhodčí – Petr Knedlík
  • stavitelé tratí – M. Hřebík, P. Marek, Z. Holejšovský
  • počtářská komise – Mgr. Jan Tůma a naši - MUDr. Pavlína Šípová, Ing. Rostislav Šíp, Mgr. Karel Snětina, Majda Snětinová
     
18.5. jsme oslavili Den dětí s dětmi zaměstnanců firmy MAGNA CARTECH, spol. s r. o. – neděle od 10.00 do 14.00 hodin na parkovišti firmy..
Tuto akci ve spolupráci s firmou MAGNA pořádala ZŠ v Rapšachu a TOM 2402 „Práčata“ Rapšach.
Pro děti byly připraveny tyto soutěže:
  • Rozoumek – zkrácená verze turistického závodu, která je zaměřena na poznávání významných památek a zajímavých míst naší vlasti, turistických a topografických značek a známých i méně známých dřevin.
  • Svalíček – to je trénink fyzických sil na našem známém „Gumicuku“.
  • Orienťáček – podle azimutů a pomocí buzoly se procházíme – nebo běžíme – po okolí firmy.
  • Nosíček – slalom a přes překážky s ptákem Klobákem na nosíku uhnízděném.
  • Mozeček – orientace v říši rozumu a šikovnosti: sestavení hlavolamu.
  • Pusinka – krmení kocourka chutnými a výživnými granulemi.
  • Očičko – po předem připravené dráze se pohybujeme za přispění zručně nastaveného zrcátka.
  • Nervíček – zachraňujeme tonoucí pavoučky u bažiny plné různých nástrah.
  • Uzlíček – zvládneme umění vázání tří základních tábornických uzlů – a pak to vše najednou uvážeme na čas.
  • Buřtíček – místo nedělního oběda - asi jej nenahradí, ale jako alespoň nedělní předkrm.
Tyto disciplíny byly určeny nejen pro soutěžní dvojice rodič/dítě, ale i pro celé rodiny nebo pro dvojice-trojice dětí.
V rámci soutěživého dovádění mezi nás přišli pracovníci celní správy se cvičenými psy (belgický ovčák „maliňák“, německý ovčák a rotvajler).
Zhlédli jsme ukázky z výcviku „pachových prací“ – hledání návykových a psychotropních látek – ohledání automobilu a vyhledání látky uschované v jedné z pěti bedýnek. Výcvik „poslušnosti“ byl zaměřen na povely „sedni“, „ke mně“, „vstaň“ a „štěkej“. Zadržení pachatele směřovalo k zajištění a hlídání dané osoby. Všechny ukázky byly doprovázeny odborným komentářem.
 
20.5. jsme objevili padlý strom – vzrostlý smrk – na pozemku školy (u školního hřiště – poblíž ovocného sadu).
Pan ředitel kontaktoval starostu obce pana Františka Šetku, který zajistí odstranění „polomu“.
 
21.5. započalo období školních výletů. Postupně žáci naší školy pod vedením svých vyučujících plánují navštívit tato místa: 
  • 1. třída – jednodenní cyklovýlet po našem okolí (podle počasí)
  • 2., 3. a 4.  třída – jednodenní výlet do Šiklova mlýna (5.6.)
  • 5. třída – třídenní výlet na Hajnici (26.5. – 28.5.)
  • 6. třída – jednodenní výlet do Prahy (podle počasí)
  • 7. třída – čtyřdenní výlet do Rumburku (5.6. – 8.6.)
  • 8. třída – třídenní výlet do Břeclavi (21.5. – 23.5.)
  • 9. třída – čtyřdenní výlet do České Skalice (3.6. – 6.6.).
     
21. – 23.5. naši osmáci v rámci svého třídního výletu pobývali na Moravě – v okolí Břeclavi.
Postupně ušli cca 25 km a navštívili Lednicko-Valtický areál (zámek  Lednice a Valtice, minaret,…) a prohlédli si město Břeclav.
 
22.5. byly vyhlášeny výsledky soutěže „Hůůůůůůishůůůůůů“:
1. místo Martin Prášil, Adam Soukup a Martina Křížová (správně určili „majitele“ všech dvanácti ksichtíků)
2. místo Kamila Tománková a Pavla Machová (trefili do „černého“ jedenáctkrát)
3. místo Aneta Krylová a Simona Šroubová (uhádly deset spolužáků)
4. místo Aneta Zimmelová a Jaroslav Kolář („zasáhli“ devět obličejů).
A kdo se tedy skrýval za „svým“ ksichtíkem? Irena Mrázová, Pavel Oesterreicher, Martin Holý, Ilona Dvořáková, Vašek Hofhanzl, Marcela Benešová, Petr Král, Lucie Placrová, Martina Strnádková, Eliška Benischková a Karel Komárek.
 
