Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2005/2006 - II. část


   
1.12. jsme převzali zprávičky, statistiky, rozhovory, tedy i reportáž o některých zápasech turnaje žákovských týmů ve florbalu od Rosti Příhody:
Dragouni  :  AC Tzech Republic   
Komentář k zápasům: začátek byl hrozně moc špatný, ale pak se to vyjasnilo není co dodat.
Redaktor: Proč jste měli katastrofální  vstup do zápasu?
Zagi (David Záviš – pozn. kroniky): Nebyli jsme rozehraný a dostali jsme zbytečný góly.
Redaktor: Proč jste dostali takové góly?
Zagi: Kvůli chybám golmana, ale Dlaban (Adam Straka – pozn. kroniky) nás zachránil a vítězství připadlo nám.
Redaktor: Jak se ti líbil ten zápas?
Zagi: První poločas na nic, ale věděli jsme že nemůžeme prohrát.
Redaktor: Jaký tip máš na další zápas?
Zagi:Vyvolení 4:13 Big Bratři.
Sršni  1:13   Rapšachská vychřice
 Rozhodčí: Rosťa Příhoda
Spolupracovali: Adam Straka, Milan Čupita, Petr Šimoušek, Petr Daněk
Komentář k zápasům: Příhoda – zápas měla v rukavičkách 6.tř.,  když Bumba přidal 4. gól, nebylo co řešit a dohráli utkáni v úplné pohodě.
Redaktor: Jak se ti líbil zápas?
Bumba: Byl velice dobrý, ale měli jsme slabé soupeře.
Redaktor: Kdo z tvé strany byl nejlepší hráč?
Bumba: Asi určitě Makovec.
Redaktor: Jak by ses ohodnotil, že jsi dal tolik gólů?
Bumba: Dostával jsem výborný nahrávky a mám dobrý spoluhráče.
Redaktor: Jak typuješ další zápas  Dragouni : Ac Tzech Republic?
Bumba: Dragouni prohrají 8:1.
Známky: Bumba-9                                    Makovec-6
               Kronika-6                                   Pytel-5
               Kaňúr - 7                                   Šroub-5
               Arenberger-7                             Sokolík-5   
Zápas sledovalo hodně diváků, asi 35.
Redaktor: Co říkáte na zápas?
Uč.Imrichová: Byl to mazec.
Redaktor: Kolik jste čekala gólů?
Uč.Imrichová: Sršni  3:6 Rap.vychřice
Redaktor: Jak tipujete další zápas?
Uč.Imrichová: Dragouni 5 : 8 AC Tzech Republic
Redaktor: A kdo vyhraje podle vás turnaj?
Uč.Imrichová: Vychřice nebo Ac Tzech Republic.
 
   

2.12. po tragické nehodě zemřela ve věku nedožitých 8 let naše kamarádka a spolužačka, žákyně 2. třídy Nikolka Balašková.

   
2.12. – 4.12. se naši žáci a žákyně povinně volitelného předmětu Společensko-vědní seminář spolu s p. uč. Pavlínou Křížovou a p. uč. Ivanou Kvapilovou vypravili na oslavy 200. výročí bitvy u Slavkova.
Z historických dokumentů: cestou k Brnu odbočí Napoleon u Pozořické pošty doprava, zamyšleně prohlíží okolí a studuje terén. Občas seskakuje z koně a jde pěšky přes pole, pokleká a sleduje každou nerovnost krajiny. Pak prohlašuje památnou větu: „Pánové, prohlédněte si důkladně tento terén! Bude to bojiště! Budete tu muset sehrát svoji úlohu!" Přes Pozořice dojde až do Tvarožné, vyšplhá se k mariánské kapli na kopci Padělek, pro který francouzští vojáci vymysleli název Santon. Je to nejvyšší bod v krajině (306 m nad mořem) a je odtud vidět na všechny strany. Zajímá jej však nejvíce pohled na jižní stranu. Je tu další pahorek, o 20 m nižší, kopec Žuráň. Cestou k němu se rozhoduje, že tady si postaví své velitelské stanoviště a několikrát opakuje: „Pánové, tady se budeme bít."
5.12. navštívil děti z naší školy a zvláštní školy Mikuláš za doprovodu čertů a andělů.
Vlídný Mikuláš spolu s hodnými anděly naděloval sladkosti a rozpustilí čerti všechny zlobílky poplácali pometlou nebo odvedli „do pekla“.
 
5.12. se uskutečnil další díl z velké série našeho malování na hedvábí, které u nás organizovali manželé Chumovi.
Všichni zájemci – bylo jich více než padesát – realizovali své výtvarné fantazie na různé podklady z hedvábí: kravata, kapesníček, šátek různých rozměrů nebo šál.
5.12. uspořádal divadelní soubor „SUchdolské Divadlo“ („SUD“) při TJ SOKOL Suchdol nad Lužnicí ve spolupráci s místní farností, kroužkem náboženství a Obecním úřadem v Suchdole nad Lužnicí průvod sv. Mikuláše s čertovským rejem.
Program:
16.00 hod. –  zahájení v místním kostele sv. Mikuláše, divadelní scénka, kytarové vystoupení, nadílka.
16.40 hod. – průvod na náměstí T.G. Masaryka, ohňostroj, předání symbolického klíče od brány města starostou světci a luciperovi, pokračování nadílky.
 
7.12. se uskutečnil seminář vyučujících k tématu zavádění ŠVP v naší škole.
Náplní semináře bylo seznámení s filosofií ŠVP, jeho aplikace v našich podmínkách a zejména ujasňování celé řady souvislostí a skutečností.
Výstupy semináře si může každý účastník připomenout ve sborovně.
 
6.12. jsme obdrželi: Dobry den, zdravim kolektiv skoly ZS Rapsach :> Vzpominam v dobrem na casy stravene ve Vasi skole... Pozdravujte vsechny od kuchyne po pudu. (....Pracuji v Rakousku, klavesnice tady nema hacky a carky :>) Srdecne zdravim ... Petr Klima :>
 
 
8.12. naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou uspořádali pro své spolužáky a kamarády z 2. třídy a také pro dětičky z naší mateřské školky generální zkoušku své vánoční besídky, se kterou se dnes od 17.00 hodin představí svým maminkám a tatínkům, dědečkům a babičkám, sourozencům, ostatním příbuzným a kamarádům.
A tak naši nejmenší žáci a žákyně velmi pěkně recitovali, zpívali, tančili a uspořádali představení loutkové pohádky  „O neposlušných kůzlátkách“.
Spolu se svými malými diváky a jejich vyučujícími si zazpívali např. „Černé oči“, „Citronky“, „Není nutno“, „Když jsem já sloužil“.
Děti z naší školky svým hostitelům roztomile zazpívali písničku o Vánocích. Také si slíbili, že se za svými kamarády podívají zase po Novém roce.
 
 
9.12. se všichni příznivci Harryho Pottera z řad žáků I. a II. stupně a jejich vyučujících vypravili do Cinestar v Českých Budějovicích na jeho filmové ztvárnění 4. dílu Harry Potter Ohnivý pohár (Harry Potter and the Goblet of Fire).
Harry Potter je zase o něco starší, své věrné přátele neztratil – avšak nástrahy jeho protivníků jsou rafinovanější, nebezpečnější...
 
12.12. se naši páťáci se svou p. uč. Olgou Imrichovou  vypravili do Planetária a Hvězdárny v Českých Budějovicích.
V rámci tématu „Vesmír“ se zúčastnili následující přednášek: „Sluneční soustava“, „Aktuální hvězdná obloha“.
Českobudějovická hvězdárna byla otevřena v roce 1937 jako druhá nejstarší lidová hvězdárna v Čechách zásluhou tehdejší Jihočeské astronomické společnosti. Nachází se asi 300 metrů od náměstí Přemysla Otakara II. v parku na soutoku Vltavy a Malše.
 
