Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2008/2009 - II. část


1.12. vyšlo 4. číslo našeho nejoblíbenějšího časopisu Rapšach Planet. A opět jen velmi stručně z jeho pestře bohatých na informace a ilustrace stránek:

DOPISY HISTORII(výňatek)

V dějepisu psali sedmáci dopis známým historickým osobnostem a snažili se:

a)      upozornit kněžnu Ludmilu, aby si dala pozor na svou snachu Drahomíru

b)      přesvědčit knížete Václava, aby nejezdil k bratrovi do Staré Boleslavi

c)      varovat Slavníkovce, že se na ně chystají Přemyslovci

 

Bez následné jazykové úpravy si nyní můžete přečíst, jak si s tímto úkolem poradili:

 

Milý pane Slavníku

Dobrý den,jmenuju se Radek Hofanzl a jsem Agent NBA. A pronásleduju jednoho gaunera. A slyšel jsem v telefoní budce jak ten gauner volá nějakou partu a chtějí zabít Slavníkovce a chci vás poprosit fakt mi věřte ale chtějí vás zabít prosím poslechněte mě.

 

Dobrý den kněžničko Ludmilko chtěla bych vás varovat před vaší snachou Drahomírou,chce vás zabít,říkala mi to vaše 2. snacha.Tak raději někam utečte před ní pryč,aby vás nezabila. Tak vás upozornuji dříve 29. 8. 921 než bude po vás.

Pa Pepíček

   

3.12. jsme zveřejnili: tuto interaktivní tabuli věnoval naší škole pan Martin Machač v listopadu 2008. Díky!

Interaktivní tabule poslouží k dalšímu zkvalitňování výuky v naší škole a je umístěna v učebně jazyků.

   

5.12. navštívil děti z naší školy a školky a také ze základní školy praktické hodný a štědrý Mikuláš se svou družinou rozpustilých čertů a milých andělů.

Mikuláš každé hodné robátko potěšil vlídným slovem, zato luciper třímal pekelnou knihu hříchů a se svou čertovskou cháskou nabádal zlobílky k poslušnosti až v samotném pekle. A za hezkou básničku nebo písničku byl každý obdarován sladkostí a malým občerstvením v nebi.

   

8.12. podnikli v rámci své přípravy na budoucí povolání exkurzi do SŠ v Českých Velenicích a následně do Magny Cartech spol. s r.o. naši osmáci a deváťáci spolu  s výchovnou poradkyní p. uč. Ivanou Kvapilovou a panem ředitelem Karlem Snětinou.

Zejména vycházející, ale i jejich mladší spolužáci, se seznámili s možností studia, učebními obory, uplatněním na trhu práce.

Prohlídka provozu firmy Magna Cartech byla doplněna o  poučný výklad.    

Více na http://www.sscv.cz/ a http://www.magnacartech.com/

   

9.12. a 11.12.  v dopoledních hodinách tvořili naši žáci a žákyně ve vánoční dílnách na II. stupni . Místo odpoledního vyučování se v rámci příprav na vánoční setkání nacvičovala vystoupení žáků a žákyň II. stupně.

   

12.12. nás navštívili bývalá žákyně a bývalý žák – sourozenci Milan a Lenka Čupitovi. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

   

15.12. jsme od 17.00 hodin oslavili v sálu kulturního domu ve Dvorech nad Lužnicí vánočním setkáním příchod nejkrásnějších svátků roku.

Na úvod všechny přítomné přivítal náš pan ředitel Karel Snětina. Slavnostním večerem nás následně provázela skvělá moderátorská dvojice Linda Šebestová a Pája Vávrová.

Za ozvučení velmi děkujeme panu Josefu Machovi.

Program: vánoční akademie – vystoupení našich žáků a žákyň, vánoční trh – prodej výrobků vytvořených našimi dětmi v rámci výuky, žákovských dílen a ve školní družině (sladké perníčky malé i velké, 3D obrázky v ručně vyrobeném dřevěném rámečku, zápalkové hlavolamy v dárkovém balení, ubrouskovou technikou zpracované dárkové krabice, kulaté dárkové krabičky s výšivkou, soupravy náhrdelníku s náušnicemi, náhrdelníky, vánoční ozdoby na stůl, vánoční ozdoby na stromek, vánoční svícny – sklenice/hvězdička, obrázky ze slaného těsta v dřevěném rámečku, korálkové náramky, náramky přátelství, kornoutky žirafy a zebry, Mikuláše, perníkové stromečky a také kalendář škola/oddíl, multimediální CD 07/08 škola + oddíl), počítačová prezentace činnosti naší školy a aukce vánočních stromků (staročeský, počítačový, PETlahvový, eskymácký, záchodový, bankovkový, korálkový, hudební, ptačí, 1000 + 1 vůně), vyrobených našimi žáky a žákyněmi. 