23.5. – 25. 5. naši turisté z oddílu „Práčata“ a jejich příznivci podnikli další spanilou jízdu do Pořešína.
POŘEŠÍN 2003
Je to již sedm měsíců, co naše očka naposledy spatřila chajdu daleko od civilizace a zarostlou v hlubokém lesíčku. A opět jsme se vrátili, abychom prožili jeden z víkendů, na které se jen tak nezapomíná. I když nás není moc (8 dětí + 4 dospělí), věřím, že si tento víkend pořádně užijeme. Úvodní slova máme za sebou a nyní se podíváme na chod normálního dne.
Pátek 23.5.2003
Poprvé – a myslím si, že i na posledy – nás sem dopravili poněkud netradičně, a to auty. Avšak ne všechny. Jelikož osmáci (Janša, Pepa a Eliška) byli na třídním výletě, přijeli o něco málo později a hned zjistili, že chatka málem vyhořela. Možná se to zdá být nemožné, ale kamna si dělají, co chtějí. Dlouho tu nikdo nepobýval, a když se snažili zatopit, začala kamna kouřit do takové míry, že jsme si neviděli na špičku nosu. Jen co jsme se malinko zabydleli, nenechali nás dlouho v klidu a začaly nám povinnosti, jako např. nanosit vodu na toalety, dovést pitnou tekutinu do kuchyně a prohřát obydlené pokoje. Již z minula jsme po sobě zanechali rozbitý lustr a nejspíš ho budeme muset i zpět přinést, protože ho sem ještě nikdo nedal. Možná je to velmi stručně zdokumentováno, ale nic jiného se dnes nestlalo, protože sem jsme dorazili kolem čtvrt na devět. Tak zítra se opět setkáme.
Sobota 24.5.2003
Po poněkud drsnějšímu probuzení, které nám zajistili Jára s Davidem, nás čekala vydatná snídaně v podobě rohlíků, másla, marmelády a turisťáku. Jen co žaludky přestaly protestovat proti plnosti, rozkaz zněl jasně – sbalit svačiny, pití a vyrazit na dvaceti-kilometrovou (prej) „vycházku“. Cestu provázely dobrodružné zážitky. Když jsme potkali slepýše, Karrrrlův mikromakrofoťák fotil jak o život. „Ten byl akorát na pánvičku, že jo, Kájo!“ Slepýš pózoval, jako kdyby to dělal odjakživa.
Naše zraky též spočinuly na Temelíně, dále na Římovské přehradě, vysílači na Kleti, na kterou jsme taky měli dříve jet. Dorazili jsem kolem čtvrté hodiny odpolední a chvilku čekali na pozdní oběd v podobě rizota s nastrouhaným tvrdým sýrem, no, olizovali jsme se ještě hodně dlouho a následovalo posezení u ohně s pracně opečenými buřty. Písničky známé, ale většinou úplně „cizácké“ nám zpíval a hrál Ondra, prosím potlesk, a Janča ho doprovázela svým hlasem. Když nám Pepa s Ferkem (Petrem) připravili noční hru, nikdo netušil, co nás čeká. Hra spočívala v tom, že po dlouhém a nesrozumitelném dorozumívání postupně vysílal Kája jednoho po druhém po cestě necestě, na které se nejeden dobrodruh málem přizabil, na zříceninu Pořešína, kde se každý podepsal a vrátil po stejné nebo alespoň podobné cestě. Dorazili naštěstí všichni, sice někdy s menším zpožděním, ale lepší pozdě, než nikdy, že?! Ukončení dne jsme tedy měli dobrodružné, ale každý den končí stejně a to nádherným a hlavně dlouhodobým a ničím nerušeným spánkem. Tak tedy dobrou!!!!
Neděle 25.5.2003
Vstávali jsme pozdě, až skoro v devět. A pak jako vždycky – nasnídat se, uklidit celou chalupu, odevzdat klíče Wiedersteinovým, a domů...
Jo, a včera jsme šli do Svatého Jana nad Malší, ale to jsme zapomněli napsat...
Tak zas znovu na podzim!!!
Kdo všechno byl s námi:
 
Janča, Majda, Ondra, Kája, Janša, Eliška, Martina, Ferko, Pepíno, Jára, David a Martin.
 
