Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2009/2010  I. část


1.9. jsme slavnostně zahájili nový školní rok 2009/2010. Společně jsme popřáli úspěšné vykročení do další etapy života našim prvňáčkům a vycházející žáky a žákyně jsme povzbudili ke zdárnému zvládnutí povinné školní docházky i v duchu jejich rozhodování o dalším profesním zaměření. Zazpívali jsme si s naším školním pěveckým souborem vedeným p. uč. Květou Machovou.

V budovách ZŠ a MŠ byla provedena běžná prázdninová údržba spojená s úklidem a také s rekonstrukcí podlahové krytiny v chodbě MŠ. V měsíci září je v ZŠ naplánována víkendová výměna oken na celém I. stupni a v části ŠD.

Do nového školního roku jsme si popřáli hodně úspěchů!!!

Více o nás na školním webu http://www.rapsach.cz/skola/

1.9. vyšlo 1. číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet za školní rok 2009/2010, jehož řádky byly jako již tradičně věnovány prázdninovému turistickému táboru.

A víte, co mají společného Alessandro Scotta a bůh Thor?

Oba čtou jedině Rapšach Planet!!! – Toť výzva pro

předplatitele a pro všechny náruživé čtenáře!!!

 

   

V týdnu od 14.9. zahájily v naší škole činnost následující zájmové kroužky:

- pohybové hry (p. uč. Anna Nováková)

- dovedné ruce

- dívky (p. uč. Anna Nováková)

- hra na zobcovou flétnu (p. uč. Olga Imrichová)

- pěvecký (p. uč. Květa Machová)

- počítačová animace (p. řed. Karel Snětina)

- taneční (Lukáš Nistor)

- tvorba školního časopisu (p. řed. Karel Snětina)

- výtvarný (p. uč. Martin Kvapil)

- TOM – Turistický závod (Miroslav Šebesta, od jara 2010 podle domluvy)

- TOM „Práčata“ starší 5. – 9. (p. řed. Karel Snětina, p. uč. Pavlína Křížová)

- TOM „Práčata“ mladší 1. – 4. (p. uč. Ivana Záhorovská, p. uč. Marie Snětinová, p. uč. Martin Kvapil).

Výuka nepovinného předmětu náboženství – v pátek od 12.00 hodin.

 

14.9. nás navštívily bývalé žákyně Míša Holubová a Andrejka Grundzová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

15.9. nás navštívila bývalá žákyně Lucka Košumberská a bývalý žák Lukáš Schiendl. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

16.9. nás navštívila bývalá žákyně Niki Ferencová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

   

17.9. jsme zveřejnili nabídku manželů Chumových k již tradiční v naší škole výtvarně kreativní aktivitě malování na hedvábné a bavlněné materiály, skleněnou vitráž a hrneček: bavlněná pompadurka, chňapka a taška přes rameno, hedvábný šátek (dva rozměry) a obrázek (kolečko), skleněná vitráž a porcelánový hrneček.

 

 

18.9. nás navštívila bývalá žákyně Katka Daňková. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

21.9. jsme zahájili v naší škole již tradiční veřejnou sbírku pro CPK – CHRPA formou prodeje „Záložek“.

Cena záložky s fotografiemi koníků je 20, - Kč (k nahlédnutí a koupi – v ředitelně). Spolu s výzvou ke koupi záložek jsme zveřejnili prezentaci občanského sdružení a pravidla výtvarné soutěže „Kůň terapeut 2009/2010“.

Z webu http://cpkchrpa.cz/news.php jsme vybrali:

Hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně.

CPK – CHRPA je nestátní, nezávislé a neziskové občanské sdružení, které vzniklo 1. října roku 2003 po mnoha letech zájmu jeho členů a přátel o jezdectví obecně, jezdecký sport, výchovu mladých koní a posléze o širokou oblast hiporehabilitace především z hlediska postavení koní v ní.

dscn2204.jpg

   

Cyklovýlet za keškami

20.9.2009

 

TOM 2402 „PRÁČATA“ RAPŠACH


Ráno nás z Rapšachu vyrazilo jen šest – Anička, Alfonz, Fanda, Radka, Majka a Kája. Nejdřív jsme se stavili cestou na Umyvadlových skalách, abychom se podívali do míst, kde v červenci Alessandro Scotta ukryl jednu z ingrediencí do svého Kamene mudrců.

 

 

 

Odtud jsme jeli přes rašeliniště Pelé k bývalé staňkovské celnici, odkud jsme nejprve začali hledat první kešku.

Skrýš loupežníka Habicha

10. května 1908

“Ctěnému ředitelství arcivévodského velkostatku v Chlumě !

V poslední době jest krajina naše zaplavena rotou zlodějů, kteří konají noční výpravy do obcí vůkolních a páchají krádeže neslýchané drzosti a smělosti s takovou odvahou, že i život lidský již zmařili. Též i v Chlumě byla četa taková spatřena a jest tudíž odůvodněná obava, že majetek zdejších občanů jest silně ohrožen. Dovolujeme si proto požádati, aby se s veřejným osvětlováním v Chlumě začínalo již o deváté hodině večerní aby tak loupežnická banda nemohla využívati noční tmy k páchání dalších krádeží … “

 

Tolik citace dopisu, který je současně i jediným dochovaným písemným záznamem o tom, že necelých sto let od popravy proslulého lupiče Grasla se okolí dnešního Chlumu u Třeboně opět stalo rejdištěm obávané zlodějské bandy. Bandy, která udržovala celé chlumecké panství po několik let v neustálém strachu. Loupežnickou bandu tvořilo rozvětvené příbuzenstvo potulných brusičů. Členové loupežnické tlupy měli sice různá příjmení, ale protože jejich vůdcem byl jistý Pepík Hábich, tak se celému tomu společenství začalo mezi lidem říkat jednouše „Hábiši“.

Pokud šlo o jejich loupeživé spády, tak rozhodně nešlo o nějaké chlumecké Jánošíky. Zásada bohatým brát a chudým dávat jim byla naprosto cizí, a na to, aby se zapsali do paměti obyčejných lidí nějakým tím „dobrým skutkem“ rozhodně nepomýšleli. Hábiši prostě brali všude, všechno a všem. Ostatně jejich řádění bylo i častým námětem lidových písní. Že skutečně nepohrdli ničím je zjevné i z následujícího popěvku:

Hábich nese pytel peří

ze Staňkova ukradený,

stará hajná čeká v lese

co jí Hábich zas přinese

 

O troufalosti, ale i pochybné statečnosti Hábichů svědčí například i to, že bez nejmenších výčitek ukradli poslední slepici chudé výměnkářce, a velmi oblíbeným cílem jejich loupeživých výprav byly zejména osamělé chalupy na okrajích vsí nebo u lesa. Tam chodili krást hlavně v době žní. Vesničané potom při návratu z polí nacházeli prázdné chalupy ze kterých si zlodějská banda odnesla sváteční šaty celé rodiny, peřiny, nádobí, slepice, husy a dokonce i prasata z chlívku. Ostatně vypasené čuníky kradla banda zejména na podzim a v zimě. To se při svých nočních výpravách Hábichové odvažovali až do vesnic, a aby čuník, pěkně vykrmený na brzkou zabijačku, nekvičel, dávali mu k rypáku čichat zapálenou síru. Omámeného pašíka pak tiše vyvlekli z chlívku a zmizeli s ním ve tmě. Jakmile pak někdo ve vsi ucítil sirný zápach, zburcoval celou vesnici. Sedláci museli své prasečí chlívky střežit. Zejména ti z nich, kteří měli pušku, pak na okrajích vsí stavěli ozbrojené hlídky. Jenže loupeživá banda měla své spojence i v některých vesnicích, a tak ani podobná opatření nedokázala jejich řádění zastavit a Hábiši na chlumecku loupili dál.