Novinkou vánočního trhu byl velice úspěšný prodej lahodných koblížků z pekárny od pana Soudka ze Suchdola nad Lužnicí.

Strhující se v  mnoha okamžicích stala aukce vánočních stromků – všechny byly vydraženy!

Program vánoční akademie:

- trpasličí taneček (1. třída)

- pozvánka na 85 let školy (projekce – tým pana ředitele)

- trpasličí svatba (scénka 2. třídy)

- gymnastika s míči holčiček a klučíčků (osmáci pod vedení své třídní)

- recitánky (děti ze ŠD pod vedením p. vychovatelek)

- zpívánky (pěvecký sbor pod vedením p. uč. K. Machové)

- hrajeme pro radost sobě i vám (flétnový kroužek pod vedením p. uč. O. Imrichové)

- hip hop (výběr  7. a 8. třídy pod vedením Pepy Schreiba a p. uč. I. kvapilové)

- dražba stromků

- irské tance (deváťáci pod vedením a se svou třídní)

- hej, hejby (třeťáci pod vedením své třídní)

- cvičíme s angličtinou (3. třída pod vedením své vyučující)

- písničky (pěvecký sbor)

- zpívánky (šesťáci pod vedením své třídní)

- rolničky (4.+5. třída pod vedením své třídní)

- pěvecké duo Linda Šebestová a Pája Trojáková (za doprovodu kytary)

- taneční vystoupení (výběr dívek 6. a 7. třídy pod vedením p. uč. O. Imrichové). 

 

 

 

17.12. uspořádal Komorní soubor při ZŠ a MŠ v Rapšachu výchovný koncert pro žáky a žákyně I. a II. stupně od 10.00 hodin v prostorách naší tělocvičny.

Program: písně Čechomoru  a Beatles.

18.12. se uskutečnilo pod vedením manželů Chumových již tradiční malování na hedvábí pro všechny přihlášené zájemce z řad našich žáků a žákyň a dětí z MŠ.

Malování na bavlněné materiály

Bavlněný sáček na přezůvky 31x34 cm                                                

Bavlněná gumička do vlasů – malá                                                       

Bavlněná gumička do vlasů – velká                                                      

Taška přes rameno 35x40 cm (ucho 39 cm)                                        

Malování na hedvábné materiály

Schiffonový šátek 90x90 cm                                                                

Schiffonový šál 150x40 cm                                                                  

Hedvábné pouzdro na mobil 12,5x6 cm.

 

19.12. jsme se v rámci diskotéky s písničkami na přání, soutěžemi a překvapením pořádané našimi deváťáky v tělocvičně školy a třídních hodin rozloučili se starým kalendářním rokem 2008 a oslavili příchod vánočních svátků mimo jiné zpěvem koled, ochutnávkou cukroví, rozbalováním dárků a posezením u vánočního stromku a sledováním pohádek a příběhů na DVD.

   
   
   
   

26.12. uspořádal Komorní soubor při ZŠ a MŠ v Rapšachu tradiční vánoční koncert v kostelu sv. Zikmunda od 15.00 hodin.

Tomuto koncertu předcházela vystoupení v Českých Velenicích, ve Štěpánovicích, v Chlumu u Třeboně, v Suchdole nad Lužnicí a na závěr 27.12. v Třeboni.

30.12. se sešlo v tělocvičně ZŠ 32 lidiček. Dvacet osm z nich vytvořilo 14 dvojic, a odehráli již 24. ročník Vánočního turnaje v líném tenise. Pro velké množství účastníků skončil turnaj až v 13:30 hod.

Vítězi se stali Fanda Krekl a Míra Šebesta, druzí skončili Ondra Šikr a Míra „Pety“ Peterka, který přijel až z Brna! Na třetím místě pak Míra Sokolík a Michal „Homi“ Homolka. Gratulujeme!

1.1.2009 nás vyrazilo šestnáct na první výpravu v novém roce 2009. Cílem byl tentokrát Londýn. Odsud jsme to vzali spíše necestou přes pole a nezamrzlý potok, až jsme došli drůbežárně pana Pučery.

Tady jsme „vyčichali“ nějaký kouř a zjistili jsme, že jeden z opuštěných baráků proti drůbežárně hoří. Tak jsme počkali, až budou plameny větší, a zavolali jsme hasiče. Přijeli dva vozy ze Suchdola a jeden z Třeboně. Dětem se to moc líbilo…

 

 

5.1. vyšlo 5. číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet. A opět jen velmi stručně z obsahu:

ŽIVOTNÍ PŘÍSLOVÍ

Kdo hledá přítele bez chyb, zůstane bez přítele.

Jediným vítězstvím nad láskou je útěk.. prohlásil Napoleon

Inteligence bohužel není nakažlivá choroba.. ;)

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

 

7.1. jsme zaznamenali pokles rtuti na digitálním teploměru umístěném v ředitelně na vcelku přijatelných  - 6,1°C (v 6 hodin 15 minut), ve čtvrtek 8.1. na - 8,4°C a v pátek další snížení na - 9,5°C.