12. – 14. 12. absolvoval p. uč. Martin Kvapil druhou část semináře na téma ŠVP a získal tak certifikát koordinátora školního vzdělávacího programu.
 
13.12. se naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou a třeťáčci s p. uč. Radkou Círalovou vypravili do Jindřichova Hradce, kde navštívili Krýzovy jesličky.
Jindřichův Hradec patří k městům s bohatou betlémářskou tradicí. První zpráva o betlémech pochází již z roku 1579. Krýzovy jesličky byly darovány do sbírek muzea roku 1935, a od té doby patří k nejnavštěvovanějším expozicím.
Jindřichohradecký měšťan a punčochářský mistr Tomáš Krýza (1838 - 1918) vyráběl své celoživotní dílo více jak šedesát let a jeho velkolepý betlém, který stavěl na ploše 60 čtverečních metrů, obsahuje 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje.
   
16.12. uspořádali naše děti se svými pedagogy pro své rodiče a příbuzné celoškolní vánoční besídku v sálu kulturního domu ve Dvorech nad Lužnicí.
Sálem zazněly koledy a jiné písničky, vrtěli jsme se  v rytmu tanečků a tanců, zamířili jsme za Mrazíkem a jeho hrdiny, zacvičili jsme si na hudbu, zavítali jsme do světa pantomimy, recitovali jsme básničky, zhlédli jsme videoklip.
Součástí besídky byla veřejná aukce židlí – výtvarných prostorových prací našich žáků a žákyň.
Besídku moderovala skvělá dvojice Štěpánka Kulatá a Petr Ferko Ferenc. Novinkou byla aukce židlí, jejíž výtěžek 4. 490,- Kč je určen ve prospěch školy. Štěpánka Kulatá v roli moderátorky dražby postupně nabízela tyto exponáty: Židložena Adélka, Mučicí židle, Pirátka z Karibiku, Dalmatin Astor, Zebra, Novashoptelephon, Multizáchod, Královská židle, Kočka Milka, Mumie, Chobotník, Židlokluk Pepa, Anděl na horách, DJ židle, Ser-stol, Břišní tanečnice I. a II., Čumil bedna, Autošlap, Fanča, Žirafa, Lyžník. Židle byly vydraženy všechny.
Vybrali jsme některé upoutávky k židlím:
Kočka Milka: tahle kočka není žádná Micka. Vy ale na ní můžete sedět jako pecka. Nepoškrábe, nepokouše, hlavu neukousne mouše.
Žirafa: na naši masírovací žirafu se pohodlně posadíte a dohlédnete kamkoli.
Ser-stol: náš zajímavý exemplář je velice užitečný doplněk vaší domácnosti. Můžete ho třeba použít na odkládání časopisů, knih, špinavého nádobí či jako servírovací stolek.
Břišní tanečnice I. a II.: nádherně svůdná vypracovaná těla našich břišních tanečnic zlákají k tanci i vaši devadesátiletou tchýni.
Fanča: chceš-li podpořit svůj fotbalový klub, tak si tuhle židli kup.
Mučicí židle:nevydrží váš potomek u učení? Neposedí chvilku? Kupte mu naši skvělou židli a uvidíte, že ho od úkolů neodtrhnete!

 

   
17.12. uspořádal divadelní soubor „SUchdolské Divadlo“ při TJ SOKOL Suchdol nad Lužnicí a Komorní soubor při Základní škole v Rapšachu ve spolupráci s místní farností Adventní koncert s divadelní scénkou.
Místo konání: kostel sv. Mikuláše v Suchdole nad Lužnicí.
Orchestr: 1. housle – Lenka Cvrčková jr., 2. housle – Šárka Imrichová, Martin Ferenc, violoncello – Anna Cvrčková, kontrabas – František Cvrček, sopránová flétna – Lenka Cvrčková sr., tenorová flétna – Jana Kepková, varhany – Marie Kepková.
Zpěv: soprán – Růžena Kroniková, Veronika Holcová, alt – Jana Šikrová, Linda Šebestová, tenor – Olga Imrichová, Olga Valentová, bas – Jan Holec, sbor dětí ze Základní školy v Rapšachu: alty – Andrejka Poláková, Liduška Homolková, Pája Vávrová, Anetka Demeterová, Janička Ferencová, Ivanka Dvořáková, Nikolka Ferencová, Míša Holubová, soprány – Simča Kubatová, Adélka Jindrová, Barunka Nistorová, Mirka Kvašná, Evička Marešová, Honza Pytel.
Program: zazní převážně adventní barokní hudba a vánoční koledy, divadelní soubor „SUD“ sehraje krátkou scénku „Půjdem spolu do Betléma“.
20.12. naděloval v naší školní družině Ježíšek. Pod vánočním stromkem našly naše děti hračky, stolní hry a potřeby k malování.
A tak se radovaly z aut a autíček, domu pro panenky, míčů, kuchyňského nádobí, pastelek, stolních her, tahačů, zemědělských strojů, vojáčků apod.
20.12. naši třeťáci se svou p. uč. Radkou Círalovou uspořádali pro své maminky a tatínky, babičky a dědečky, sestřičky a brášky, tetičky a strýčky a ostatní příbuzné a také kamarádky a kamarády třídní vánoční pohádkovou besídku.
K předvánoční atmosféře a k samotným Vánocům patří kromě koled a rozjímání také pohádky. Naši třeťáci tak sehráli představení pohádek Tři medvědi a zlá babka a Kosa, kohout a kocour.
A také jsme hráli na housličky, flétničky a akordeon.
 
 
21.12., tedy v předvánočním čase, spoluorganizoval v našem regionu TOM 2402 „Práčata“ Rapšach spolu s občanským sdružením MÁME OTEVŘENO? již 7. ročník veřejné dobročinné sbírky „Kameny“ 2005.
Sbírku připravuje občanské sdružení MÁME OTEVŘENO? spolu s Asociací turistických oddílů mládeže. Veřejná sbírka je určena pro integraci lidí s mentálním postižením a jejím cílem je podpořit pracovní integraci lidí s postižením a zajistit část prostředků na dovybavení Otevřené kavárny – tréninkového pracoviště pro lidi s mentálním postižením.
 
 
22.12. jsme se v naší škole rozloučili s rokem 2005.
Děti si uspořádaly se svými vyučujícími vánoční posezení u stromečků, nadělily si dárky ve třídě, pojedly cukroví, zazněly rychlé špunty, zhlédly pohádkové příběhy.
Pro žáky II. stupně si deváťáci připravili relaxačně zábavné překvapení ve dvouhodinovém bloku soutěží a her v prostorách školních učeben.
Sedm šestičlenných družstev žáků a žákyň II. stupně soutěžilo v následujících disciplínách:
1. Skládání básničky: družstvo ve vymezeném čase vymyslelo a napsalo text básně na motivy a variace ryze vánoční.
2. Lepení vánočního řetězu: opět vymezený čas a z pestré škály barevných obdélníčků co nejdelší řetěz na vánoční stromek.
3. Hod na kapra (látkového): každý jednu ránu, tedy šest ran za tým a kapřík se jen mrskal – stejně byl všemi nakonec uloven, ale ihned vrácen do svého živlu.
4. Vánoční pantomima: družstvo rozděleno na dvě části – první předvádí pantomimicky (úkol vylosován) a druhá hádá, oč jde a potom výměna. A ještě k některým názvům etud: zdobení stromku, pytlák a kapr, balení dárků, rozbití skleněných ozdob, šplhání po stromu a sběr jmelí, novoroční přípitek.
A potom vyhodnocení v tělocvičně, udělení sladkých odměn všem, předání diplomů za 1. – 7. místo, vánoční nadělování ve třídách a ... díky, deváťáci, za pěknou soutěž a ...
KLIDNÉ VÁNOCE, BOHATÉHO JEŽÍŠKA
A VŠECHNO
NEJLEPŠÍ DO NOVÉHO ROKU 2006!
 