26.5. – 28.5. se vypravili naši páťáci na Hajnici – terénní stanici CHKO Třeboň –  a strávili zde chvilky svého posledního třídního výletu na I. stupni.
Cestovali tam i zpět kolmo, a tak se kochali přírodními krásami lesů, rybníků a pastvin a také architekturou naší jihočeské krajiny.
Čas strávený v přírodě  zasvětili mimo jiné přednášce o CHKO Třeboňsko (rostlinné a živočišné druhy a jejich ekosystém), terénnímu zkoumání místní fauny a také pátrali po výskytu vydry.
 
28.5. se naši sportovci zúčastnili atletického čtyřboje pod vedením p. uč. Jany Skřivánkové.
Disciplíny atletického čtyřboje jsou rozděleny podle kategorií: běh na 60 m (sprint), běh na 600 m/800m/1000m (vytrvalost), hod míčkem/vrh koulí, skok vysoký/daleký.
Seznam soutěžících reprezentujících naši školu (třída/kategorie):
Jan Beníšek  (9. třída – starší žáci)
Petr Kronika (9. třída – starší žáci)
Václav Hofhanzl (8. třída – starší žáci)
Martin Záviš (7. třída – mladší žáci)
Adam Soukup (7. třída – mladší žáci)
Láďa Slavík  (7. třída – mladší žáci)
Martin Prášil (7. třída – mladší žáci)
Hana Machová (7 .třída – mladší žákyně)
Andrea Mašková (7. třída – mladší žákyně)
Pavla Machová (7. třída – mladší žákyně)
Štěpánka Kulatá (7. třída – mladší žákyně)
Stanislava Prášilová (7.třída – mladší žákyně)
Děkujeme všem našim reprezentantům za kvalitní výkon bez bázně a hany.

1.6. se na našem hřišti u školy v 10.00 hodin setkali nadšení hráči vybíjené. Uskutečnil se II. ročník turnaje ve vybíjené „O dort starosty Rapšachu“. Sportovní svátek milovníků kulatého nesmyslu a přesných úderů pořádal TOM „Práčata“ Rapšach a naše škola pod patronací starosty obce Rapšach pana Františka Šetky. Vzhledem k tomu, že se bojů o prvenství zúčastnila tři pětičlenná družstva a každé z nich si připsalo jedno vítězství nad soupeřem, podělila se tedy o stupínek zlatý všechna družstva. Vítězové si pochutnali na slaďoučkých dortech od pana starosty z dílny p. uč. Anny Novákové.
1.6. oslavily děti svůj svátek – Sportovní klub Rapšach a TOM „Práčata“ Rapšach pro ně pořádal pod patronací Obecního úřadu v Rapšachu dětský den na fotbalovém hřišti (od 14.00 hodin).
Pro děti – a přišlo jich kolem stovky – byly připraveny zajímavé a rozverné soutěže (hod na plechovky, gumicuk, hlavolam – skládání obrázku, lov rybiček, skoky v pytlích, s pingpongovým míčkem na pálce přes překážky, hod míčkem na nos, kop do minibranky, sestřelování plechovek hasičskou stříkačkou) za hodnotně-sladké ceny.
   