Sněhová peřinka pokryla naše pole, lesy, luhy, pastviska, cesty, chodníky a střechy příbytků – Paní Zima vládne našim končinám.

16.1. nás navštívila bývalá žákyně Šárka Imrichová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

21.1. jednala pedagogická rada. Hlavním bodem programu bylo hodnocení výchovně vzdělávací práce za uplynulé pololetí v naší škole. Dále jsme diskutovali přípravu zápisu do 1. třídy, autoevaluaci naší školy. Pan ředitel Karel Snětina se všemi zájemci uskutečnil první etapu školení na téma „Interaktivní tabule.“

 

 

26.1. se od 14.00 do 17.00 hodin uskutečnil zápis do 1. třídy. Rodiče přinesli rodný list dítěte, svůj občanský průkaz, zápisový list a také se rozmysleli, zda bude jejich prvňáček navštěvovat školní družinu a bude-li chodit na oběd.

Pohádkový zápis připravila p. uč. Květa Machová se svými žáky a žákyněmi. Nejprve budoucího žáčka nebo žačku uvítala kočička, u které jsme malovali, kreslili postavu – „co chce Tvoje ruka“. Pan ředitel mezitím s mamkou provedl záznam nezbytných formalit. Medvídek nás poté přivítal ve třídě, kde jsme také kašpárkovi zarecitovali nebo zazpívali. U princezničky jsme počítali poztrácené korálky, u ježibaby a ježidědka poznávali tvary (za odměnu jsme dostali sladké perníčky) a u vodníčka a žabky jsme pojmenovávali barvy. Nakonec nás víla podělila dárky vyrobenými budoucími spolužáky a spolužačkami ve školní družině, kroužku dovedných rukou nebo ve výuce a rozloučili jsme se „…po prázdninách na shledanou.“

Hoši, kteří se dostavili k zápisu: Jakub Košumberský, Erik Grundza, František Ouška, Jiří Beníšek.

Naši budoucí prvňáčci, těšíme se na vás!!!

   

29.1. se na I. stupni uskutečnilo setkání dětí s básničkoumalí recitátoři a recitátorky se představili svým uměním přednesu převážně lyrické tvorby známých i méně známých děl autorů pro děti a mládež.

Obecenstvo odměnilo přednášející spolužáky a spolužačky uznalým potleskem. Recitující si odnesli za svůj výkon účastnický diplom a ti nejlepší byli vyhodnoceni pořadím na stupni vítězů.

Výsledky recitační soutěže

1. třída

1. místo Kryštůfek Růžička – „Kočička“

2. místo Terezka Žahourová – „Koťata“

3. místo Lianka Hrubá – „Myška“ a Vojtíšek Nistor – „Vrána“

 

2. třída

1. místo Péťa Machač – „Padá listí“

2. místo Sandrulka Nováková – „Myška a makovice“

3. místo Sárinka Svobodová – „Houbař“ a Martínek Kocina – „Tati, kup mi pejska“

 

3. třída

1. místo Anička Círalová – „Podivná země“

2. místo Magdalenka Oušková – „Kolotoč a hvězdy“

3. místo Sárinka Herzogová – „Budíček“ a Matěj Demeter – „Hrdina“

 

4. třída

1. místo Dáda Prokeš – „Bajaja“

2. místo Míša Machová – „Sova“

3. místo Eliška Kreklová – „Netopýr“

 

5. třída

1. místo Míša Kanděrová – „Angličan“

2. místo Fanda Círal – „Velryba

3. místo Simča Kubatová – „Perníková chaloupka“ a Honzík Adam – „Líbezníček“

Děkujeme zúčastněným za přízeň vyjádřenou k literatuře a za recitátorský um a mistrovství. Všem vítězům a vítězkám gratulujeme!!!

 

 

   

29.1. naši žáci a žákyně obdrželi od svých třídních učitelek pololetní vysvědčení, plody svého půlročního úsilí a píle ve školním roce 2008/2009, které zároveň znamenají zamyšlení nad tím, co se mi podařilo, kde mám přidat, na co se více zaměřit, do čeho se více zahloubat, jak si tedy udržet své nejlepší známky a zlepšit, co se dá, tudíž na co stačím sám a kdy chci vyhledat pomoc – u kamaráda, spolužačky, rodiče nebo učitele. A to platí jak o vzdělání a mém přístupu k němu, tak i o mém chování ve škole, mém vztahu ke spolužákům, učitelům, zaměstnancům školy a v neposlední řadě k mým rodičům.