 
 
 
23.12. uspořádal divadelní soubor „SUchdolské Divadlo“ při TJ SOKOL Suchdol nad Lužnicí a místní farnost sv. Mikuláše a kroužek náboženství živý Betlém a zpívání koled u vánočního stromu.
Zahájení bylo v 17.00 hodin u místního kostela sv. Mikuláše. Průvod se odebral do parku u školy, kde si společně zapěl koledy a popil vánoční punč.
 
 
26.12. se v místním kostelu sv. Zikmunda uskutečnil koncert Komorního souboru při Základní škole a Mateřské škole v Rapšachu.
Orchestr: 1. housle – Lenka Cvrčková jr., 2. housle – Šárka Imrichová, Martin Ferenc, violoncello – Anna Cvrčková, kontrabas – František Cvrček, sopránová flétna – Lenka Cvrčková sr., tenorová flétna – Jana Kepková, varhany – Marie Kepková.
Zpěv: soprán – Růžena Kroniková, Veronika Holcová, alt – Jana Šikrová, Linda Šebestová, tenor – Olga Imrichová, Olga Valentová, bas – Jan Holec, sbor dětí ze Základní školy v Rapšachu: alty – Andrejka Poláková, Liduška Homolková, Pája Vávrová, Anetka Demeterová, Janička Ferencová, Ivanka Dvořáková, Nikolka Ferencová, Míša Holubová, soprány – Simča Kubatová, Adélka Jindrová, Barunka Nistorová, Mirka Kvašná, Evička Marešová, Honza Pytel.
Zazněla převážně adventní barokní hudba a následující koledy: Štědrý večer, Jak jsi krásné neviňátko, Dej bůh štěstí, Co se stalo nenadále, Co to znamená, Půjdem spolu do Betléma, Nesem vám noviny, Přišli jsme k vám na koledu, Padla rosa, Andělské přátelství, Koledování, Den přeslavný, Narodil se Kristus pán.
Začátek koncertu byl v 15. 00 hodin.
 
   
Na konci kalendářního roku a na začátku nového uspořádali naši turisté své tradiční akce pro své členy a další zájemce:
29.12.vánočního turnaj v líném tenise  (21. ročník) – 10.00 tělocvična ZŠ Rapšach.
1. místo Ondra a Janša
2. místo Radek a Lukáš
3. místo Martin a Čiko
4. místo Fanda a Helča
5. - 7. místo Honzík a Štěpán, Michal a Michal, Majka a Kája
8. - 9. místo Niki a Liduška, Honzík a Míra.
   
29.12.posezení v klubovně na závěr roku – 17.30 v klubovně – s promítáním videa a fotek z tábora a vůbec z celého roku.
31.12. – půl hodiny po půlnoci jsme si popřáli na návsi a vypálili první raketu roku 2006.
1.1. 2006 Novoroční výšlap: sraz v 10.00 na návsi. Šlo nás letos 24 a mírně jsme zasněžili a mírně zmokli.
   

 

 

2.1. – 8.1. se naši sedmáci a další nadšenci z řad lyžníků a lyžnic vypravili pod vedením p. řed. Karla Snětiny, p. uč. Jany Skřivánkové a p. uč. Anny Ticháčkové zdolávat horské velikány v rámci již tradičního lyžařského výcvikového kurzu – chata Domov ve známé lokalitě zimních sportů Deštné v Orlických horách. 
Závody ve slalomu – 7.1. 2006
Kategorie dívky – 1. družstvo
1. místo Simča Prokešová
2. místo Áda Kvapilová
3. místo Romča Nováková
4. místo Petra Machová
5. místo Míša Machová
 
Kategorie hoši – 1. družstvo
1. místo Pavel Bednář
2. místo Honzík Pytel
3. místo Lukáš Ševčík
4. místo Míša Ševčík
 
Kategorie dívky – 2. družstvo
1. místo Ivanka Ševčíková
2. místo Šárka Imrichová
3. místo Bára Stasková
 
Kategorie hoši – 2. družstvo
1. místo Jirka Kronika
2. místo Vojta Bednář
 
Kategorie dívky – 3. družstvo
1. místo Lenka Čupitová
2. místo Alenka Sokolíková
3. místo Janička Dvořáková
4. místo Andrejka Poláková
5. místo Gabča Kleinová
6. místo Zlatka Burgstocková
7. místo Martina Kubatová
8. místo Eliška Korandová
 
Kategorie hoši – 3. družstvo
1. místo Ondra Kříž
 
Kategorie hoši - nejmladší
1. místo Tádík Pytel
2. místo Ráďa Šebesta
   
6.1. nás navštívila bývalá žákyně Jana Řehořová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
11.1. se naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou vypravili do mateřské školky na představení Domácí práce divadelní společnosti Hugo a Fugo na cestách.
   
17. 1. se zájemci z řad našich osmáků a deváťáků vypravili na exkurzi do Střední průmyslové školy v Třeboni, kde zjišťovali možnosti dalšího studia a uplatnění v profesním životě.
 
19. 1. si jako v dnech předchozích a věříme, že i v následujících, užíváme zimních radovánek: děti z I. stupně sáňkují a bobují na nedalekém „kopci“, nejen žáci a žákyně 5. – 9. třídy si užívají našeho obnoveného bruslařského stadionku, jehož základ položili hoši a děvčata z II. stupně spolu s p. uč. Janou Skřivánkovou a o nějž nyní svědomitě pečuje náš pan školník Jan Kadlec.
   
23. 1. udeřily mrazy a Paní Zima donutila rtuť teploměru poklesnout až na – 20,4°C.
24. 1. rtuť našeho digitálního teploměru poklesla v 8.00 hodin na -22,7°C.
24. 1. se příznivci kumštu komediálního z řad našich žáků a žákyň, jejich rodičů a přátel školy vypravili opět do Prahy a opět pod režisérskou taktovkou p. uč. Pavlíny Křížové. Tentokrát navštívili Divadlo Na Jezerce a jeho představení hry „Nadílka“.
25.1. se uskutečnila 3. pedagogická rada, jejíž hlavní náplní bylo hodnocení výsledků výchovy a vzdělávání za I. pololetí školního roku. Také jsme se seznámili se stavem přípravy zápisu našich budoucích prvňáčků, nastolili jsme si úkoly spojené s ukončením I. pololetí apod.
   
28. 1. jsme vyrazili na běžkách, tentokrát k jižnímu pólu. V mrazivém, ale slunném dopoledni nás šestnáct hrdinných dobyvatelů zamířilo zasněženými pláněmi Antarktidy ke svému cíli. Pól byl dobyt v 11:30 hodin. Po delší době se nám podařilo rozdělat mezi ledovci oheň a opéci si vuřtíky z masa polárních zvířat. Návrat na základnu jsme stihli před druhou hodinou odpolední.
   