 

 

 

Po nějakém čase se situace stávala neúnosnou i pro C. a k. úřady a začalo intenzivní stíhání Hábichů.

Bezpečnostní opatření byla zostřena v květnu roku 1911. Tehdy se v lesích okolo Chlumu konala velká celodenní „šťára“ četnictva a lesních zaměstnanců arcivévodského panství. Na Třeboňsku byl pak, při noční přestřelce, jeden Hábich zabit a další dopaden. Úplný zánik bandy však nastal až v době první světové války, kdy většina z jejích příslušníků musela narukovat na frontu, a pokud se někdo z nich vrátil z evropských bojišť živ a zdráv, tak už ho zřejmě loupežnické řemeslo nelákalo. Ostatně tou dobou už byly staré časy C.a k. dávno pryč, nedaleko Staňkova vznikla státní hranice a v Chlumu se usadila Finanční stráž, jejíž starostí se za čas stal lov pašeráku. Ale to už je na jiné vyprávění.

Po celé bandě tak za čas zůstala jen vzpomínka a několik loupežnických pokladů, zakopaných kdesi v lesích bývalého chlumeckého panství. A věřte tomu, že ty poklady tam jsou určitě dodnes. Je sice pravda, že ještě kolem poloviny dvacátých let minulého století se v okolí Chlumu po zdejších lesích a kolem vesnic v pohraničí potulovaly podezřelé osoby - to asi někdo z bývalé bandy Hábichů hledal ztracené poklady, ale po těch letech už to bylo marné počínání.

 

Dnes uplynulo téměř sto let od doby, kdy ze zdejších končin zmizel poslední loupeživý Hábich, a tak máte jedinečnou příležitost vydat se do zdejších lesů najít dávno zapomenuté poklady sami.

Žádný nález loupežnické skrýše v Chlumu ani okolí dosud nikdo neohlásil a tak se zdá, že objevení dávno ukrytých pokladu čeká právě na vás. Bude vám k tomu stačit dobrá nálada, spolehlivá navigace, odpovídající oblečení a troška toho příslovečného fištrónu.

A co dodat na závěr? Poklad je celá desetiletí netknutý a jeho hodnota tedy může být z dnešního pohledu těžko vyčíslitelná. A tak pokud by se vám něco z něho líbilo tak nezapomeňte, že na rozdíl od Hábichů nejste žádní loupežníci. Když si tedy něco z pokladu budete chtít odnést, zanechte ve skrýši adekvátní náhradu – to aby se i hledači po vás mohli těšit ze zajímavého obsahu.

Úspěšný lov přeje Preseka a Team

 

Kešku našel Fanda, který jediný vylezl na oblý a dost velký balvan, na jehož vrcholu byla ukryta.

 

Pak jsme se zase vrátili ke staňkovské celnici a začali pátrat po další, tentokrát „mystery“ kešce. Trochu jsme nechápali, trochu se zaplétali v číslech, ale nakonec jsme kešku našli v krásné roklince pohraničního potoka, kam bychom se určitě jinak nepodívali.

 

STOP ! STÁTNÍ HRANICE / STAATSGRENZE !!!

Nenáročná mysterka věnovaná těm, kteří v letech 1948 až 1989 zahynuli při takzvaném ilegálním pokusu o přechod státní hranice z Čech do Rakouska.

 

 

 

Přísně tajné !!!

Datum: 16. 4. 1960.

ROZKAZ VELITELE POHRANIČNÍ BRIGÁDY

Za přísných bezpečnostních podmínek nařizuji, ve střeženém úseku Staňkov VI, vyhledat předmět neznámého obsahu, který zde včera odhodil narušitel při svém pokusu o nepovolený přechod státní hranice ČSR a Rakouské spolkové republiky. Narušitel byl spatřen hlídkou v 5:41 hodin a to v blízkosti dřevěné lávky pres hraniční potok tekoucí z Rakouska na naše území. Narušitel byl při svém ilegálním přechodu hranice nedaleko místa svého spatření dopaden, ale už bez výše uvedeného předmětu. Hlídka, která narušitele dopadla, si je jistá, že hledaný předmět se musí nalézat někde na pravém břehu potoka.

 

Odměna pro nálezce - Mimořádné povýšení a dovolenka mimo pořadník !!!

 

...je nutné dodat, že v uvedeném prostoru nebyl během této utajené akce hledaný předmět nalezen a neznámého zastřeleného se tehdy složkám Státní bezpečnosti nikdy nepodařilo identifikovat. Kde skončily jeho tělesné ostatky není známo.

Až v době likvidace zdejší roty PS (tedy někdy v roce 1990) byl v její knihovně - ve svazku XIX. Leninových spisů - objeven jakýsi lístek s podivnou šifrou. Snad by tyto indicie mohly některého odvážného hledače dovést až na místo dávné tragédie, a možná i k tomu ztracenému předmětu. Lístek byl na druhé straně hustě popsán a podepsán jedním z přímých účastníků tehdejšího „dopadení" narušitele státní hranice, Jánem B. Jiným písmem je na lístku ještě připsáno "Rudý kokot". V tomto případě zřejmě půjde o nějaký neznámý druh tajné šifry nebo označení nějakého místa, ale po tolika letech těžko hádat, co to muže znamenat...

 

 

 

LÍSTEK S PODIVNÝMI ÚDAJI VYPADÁ PO PŘEPISU TAKTO :

Na jedné straně záhadného lístku je uvedeno:

Schoval som tú vec len pár metrov od miesta, kde sme našli mŕtvolu toho človeka. Počítal som kroky od signálnej cesty k tomu veľkému stromu a bolo ich od nej v pravouhlé smere asi desať. Lávka je na úseku VI hneď za hraničným kameňom. O ktorú časť hraničného úseku Stankov VI ide je možné zistiť, keď sa z čísla vytesaného na najväčšom kameňu čo leží hneď na začiatku hraničného pásma (je to vedľa cesty pod veľkým stromom a číslo je na jeho strane obrátenej k Rakúsku) vezmú jeho posledné dve čísla a podelí sa číslom predposledným. Od tohto čísla je potom ešte potrebné odpočítať číslo prvé. Strom pod ktorým som schoval tú vec je možno náist výpočtom súradníc takto: Z pohraničného kameňa v hľadanom hraničnom úseku Stankov VI, ktorý leží na ľavom brehu bližšie k potoku, pripočítajte jeho najnižšie číslo k prvému pôvodnému číslu z trojčíslia súradníc N určujúcich začiatok hraničného pásma. Od druhého čísla z pôvodného trojčíslia v tejto súradnici odčítajte druhé najmenšie číslo, ktoré sa nachádza na rovnakom hraničnom kameni a rovnaké číslo ešte dvakrát odčítajte od posledného čísla tohto trojčíslia.

Súradnici E som takisto zašifroval. Zistiť ich možno keď sa k prvému dvojčíslu tej pôvodnej súradnice určujúcej začiatok hraničného pásma pripočíta najnižšie číslo uvedené na už spomínanom pohraničnom kameni. Takto vyjde nové druhé číslo prvého dvojčísla tejto súradnice. Nové prvé a druhé číslo druhého trojčíslia súradnice sa spočte odpočítaním druhého najnižšieho čísla uvedeného na hraničnom kameni od pôvodných čísel zo súradníc označujúcich začiatok hraničného pásma. Posledné nové číslo druhého trojčíslia súradnice možno získať tak, že od jeho pôvodnej hodnoty označujúci začiatok hraničného pásma sa odpočíta najvyššia číslice uvedená na pohraničnom kameni.