Pro naše prvňáčky to bylo první vysvědčení ve škole, očekávali jej plni nadějí na ty nejlepší známky, naši páťáci si užívali poslední pololetní vysvědčení na I. stupni, a naši vycházející, a to nejen deváťáci, s nadhledem i s vědomím svých možností a výhledem na středoškolská studia a učební obory, vychutnávali své předposlední „vysvíko“.

   

31.1. – 7.2. se uskutečnil lyžařský zájezd v lokalitě chaty Domov – Deštné v Orlických horách.

Zúčastnilo se ho 20 žáků a žákyň z I. a II. stupně pod vedením p. řed. Karla Snětiny a p. uč. Jany Skřivánkové.

SLALOM 2009
Deštné v Orlických horách - 5.2.2009
           
Kategorie D1 1. kolo 2. kolo CELKEM Pořadí
2 Evík Marešová 30,13 29,54 59,67 1.
1 Janča Ferencová 37,75 35,36 73,11 2.
           
Kategorie H1 1. kolo 2. kolo CELKEM Pořadí
5 Honza Pytel 24,95 23,95 48,90 1.
1 Tadýs Pytel 26,81 25,74 52,55 2.
4 Jirka Barvínek 27,79 27,25 55,04 3.
9 Jirka Bumba 29,78 29,61 59,39 4.
7 Míra Sokolík 29,79 30,40 60,19 5.
3 Zdenda Bárta 33,48 32,36 65,84 6.
8 Péťa Gladics 38,34 34,12 72,46 7.
2 Ondra Kalát 50,23 26,93 77,16 8.
6 Jirka Kronika 60,00 28,37 88,37 9.
           
Kategorie D2 1. kolo 2. kolo CELKEM Pořadí
2 Míša Kanděrová 35,89 35,08 70,97 1.
1 Krista Šímová 46,05 34,65 80,70 2.
           
Kategorie H2 1. kolo 2. kolo CELKEM Pořadí
2 Kuba Šrámek 31,65 36,50 68,15 1.
4 Míša Kliment 35,27 33,21 68,48 2.
3 Honza Kořínek 39,43 35,65 75,08 3.
1 Pepča Kaňúr 44,86 37,81 82,67 4.
           
Kategorie D3 1. kolo 2. kolo CELKEM Pořadí
1 Zuzka Šebestová 34,11 33,80 67,91 1.
           
Kategorie H3 1. kolo 2. kolo CELKEM Pořadí
1 Dáda Prokeš 28,17 28,70 56,87 1.
2 Ráďa Šebesta 29,50 29,43 58,93 2.

 

   

2.2. vyšlo 6. číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet.

 

3.2. vyšel v časopise TOMÍK (časopis turistických oddílů mládeže) za leden 2009 v rubrice „Co se děje“ článek po názvem „Tajná výprava aneb víkend s překvapením“ od autorů Káji a Pepči z našeho turistického oddílu „Práčata“. 

 

3.2. nás navštívila bývalá žákyně Petra Ševčíková. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

 

4.2. jsme odeslali částku 560,- na účet CPK – CHRPA (Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci)  za prodej "Pohlednic a záložek".

Jako odpověď jsme 6. 2. obdrželi následující mail: Dobrý den, dovolte mi vám všem moc poděkovat za sbírku, kterou jste pro nás zorganizovali. Současně potvrzuji přijetí částky 560,- Kč na náš účet. V příloze mailu vám zasílám poděkování pro děti.

Přeji hezký den. Jana Máčiková

K tomu připomínáme:  hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně.

Více na: http://www.cpkchrpa.cz/

Děkujeme všem, kteří svou koupí přispěli na dobrou věc!!!

 

5.2. jsme obdrželi poděkování následujícího znění:

Projekt ŠANCE

První preventivní a humanitární program pro komerčně sexuálně zneužívané děti a mládež, oběti obchodování s lidmi, kteří žijí v ČR v zapomenutí…

 

The first preventive and humanitarian programme for commercially sexually abused children and adolescents, victims of trafficking in humans, living in limbo… in the Czech Republic.

Základní škola a Mateřská škola, Rapšach 290, Rapšach

 

PODĚKOVÁNÍ

2008

za podporu pracovní a terapeutické dílny Projektu Šance pro „naše děti ulice“.

 

Lászlo Sümegh, koordinátor                                              Marta Kubišová, jedna z patronek Domu Šance

 

V Praze, 29. ledna 2009

 

Projekt Šance, o.s., Ve Smečkách 28, 110 00 Praha 1

Tel.: 224 827 370, 721 270 250, NON – STOP Linka Šance, tel./fax/zázn.: 222 211 797

www.sance.info    info@sance.info 

   

11.2. se naše krásná okolní příroda spolu rapšašskou vesničkou a základní a mateřskou školičkou zakutala opět pod bělosněžnou peřinku. Paní Zima nám stále vládne a potvrzuje stará lidové moudra o tom, že únor bílý – pole sílí nebo sněhový únor – sílí úhor.