30.1. jsme uveřejnili překlad dopisu našeho adoptivního syna...:
Milý Rapšachu,
já Vámi sponzorované dítě Maria Aruputha Selvam Sahayaraj Vás zdravím.
Já se těším dobrému zdraví a spokojenosti. Vřele si přeji, aby Vás můj dopis zastihl v dobrém zdraví.
Mám se dobře a prosím Boha, aby Vám dal také dobré zdraví. Stále se těším, že mi napíšete. Vedu si dobře v mých studiích.
Vedoucí učitelka naší školy sestra Lily byla přeložena z naší školy, my jsme byli toho dne velmi smutní, i když jsme dostali novou vedoucí sestru z Perumalmalai.
Tento rok měli jsme velmi dobré srážky, mnoho míst bylo zaplaveno kvůli těžkým srážkám. Také jsme měli přednášku o AIDS, pro nás i naše rodiče. Dozvěděli jsme se mnoho faktů o AIDS.
Plánujeme slavit první svátek vánoční 18. prosince.
Se srdce plnou láskou Vám přeji abyste Vy i členové Vaší rodiny a Vaši přátelé oslavili radostně Vánoce a měli překrásný nový rok 2006.
Váš milující Maria Aruputha Selvam Sahayaraj.
...a jeho ředitele:
Drazí sponzorští rodiče ZŠ Rapšach
Jak báječné je, že znovuzrozené dítě Boží je s námi a navždy!
Moc mě těší, že Vaše velkorysé srdce patří našim dětem. Ony úspěšně pokračují ve svém vzdělávání. Jsem si jistý, že budou stále v pořádku díky Vaší důležité podpoře.
Tímto se připojuji k dopisům sponzorovaných dětí. Laskavě na ně myslete a modlete se za ně.
Jsem velmi šťastný díky Vám, drazí sponzorští rodiče, i díky všem nejdražším u Vás doma. Stále se za Vás modlím pro vše, co pro nás děláte.
Upřímně Vám děkuji pomoc při dalším vzdělávání těchto dětí. Jménem studentů a personálu Vám posílám naše modlitby a vroucná přání.
Mějte i vy šťastné Vánoce a úspěšný a krásou naplněný nový rok - 2006.
S modlitbami, Fr. Alphonse, director
   
30.1.  jsme přivítali naše budoucí prvňáčky: koná se zápis do 1. třídy od 14.00 do 17.00 hodin.
Téma: ZOO
Hráli: lev – Eva Marešová, prase – Jan Krekl, papoušek – Michal Špimr, had – Jan Ferenc, medvěd – Lukáš Havel, ryba – Míra Sokolík, zřízenci – Jan Pytel a Jan Šroub, pes – Ivana Kvapilová
Místo dění: ředitelna a půdní třída
Děj: dítě – návštěvník ZOO nakreslí v ředitelně „obrázek“ a použije ho jako vstupenku do ZOO. V ZOO panuje smutná nálada, zřízenci jsou líní, nestarají se dobře o své svěřence a zvířátka nejsou spokojená s životem v kleci.
Návštěvník má ale možnost zvířata pustit na svobodu, když splní úkoly, které dostane právě od zvířat. Za každý splněný úkol dostane dítě od zřízenců klíč a smí vysvobodit smutné zvíře.
Nakonec z vděku dostane od zřízenců dárek a zazvoní zvonec a pohádky je konec.
Požadavky zvířat:
lev – básnička nebo písnička
prase – zapnout kabátek
papoušek – chce znát barvy svých křídel
had – zavázat bolístku
medvěd – donést vodu
ryba – spočítat zlaté šupiny
pes – chce si hrát.
Spolu s p. uč. Olgou Imrichovou zápis připravovali též žáci a žákyně 5. třídy a z II. stupně.
Naši předškoláčci si mohli spolu se svými rodiči čas čekání na zápis krátit sledováním akcí naší školy a malým občerstvením v kiosku „U Dvou koček“: z pekařské dílny p. uč. Pavlíny Křížové a p. uč. Ivany Kvapilové se podávaly perníčky, koblížky zvířátkových tvarů, minipizzy a plnění šneci. A kromě toho osvěžující teplé a studené nápoje.  
Z cukrářské dílny p. uč. Anny Novákové a p. Miroslavy Jáchymové si také pochutnávali na sladkých perníčcích rozmanitých tvarů zvířátek.
Dárky k zápisu připravovaly děti ze školní družiny pod vedením p. uč. Anny Ticháčkové a další starší spolužáci a spolužačky našich budoucích prvňáčků.

 

A kdo k nám k zápisu zavítal? Anička Círalová, Matěj Demeter, Adámek Havel, Sárinka Herzogová, Pavlík Jindra, Míša Kica, Nikolka Kicová, Martínek Kocina, Románek Košumberský, Pavlík Mikl, Miloušek Mužík, Magdička Oušková, Vašík Pšenička a Justýnka Schiendlová.
Naši budoucí prvňáčci, těšíme se na Vás, po prázdninách na shledanou!!!
   
30.1. se v naší škole uskutečnilo školní kolo 32. ročníku Olympiády v českém jazyce pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové. Soutěže se zúčastnili žáci a žákyně 9. třídy: Štěpánka Kulatá, Jířa Řehořová, Petra Ševčíková, Milan Čupita a Pavel Koranda. Jiřka Řehořová prokázala nejkvalitnější znalosti a postoupila do okresního kola, které se koná dne 1.3. v Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci.
   
31.1. uvedlo u nás tělocvičně divadélko KOS představení pohádky Bubulík pro naše diváky z I. stupně, Základní školy praktické a z mateřské školky.
Strašidlo, které strašit neumí, pořád bulí a bojí se i dětí – to je Bubulík. Co si s ním počnou hajný Václav a jeho Marjánka, když Bubulík by tak rád zůstal na jejich hájovně? Může být z nepovedeného strašidla povedený hajný? Pomůže obecenstvo Bubulíkovi?
   
31.1. předali svým žákům a žákyním třídní vyučující vysvědčení, tedy uzavřeli jsme I. pololetí tohoto školního roku při bilancování úspěchů a neúspěchů naší školní práce.
Pro prvňáčky to byla první odměna za jejich práci ve škole a pro naše vycházející třeba impuls ke zvýšení aktivity směrem k přijímacímu řízení na střední školy a učiliště.
Novinkou našich pololetních vysvědčení bylo výstupní hodnocení pro vycházející žáky.
   
31.1. se uskutečnilo již tradiční zimní sportovní klání žáků a žákyň II. stupně „Bílou stopou kolem školy“ -  závody na běžkách.
Výsledky závodu v běhu na lyžích
Kategorie děvčata 5. třída
1. místo Evička Marešová
Kategorie děvčata 6. a 7. třída
1. místo Katka Daňková
2. místo Mirka Růžičková
3. místo Kristýnka Janečková
4. místo Niki Střítecká
5. místo Nikolka Ferencová
6. místo Pája Vávrová
Kategorie děvčata 8. a 9. třída
1. místo Míša Machová
2. místo Romča Nováková
3. místo Jířa Řehořová
4. místo Petra Ševčíková
5. místo Kamča Tománková
6. místo Lucka Zavadilová
7. místo Terka Janstová
8. místo Pavlína Machová
9. místo Štěpka Kulatá
10. místo Peťula Růžičková
11. místo Monča Röslerová
Kategorie hoši 5. třída
1. místo Honzík Pytel
2. místo Míša Špimr
3. místo David Janoch
4. místo Dominik Jiroutek
5. místo Lukáš Havel
6. místo Zdenda Bárta
7. místo Péťa Gladics
8. místo Míra Sokolík
9. místo Honzík Ferenc
10. místo Honzík Šroub
11. Marek Makovec
Kategorie hoši 6. – 7. třída
1. místo Ondra Kaňúr
2. místo Jirka Kronika
3. místo Míša Homolka
4. místo Lukáš Schiendl
5. místo Honzík Smolík
6. místo Míša Svoboda
7. místo Jirka Bumba
8. místo Martin Ferenc
9. místo Radek Arenberger
10. místo Pavlík Gábor
11. místo Pavel Tundr
12. místo Tom Soukup
13. místo Dominik Špimr
Kategorie hoši 8. – 9. třída
1. místo Jára Mužík
2. místo Pavel Bednář
3. místo Pavel Koranda
4. místo Petr Daněk
5. místo Petr Šimoušek
6. místo Adam Straka
7. místo Lukáš Ševčík
8. místo Martin Šimek
9. místo Pavel Šíp
10. Lukáš Grundza
11. místo Ondra Doubek
12. místo David Záviš.
Děkujeme všem závodnicím a závodníkům za skvělé sportovní výkony a vítězům gratulujeme!!!