Na druhé straně záhadného lístku se pak píše:

„ …zatiaľ čo sa Imre a Stano snažili dotiahnuť tú mŕtvolu prv kedy sa objaví niekto z rakúskej strany, predsa len ten chlapík ležal najmenej takých dvadsať päť metrov na druhej strane čiary, tak ja mal skutočne neuveriteľné šťastie a podarilo sa mi náhodou zakopnúť o tú vec čo ten človek odhodil ešte predtým ako to od nás kúpil do chrbta. Išlo vlastne o takú plastikovú krabici veľkú asi tak 20x30x10 cm. Ani som sa nestihol pozrieť čo je vo vnútri a rýchlo som ju ukryl za kamene pod koreňmi veľkého stromu len kúsok od cesty smerom do Rakúska. Som si naozaj istý, že ma pri tom nikto nepozeral a nikomu som o tom dosial nepovedal. Toto je moja pravdivá zpoved o tom čo sa to tam vtedy udialo. To som zapísal ja, Ján B.

 

 

 

Za úspěšný zásah proti narušiteli byl Ján B. krátce nato povýšen a dokonce i byl slavnostně vyfotografován před rozvinutou bojovou zástavou. Navíc ještě od svého velitele obdržel hodinky Poběda s věnováním a povolení k opuštění posádky v délce 5-ti dnů. Ján B. s velikou radostí odcestoval do rodné slovenské vísky, ale zpět k útvaru se již nevrátil a ani domů tehdy nedojel. Ještě cestou ve vlaku se totiž opil tak, že když ho chtěla kontrolovat hlídka drážní policie, vyskočil v panice z vlaku tak nešťastně, že ho na druhé koleji srazil rychlík do Bratislavy. Hrdinný obránce hranic socialistického tábora byl na místě mrtev. Vlastně ho ani celého nenašli. Možná to byl zásah vyšší moci, možná pouhá náhoda, kdo ví…

 

Děkujeme všem za návštěvu a přejeme úspěšné pátrání. Preseka & Team

Dovětek autorů: Na rozdíl od řádění bandy Hábichovců je tento příběh pouhou fikcí, ale ve skutečnosti se na našich hranicích stalo až příliš mnoho jemu podobných...

 

Kešku našel Kája, a setkali jsme se i s jejím tvůrcem, který ji šel právě zkontrolovat.

Po nalezení téhle kešky, které nám zabralo dost času, jsme se rozjeli na Staňkov, kde jsme si dali limonádu a nanuky. A pak jsme jeli do zámeckého parku v Chlumu na kešku:

 

Zámecký park / Castle Park

Tato traditional cache je monotematicky zaměřená na výměnu CWG dřevíček a zavede vás do zámeckého parku v Chlumu u Třeboně, kde na více jak 20-ti ha naleznete množství vzácných stromu.

Zámek je v soukromém majetku a je pro veřejnost uzavřený. Park je, na rozdíl od zámku, volně přístupný po celých 24 hodin, ale nedostanete se do něj hlavní zámeckou branou z hráze rybníka Hejtman. Vstupy jsou od bývalé sklárny, od sádek Rybářství Třeboň nebo od hlavní silnice Chlum – Majdalena (vedle kulturního domu a Pošty) případně z druhé strany od silnice Chlum – Lutová (vedle bývalého úřednického domu pod starou zděnou trafostanicí). Další vstup do zámeckého parku je možný za Obchodním domem u rybníka Hejtman.

 

Kešku našel Alfonz, byla moc pěkně ukrytá.

Váhali jsme, jestli už nepojedeme domů, ale protože bylo krásně, vydali jsme se ještě podle GPS cestou necestou po hrázích mezi kopřivami ke kešce:

 

Okolo Třeboně - oranžoví kapři

Tato keška má za cil představit vám Cyklistickou naučnou stezku okolo Třeboně a zavede vás do oblasti, která návštěvníkům nabízí příležitost k odpočinku, poučení, ale i k prožití nevšedních zážitků při putování tímto krajem. Naskytne se vám možnost poznat typickou jihočeskou krajinu s rybníky, s úzkými polními a lesními cestami vedenými podél luk, ale i hlubokými lesy, a nasát atmosféru poklidných a malebných jihočeských vesnic.

Ke keši samotné:

Souřadnice vás zavedou poblíž stanoviště číslo 10, kde se dozvíte informace o vodních rostlinách a zároveň ve vodě přilehlých dvou rybníků můžete pozorovat krásné zlaté rybky. Místo je jak dělané pro relaxaci a proto zde doporučujeme na chvíli sesednout z kola a odpočinout si. Keška je dostupná i autem, to pro ty líné kačery, ale těm, kteří chtějí strávit příjemné odpoledne v přírodě, doporučujeme projet celou naučnou stezku na kole. Odměnou vám bude nejen krásná příroda, sportovní zážitek a tato keška, ale cestou můžete odlovit hned několik dalších úlovků. Pokud pojedete po výše popsané trase, můžete odlovit následující kešky:

·        Tilia cordata

·        Akvadukt

·        Majdalena

·        Pilař - jez smrti

·        Lutová vyhlídka

·        Lutová

·        Ema Destinová

·        Aqua Pochutla

·        Záplavové mosty – Stará Hlína

·        Sv.Vít

·        Třeboň, Dům J. K. Tyla

 

Ty podtržené kešky už máme, ale ostatní by stály určitě za úvahu třeba na jaře...

 

Kešku u rybníka našla Anička. A Alfonz tvrdil, že viděl oranžového kapra...

Pak už jsme jen jeli a jeli, ale ještě se nám nechtělo přímo domů, takže jsme to vzali z Kostek k Žabinci, u Fernandoze jsme ho přebrodili, a pak lesem a po louce zezadu k tábořišti. Lávka naštěstí stále drží, takže jsme se bez problémů dostali na druhý břeh. Chvíli jsme pobyli na tábořišti, a pak už opravdu domů.

Byla to krásná výprava – díky všem účastníkům!

Jo, a ujeli jsme 36 km, Anička s Fandou a Radkou dokonce 50!!!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.9. jsme zahájili v naší škole již tradiční veřejnou sbírku pro CPK – CHRPA formou prodeje „Záložek“. Cena záložky s fotografiemi koníků je 20 Kč (k nahlédnutí a koupi – v ředitelně). Spolu s výzvou ke koupi záložek jsme zveřejnili prezentaci občanského sdružení a pravidla výtvarné soutěže „Kůň terapeut 2009/2010“.

Z webu http://cpkchrpa.cz/news.php jsme vybrali:

hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně.

CPK – CHRPA je nestátní, nezávislé a neziskové občanské sdružení, které vzniklo 1. října roku 2003 po mnoha letech zájmu jeho členů a přátel o jezdectví obecně, jezdecký sport, výchovu mladých koní a posléze o širokou oblast hiporehabilitace především z hlediska postavení koní v ní.

resize_of_3.jpg

 

23.9. se uskutečnila 1. společná schůzka rodičů a pedagogů. Pan ředitel školy Karel Snětina přítomné rodiče a vyučující stručně seznámil mimo jiné s nejbližšími akcemi školy nebo uskutečněnou a plánovanou údržbou budov MŠ a ZŠ a také prezentoval naše webové stránky. Poté rodiče konzultovali s třídními vyučujícími stav výchovy a vzdělání svého dítěte.   

 

24.9. navštívili zájemci z řad žáků a žákyň II. stupně a jejich vyučující pod režisérskou taktovkou p. uč. Pavlíny Křížové dopolední II. veřejnou generálku muzikálu Sugar – Někdo to rád horké v podání souboru Divadla Pod Palmovkou.

Více na http://www.divadlopodpalmovkou.cz/

 

25.9. jsme zveřejnili nabídku vánočního fotografování ve spolupráci s firmou KODAK Expres – Vladimír Cibulka. Fotografování (portrét s barevným pozadím dvou rozměrů, černobílé foto, pasové foto – dle výběru) se bude konat koncem října nebo začátkem listopadu.