 

12.2. se výprava našich nadějných sportovců z řad žáků 8. a 9. třídy pod vedením p. uč. Jany Skřivánkové zúčastnila turnaje ve florbalu, který se konal v tělocvičně Gymnasia Třeboň, a zasáhla tak do bojů nejen o cennou trofej, ale i zároveň o postup do dalšího kola.

Soupiska našeho týmu: Honza Pytel, Michal Špimr, Zdenda Bárta, Míra Sokolík, Péťa Gladics, Jirka Kronika, Pavel Voříšek, Radek Arenberger, Ondra Kaňúr a Honza Smolík.

V náročné konkurenci obsadili naši florbalisté velmi pěkné 4. místo!

Děkujeme našim borcům za příkladnou reprezentaci školy!!!

   

15.2. uspořádal náš TOM „Práčata“ v sálu pizzerie Tušť (u Sokolíkových) od 14.00 do 17.00 hodin oblíbený dětský maškarní karneval.

Opět jsme si zaplesali a zatančili za zvuků a tónů a rytmů velmi kvalitní hudby a muziky, kterou náš potěšil – jako vždy –  náš nejneúnavnější a nejoblíbenější DJ Davy David Macho!!!   

Zařádili si při hrách jak malí, tak i velcí, s napětím a nedočkavostí očekávali, zda-li jsme vyhráli v tombole, také jsme se posilnili mlsáním sladkých a na jazyku rozplývajících  se perníčků známých i nevídaných tvarů a pro masky jako odměna bylo připraveno tradiční sladké velkosrdcaté perníkové potěšení.

A jaké masky jsme potkávali v tanečním reji? Tentokrát celkem 56! Červené karkulky, piráty a pirátky nejen sedmi moří, ninju – bojovníka stínové armády, náčelníka Velké péro s lukem, Supermana, včelku Máju, princezny a princezničky, šáši a šášíky, čaroděje s hůlkou a čarodějnice, Carmen, Spidermany, princeznu-divoženku s šavlí, četu bojovníků a bojovnici v džungli i v zákopech spolu s tankistou, kostlivce, Výskota, šťastnou maminku s tatínkem a miminkem větším než mamka, myšku, Rybanu, dědu tuláka, mistry kuchaře a kuchtíky, sálovou zdravotní sestřičku, vílu solimánskou, motýlí vílu, vodníka, Frankensteina, kočičku, Pipi Dlouhou punčochu, postavičky z Teletabís a věhlasnou kuchařku Magdalenu Dobromilu.           

Při jakých hrách jsme si zadováděli? Hod do kbelíčku, přechod přes bažinu, balancrychlopolokoulechod až běh, tanec dvojic s míčem mezi čely, lyžování ve dvojici na jedněch dřevěných lakovaných krátkých ski odvážným rodičem a jeho ratolesti a na závěr klasický vyřazovací taneček jednotlivců.

Bohatou tombolu představovaly hračky, hračičky a hry – bumerangy, panenky, plyšáci zvířátek, šatky na panenky, auta a autíčka s bonbonky, letadýlka, pistolky na vodu, bublifuk, pexesa a  drobné kancelářské a školní potřeby a pomůcky – penály, kružítka, tužky, pastelky, fixky, stojánky na psací potřeby, barevné propisky a také taška, láhev na kolo, brčka, sponky a gumičky do vlasů.

K prodeji jsme nabídli hlavně korálkové náhrdelníky a náušnice z tvůrčí dílny šikovných rukou našich žákyň II. stupně.

Oblibě se opět a jako vždy již tradičně těšily medově voňavé perníky a perníčky obřejších a trpaličtějších rozměrů – srdce a srdíčka, zvířátka, muchomůrky, pantoflíčky, miminka, chaloupky, košíčky s květinami, ovoce, panenky, autíčka, rybky, koníci, vázičky, džbánky,...

Velmi děkujeme všem, kteří se zasloužili o zdárný průběh našeho karnevalu: zúčastněným maskám a jejich rodičům, organizátorům a organizátorkám z řad našich turistů, žáků, žákyň a vyučujících a dalších příznivců, majitelům pizzerie Panský šenk, DJ Davymu, perníkářskému týmu, šperkařkám a všem, kteří přispěli do tomboly!!!

 

 

 

 

 

 

18.2. zorganizoval náš TOM Práčata v rámci své schůzky „velkých“ turistů závod na běžkách „Bílou stopou kolem školy“ nejen pro své členy a členky, ale i pro další zájemce z řad žáků a žákyň od 5. třídy do 9. třídy a dalších příznivců putování zasněženým kouskem malebné přírodičky, obklopující naši rodnou školičku.

Stopa vedla podél budovy školy, přes sad a část běžeckého oválu, kolem školního pozemku a kolostavu. Start a cíl se nacházel před vchodem do školy.