 

 

 

 

 

   
1.2. se naši deváťáci zúčastnili pilotního projektu Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd a odpovídajících ročníků gymnázií 2006. Projekt byl realizován formou testů z matematických dovedností, dovedností v českém jazyce a studijních dovedností. Jeho uskutečnění předcházelo školení zadavatelů, jehož se zúčastnil p. uč. Martin Kvapil, zadavatel testu v naší škole.
   

 

 

2.2. se uskutečnilo již tradiční setkání pěvců a pěvkyň, slavíků a slavic, tedy našich dětí z I. stupně v rámci pěvecké soutěže.
Výsledky pěvecké soutěže
Kategorie 1. třída
1.  místo Pavlínka Hubená („Šla Nanynka“)
2.  místo Davídek Prokeš („Okolo Hradce“)
3.  Editka Štelnerová („Černé oči“)
Kategorie 2. třída
1.  místo Adámek Janeček („Tři citrónky“)
2.  místo Anička Bodocká („Kdyby byl Bavorov“)
3.  místo Honzík Adam („Kytka masožravá“)
Kategorie 3. třída
1.     místo Verunka Herzogová („Pět ježibab“)
2.     místo Janička Ferencová („Okoř“), Andrej Dumka („Chodím po Brodwayi“)
3.     místo Péťa Voříšek („Pět ježibab“)
Kategorie 4. třída
1. místo Anetka Demeterová („Ten chlumecký zámek“)
2. místo Karolínka Mašková („To ta Helpa“)
Kategorie 5. třída
1.  místo Marek Makovec („Kdyby prase mělo křídla“)
2.  místo Honzík Ferenc („Tabáček“)
3.  místo Anička Ďuchová („Ruty šuty“).
Vybrali jsme z textu: „V jedné mořské pustině ztroskotal parník v hlubině, jenom tři malé citrónky zůstaly na hladině. Rýbaroba, rýbaroba ču ču, rýbaroba rýbaroba ču ču... zůstaly na hladině. Jeden z nich povídá: „Přátelé, netvařte se tak kysele, vždyť je to přece veselé, že nám patří moře celé....“
Všem soutěžícím děkujeme za hezký zpěv a vítězům gratulujeme!
   
       2.2. se uskutečnil Maškarní karneval žáků 4. třídy. Nápadité masky (včetně masky paní učitelky Záhorovské) daly určitě jak dětem, tak jejich maminkám velkou práci!
   
9.2. nás navštívili bývalí žáci Petr Ferko Ferenc a Adam Čiko Soukup. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
Od 11. do 19. února jsme si užívali jarní prázdniny.
 
20.2. nám přišel milý pozdrav od pana Josefa Dvořáka z firmy Unilever až z daleké Nelahozevsi. Tak se mu líbily naše webové stránky, že nám poslal několik balíků mýdla. Je to krásné, a hrozně moc děkujeme!!!
 
21.2. se uskutečnilo zasedání našeho žákovského parlamentu, které svolal jeho předseda Petr Daněk.
Na zasedání se projednávala tato témata:
1. Dojíždění žáků a žákyň směr Suchdol nad Lužnicí.
2. Hygiena našich WC.
3. Schránka na výběr penízků pro našeho adoptivního syna.
 
23.2. se zájemci z řad našich žáků 5. - 9. třídy a rodičů a přátel školy spolu s p. uč. Olgou Imrichovou, p. uč. Pavlínou Křížovou, p. uč. Ivanou Kvapilovou a p. uč. Marií Jirků vypravili do divadla ABC na představení hry „Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka“.
Z internetové upoutávky jsme vybrali:
Kazimír Lupinec, Sonya Štemberová - ROZPAKY ZUBAŘE SVATOPLUKA NOVÁKA.
Ať máte zubaře rádi nebo ne, Svatopluka Nováka si zamilujete! Je vynikající dentista a čestný muž s pevnými morálními zásadami, jen trochu moc často upadá do rozpaků. Od toho jste tu ale vy, diváci, abyste mu pomohli se rozhodnout…
Bláznivá komedie se odehrává v jedné zubařské ordinaci nejmenované kliniky, kde si zubaři originálně zpestřují běžný pracovní týden. Svým hlasováním budete mít možnost ovlivnit spád děje a to už stojí za trochu strachu v „čekárně“, nebo ne? 
V režii Milana Schejbala hrají: Jiří Ployhar, Jan Szymik, Jaroslav Vlach, Veronika Gajerová, Kateřina Petrová, Zuzana Kajnarová, Klára Jandová a další.
Také navštívili palác filmových iluzí a triků IMAX OSKAR a jeho představení Mimozemšťané v akci 3D.
   
 
 
24.2. se v půdní vestavbě, učebně 5. třídy, setkali všichni příznivci literatury ve školním kole recitační soutěže žáků a žákyň I. stupně.
Výsledky recitační soutěže
Kategorie 1. třída
1. místo Hanička Kováčová („Kupte kočku“) a Románek Ferenc („Naše povedená třída“)
2. místo Julek Ferenc („Jedna ruka“)
3. místo Verunka Oušková („Medvědi“) a Pavlínka Hubená („U nás doma“)
Kategorie 2. třída
1. místo Tomášek Horník („Píseň) – postup do okresního kola, I. kategorie
2. místo Tádík Pytel („Bobří den“) a Anetka Arenbergerová („Smolíček a Jeskyňky)
3.místo Nikolka Píšová („Gratulanti“) a Frantík Círal („Honily se žížaly“)
Kategorie 3. + 4. třída
1. místo Anetka Demeterová („Písnička) – postup do okresního kola, II. kategorie a Honzík Kořínek („Nevídáno“)
2. místo Maruška Oušková („Šušky, šušky, u hrušky“)
3. místo Janička Ferencová („Povídačka o kouzelné jedli“)
Kategorie 5. třída
1. místo Evička Marešová („Kdyby“) – postup do okresního kola, II. kategorie
2. místo Lukáš Havel („Příjemné setkání“) a Honza Ferenc („Pavián“)
3. místo Zdenda Bárta („Žirafa u fotografa“).
Setkání našich malých recitátorů a recitátorek zahájila Kristýnka Janečková a „její“ „Angličani“ a ukončila Štěpánka Kulatá s prózou „Deník“ a přednesem „Taťánina dopisu Oněginovi“.
   