2. – 5.6. jsme se činili v truhlárně farmy Bronco Rapšach. Navázali jsme na naše společné úsilí z předchozí soboty, kdy započala další etapa obnovy našeho táborového vybavení. Sbíjeli jsme nové podsady, ze starých jsme „vybíjeli“ spojovníky a hřebíky, řezali jsme kostrouny. A pokračujeme dál...až do zahájení stavby tábora (20.6. – 22.6.).
3. – 6.6. se na svůj poslední třídní výlet v rámci povinné školní docházky vypravili naši vycházející žáci a žákyně.
Průběh třídního výletu našich absolventů – školní rok 2002/2003 – můžeme shrnout do následujících útržků:
1. Poklidný přesun autobusem – 3.6. – z Rapšachu do Suchdola na vlakové nádraží.
2. Nikterak nevymykající se běžným až rutinním zvyklostem cesta do České Skalice: trvala 6,5 hodiny, v Hradci Králové někteří z nás pozorovali vykonání potřeny společensky unaveného mladíka do odpadkového koše vrchem.
3. Náhodní kolemjdoucí nás z vlakové stanice Česká Skalice navigovali do ATC „Rozkoš“, naší základny pro expanzi do okolí (chůze asi 800 m).
4. Ubytoval nás laskavý, postarší a vousatý pán v sedmi bývalých stavebních buňkách (dvě postele, jedna palanda, stůl, čtyři židle, dvě skříňky, peřák, kuchyňská linka, dvouplotýnkový vařič, lednička, nádobí, příbory, hasicí přístroj vodní), WC a sprcha cca 200 m, vodní pláň cca 150 m, molo cca 350 m, prolézačky, kolotoče, houpačky cca 350 m, občerstvení cca 250 m, zájezdy z jiných škol – všude okolo.
5. Krátké momenty prvního večera, noci a také rána:
  • zazněla hudba, většina ledniček zavibrovala, mobily nasávaly „šťávu“, elektroměr se jen otáčel, jistič to však nějak nezvládl – laskavý vousatý pán vše v několika okamžicích pod dozorem zkoumavých pohledů čumilů uvedl na pravou míru
  • několikero etap konzultací na téma „Malá noční obloha“ – hvězdy, souhvězdí a ostatní vesmírné objekty (v roli konzultantky paní učitelka Marie Jirků)
  • „vosy“ na med aneb setkání nejen třetího druhu, randeta, společná večeře apod. našich chlapců s našimi dívkami, našich dívek s nenašimi chlapci a našich chlapců s nenašimi děvčaty
  • postupné usínání „na etapy“ (od 00.00 do 04.00 hod.)
6. Ranní vstávání – 4.6. – od 04.00 do 07.00 hod., ranní káva, čaj, snídaně, a odchod na autobus (přes „voňavé“ parkoviště u hotelu „Valentýna“, okolo tíráků a též motorkářů z LT).
7. Nerudný pan řidič autobusu a čekání na další spoj, vysmátý pan řidič autobusu, příjemná cesta cca 10,5 km do Náchoda.
8. Strastiplný výšlap a zároveň obdivuhodný šlapecký výstup směr pevnost „Dobrošov“ okolo Jiraskovy chaty – 622 m n. m. – perfektní zmrzlinové výrobky včetně nápojů, skvělá obsluha (cvičné středisko) – jeden ze skalních turistů ze sousedství (asi zasloužilý šlapák) utrousil, že je 10.00 hodin a vše je tu zavřeno.
9. Po krátkém tápání – pan učitel Martin Kvapil – vstup do pevnosti a její poznávání (12.45 hodin) – perfektní výklad, zajímavé informace.
10. Svižně ušlapaná cesta zpět a následné srabácké odmítnutí návštěvy zámku v Náchodě.
11. Návrat na základnu „Rozkoš“ – koupání, hygiena, šlapání, volejbal, tedy volná zábava postupně přecházející do další etapy „rituálního tokání“.
12. Noční trápení s nedostatkem toaletního papíru: nejmenovaný nešťastník byl obléhán a okupován na WC svými oplzlými kamarády, kteří se jej snažili „utěšit“ v jeho prekérní situaci (toaletní papír byl včas dopraven).
13. Houževnaté klíště a L.A.
14. „Poklidný“ spánek až do rána.
15. Opět slunné ráno – 5.6. – a vstávání až do 08.30 hodin. Trousí se poznámky o bolavých dolních končetinách, obstarává se snídaně – např. rohlíky a plánuje se putování krajem příběhů u „Babičky“.
16. Putování krajem dějiště „Babičky“:
  • ve Zliči propukly pravé zmrzlinové orgie (12 druhů poctivé domácí originální zmrzliny vesměs ochutnáno)
  • „Kéž velká duše Tvá, zde věky přetrvá, až bohdá nepřízeň cizí z toho kraje zmizí.“ (zbudováno k uctění památky Boženy Němcové)
  • „Tu najednou přišel babičce list z Vídně od nejstarší dcery, v němž jí vědomost dávala, že manžel její službu přijal u jedné kněžny…“ (zastavení u starého mlýna – mlýnské kolo, náhon, soukolí mlecího zařízení)
  • prohlídka starého mlýna a Starého bělidla, osvěžení u Viktorčina splavu
  • pomník „Babička s vnoučaty“ (základní kámen položen 25.7. 1920 – 100. výročí narození Boženy Němcové, vybudován roku 1922, autor sochař Otto Gutfreud)
  • zámecký park a státní zámek „Ratibořice“ (prohlídka, občerstvení)
  • zvon z roku 1755: podle legendy se tento zvon po smrti Kateřiny Záhaňské v daleké Vídni roku 1839 sám od sebe rozezněl a dlouhou dobu vyzváněl (pochází z dílny zvonaře Jana Jiřího Kuhnera).
17. Večerní život ustal těsně po půlnoci a 6.6. jsme se vrátili domů.