Počasí nám přálo, Paní Zima opět nastavila svou pravou tvář – snížek padal, teplota kolem 0°C, vítr foukal, , upravenou stopu však nezavál.

Závodníci a závodnice se stali sobě obecenstvem a navzájem se povzbuzovali, někteří běželi v závějích sněhu vedle svého favorita, jiní trénovali na školním hřišti nebo zdolávali a sjížděli vršek kompostník.   

Nad regulemi závodu bděl vrchní rozhodčí, obnovitel a stavitel trati, jediný časoměřič a zároveň hlavní vedoucí oddílu v jedné osobě pan ředitel školy Karel Snětina. Na stopě i v těch nejméně dohledných zákoutích vše ostražitě a nesmlouvavě sledovala fotografka a zejména terénní rozhodčí p. uč. Pavlína Křížová spolu s kameramanem a dalším traťovým rozhodcem, zachycujícím – stejně jako jeho kolegyně – strhující výkony i občasné pády všech vyznavačů klasického běžkařského stylu, p. uč. Martinem Kvapilem.  

A tak se po několika hubených a skoupých na větší množství bělostného snížku letech uskutečnila obnovená premiéra našeho oblíbeného běžkařského závodu s těmito výsledky:

v kategorii dívek (1 kolo trati):

1. místo Evík Marešová (02:56,0)

2. místo Krista Janečková (03:31,0)

3. místo Mirka Růžičková (03:45,0)

a dále v pořadí: Míša Kanděrová, Lidka Homolková, Janča Ferencová a Kiki Šímová

a v kategorii hochů (2 kola trati):  

1. místo Kuba Šrámek (04:22,0)

2. místo Míra Sokolík (04:42,0)

3. místo Jirka Kronika (04:56,0)

a dále v pořadí: Ondra Kaňúr, Dominik Jiroutek, Alfonz Pytel, Homi Homolka, Tedýs Pytel, Koblížek Ferenc, Luky Schiendl, Míša Kliment, Honza Dukát, Pepča Kaňúr, Péťa Gladics, Pavel Gábor, Tom Horník, Fanda Círal.

Děkujeme všem za skvělé výkony v náročných podmínkách padajícího sněhu a tváře ošlehávajícího větru a vítězům gratulujeme!!!

 

23.2. nás oslovila naše bývalá žákyně Iva Píšová z regionální Televize Gimi spol. s r.o. k účasti na projektu pilotního vysílání pohádek na této televizi. Zájemci z řad žáků a žákyň I. a II. stupně pod vedením p. uč. Ivany Kvapilové zpracovávali s velkým zaujetím své originální ilustrace k pohádkám Červená Karkulka, Sněhurka a sedm trpaslíků a Popelka. Text k pohádkám připravil p. řed. Karel Snětina. Práce odešleme po jarních prázdninách.

 

 

25.2. v rámci dvou spojených vyučovacích hodin tělesné a rodinné výchovy zahájila p. uč. Jana Skřivánková – hlavní rozhodčí – velký turnaj v košíkové týmů složených ze žáků a žákyň 8. a 9. třídy.

Tým A: Jan Ferenc, David Grundza, Zdenda Bárta, Krista Janečková, Linda Šebestová.

Tým B: Martin Ferenc, Míra Sokolík, Radek Arenberger, Niki Střítecká, Pája Vávrová.

Tým C: Pavel Voříšek, Radim Chyna, Honza Pytel, Katka Daňková, Renata Grundzová.

Tým D: Pavel Gábor, Honza Dukát, Petr Gladics, Honza Smolík, Mirka Růžičková.

Tým E: Ondra Kaňúr, Jirka Bumba, Míša Šimr, Eva Marešová, Lenka Zahradníková, Pavla Trojáková.

Bylo stanoveno pořadí her, herní čas – 15 minut.

Všichni hráči a hráčky se vrhli do jednotlivých utkání s velkým nasazením a zaujetím. Nepříznivé skóre nebylo pro mnohé překážkou k velkému boji se soupeřem i se sebou samým. Obecenstvo z řad spolužáků a spolužaček povzbuzovalo své favority, a tak vytvořilo skvělou herní kulisu.

26.2. doosadili naši sedmáci a sedmačky s panem ředitelem v tomto čase zasněženém, tedy zimně nehostinném na krmi našich divokých drobných opeřenců, krmítka pro ptáčky, které sami vyrobili spolu s osmáky v rámci hodin pracovních činností. Krmítka jsou umístěna před hlavním vchodem, na školní zahradě a v sadu za školou.

A tak se nám na jaře naši malí pernatí kamarádi a kamarádky určitě odmění zpěvem a cvrlikáním za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za proso, slunečnicová semínka a tukové koule obalené zrním.

Tak dobrou chuť, plná bříška a brzy zjara ať jsou plná hnízdečka ptačího potomstva!