 

 

25.9. vystoupila od 10.45 hodin již tradičně v naší tělocvičně skupina historického šermu Pernštejni s novým programem (5. díl) Řím – gladiátoři, legionáři a Césarové, tedy Cirkus Maximus.

Více na http://www.pernstejni.cz/agentura-pernstejni.htm

 

 

 

 

25.9. nás navštívila bývalá žákyně Mirka Růžičková a bývalý žák Lukáš Ševčík. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

29.9. se naši žáci a žákyně 3. a 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Radky Círalové a p. uč. Květy Machové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením zkušeného instruktora Autoškoly ILLE Třeboň absolvovali praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Více na http://www.autoskola-ille.cz/deti/index.html

 

29.9. vyšlo 2. číslo/2009-2010 našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet.

Štafetu redakčních rad mnoha generací kreativních předchůdců převzali naši současní nadšení deváťáci: E.V., Aňule, Sokolda, Alfonz, Ferko (Nanuk), Pesin, Gláďa, Mončičák, Lucinqua, Mišák, Lux, Míša.

 

1.10. se naši deváťáci vypravili spolu s výchovnou poradkyní p. uč. Ivanou Kvapilovou na již tradiční a tomto roce jubilejní 15. ročník prezentace středních škol a středních odborných učilišť Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Z webu http://www.vcb.cz/vystaviste.php?cze/vystavy-2009/vzdelani-a-remeslo/14/  jsme vybrali: prezentace školství všech úrovní, ukázky odborného výcviku a soutěží, zařízení pro speciální školy, nadace, fondy, stipendia, učební pomůcky, zařízení, učebnice a programy pro všechny stupně výuky, potřeby pro děti.

 

2.10. nás navštívily bývalé žákyně Niki Střítecká a Andrejka Grundzová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

2.10. – 4.10. se uskutečnila výměna oken v učebnách I. stupně a v poslední místnosti ŠD.

 

 

2.10. – 4.10. uspořádal náš turistický oddíl TOM 2402 „Práčata“ víkend na Dobré Vodě.

Protože na Dobré Vodě jsme nějak zapomněli psát kroniku, musím se toho ujmout sám.

Kája

 

   

Pátek 2. 10. 2009

Tak jsme tedy v pátek vyrazili přesně v 16:00 hodin čtyřmi auty, a to i přes to, že Stáňa do auta kromě postele nakládala celé vybavení ložnice. V Jindřichově Hradci jsme ještě dokoupili chleba a už před šestou večer jsme byli na základně.

Leč ouha – nastal zádrhel. Na základně nešla voda, a tak jsme v zimě dvě hodiny čekali, jestli se závada opraví, nebo jestli pojedeme domů. Ale naštěstí přišel JIRKA, který za vydatné pomoci Míry čerpadlo rozpohyboval, takže jsme byli zachráněni.

Stěhovat do chaty jsme se začali až po osmé večer, takže už byla docela tma a zima. A ještě jsme nenašli žádné dřevo na topení, kromě slabounkých větviček. Přesto se nám podařilo uvařit čaj a v celkem vymrzlé klubovně odehrát „Mašinky“.

V noci byla docela kosa a ráno na trávě spousta jinovatky.

Sobota 3. 10. 2009

Ráno po snídani přijel ještě jednou JIRKA promazat čerpadlo, a pak jsme vyrazili na dnešní výpravu. Sluníčko naznačovalo teplý den, ale spletli jsme se... Jo, ještě před odchodem jsme v potůčku našli raka a někteří se hned po ránu koupali (nedobrovolně).

Přes louky a přes pole, cestou necestou jsme nejdříve dorazili do Praskoles.

PRASKOLESY – STALETÁ LÍPA

Maličká vesnička asi kilometr jihozápadně od Mrákotína na Telčsku je známá především svou prastarou dutou lípou. Už 800 let je tento krásný strom ozdobou místní návsi. Rozměry této lípy jsou úctyhodné – obvod kmene je 10,5 m a do jejích útrob se vejde 12 lidí. V minulosti byl strom využíván jako zvonice, v nedávné době zde byla znova zvonice instalována. Na návsi jsou je jsou ještě další památné stromy - lípy srdčité - stáří asi 300 let.

 Zajímavé je i rozložení zdejších domů. Celkový dojem vesnice nás zavede do vzpomínek na staré doby. Vesnice si do dnešní doby zachovala charakter středověké vesnice se samostatně stojícími dvorci. Na člověka zde dýchne příjemná atmosféra zapadlého kraje, kde se život řídí stále podle slunce a nikoho netíží stres velkoměst.

 

 

V Praskolesích jsme vyřešili jednoduchou multikeš (po spočítání souřadnic ji našel Pepča), prolezli lípu i okolí a vyrazili dál na cestu. Krásným slunečným (ale chladným) dopolednem jsme po pěti kilometrech došli celkem slušným stoupáním na

Vrch Hradisko

Výška 759,6 m n.m., žulový hřeben, dlouhý přes sto metrů.

Tady jsme si trochu odpočinuli a našli další kešku. Úspěšným nálezcem byl tentokrát Tedýs.

A protože Stáňa s Evíkem byly k nezastavení, uháněli jsme po chvíli dál.

 

   

Vrátili jsme se kousek zpátky (sice z kopce, ale nohy bolely ještě víc!), a lesními cestami a cestičkami kolem krásné studánky jsme došli na

Skalní útvar Bradlo

Na vrcholu kopce Bradlo (681 m. n. m. západním směrem od obce) se nachází zajímavý skalní útvar, v jehož stěně je vytlačena čertova stopa z doby, kdy svět byl ještě mladý a skály teplé a měkké. Z vrcholu je nádherný výhled na dačicko a slavonicko. Stopy přítomnosti pekelníků nese i nedaleký vrchol Zvařadla. Na jednom z balvanu je otisk jehly, nůžek a klubka nití, které tady zanechal čert, vyrušený pytlákem.

   

Sešli jsme do obce

Olší

Obec se rozkládá asi 7 km jihozápadně od Telče. Nejbližší železniční stanice jsou Telč a Dačice. Nadmořská výška činí 611 m. Pošta Telč, zdravotní a matriční obvod Dačice, římskokatolická farnost Kostelní Myslová, spravovaná z Telče. Malá obec s českým obyvatelstvem. V r. 1850 měla 134 obyvatel. Katastr obce měl v r. 1900 výměru 361 ha. V současné době má 32 domů a 56 obyvatel.

Ještě jednu zajímavost jsme tu našli, a to cedulku „Střední škola“, umístěnou na rodinném domku. Zvláštní...

Pak se trochu zamíchala modrá značka (byly dvě varianty v různých mapách, třetí byla v GPS navigaci a čtvrtá – úplně jiná – ve skutečnosti). Jednu cestu jsme si vybrali, a šli kolem spousty krásných křížků přes louky a les, okolo rybníků, až jsme došli k silnici.

Tady Janča zjistila, že už není dítě, protože pomalu regeneruje.

Nakonec jsme to takříkajíc „píchli“ rovnou podle navigace – přes strže, potoky, maliním a jiným potvorstvem. A vylezli jsme (kupodivu( přesně u chaty. Zlatá GPS Garmin eTrex Legend HCX!

Mysleli jsme, že budeme po výpravě odpočívat, ale děti byly toho dne neklidné, a tak Míra připravil jednoduchý azimutový závod. Děvčata si ho jen tak prošla, aby se naučila zacházet s buzolou, protože letos v TZ postupují do vyšší věkové kategorie a budou to potřebovat. Kluci si trať proběhli na čas a vyhrál Tedýs.

Přijeli se na nás taky podívat Bětka s Pájou, a ani jeden nechtěl s rodiči domů.

Jo, kluci taky (hlavně Fanda s Pepčou) připravili a upravili plavební dráhu v potůčku, a uspořádali jsme na ní velký závod lodí – šišek. Vyhrál Fanda, druhý byl Tedýs a třetí Ráďa. No a byli jsme zase všichni mokří.