5. – 8.6. sedmáci pobývali na severu Čech – vypravili do Rumburku, podnikli výpravu do Hřenska, vydováděli se v Liberci ve vodním ráji „Babylón“ a v lunaparku, a tedy seznámili se s místy, o kterých se budou učit v hodinách zeměpisu v 8. třídě.
Vybrali jsme z autentických výpovědí – slohových prací – žáků:
  • „První den jsme vstávali ve 4.00 a vzali jsme si naše tašky a odjeli do Rumburka.“
  • „Podle paní učitelky jsme jí nechali tašku s penězi („... bylo tam asi 25 000...“) na nádraží ve Veselí nad Lužnicí.“
  • „..., ale omylem („... samozdřejmě ...“) jsme nastoupili do jiného vlaku...“
  • „Hned na začátku Honzovi natekly oči, proto paní učitelka volala jeho rodičům.“
  • „... jedna paní ve vlaku mu dala prášky.“
  • „Měli tam (v kempu – pozn. kron.) dobrý věci: hodně druhů minigolfu, hladkého písku plážového volejbalu, zajímavého červeného písku na tenisových kurtech ...“
  • „Večer když bylo ráno tak jsme já, Mark, Slavík, Holý a Záviš měli válku s protější chatkou. Házelo se vše co bylo: chleba, bahno, banány.“
  • „... pořád jsme chodili do samých kopců ... vyfotili jsme Pravčickou bránu ...“
  • „Paní učitelka sice říká, že jsme nachodili 27 km, ale nohy a puchejře vypadaly nejmíň na 50 km.“
  • „... nějaký převozník nás vezl se třemi Němci.“
  • „Vlakem z Liberce jsme jeli přes Polsko a Německo zpátky do Liberce ...“
  • „... menší procházka (20 km).“
  • „Já s Láďou Slavíků jsme si zahráli tenis za 110 Kč na hodinu.“
  • „V naší chatce bylo už ticho, když najednou začali ťukat na dveře a okna ti házenkáři z Třeboně. Naštěstí přišli jenom tři. Za hodinu odešli a my šly spát.“
  • „Večeři nám prohodili místo řízků jsme měli vepřo, knedlo, zelo.“
  • „O to víc jsme si výlet užili a moc se nám líbil.“
  • „Každopádně na tento výlet nezapomenu.“
  • „Výlet se mi líbil.“
  • „Teď už všichni vzpomínáme na krásné vzpomínky.“
  • „Po návratu v osm hodin večer jsem zalehla do vany a pak jsem usnula ve své postýlce.“
A ještě vyjádření paní učitelky třídní:
  • 5.6. – 8.6.: Rumburk – Sportcentrum. Zaměření – sport, turistika.
  • 5.6. – příjezd, plážový volejbal, skatepark, koupání
  • 6.6. – Liberec – Centrum Babylon (aquapark, lunapark), plážový volejbal, tenis, sqwas, noční turnaj v bowlingu (22.00 – 23.00 hod., na 4 drahách, 19 dětí + 2 dospělí, vítěz Mark Rösler, 2. místo Martin Záviš, 3. místo Irča Mrázová).
  • 7.6. – vlakem do Děčína, pak autobusem do Hřenska – Národní park České Švýcarsko – asi 25 km, chůze a 1,5 km na pramicích (Pravčická brána, zámeček Sokolí hnízdo, Malá Pravčická brána, loupežnický hrádek Šauštejn, Tichá a Divoká soutěska,...)
  • 8.6. – rumburská rozhledna Dýmník (4 lidi), úklid chatek, odjezd.

5.6. „cválala“ za vůní Divokého západu 2. – 4. třída. Děti navštívily westernové městečko Šiklův mlýn – ráj honáků, pistolníků s kolty proklatě nízko, indiánů prostých ohnivé vody, okouzlujících tanečnic a poctivého obalovaného hovězího steaku k obědu.
Co malí návštěvníci zažili mimo jiné ve westernovém městečku:
  • přepadení banky
  • výbuch studny, stodoly a vozu
  • smrt bankéřovy dcery – svým tělem zachránila před kulkou svého milého (jednoho z lupičů)
  • trysk mohutného koně – filmového hrdiny
  • lasování (dětí)
  • bizoni v ohradě, mýval, myši, tarantule, hadi, mluvící papoušek
  • střet civilizací – bílí dobyvatelé a indiáni, obyvatelé obou Amerik.