 

 

 

27.2. se uskutečnilo velké setkání našich malých i větších nadějných pěvců a pěvkyň, zpěváků a zpěvaček z I. stupně v rámci již tradiční pěvecké soutěže.

Interpreti a interpretky lidové i populární hudby za přítomnosti bdělé poroty z řad vyučujících představili své umění zvládání tónů i tónin nebývalých rozsahů a v několika oktávách za různě bouřlivě znějících intenzivních ovací publika složeného výhradně ze  spolužáků a spolužaček.

 

Kategorie 1. třída

1. místo Vašík Sokolík – „Kytka masožravá“

2. místo Kubík Goroĺ – „Sedí liška pod dubem“ a Kuba Střítecký – „Kočka leze dírou“

3. místo Terezka Žahourová – „Já mám koně“

 

Kategorie 2. třída

1. místo Péťa Machač – „Princezna ze mlejna“ a Anička Záhorovská – „Čerešničky“

2. místo Míša Kováčová – „Pod naším okýnkem“

3. místo Sárinka Svobodová – „Krávy, krávy“

 

Kategorie 3. třída

1. místo Anička Círalová – „Kdybych byla vlaštovkou“ a Justýnka Schiendlová – „Motýl“

2. místo Míla Mužík – „Pod naším okýnkem“ a Matěj Demeter – „Ach synku“

3. místo Sárinka Herzogová – „Mezi horami“

 

Kategorie 4. třída

1. místo Míša Machová – „Zítra ráno v pět“

2. místo Eliška Kreklová – „Vodník“

3. místo Jula Ferenc – „Kdybys měla má panenko pět ovec“, Pavlík Vlk – „Já jsem z Kutné Hory“ a Verunka Oušková – „Dělání“

 

Kategorie 5. třída

1. místo Honzík Adam – „Tři kříže“ a Fanda Círal – „Zatracený život“

2. místo Liduška Homolková – „Já budu chodit po špičkách“

3. místo Kristýnka Šímová – „Ruty-šuty“ a Míša Kanděrová – „Bláznova ukolébavka“

 

Děkujeme zúčastněným za přízeň vyjádřenou ke zpěvu a za pěvecký um a mistrovství. Všem vítězům a vítězkám gratulujeme!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3. – 6.3. jsme si  užívali zasloužené jarní prázdniny.

 

9.3. vyšlo již 7. číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšachu Planet.

 

 

 

9.3. zorganizovala p. uč. Jana Skřivánková biologickou olympiádu pro zájemce z řad žáků a žákyň II. stupně v rámci 6. vyučovací hodiny v učebně přírodopisu.

Soutěžící poznávali rostliny a živočichy a odpovídali na otázky formou zakroužkování ze tří možností. Sladká odměna nikoho neminula.

Výsledky biologické olympiády

Kategorie mladší žáci

1. místo Ondra Macho

2. místo Míša Kliment

Kategorie starší žáci a žákyně

1. místo Jitka Kanděrová

2. místo Honza Smolík

3. místo Lukáš Havel

Další v pořadí: Niki Ferencová, Ondra Kaňúr, Zdenda Bárta, Péťa Gladics, Honza Dukát, Martin Ferenc, Martina Vlková, Jirka Barvínek, Radim Chyna, Jirka Bumba, Kristýna Janečková, Míša Špimr, Mirka Růžičková, David Grundza. Děkujeme všem za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!

   

   
13.3. nás navštívila bývalá žákyně Lenka Marešová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.
   

16.3. jsme obdrželi informaci, že naše žákyně 8. třídy Adriana Lalíková obdržela účastnický list v soutěži Mladý módní návrhář, kterou uspořádala SOŠ a SOU Třeboň.

Více na http://www.souz.sbcnet.cz/index.php?categoryid=123

Gratulujeme a děkujeme  za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

 

17.3. jsme zveřejnili výzvu k dobročinné akci Fondu Sidus „KDO HRAJE, POMÁHÁ!“

Vážení, učitelé, milí žáci a studenti,

Dovolujeme si Vás i letos požádat o účast na dobročinném projektu, jehož cílem je opět získání finančních prostředků na pomoc při léčbě vážně nemocných dětí v ČR.

Každý účastník, který se rozhodne pomoci, získá sadu stylových samolepek dle vlastního výběru a zároveň bude zařazen do slosování o iPhony. Výše jednoho příspěvku je 25,- Kč.

Každá sada samolepek obsahuje ve spodní části aršíku unikátní kód. Registrací kódu na www.fondsidus.cz se každý vlastník sady samolepek automaticky zařadí do slosování o iPhony. Slosovatelný je každý kód.

   

18.3. v rámci dvou spojených vyučovacích hodin tělesné a rodinné výchovy byl ukončen p. uč. Janou Skřivánkovou – hlavní rozhodčí – velký turnaj v košíkové týmů složených ze žáků a žákyň 8. a 9. třídy slavnostním předáním diplomů a sladké odměny za umístění soutěžícím družstvům.