Kolem páté odjela Stáňa s Evíkem.

Pak proběhlo pár šiškových bitev a byla večeře – výborná sekaná s brambory a okurkou.

Po večeři jsme si zahráli „Včera jsem byl v ZOO“, Na upíra, Cinkačku, Pantomimu, ale největší úspěch (nevím
proč J) měla hra Na debily.

Některé věty toho večera se staly slavnými a určitě se dostanou do oddílových úsloví – například: „Ta to nemá, protože by jí vypadla“.

Protože jsme byli dost utahaní, šli jsme poměrně brzy spát.

Jo, a nejlepší upír byl Tedýs.

Neděle 4. 10. 2009

Ráno po snídani jsme uklidili, zametli, naložili auta, a pak ještě oslavili Fandovy narozeniny.

A pak už jen cesta domů, kde se vyznamenala Žofka, a kolem poledne jsme byli v Rapšachu.

Byl to krásný víkend, bez hádek, bez nepříjemností, v kamarádském prostředí, a určitě na něj budeme dlouho vzpomínat.

Díky Vám všem!

A díky Radce, která nás na Dobrou Vodu obětavě odvezla a zase pro nás přijela!

Kdo všechno s námi byl?

1.  CÍRAL Fanda

2.  CÍRALOVÁ Anička

3.  FERENCOVÁ Janča

4.  KREKLOVÁ Eliška

5.  KŘÍŽ Ondra

6.  MAREŠOVÁ Evík

7.  MIKUDIM Pepča

8.  PYTEL Tedýs

9.  PYTLOVÁ Stáňa

10. SCHIENDLOVÁ Justa

11. SNĚTINA Kája

12. SNĚTINOVÁ Majka

13. ŠEBESTA míra

14. ŠEBESTA Ráďa

15. ŠEBESTOVÁ Petra

16. ŠEBESTOVÁ Zuzanka

a pes Žofinka

   

   

   

8.10. jsme zveřejnili následující pozvánky ku příležitosti oslav 85 let Základní školy v Rapšachu:

Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu Vás zve k návštěvě budovy Základní školy v rámci Dne otevřených dveří v sobotu 14.11. 09 od 10.00 do 16.00 hodin.

Ve 14.00 hodin vystoupí Rapšašský orchestr a

v 15.00 hodin taneční soubor Trnky Brnky.

 

Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu Vás zve na taneční zábavu v sobotu 14.11. od 19.00 hodin v restauraci U Pávků – Suchdol nad Lužnicí. K tanci hraje skupina VITRIOL, ve 20.00 hodin a o půlnoci vystoupí náš velmi populární taneční soubor  TRNKY BRNKY.

Originální vstupenky jsou od 15.10. v předprodeji za 70,- Kč

v ředitelně ZŠ a v restauraci U Pávků.

 

9.10. se naši žáci a žákyně I. stupně spolu se svými vyučujícími vypravili do českobudějovického Malého divadla na kabaret  Kašpárek v rohlíku 2 – Kašpárek navždy (pokračování uhozeného kabaretu plného veselých písniček, scének, pojančených bláznivin a dobře praštěných postaviček)

Více o kabaretu na http://www.jihoceskedivadlo.cz/program/?m=5&qsb=5

   

12.10. jsme v rámci oslav 85 let naší základní školy vyhlásili Historicko naučnou soutěž o historii školy v Rapšachu:

Vážení žáci,

u příležitosti 85. výročí založení naší Základní školy v Rapšachu vás zveme k účasti na celoroční soutěži o historii ZŠ v Rapšachu.

Soutěž bude probíhat od 14. října 2009 do 9. června 2010. Bude se skládat z osmi kol po pěti otázkách. Abyste si nemuseli opisovat zadání jednotlivých kol soutěží, můžete si otázky ke každému kolu vyzvednout v ředitelně.

Slavnostní  vyhlášení celkového vítěze bude v pátek 11. června 2010. Pro vítěze je připraven nový a krásný fotoaparát BenQ DC E1020 10Mpix.

 

13.10. nás navštívily bývalé žákyně Veronika Volfová s dcerkou Natálkou a nastávající maminka Romana Školková. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

16.10. navštívila výprava našich žáků a žákyň povinně volitelného předmětu Společensko vědní seminář spolu se svou p. uč. Pavlínou Křížovou Státní oblastní archiv v Třeboni.

Děkujeme paní Marii Kalátové, pracovnici archivu, za její odbornou konzultaci a vstřícný přístup k vědeckému bádání našich mladých historiků.

Více na http://www.ceskearchivy.cz/index.php?doctree=1c

 

16.10. jsme zaznamenali zahájení Projektu Spolupráce CZ – Kooperation AT – EUROPEAN CO-OPERATION AUSTRIA – CZECH REPUBLIC 2007 – 2013 –   Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých: výuka německého jazyka v naší MŠ je vedena v týdenním čtyřhodinovém cyklu p. uč. Ivanou Kvapilovou pro skupinu 8 – 10 dětí.

V rámci projektu zorganizovalo nakladatelství POLYGLOT seminář pro jazykové lektory „Spiel mit“ spojený s ukázkou a distribucí metodických materiálů.

Vedoucí projektu je Mgr. Alena Podepřelová a koordinátorkou Mgr. Vlasta Křičková – Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a Středisko služeb školám České Budějovice.

 

16.10. nás navštívil bývalý žák Pavel Gábor. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

   

22.10. zahájili naši sedmáci se svou vyučující rodného jazyka p. uč. Pavlínou Křížovou literární projekt 7. třídy s podtitulem „Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy“ (spojeno také např. se soutěží pro všechny knihomoly).

Základní informace o průběhu dlouhodobého projektu a soutěži jsou vyvěšeny na nástěnce (chodba II. stupeň vzadu).

Zaměření projektu

1.      Obnova knihovny

2.      Nečteme. Proč?

3.      Citáty o knihách

4.      Má oblíbená kniha

5.      Jeden den spisovatelem

6.      Filmy natočené podle literární předlohy

7.      Návštěva Městské knihovny v Třeboni

8.      Návštěva filmového či divadelního představení vytvořeného podle knižní předlohy

9.      Knižní pohoštění

10.  Noc v knihovně

Žáci a žákyně započali pracovat na obnovou knihovny pod vedením své vyučující – rozdělili se do tří týmů:

1.      tým – vyřazování knížek, balení knížek, třídění podle zaměření a abecedy, srovnávání knížek do skříně

2.      tým – fotodokumentace, tvorba seznamu s komentářem, grafika seznamu, evidenční lístky

3.      tým – úprava skříní, označení oblastí literatury, abecední značení, nadpis Žákovská knihovna

Literární soutěž pro všechny knihomoly

     Přečti knížku z beletristické literatury pro děti a mládež a máš 2 možnosti:

-         buď ji převyprávěj své učitelce českého jazyka

-         nebo ji zpracuj formou podvojného deníku a odevzdej své učitelce českého jazyka

Za každou přečtenou knížku obdržíš knižního smajlíka:

- za 3 smajlíky – jednička z literatury

- majitel nejvíce smajlíků získá na konci roku podle svého výběru

 

 

22.10. jsme zveřejnili plody překladatelského úsilí našich žáků a žákyň 9. třídy a jejich vyučující Aj – dopis našeho adoptivního syna:

Drazí sponzorští rodičové,

jsem váš milující syn Maria Arputha Selvan Sahayraj a píši vám. Jak se máte?
Já se mám dobře a přeji vám to samé. Všichni členové mé rodiny se mají též dobře a totéž přejí vám.