9.6. vyšlo mimořádné číslo školního časopis Rapšach Planet speciál, které mapuje akce školního roku 20002/2003, předkládá informace pro školní rok následující včetně přehledu zájmových aktivit, systému poplatků apod.
 
11.6. k nám zavítali odborníci v rámci soutěže „Škola a energie.“ Bezplatnou návštěvu odborníků pro zařazení tématu „energie“ do výuky nám nabídl organizátor soutěže, poradenské středisko Energy Centre České Budějovice (ECČB) ve spolupráci se sponzory soutěže a společnostmi Jihočeská plynárenská, a.s. s OÖ Ferngas AG.
Žáci 8. a 9. třídy se v jednotlivých vyučovacích hodinách fyziky zaměřili s odborníky na tato témata: 8. třída – „Kombinovaná výroba tepla a elektřina“, 9. třída – „Palivové články“. První část vyučovací hodiny byla zasvěcena diskusí nad tématy soutěžního dotazníku (viz níže) a jeho vyplňováním. Někteří žáci jej odevzdali po skončení hodiny, ostatní zájemci mají lhůtu pro odeslání do 30.6. Ve druhé části jsme se věnovali výše uvedeným tématům. Využití palivových článků souviselo s jejich aplikací např. v kosmické technologii. Odborníci nám též vysvětlili podstatu kogenerační výroby – hnací agregát a jeho výstup: el. energie a teplo (využití odpadového tepla) – tovární provozy, rodinné domy apod. Jako pohon slouží kapalná paliva (riziko vysokých cen), plynná paliva (zemní plyn) a alternativně (bioplyn, propan, propan-butan). Dále jsme byli svědky laboratorního pokusu – kogenerační článek, působení sluneční energie a pohybující se vrtulka. Na závěr všichni žáci získali materiál na téma „Provoz na zemní plyn (CNG)“ s vysvětlením podstaty fungování této technologie a následnou ukázkou tohoto zařízení přímo pod kapotou automobilu. Pro další využití jsme též obdrželi „Mapu obnovitelných zdrojů“.
Rozloučili jsme se s příslibem další spolupráce zejména pro zařazení dalších témat „energie“ ve výuce.

12.6. si svůj první třídní výlet na II. stupni užili šesťáci v Praze.
Navštívili tyto významné pamětihodnosti našeho hlavního města:
  • Petřín a jízda lanovkou spolu s pobytem v bludišti
  • Strahovský klášter – Muzeum miniatur
  • Loreta (zvonkohra)
  • Chrám svatého Víta (hrobky, věž)
  • střídání stráží + fanfáry
  • Starý královský palác – Vladislavský sál
  • Zlatá ulička
  • Muzeum hraček
  • Karlův most, povídání o sochách, Kampa
  • Staroměstské náměstí a povídán o popravě 27 českých pánů
  • Stavovské divadlo.
12.6. přijali pozvání na návštěvu školy od svých budoucích spolužáků – prvňáčků – naši předškoláčci – budoucí prvňáčci. Naši malí hostitelé je pod vedením své paní třídní učitelky Jany Přibylové provedli po škole, ukázali jim, co se stihli za rok naučit, co již umí. Nejdříve prvňáčci svým hostům a paní ředitelce MŠ Růženě Šnokhousové zazpívali písničku „Káča našla ptáče“. Potom jim přečetli pohádku „O Rusalce“. Děti ze školky také hádaly písmenka a podle obrázků určovaly zvířátka. Spolu se svými hostiteli navštívili předškoláčci školní družinu a zaskotačili si při honičkách a jiných hrách v tělocvičně. Všichni se vzájemně podarovali – papírovými kočičkami a sladkými bonbónky.
Tak ahoj, předškoláčci, po prázdninách...a prvňáčci, vítejte do druhé třídy...
12.6. jsme zahájili již tradiční soutěž „O Mistra švihadla“, kterou organizuje paní učitelka Květa Havlová. Zájemci o tento prestižní titul se setkávají nejen každé ráno v tělocvičně. Padne rekord školy? Odolají výkony Mistrů z minulých ročníků soutěže? Na tuto otázku si odpovíme v posledním týdnu školního roku v závěrečném klání – ve velkém finále..
13. - 14.6. se dveře naší školy otevřely všem jejím návštěvníkům – žákům současným a bývalým, jejich rodičům, učitelům a široké veřejnosti. Na Den otevřených dveří spojený s Vítáním léta jsme také pozvali naše sponzory.
Pro všechny zájemce z řad návštěvníků byly připraveny tyto akce:
  • velká soutěž rodinných týmů na nejen turistickou a zdravotní tématiku
  • vystoupení žákovského pěveckého sboru
  • vystoupení žákovského flétnového souboru
  • koncert pěveckého a tanečního souboru a orchestru pod vedením pana Františka Cvrčka
  • breakdance – vystoupení skupiny našich žáků v tělocvičně
  • ukázka výukových počítačových programů
  • přístup k internetu
  • prohlídka žákovských prací
  • prezentace dokumentů školy a obce (školní kroniky, alba, školní časopis, kopie kronik obce Rapšach, kroniky školy a turistického oddílu na CD ROM)
  • opékání buřtíků.
Velkou rodinnou soutěž na téma „Deník kapitána Silvera“ připravily paní učitelky Pavlína Křížová a Ivana Kvapilová a na její realizaci se budou podílet jejich kolegyně a kolegové a také žáci naší školy – sobota 14.6. od 14.00 hodin.
Vystoupení naší skupiny breakdance pod názvem „Light Reflex“ se konalo v sobotu od 17.00 hodin v tělocvičně školy. BREAK CREW: Matis Šroub, Guma Schreib, Somi Císař, Ferko Ferenc. Jako hosté – Tom Roller a Vašek Hofhanzl.