Rozdělování poct předcházela dohrávka zápasů o medailové pozice. Kromě středečních termínů týmy o své umístění bojovali i o úterních poledních přestávkách.

Nikomu nechybělo zdravé nasazení a bojovnost, chuť hrát, touha po vítězství a obecenstvo vytvořilo povzbuzující kulisu.

 

Výsledky turnaje

1. místo

TEAM B: Martin Ferenc, Míra Sokolík, Radek Arenberger, Niki Střítecká, Pája Vávrová.

2. místo

TEAM E: Ondra Kaňúr, Jirka Bumba, Míša Šimr, Eva Marešová, Lenka Zahradníková.

3. místo

TEAM A: Jan Ferenc, David Grundza, Zdenda Bárta, Krista Janečková, Linda Šebestová.

4. místo

TEAM C: Pavel Voříšek, Radim Chyna, Honza Pytel, Katka Daňková, Renata Grundzová.

5. místo

TEAM D: Pavel Gábor, Honza Dukát, Petr Gladics, Honza Smolík, Mirka Růžičková.

 

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!

   

18.3. a 23.3. zorganizoval náš oddíl Práčata již tradiční soutěž o Mistra šifer nejen pro své velké a malé členy, ale i pro všechny zájemce a příznivce.

Výsledky – Mistr šifer (velcí)

1. místo Alfonz (čas 07:39,0)

2. místo Ondra Ka. (čas 11:11,0)

3. místo Michal (čas 14:30,0)

Další v pořadí: Kikča, Evička, Niki, Fanda, Janča, Lucka, Zdus, Tedýs.

 

Výsledky – Mistr šifer (malí)

1. místo Anička Círalová (čas 09:00,0)

2. místo Justýnka Schiendlová (čas 15:00,0)

3. místo Magda Oušková (čas 18:00,0)

Další v pořadí: Verunka O., Eliška K. + Ráďa Š., Anička Z., Zuzanka Š. + Vašík P., Kryštůfek R. + Miloušek M., Zbynďa Sch. + Máťa K. + Péťa M. + Sandrulka N. (čas stejný – 30 min, rozhodoval počet celých správně vyluštěných šifer).

Děkujeme všem za skvělé výkony a vítězkám gratulujeme!!!

 

23.3. a 30.3. uspořádal náš oddíl Práčata v tělocvičně školy od 14.00 hodin soutěž o Mistra uzlů nejen pro své velké a malé členy, ale i pro všechny zájemce a příznivce.

 

Výsledky – Mistr uzlů (velcí)

1. místo Ondra (čas 25:50)

2. místo Fanda (čas 28:80)

3. místo Evík (čas 29:40)

Další v pořadí: Janča, Tedýs, Pepča, Adýs, Lidka, Sebi.

 

Výsledky – Mistr uzlů (malí)

1. místo Anička C.

2. místo Verunka

3. místo Ráďa

Další v pořadí: Eliška, Justýnka, Míša, Anička Z., Magdalenka, Julek, Péťa, Váša, Matýsek, Sandrulka, Míla, Adík, Kryštůfek, Zbynďa, Máťa.

Uzlovali jsme následující uzlíky: ambulanční, rybářský, lodní, dračí, škotový a zkracovací.

 

Dvojboj uzle + šifry („malí“) – stupně vítězů

1. místo Anička C.

2. místo Verunka

3. místo Justýnka

 

Dvojboj uzle + šifry („velcí“) – stupně vítězů

1. místo Ondra

2. místo Evička

3. místo Fanda

Děkujeme všem za skvělé výkony a vítězům a vítězkám gratulujeme!!!

   
25.3. nás navštívíl bývalý žák Jirka Kořínek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

 

27.3. jsme zveřejnili následující výzvu: Chceš své tři minuty slávy?

Nechybí ti odvaha, hudební či taneční nadání, chuť předvést, co dokážeš, a nepostrádáš ani dostatečnou dávku sebekritiky?

Tak si připrav zajímavé 3 - 5minutové vystoupení a zúčastni se sám nebo se skupinou 2. ročníku Rapšašského Zikmundohraní, které se koná 1. května 2009 na návsi v Rapšachu.

Podmínky účasti:

-         přihlásit se do 10.4.2009 osobně v ředitelně ZŠ v Rapšachu nebo telefonicky na čísle 384 786 120 nebo mailem: zs.rapsach@j-hradec.cz

-         do 17.4.2009 doručit hudební či videonahrávku svého vystoupení nebo ho předvést osobně po předchozí domluvě

-         získat v tomto užším výběru 1. – 3. místo

Adresa, na kterou můžete zasílat své příspěvky: ZŠ a MŠ v Rapšachu, Rapšach 290, 378 07.