Učím se dobře. Slavili jsme Pongal Festival. Oslavy jsme připravovali  v našem domě. Poděkovali jsme Bohu. Já se modlil za vás a vaši rodinu ve velmi speciálním smyslu. Republikový den byl zaměřený na naši oblast. Pozvali jsme našeho starostu. Po období půstu jsme smysluplně oslavili Velikonoce.

Udělal jsem souhrnné i závěrečné zkoušky a postoupil jsem do 10. ročníku. Nyní jsem s novými kamarády v nové třídě. Měli jsme letní tábor. Pozvali jsme mnoho zajímavých lidí, dobře jsme si s nimi popovídali a bylo to pro nás užitečné.

Potom jsme byli v Thekkady na jednodenním výlet. Viděl jsem hodně nových míst, bylo to velmi poučné. Následující den jsme měli rodičovskou schůzku. Náš ředitel dal  rodičům dobré rady.  Rodiče měli nějaké otázky pro objasnění. Bylo to velmi užitečné pro nás i  rodiče.

Moje sestra ukončila úspěšně 12. ročník. Koupili jsme krávu a té se narodilo krásné tele. Oba jsou v pořádku. Modlím se za vás  a přeji si, abyste se i vy modlili za mě.  

Děkuji.

S láskou a pozdravy

Maria Arputha Selvam  Sahayaraj

26.10. nás navštívili bývalé žákyně Linda Šebestová, Míša Holubová, Helena Abrahámová a Nikola Střítecká a bývalí žáci Jirka Bumba, Jirka Kronika, Jirka Barvínek, Ondra Kaňúr, Radek Arenberger a Lukáš Schiendl. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

26.10. se učili, hráli si, dováděli a skotačili naši třeťáčci nejen VE škole v rámci dopoledního vyučování, ale i PO škole až do půl šesté večera, a to se svou paní učitelkou Radkou Círalovou a také s Machem a Šebestovou. Prostě zažili svůj první velký a dlouhý projektový den „Třetí třída ve (po) škole“ zaměřený na spolupráci a kamarádství ve třídě.

Co budeme dělat? Aneb představy dětí zveřejněné na vstupních dveřích do učebny:

  • slovní kopaná, židle soutěžit, disko, vibiku na družstva, pikolu, pekseso, pucle

  • hrát na princezny, prince, karneval, psat, hra na mašinku, masky

  • závod na papírech, počítače, vybarvovat, přehasku, hradby, holčičí hry

  • klučičí hry, amerycký fodbal, ribaři jedou, ragby, počítat, spívat 

A tak a tedy BRALI NA SEBE mimo jiné skutečnou PODOBU pilného počtáře a počtářky, pečlivého ilustrátora a ilustrátorky pohádek a příběhů, rozpustilého Boba a Bobka, akurátního statistika a statističku pohádkových postav, postaviček a tajuplných bytostí, jednohlavého draka, smělého prince, něžné Popelky bez střevíčku, odvážného strážce a statečné strážkyně hradu, nezdolného obléhatele a obléhatelky pevnosti, neúnavného sportovce a sportovkyni – přihrávače a přihrávačky, vybíjejícího a vybíjející, vybitého a vybité, kapitána týmu, fotbalisty a fotbalistky, vášnivé interpretky a interpreta písní a písniček nejen k táboráku, hloubavého čtenáře a čtenářky – bez nářku, připraveného a připravené vždy nabídnout a pomoci druhému a druhé vlídným a laskavým slovem, přáním.  

 

 

 

27.10. nás navštívili bývalé žákyně Lucie Košumberská a Nikola Ferencová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

27.10. se zájemci z řad našich žáků a žákyň I. a II. stupně a Základní školy praktické – vyznavači kouzel a magie – vypravili spolu se svými vyučujícími do sálu Kulturní centra – Kina v Suchdole nad Lužnicí na filmové představení  Harry Potter a Princ Dvojí krve (Half-blood Prince).

Z webu http://www.suchdol.cz/index.php?l=cz&p=70&r=503 jsme vybrali:

Kulturní centrum - Kino se nachází v centru města vedle radnice a bylo otevřeno po více jak 6 milionové rekonstrukci v srpnu 2004.Vybavení je na velmi dobré technické úrovni. Projekce filmů probíhá v systému Dolby Digital, včetně azurové zvukové stopy. Kapacita kina je 153 míst a 2 místa pro občany na invalidním vozíku. Projekce filmů je dvakrát týdně. V současné době je to ve středu a v pátek či sobotu.

Z webu http://budejovice.cinestar.cz jsme vybrali:

Harryho (Daniel Radcliffe) šestý školní rok na Škole čar a kouzel v Bradavicích je pokažen válkou mezi Voldemortovými přívrženci a stoupenci dobra v níž náš hrdina s jizvou ve tvaru blesku na čele buď vyhraje, nebo zemře. Profesor Brumbál ho zasvětí do temné minulosti Toma Riddlea (Christian Coulson) a přitom poodhalí příčinu Voldemortovy (Ralph Fiennes) nesmrtelnosti. Když Harry objeví starou a počmáranou učebnici lektvarů patřící tajemnému Princi Dvojí Krve, spoléhá se na kouzla z ní i přes Hermionino (Emma Watson) varování stále víc. Válka mezitím zasahuje i do domácnosti Harryho spolužáků v té nejnepředstavitelnější podobě a začátek konce se blíží...

 

29.10. a 30.10. jsme si užívali zasloužené podzimní prázdniny.

   

2.11. vyšlo 3. číslo našeho, jak jinak a i když neprochází jazykovou úpravou, nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet, který pro nás všechny dychtivé a lačné informací a zpráviček z naší školičky připravil redakční tým – tentokrát ve složení E.V., Gláďa, Mon!čquA, Lucinqua, Mišák, Lux, Kája, Martin.

Novinkou pro všechny předplatitele, věrné abonenty, byl výtisk tohoto nejen listopadového periodika v jedinečném barevném, a tedy limitovaném, provedení.

A nyní jen velmi stručně z obsahu: hitparáda pecek a fláků na listopad, hip hop, smsky, recepty na super koktejl, idoly a celebrity, astroporadna, vtípky, náramky přátelství, auto moto, seriál VC F-1,  moto GP,  příběh, zajímavosti o pavoucích, zprávička z exkurze, aktualitky z října. Dne 16.10.2009 navštívili žáci společenskovědního semináře Státní oblastní archiv v Třeboni, a tady jsou jejich postřehy z této návštěvy:

Krátká ukázka deníku Karla Schwarzenberga, ukázka knih v badatelně, velká knihovna, mapy Třeboně, dlouhá chodba, slovník jmen, různé papíry a písma, psali jsme na papír co nás zaujme, když jedem do Třeboně, byla tam velká Bible, ale byla uschovaná v truhle, byly tam dopisy od Napoleona, byly tam staré matriky, neměli tam moc dobré záchody.

 

2.11. jsme zahájili prodejem sady samolepek a přívěsků Veřejnou sbírku Fondu Sidus, o.p.s.

Z webu Fondu Sidus jsme vybrali:

Projekt pro základní, mateřské a střední školy SPONGEBOB V NEMOCNICI!

Vážení, učitelé, milí žáci a studenti,

dovolujeme si Vás i letos požádat o účast na dobročinném projektu, jehož cílem je opět získání finančních prostředků na pomoc při léčbě vážně nemocných dětí v ČR.

Každý účastník, který se rozhodne pomoci, získá sadu stylových samolepek TV seriálu SpongeBob nebo jiné upomínkové věcičky Fondu Sidus a zároveň bude zařazen do slosování o věcné ceny. Výše jednoho příspěvku je 30,- Kč.

Každý zakoupený výrobek je slosovatelný. Registrací na www.fondsidus.cz se každý účastník projektu automaticky zařadí do slosování.

Jménem partnerských nemocnic, pracovníků Fondu Sidus a všech hereckých přátel Vám děkujeme za podporu.