16.6. žáci 3. a 4. třídy a také zájemci z řad dětí I. stupně a MŠ ukončili plavecký výcvik v ráji vodních sportů a radovánek „Relax Vajgar“ v Jindřichově Hradci. Jejich snažení bylo po deseti lekcích ohodnoceno „mokrým vysvědčením“.
17.6. se naši malí prvňáčci vypravili na svůj první třídní výlet povinné školní docházky. Se svou paní učitelkou Janou Přibylovou a jejím Ondrou Šikrem svou „premiéru“ pojali velmi sportovně: putovali na kolech naším krajem. Navštívili jeleny v oboře, osvěžili se u Ferdinandovy studánky, hodovali na turistickém tábořišti u ohýnku s vůní léta a buřtíků, vykoupali se v pískovně a v campu „U Čechalů“ si pochutnávali na sladké zmrzlině.
17.6. navštívili žáci naší školy s p. uč. Pavlínou Křížovou v rámci povinně volitelného předmětu „Společensko vědní seminář“ Státní oblastní archív Třeboň včetně restaurátorské dílny a Státní zámek Třeboň.
19.6. nás navštívila bývalá žákyně Milena Sládková a bývalý žák Michal Vobejda. Pohovořili jsme o tom, co život přináší – také zejména ten „profesní“.
21.6. vstoupila do stavu manželského s panem Ondrou Šikrem naše kolegyně paní učitelka Jana Přibylová, nyní Jana Šikrová.
 
25.6. se uskutečnilo velké finále „O Mistra švihadla“.
Pořadí soutěžících – „O Mistra švihadla“:
  1. místo Dáša Bodocká (180 přeskoků)
  2. místo Lenka Pavlačková (157 přeskoků)
  3. místo Janča Kepková (151 přeskok)
  4. místo Adélka Benešová a Pepča Schreib (133 přeskoků)
  5. místo Alča Sokolíková (124 přeskoků)
  6. místo Stáňa Prášilová (121 přeskok)
  7. místo Lenka Zahradníková (116 přeskoků)
  8. místo Gabča Kleinová (114 přeskoků)
  9. místo Kristýnka Janečková (113 přeskoků)
  10. místo Eliška Beníschková (109 přeskoků)
  11. místo Anetka Krylová (107 přeskoků)
  12. místo Lenka Cvrčková (106 přeskoků)
  13. místo Honzík Podsclan (105 přeskoků)
  14. místo Ivča Ševčíková (103 přeskoky)
  15. místo Helenka Abrahámová (80 přeskoků)
 
25.6. byly vyhlášeny výsledky „Soutěže školní studovny – velké lámání hlav“:
  1. místo Jára Kolář Komanč (9. třída)
  2. místo Pavča Machová (6. třída)
  3. místo Miloš Kolář (6. třída).
25.6. sehráli učitelé přátelské volejbalové utkání s vycházejícími žáky. Mač měl velmi dramatický, ač v jistých situacích značně jednoznačný průběh. Učitelé zvítězili nad svými žáky v poměru 3 : 0.
25.6. nás navštívily bývalé žákyně Jitka Kanděrová a Eva Hofhanzlová.
26.6. naše školička prakticky osiřela. Někteří se vypravili za kulturou do města, jiní za mámením vodních sportů a voňavých buřtů, další sportovali.
Pomyslný klid před vysvědčením právě skončil.
   