26.2. se uskutečnil již tradiční maškarní ples v sálu kulturního domu ve Dvorech nad Lužnicí, který uspořádal náš turistický oddíl „Práčata“ spolu s naší základní školou.
Trochu nenudné statistiky: 56 masek za svůj výkon obdrželo velké perníkové srdce a pamětní diplomek.
V sálu jsme tak potkávali malého soptíka, odvážného spidermana a supermana, směšného klauna a šášíka, myšku Jerry, vodníka z hlubin, statečného hasiče, neohroženého piráta,  černokněžníka a čarodějnici,  spanilého prince, Červenou Karkulku, malou jezerní vílu, skřítka z hlubin země, statnou selku, sličnou tanečnici, tajuplnou vědmu, malinkého sněhuláčka, nájemného žoldáka, vepříka chro-chro, jezdce F-1, obživlé mumie, indiána z prérie, muchomůrku z lesa, mušketýra ze čtyř, zdravotní sestřičku, pracovitou zahradnici, berušku sedmitečnou, zatoulaného trpaslíčka od Sněhurky, tuláka z dálav bílých a roztomilého kocourka.
K tanci a poslechu nám jako již tradičně hrál DJ Davy David Macho – děkujeme.
Jako host se představila se svým rapem, breakem a hlavně B-boxem skupina B-Side breakes – Petr Ferko Ferenc, Milan Milda Císař a Lukáš Grundza, za kamerou Martin Matys Šroub – děkujeme.
A při jakých hrách jsme si zadováděli? Krmení velké huby – krmení kocoura,  slalom dvojic s kopem na branku, tanec páru s míčkem mezi čely, přechod přes bažinu a již tradičně oblíbený tanec kolem židlí. Soutěžící za své výkony jako odměnu obdrželi bonbonky, ořezávátka nebo propisovací tužky.
Z cukrářské dílny p. vych. Anny Novákové a jejího kroužku dovedných rukou jsme si pochutnávali na sladkých perníčcích všemožných tvarů: velká srdce jako odměna maskám a dále motýlci, koníci, budíky, vázičky, žirafy, sluníčka, domečky, srdíčka, rybky, berušky, kočičky, sovičky, hrušky, kolečka, loďky, houby, měsíčky, autíčka, ptáčci a slepičky, panenky – děkujeme.
 Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě a hladkém průběhu karnevalu!!!
 
 
   
27.2. si prvňáčci se svou paní učitelkou Květkou Machovou také uspořádali vlastní maškarní karneval.
Masky se jim moc povedly, pěkně si zahráli a zatancovali!
 
28.2. zahájila p. uč. Jana Skřivánková spolu s basketbalisty a basketbalistkami z 8. a 9. třídy náš tradiční turnaj v košíkové. Hrálo se systémem každý s každým.
Soupiska týmů
Dívky
A. Romča Nováková, Terka Janstová, Lucka Zavadilová.
B. Míša Machová, Andrea Blafková, Monika Röslerová/Adéla Kvapilová.
C. Pavla Machová, Petra Ševčíková, Kamča Tománková.
D. Štěpka Kulatá, Lucka Břenková, Jířa Řehořová.
Hoši
1. Radek Janda, Ondra Doubek, Jára Mužík, Lukáš Grundza.
2. Adam Straka, Milan Čupita, David Záviš, Petr Šimoušek
3. Pavel Koranda, Petr Daněk, Pavel Bednář, Lukáš Ševčík.
 
1.3. se naše žákyně 9. třídy Jířa Řehořová vypravila hájit barvy své školy v okresním kole 32. ročníku Olympiády v českém jazyce, které se konala v Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci.
První část byla zaměřena na test z rodného jazyka a druhá část se týkala slohu – „Vzkaz v lahvi“.
Vybrali jsme ukázku úkolu:
Přečtěte si nevhodně formulovaný inzerát: „Upozorňujeme majitele psa, který se zaběhl v této stanici, že byl umístěn do útulku.“
Uveďte, co všechno by mohlo toto souvětí znamenat.
Příklad řešení: zaběhl se majitel a byl umístěn do útulku/zaběhl se majitel a jeho pes byl umístěn do útulku/zaběhl se pes a byl umístěn do útulku/zaběhl se pes a jeho majitel byl umístěn do útulku.
Přeformulujte inzerát tak, aby byl jednoznačný a smysluplný.
Příklad řešení:
„Upozorňujeme majitele, že jeho pes, který se zaběhl v této stanici, byl umístěn do útulku.“
„Sdělení pro majitele: Pes, který se zaběhl v táto stanici, byl umístěn do útulku.“
„V této stanici byl nalezen zaběhnutý pes. Upozorňujeme jeho majitele, že tento pes byl umístěn do útulku.“
Za svůj výkon Jířa obdržela diplom.
Jířo, děkujeme Ti  za skvělou reprezentaci školy!!!
 
1.3. vyšlo další číslo našeho školního časopisu Rapšach Planet.
   
3.3. naše žáky a žákyně z 1. – 4. třídy navštívili hasiči ze Suchdola nad Lužnicí s programem o protipožární prevenci.
Děti se svými p. učitelkami měly mimo jiné možnost nasadit si hasičskou přilbu, obléci bundu s reflexními páskami, dýchat za pomoci kyslíkového přístroje.
Hasiči jim ukázali např. základní součásti své výstroje včetně proudnice, seznámili je s náplní svých povinností  včetně promítání videa o jejich náročné práci.
   
3.3. zveřejnila hlavní rozhodčí p. uč. Jana Skřivánková výsledky turnaje v košíkové – žáci a žákyně 8. a 9. třídy.
Dívky
1. místo tým A (6 bodů): Romča Nováková, Terka Janstová, Lucka Zavadilová
2. místo tým C (4 body): Pavla Machová, Petra Ševčíková, Kamča Tománková
3. místo tým D (2 body): Štěpka Kulatá, Lucka Břenková, Jířa Řehořová
4. místo tým B (0 bodů): Míša Machová, Andrea Blafková, Monika Röslerová/ /Adéla Kvapilová.
Hoši
1. místo tým 3 (4 body): Pavel Koranda, Petr Daněk, Pavel Bednář, Lukáš Ševčík
2. místo tým 2 (2 body): Adam Straka, Milan Čupita, David Záviš, Petr Šimoušek
3. místo tým 1 (0 bodů): Radek Janda, Ondra Doubek, Jára Mužík, Lukáš Grundza.
Děkujeme všem za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!

 

   
3.3. jsme od Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec obdrželi následující sdělení:
„Ochota dárců darovat krev pro zdraví a často i záchranu života je projevem jejich humánního vztahu ke spoluobčanům. Patří jim dík nejen těch, kterým pomohli navrátit zdraví, ale i celé naší společnosti.“
Naše paní vychovatelka Anna Nováková
dovršila 60 bezpříspěvkových odběrů krve.
 