 

4.11. zahájili naši třeťáčci se svou p. uč. Radkou Círalovou literární projekt Z deníku kocoura Modroočka. 

Projekt je zaměřený na práci s textem, na čtení s porozuměním (jedenkrát týdně). Na četbu jednotlivých kapitol budou navazovat různé aktivity, např. výtvarné zpracování, jednoduché dramatické hry vycházející z přečteného. Úkoly budou pro jednotlivce, dvojice a skupiny. Hodnocení se odvíjí ze strany učitele, od spolužáků a od sebe sama. Pracovní listy budou zakládány do žákovského portfolia.

 

6.11. se naši žáci a žákyně fotili na předem vybraná barevná pozadí ozdobných motivů a na průkazkové foto ve spolupráci s firmou KODAK Expres – Vladimír Cibulka.

Fotografování (portrét s barevným pozadím dvou rozměrů, černobílé foto, pasové foto – dle výběru).

   

7.11. zorganizoval náš turistický oddíl „Práčata“ již 9. ročník oblíbené drakiády – velké soutěže v pouštění draků kupovaných i vlastnoručně vyrobených, papírových, látkových nebo igelitových, jednolankových či řiditelných, barevných i černobílých, a to na hřišti za ZŠ praktickou a na místním fotbalovém stadionu od 14.00 hodin.

Po počátečních klimaticko povětrnostních rozpacích a váhání se postupně vzneslo 12 draků – např. pulec, dva netopýři, dva motýli, rybka, dále tvarů šipek a jiných čtyřúhelníků roztodivných barevných kreací a kombinací a v neposlední řadě s proměnlivým úspěchem také jeden až dva draci řiditelní (tzv. dvoušpagátníci).

Sešlo se 30 malých a velkých nadšenců a nadšenkyň výškového dračího létání a vznášení a byli mimo jiné svědky pulčích výkrutů, pádů, záhadného zmizení a znovuzrození, dále poklidných ploužáků, smyslného bolera a větrného disca a také úniku a návratu tří draků-cestovatelů, kterým se asi znechutil vymezený prostor.

Každý účastník obdržel pamětní lístek a sladkou odměnu. Těšíme se zase za rok!!!

   

   

9.11. zahájili naši žáci a žákyně převážně 3. – 5. třídy a děti z MŠ spolu se svými vyučujícími svůj tradiční plavecký výcvik v plaveckém bazénu Relax Vajgar v Jindřichově Hradci.

 

 

11.11. se od 10.00 do 10.30 hodin uskutečnil v rámci oslav 85 let naší školy úspěšný pokus o obejmutí budovy našeho ústavu za přítomnosti a zároveň účasti našich žáků a žákyň, dětí z MŠ a všech pedagogů a pracovníků škol a také dvou maminek a dvojčátek Pavlíčka a Marečka.

 

 

 

12.11. besedovali naši osmáci a deváťáci se zástupcem ředitele SOU a SOŠ Trhové Sviny o svém dalším profesním růstu a možnostech studia – podmínkách přijetí ke studiu, stipendijních programech, možnostech ubytování a trávení volného času.

Více na http://www.souts.cz/

 

 

13.11. jsme v rámci oslav 85 let naší školy uspořádali zábavné dopoledne spojené s hrami a soutěžemi pro všechny děti z naší školy. Smíšené týmy žáků a žákyň I. a II. stupně pod kapitánským vedením deváťáků a jeden tým ze ZŠ praktické pod vedením jejich vyučující soutěžily od 8.00 hodin v tělocvičně, ve vybraných učebnách a chodebných prostorách v následujících disciplínách: překážková dráha, zrcátkovid, děravá deska, řešení tangramu na počítači, skládání puzzle s obrázkem školy na počítači, hod křídou na terč, hubohod, slepecký slalom, chůze na polokoulích.

Vítězem se stalo družstvo, vedené Evčou Marešovou.

Výsledky jsou ZDE  

Také se uskutečnila naše tradiční akce „Děti pro všechny“ – úklid obce a okolí školy. Zaměřili jsme se zejména: zadní hřiště, prostory zahrady, chodník před školu, chodníky po obou stranách od školy k obchodu, prostor návsi a kolem obchodu, park kolem kostela, za kostelem.

Fotogalerie na http://www.rapsach.cz/skola/85_1/thumb.html

   

   

14.11. jsme uspořádali v rámci oslav 85 let naší školy Den otevřených dveří od 10.00 do 16.00 hodin. Návštěvníci si prohlédli prostory školy a také prezentované práce, díla a dílka našich žáků, žákyň a jejich pedagogů.

Navštívil nás ředitel naší partnerské rastenfeldské školy pan Heinz Trappl. Prohlédl si naši školu, pohovořil mimo jiné o změnách a novinkách ve své škole, vzájemně jsme se podělili o nápady na další spolupráci a setkání.

Na podporu studií našeho adoptivního syna Marii Arputhy Selvan Sahayraje jsme uspořádali prodejní výstavku pavoučků pro štěstí, prací našich žáků a žákyň.

Bohatá tombola potěšila všechny výherce a výherkyně jak ve škole, tak i na zábavě, mnoha zajímavými a hodnotnými cenami – např. poukázkami na odběr zboží nebo služeb, koláči, drobnými sladkostmi, pizzami a dortem s motivem 85. narozenin, keramikou, porcelánem, kosmetikou, medem, drobnými dekorativními, ozdobnými a kancelářskými předměty.

Všechny přítomné návštěvníky velmi zaujalo originální pojetí písní Čechomoru a Beatles v rámci vystoupení hudební Rapšašské skupiny G – 9.

V prostorách půdní vestavby se setkala část našich sponzorů, kterým náleží velký dík a uznání za podporu naší školy, volnočasových aktivit našich dětí, tedy za přízeň našemu úsilí.

Součástí výzdoby školy byla série panelů tématicky zaměřených na minulost a současnost naší školy a turistického oddílu mládeže „Práčata“ a také obce Rapšach – dobové fotografie, seznam učitelů v historickém průřezu, partnerská spolupráce naší a rastenfeldské školy, z činnosti TOM 2402 „Práčata“, seznam našich sponzorů, zahraniční zájezdy a pobyty, naše škola ve fotografiích.

Štáb regionální televize RTA Jižní Čechy natáčel po celé odpoledne reportáž, která vytvořila mozaiku našeho dne otevřených dveří – paměť školy (kroniky a fotoalba v papírovém provedení a na počítačích), vystavená dětská dílka a díla, sešity a pracovní listy, funkční modely a ukázky pokusů, rozhovory s osobnostmi naší školy a obce, s pamětníky, vystoupení Rapšašského orchestru a místního ženského tanečního souboru Trnky brnky, který v neopakovatelném nastudování a provedení představil svou klasiku Slunce, seno a jeptišky a uvedl ve světové premiéře černošky, které na nás přenesly exotiku a dálavy slunné Afriky.

Reportáž na http://www.rta.cz/index.html?video=10039087

Ve 14.00 hodin vystoupil RAPŠAŠSKÝ ORCHESTR G – 9  a v 15.00 hodin taneční soubor TRNKY BRNKY.

Fotogalerie na http://www.rapsach.cz/skola/85_2/thumb.html

Oslavy narozenin naší školičky vyvrcholily taneční zábavou od 19.00 hodin v restauraci U Pávků – Suchdol nad Lužnicí. K tanci a poslechu hrála skupina VITRIOL, ve 20.00 hodin a před půlnocí vystoupil náš velmi populární taneční soubor  TRNKY BRNKY.

Úvod taneční zábavy patřil uvítání všech přítomných naším panem ředitelem Karlem Snětinou a potom následovalo vystoupení našich malých a velkých pěveckých nadějí Justýnky Schiendlové, Aničky Círalové, Lindy Šebestové a Aničky Ďuchové.