27.6. jsme se rozloučili s našimi deváťáky a samozřejmě jsme si rozdali vysvědčení, tedy zhodnotili jsme výsledky naší celoroční výchovně vzdělávací práce.
Osmáci – na počest posledního zvonění vycházejících spolužáků – složili a zazpívali píseň za doprovodu p. uč. Olgy Imrichové – loučení s devítkou – na motivy hudby písně „Kytka“ od Nedvědů:
Zavírám školu v tenhle den rád, přišli jsme deváťákům sbohem teď dát.
Zeptat se čím budou a kam vlastně jdou, jestli si na nás někdy vzpomenou.
Naše Soňa (Dohnalová) s Katkou (Čadková) sestřenky nejsou, snad se tím životem nějak protlučou. Mají svůj styl a podle módy jdou, hrozí jim, že kluky neodeženou.
R: Jára (Kolář) je jinej, vždyť každej to ví, autobus s bráchou obden dobíhají. Školní časopis píše rád, kdo nás teď bude o všem informovat.
Lukáš (Zelenka) ze školy největší je, že už dveřmi vůbec neprojde. Ke všem holkám džentlmen je, nikdy žádnou nešikanuje.
Vedle něj Novis (Pavel Novák) trpaslík je, při pingpongu na nás rád machruje. Na horách je druhým Krakonošem, žádná z holek mu nedá košem.
R: Luboš s Marťou (Sokolíci) bráchové jsou, s Alenkou si oba rádi zahrajou. Martin v matice je olympionik, mozkových buněk nehrozí jim zánik.
Markéta (Charvátová) s Verčou (Bednářová) jsou jako tyčky, vypadaj jako dvě anorektičky. Školu jen kvůli tomu mají rády, že si tam našly svoje kamarády.
Když se na vsi ozve „Haf, haf“, tak přiběhne hned Martin Gráf. Mobilní telefon má strašně rád, fotbal do Suchdola jezdí hrát.
R: Simona (Šroubová) ráda sportuje, za Anetou (Zimmelová) často sprintuje. Aneta Zimmelů chytrá je, na střední škole dobře zaboduje.
Radim (Tománek) velkej skejťák je, váš dům rád nasprejuje. Občas bojuje s migrénou, snad novou klávesnici seženou.
Petr (Kronika) ježatý účes má, na hřišti si s míčem rád zakopá. V Rakousku kalhoty nakupuje, prsty brankářům ulamuje.
R: Lucka (Adensamová) s Pavčou (Kupková) volejbal rády hrály, střední školu spolu vybíraly. Pořád píšou esemesky, na Po Vu kreslí hezké obrázky.
Lucka (Eisenhammerová) často hlídá malé děti, kočárek za ní jenom letí. Kazet a cédeček má jako smetí, poslouchá je vždy od pěti do deseti.
Vaškovi (Hofhanzlovi) tu každý „Hofi“ říká, při zkoušení často „Nevím“ říká. Ve škole stále brejkuje, všechny holky kolem provokuje.
R: Verča (Pachtová) s Milenou (Kastlová) jsou zpěvačky, Milka ráda nosí kozačky. Fotbal za Berušky hrávaly, ty dvě se čtrnáct let hledaly.
Luboš (Vobejda) závodí v rybolovu, jen si v tom blátě, hochu, nezlom nohu. Když byl malej, tak byl skvělej, je to tak, Luboši, pořád dělej.
Honza (Beníšek) má hlásek jak konipásek, v životě čeká ho mnoho lásek. Na kole do školy dojíždí, vlasy si gelem ráno projíždí.
R: Pavel (Pachta) je dobrej srandista, na blbosti velkej specialista. Když pak odpoledne do pekla jde, bodlinky si řádně nageluje.
Ojík (Lukáš Oesterreicher) má spoustu kamarádů, při skoku do výšky měl nehodu. Školní duchny byly malé, jeho kroky příliš neurvalé.
Jejich třídní (Marie Jirků) ráda vypráví, co prožívala ve svém mládí. Matiku do nás stále hustí, od písemky neupustí.
   
   
Školní rok 2002/2003 končí, opět se sejdeme po zasloužených prázdninách ve školním roce 2003/2004.
Deváťáci, přejeme Vám šťastné vykročení do další etapy Vašeho života,
prvňáčci, těšíme se na Vás, Vám všem, žákům, žákyním, rodičům a zaměstnancům školy,
přejeme příjemné prožití prázdnin a dovolené.
Vítej, 1. září 2003!!!