8.3. nás navštívil bývalý žák Jára Kolář. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10.3. jsme převzali od p. uč. Radky Círalové o projektu našich třeťáků „Sněžný muž“:
Projekt Sněžný muž         7.2. – 3.3. 2006
Vše začalo novinovou zprávou :
Sněžný muž žije, nebo ne ?
Rapšach – Podle očitých svědků se v Jižních Čechách usadil sněžný muž.
„Je asi dva metry vysoký a váží sto až sto padesát kilo, je chlupatý a také pořádně divoký“ řekl místní podnikatel.
   Yetti, jak se mu také říká, se pohybuje v okolí vesnic Rapšach, Františkov, Halámky, Dvory nad Lužnicí a Suchdol nad Lužnicí. Ve vsi Klikov vyděsil jednu babičku, která šla pro vajíčko zrovna ve chvíli, kdy se drbal za levým uchem. „ Potvora je to, kéž by se vrátil tam odkud přišel“ řekla vylekaná stařenka.
   V těchto drsných zimních dnech vyhledává útočiště v přístřešcích. Stává se, že zabloudí dokonce i do škol. Naše veřejnost si klade otázku: Byl opravdu spatřen? Je možné yettiho chytit?
   Pokud opravdu spatříte sněhového obříka, neváhejte a ozvěte se do naší redakce. O dalších událostech vás budeme průběžně informovat.
Po stopách našeho Yettíka se vydaly 3 expedice  ostřílených polárníků :
-  Šmoulové: Jana, Iva, Verča, Adéla
-  Medvědi: Marušky, Petr T., Honza
-  Orli: Radek, Petr V., Ondra, Andrej
-  vymyslely si heslo a navrhly vlajky.
•  Na své cestě plnili úkoly ( složka stopy ) zaměřené na:
 - procvičování učiva z Ma (násobení a dělení, sčítání a odčítání v oboru do100)
 - Čj (synonyma, druhy vět, práce se Slovníkem spis. češtiny)
 - Čtení – skládání básní a krátkého příběhu na dané téma
 - Prv – hmat (navlékání korálků, poznávání předmětů po hmatu), ztráta, vymýšlení jídelníčku
- Vv – návrh a zhotovení vlajky, kresba sněžného muže
- Tv – cvičení s novinami
- Domácí úkol – domácí pátrání ( složka stopy)
- Tajenky
 •  Práce probíhala ve skupinách (expedicích).
 •  Úkoly plnili společně, ve dvojicích i samostatně v rámci skupiny.
 • Kdo nejlépe nebo nejrychleji splnil úkol, získal „yettíka“, kterého nalepil na nástěnku.                 
  •  Nečekaně se asi v polovině hry ozval Yetti sám. Zabouchal na okno třídy ( Iva viděla tlapu se čtyřmi prsty – seděla totiž u okna) a zanechal dopis, ze kterého vyplynulo, proč vlastně přišel – ztratila se soška bůžka hor. Zanechaný dopis sice Yettík okousal, což poznal Petr V., ale bylo divný, že není oslintaný a nejsou zřetelně vidět zuby – Honza.
• Marně jsme ho, i s panem ředitelem, vyhlíželi z okna. Nezabral ani nápad zazpívat píseň V hospodě U tří bernardýnů .
• Žáci sami přišli na to, že je třeba mu napsat a požádat ho o další informace. Nevěděli jsme, kde bůžka hor hledat. Expedice složily dopisy a položily na okno. Čekalo se do druhého dne –odpoví nám, přijde ?
•  Stopy Yettíka byly spatřeny také okolo domu rodiny Poláků. Nepřespává v garáži ?
• V druhém dopisu byla prosba – poskládat kousky bůžka hor . Kousky byly uloženy v malých váčcích – pro každou expedici jeden.
Skládalo se ve skupinách a nakonec společně.
• Poskládaného bůžka si Yetti odnesl, ale očekávaný dopis na okně nezanechal. Nevěděli jsme proč?
•  Nejdramatičtější část hry : Stopy ve sněhu, lano z druhého patra. Nastala panika, dohadování, zmatené pobíhání okolo školy.Vše nasvědčovalo tomu, že se v okolí školy opravdu pohyboval.
Zanechal mnoho stop ve sněhu, zlomenou větev na které seděl (foto), okousané větve (vegetarián), pelech, líčil i pasti ve sněhu – Ondra se do nich propadal.
• Poslední pátrání – půda. Byla nalezena zrnka kukuřice, brambory, tužka, kterou jsme zanechali již dříve na okně, asi i chlupy a to nejdůležitější - poslední dopis na rozloučení. Zklamání bylo veliké. Proč se nám neukázal ?
• Konec hry - vítězí expedice – Orli
                    všichni diplom polárníka
                    všichni sladká odměna yettiho  tlapky
Co jiní hledali daleko – bylo docela blízko.
 Kdo není spokojený, musí si počkat na další výpravu!
 
Z prací našich třeťáků – projekt „Sněžný muž“
 
Yetti na cestě
Yetti šel z Himaláje dlouhou cestu. Šel dlouho dlouho a došel na vlakové nádraží. Nemohl vystoupit protože byl moc tlustý a také se bál lidí. Yetti se vylekal a utekl. Byl moc smutný a šel dál. Přišel k jednomu baráku zrovna v tuto chvíli kdy pani pekla koláče. Yetti jí tři koláče snědl. Moc mu chutnali protože byli marmeládové. Byli nějaké malinové. Yetti se najedl a šel dál.
Zazvonil zvonec a pohádky je konec.
(Verča Herzogová)
 
Sněžný muž
Sněžný, sněžný mužíček
staví ze země domeček.
 
Až ten domek postaví
bude úsměv ve tváři.
(Janička Ferencová)
 
O sněžném muži
My honíme Yettiho,
Honza Petr chytí ho.
Honíme Yettiho v lese,
Yetti si nůši nese.
 
Viděli jsme jednu babičku,
ta chytila Yettiho do domečku.
Yetti domeček rozbořil,
do Himalájí se navrátil.
(Maruška Oušková a Maruška Gáborová)
 
Sněžný muž
V Krkonoších řádí
Yetty ten má stopu
přes tři metry.
Večer když se sešeří
hledá něco k večeři.
(Ráďa Polák)
 
Jídelníček pro Yettiho
Snídaně: kukuřice na mouše, bramborová strouhanka, brambor na moštu.
Oběd: utopenec na kukuřici, brambory na ještěrce, kukuřice na doutníku, brambory na střevě, kukuřice na slizu.
Večeře: rybí oko na smetaně, mražený mrož.
(Ivanka Dvořáková a Janička Ferencová)
 
Sněžný muž se usadil na horách
Sněžný muž se usadil na horách
lízá tam sníh a jde zase dál
šel směrem na západ
vrátí se sem za náma.
Pude směrem na Rapšach
vyleká tam jednu školu,
pude nahoru a zas dolu.
(Verča Herzogová)
   
13.3. se náš fotbalový tým, sestavený z žáků 6. – 8. třídy, vypravil s p. uč. Janou Skřivánkovou na turnaj v halové kopané, který se konal v Základní škole TGM v Suchdole nad Lužnicí. Akci pořádá AŠSK.
Naše sestava: Jirka Bumba (brankář), Jirka Kronika, Vojta Bednář, Pavlík Voříšek, Ondra Kaňúr a Radek Arenberger.
Děkujeme našim fotbalovým nadějím za reprezentaci školy
 a gratulujeme jim k vybojovanému 4. místu!!!
 
13.3. nás navštívila bývalá žákyně Eliška Marešová a bývalý žák Pepa Schreib. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
   
13.3. naši velcí turisté spolu s dalšími zájemci prověřili své dovednosti a schopnosti v rámci akce „Uzlování a šifrování s Práčaty“.
Tato tradiční soutěž byla uspořádána oddílem TOM 2404 „Práčata“ a konala se od 14.00 hodin v tělocvičně základní školy.
Mistr uzlů a šifer – „velcí“ TOM Práčata Rapšach – výsledková listina
1. místo Ondra Kříž
2. místo Dominik Špimr
3. místo Smolíček Daněk
4. místo Janča Dvořáková
5. místo Kubíček Kubatová
6. místo Míša Špimr
7. místo Honzík Pytel
8. místo Míša Homolka
9. místo Ondra Kaňúr
10. místo Míša Svoboda
11. místo Andrejka Grundzová
12. místo Niki Ferencová
13. místo Niki Střítecká
14. místo Míša Holubová
Děkujeme všem za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!

 

   
15.3. nás navštívily bývalé žákyně Gabča Nelzová a Stáňa Prášilová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
16.3. se náš žák Tomášek Horník (2. třída) a žákyně Anetka Demeterová (4. třída)  a Evička Marešová (5. třída) zúčastnili pod vedením p. uč. Olgy Imrichové okresního kola recitační soutěže (I. a II. kategorie“), které se konalo v Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci.
Za svůj přednes obdrželi pamětní list a Anetka navíc plyšáka.
Děkujeme našim recitátorům za skvělou reprezentaci školy!!!
 
16.3. se naši žáci a žákyně 1. – 4. třídy se svými třídními učitelkami vypravili do Malého divadla v Českých Budějovicích na představení „OBR! BRR...“.
Jak je to vlastně s čápama? Nosí nebo nenosí? Mňouká žirafa? Je uvnitř obra elektrika? A kam se ztrácejí buchty? Je něco většího než veliký dobrodružství? BRRR... To je otázek!
 
16.3. nás navštívili bývalí žáci Mark Rösler, Martin Záviš, Petr Čadek a Tom Knutelský. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
17.3. nás navštívily bývalé žákyně Lucka Placrová a Andrea Mašková. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
17.3. se naši žáci a žákyně  4. – 9. třídy zúčastnili mezinárodní soutěže Matematický klokan 2006 v kategoriích Klokánek – Benjamín – Kadet.
Soutěž se uskutečnila podle daných pokynů v rámci první a části druhé vyučovací hodiny.
Výsledky Matematického klokana
4. třída – Klokánek
1. místo Lenka Kratochvílová (55 bodů)
2. místo Pepa Kaňúr (47 bodů)
3. místo Anetka Demeterová (40 bodů)
5. třída – Klokánek
1. místo Honzík Krekl (74 bodů)
2. místo Evička Marešová (58 bodů)
3. místo Monička Trojáková (54 bodů)
6. třída – Benjamín
1. místo Pavla Trojáková (45 bodů)
2. místo Magda Hajná (42 bodů)
3. místo Andrejka Grundzová (40 bodů)
7. třída – Benjamín
1. místo Šárka Imrichová (57 bodů)
2. místo Ondra Kříž (54 bodů)
3. místo Simča Prokešová 48 bodů)
8. třída – Kadet
1. místo Jana Kratochvílová (38 bodů)
2. místo Veronika Drhová (36 bodů)
3. místo Pavel Šíp (35 bodů)
9. třída – Kadet
1. místo Honza Kadlec (49 bodů)
2. místo Jiřina Řehořová (43 bodů)
3. místo Radek Janda a Pavel Koranda (oba 38 bodů)
Děkujeme všem žákům a žákyním za účast a
 nejlepším řešitelům gratulujeme!!!
   

 

 

 

18.3. – 19.3. jsme opět vítali jaro tentokrát 2006.
Vybrali jsme z autentických materiálů, které, jako i celý projekt „Vítání jara 2006“, připravil tým žáků, žákyň a pedagogů pod  výlučným vedením p. uč. Pavlíny Křížové a p. uč. Ivany Kvapilové:
Chcete odhalit jedno z nejstarších lidských tajemství?
Dozvědět se, jak skončil jeho poslední strážce?
Co skryl do svého obrazu slavný umělec?
Kdo brání zveřejnění pravdy?
Přijďte Vy i Vaše děti 18.3.2006 od 14 do 16 hodin do Základní školy v Rapšachu na tradiční jarní zápolení rodinných týmů, tentokrát na téma „Šifra mistra Leopolda.“
Můžete se zúčastnit i nočního pokračování s noclehem, v tomto případě si s sebou vezměte spací pytel a 30 Kč na večeři a snídani.
Podmínkou účasti je přítomnost alespoň jednoho dospělého v týmu.
Jako obvykle si můžete zakoupit pizzy, koláčky a další dobroty.
Do odpoledního klání se zapojilo 22 rodinných týmů.
A dále k úkolům:
 Před pěti sty lety žil malíř, architekt a vědec Leopoldo da Pivci.
Jeho obrazy plné jinotajů a záhad prý skrývají odvěké tajemství.
Jestli máte odvahu, pojďte jej s námi odhalit...
Skandální odhalení!!!
PRAVÁ TVÁŘ ZLOČINCŮ!!!
 !!!JSOU TO... SNĚHULÁCI!!!
 
18.3. a skupina B-SIDE: rap, brejk a hlavně B-box – Petr Ferko Ferenc, Milan Milda Císař, Martin Matys Šroub, Mark Rösler, Lukáš Grundza a jako host Radek Janda.
V sobotu 18.3. 2006 od 16.30 hodin vystoupila v tělocvičně naší základní školy rapová skupina B-SIDE.
Výtěžek z dobrovolného vstupného - 380,- Kč - byl věnován na další vzdělávání námi podporovaného adoptivního syna Marii Aruputhy Selvama Sahayaraye.
 
19.3. se všichni vodomilové mohli spolu s turisty vypravit do plaveckého bazénu v Českých Budějovicích.
Vodní radovánky si užívalo 29 účastníků zájezdu.
   
22.3. se uskutečnila přednáška spojená s  besedou našich osmáků a deváťáků s p. ing. Monikou Wittingerovou z organizace Jihočeské matky na téma „Jaderná elektrárna Temelín a její alternativy“.
Základní témata:
1. Globální oteplování.
2. Jaderná elektrárna Temelín.
3. Zásoby neobnovitelných zdrojů elektrické energie.
4. Přední a zadní palivový cyklus.
5. Alternativy k využití jádra: biomasa, větrné elektrárny, energie Slunce, vodní elektrárny, paroplynové elektrárny.
   
22.3. naši malí turisté spolu s dalšími zájemci prověřili své dovednosti a schopnosti v rámci akce „Uzlování a šifrování s Práčaty“.
Tato tradiční soutěž byla uspořádána oddílem TOM 2404 „Práčata“ a konala se od 14.00 hodin v tělocvičně základní školy.
1. místo Ondra Novák
2. místo Janička Ferencová
3. místo Péťa Voříšek
4. místo Fanda Círal
5. místo Simča Kubatová
6. – 8. místo Hanička Kováčová, Ráďa Polák, Rudík Babor
9. místo Ivanka Dvořáková
10. místo Honzík Kořínek
11. místo Tádík Pytel
12. místo Pepča Kaňúr
13. místo Eliška Kreklová.
Děkujeme všem za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!

 

   
23.3. se naše žákyně Kristýnka Janečková (6. třída), Katka Daňková (6. třída), Míša Machová (8. třída) a Štěpánka Kulatá (9. třída) zúčastnily pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové okresního kola recitační soutěže (III. a IV. kategorie“), které se konalo v Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci.
Za svůj přednes obdrželi pamětní list.
Děkujeme našim recitátorkám za skvělou reprezentaci školy!!!
   
27.3. se uskutečnil další ze série seminářů za účasti našich pedagogů zaměřených na tvorbu ŠVP – Školního vzdělávacího programu. Na tento den bylo vyhlášeno ředitelské volno a pedagogové tak naváží na dosavadní práci nad tvorbou ŠVP.
 
28.3. se uskutečnil zápis do Mateřské školy v Rapšachu v ředitelně základní školy od 14.00 do 16.00 hodin.
Informace pro rodiče: rodný list dítěte a svůj občanský průkaz si přineste s sebou.
Děti zapsané do naší mateřské školky:
1. Jiří Beníšek.
2. Petr Kollmann
3. Michaela Kováčová
4. Matouš Kříž
5. Natálie Móžiová
6. Blanka Alena Telaříková.
Vítejte u nás!
 
29.3. nás navštívila bývalá žákyně Linda Machová. pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
31.3. ukončila v naší škole pracovní poměr pomocné kuchařky paní Bedřiška Císařová. Děkujeme Vám za práci, kterou jste pro nás vykonala.