Potom se postupně zaplnil taneční parket a  skupina Vitriol „to rozbalila“ naplno hity v pestré směsici žánrů a stylů.

Před půlnocí Trnky brnky rozproudily emoce všech přítomných baletem Labutí jezero, rozpustilým dováděním děvčátek z naší školky a temperamentním tancem černošek.   

Fotogalerie na http://www.rapsach.cz/skola/85_3/thumb.html

Děkujeme všem velkým a malým organizátorům a pořadatelům, vystavovatelům, vystupujícím skupinám a děvčatům, sponzorům a návštěvníkům za zdárný a důstojný průběh oslav 85. narozenin naší rapšašské školy!!!

   

17.11. se naši geokačeři vypravili na odlov poslední letošní keše v Novohradských horách. Sraz v 10.00 na návsi, předpokládaný návrat kolem 16.00 hodin.

 

 

 

 

V úterý v deset jsme se tedy vypravili za poslední letošní keší – vlastně za třemi. Dojeli jsme do Dobré Vody a po chvilce Kájova zmatkování s parkováním vyrazili za kostelem rovnou do kopce.

DOBRÁ VODA u Nových Hradů

Letovisko a poutní místo Dobrá Voda leží na severním úbočí Novohradských hor v nadmořské výšce 695 m.

Dominantou vsi je poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie, hodnotná vrcholně barokní stavba vystavěná na terásce nad mírně radioaktivním pramenem. Kostel, harmonicky začleněný do okolní krajiny, byl postaven v letech 1708 - 1715 podle plánů neznámého autora (autorství bývá nejčastěji připisováno K. I. Dienzenhoferovi).

Stavba byla založena na půdorysu okoseného obdélníka, který byl na delších stranách rozšířen apsidami a k němuž byly přistavěny tři hranolové věže s cibulovými báněmi. Ke kostelu přiléhá trojkřídlý ambit.

V kostele jsou vzácné nástropní malby pocházející z roku 1729, částečně přemalované při opravě v roce 1888. Vybavení je původní z 18. století.

Léčivé účinky vody z radioaktivního pramene byly objeveny již v 16. století a ves byla vyhledávána jako lázeňské místo.

 

První kešku jsme našli bez problémů, byl od ní hezký výhled až skoro k Rapšachu. Kešku našel Ondra.

 

Od kešky jsme se drali stále nahoru na Kraví horu. Bylo krásně slunečno, docela horko, a alespoň já funěl jak blázen.

 

Kraví hora

Zdaleka viditelný vrch klenbovitého tvaru - Kraví hora (původně Kamenná hora) - patří k nezaměnitelným dominantám Novohradských hor. Na jejím 953 metrů vysokém vrcholu nalezneme skalní hradby, množství izolovaných skal a známý bizarní granodioritový útvar "Napoleonovu hlavu", 10 m vysokou. Dříve dobytkem vypásané (odtud změna názvu na "Kraví horu", německy "Kühberg") kamenné moře dnes náletem zarůstá.

Železná vojenská hláska z roku 1989 (pravděpodobně poslední minulého režimu) těsně pod vrcholem, byla v roce 2001 přestavěna na telekomunikační věž a současně rozhlednu, přidáním podpěr a točitého schodiště. Po zdolání 129+1 schodu můžeme z plošiny ve výšce 24 metrů spatřit nejen okolní vrcholy (Vysoká, Kuní hora, rakouský Mandelstein, Tischberg a Aichelberg), nebo jihočeskou pánev na severní straně, ale za dobrého počasí i šumavské vrcholy Smrčina, Plechý či Knížecí stolec nebo dokonce Alpy na jihu. To se ale poštěstí jen několik málo dní v roce. Celková výška hlásky je 37 metrů.

 

Tady jsme hledali kešku skoro hodinu, ale po dlouhé době jsme nakonec odtáhli s nepořízenou. Tak snad příště!

 

Z Kraví hory jsme pokračovali na Kuní horu k další kešce.

Kuní hora

Zalesněný vrchol v Novohradských horách se skalními útvary a balvanovými moři, 953 metry nad mořem.

Kešku našel Pepča.

 

 

 

 

 

 

 

No a pak jsme sešli do Hojné Vody, a odtud lesem k parkovišti na Dobrou Vodu. Při zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v restauraci v Horní Stropnici.

Dík všem za krásnou výpravu!

Kája

Kdo všechno byl?

Anička Círalová, Fanda Círal, Radka Círalová, Honza Kříž, Ondra Kříž, Evička Mikudimová, Pepča Mikudim, Eva Mikudimová, Pepa Mikudim, Ráďa Polák, Zuzka Šebestová, Ráďa Šebesta, Petra Šebestová, Míra Šebesta, Majka Snětinová, Kája Snětina a pes Aida


 

  

 

 

18.11. se v odpoledních hodinách uskutečnila pedagogická rada a následně podvečerní setkání rodičů našich žáků s pedagogy v rámci třídních schůzek.

Na programu rady bylo mimo jiné aktuální výchovně vzdělávací bilancování, ohlédnutí za oslavami 85 let naší školičky, plánování tradičního vánočního setkání, vánočních dílen a zahájení inventarizace. 

   

24.11. jsme zahájili dobročinnou sbírku (prodej magnetek) pro občanské sdružení Život dětem.

Hodnota magnetky s různými fotkami zvířátek (kotě s myškou, štěňátka, kotě s želvou, rodinka surikat) je 25,- Kč

Z webu http://www.zivotdetem.cz/  jsme vybrali:

posláním občanského sdružení Život dětem je pomoc nemocným dětem v rámci celé České republiky. Každý z nás se může v životě ocitnout v těžké situaci, kdy potřebuje pomoc a podporu okolí. V naší organizaci se denně potýkáme s lidským neštěstím, jedná se především o neštěstí dětí, které jsou odkázány na lékařskou pomoc. Snažíme se těmto dětem pomoci hlavně formou zkvalitnění zdravotnické a přístrojové techniky na dětských odděleních, kterou lékaři potřebují k tomu, aby děti mohli řádně a šetrně léčit...

   

25.11. jsme vyhlásili přípravu již tradiční akce vánoční dílna se zaměřením na výrobu sad vánočních ozdob do dobročinné aukce, která se uskuteční v rámci vánočního setkání (18.12.) ve Dvorech nad Lužnicí.

Žáci a žákyně II. stupně se zapojí podle svého zájmu (zápis na listinu dílny do konce listopadu) do práce následujících dílen: „Ozdoby 100+1 vůní“ (p. uč. M. Kvapil), „Indiánské ozdoby“ (p. řed. Karel Snětina), „Korálkové ozdoby“ (p. uč. I. Kvapilová), „Kašírované ozdoby“ (p. uč. I. Záhorovská), „Papírové ozdoby“ (p. uč. O. Imrichová), „Ozdoby ze sušeného ovoce“ (p. uč. P. Křížová), „Ozdoby s překvapením“ (p. uč. M. Jirků).

V dílnách budeme tvořit ve čtvrtek 10.12. – podle rozpisu – v prostorách učeben II. stupně místo dopoledního vyučování.

V rámci tvořivě rukodělných aktivit ve výuce vyrobí naši třeťáci se svou p. uč. Radkou Círalovou sady vánočních ozdůbek z textilie a čtvrťáci se spolu s páťáky pod vedením p. uč. Květy Machové zaměří na okrasné motivy z vizovického těsta.

Ve školní družině upečou a nazdobí děti se svými p. vychovatelkami Annou Novákovou, Annou Ticháčkovou a Miroslavou Jáchymovou perníkové ozdoby a vánoční stromky polité sněhově bílou cukrovou polevou. 

Dobu odpolední výuky – 10.12., 15.12. a 17.12. – věnujeme na II. stupni přípravám vystoupení žáků a žákyň na vánočním setkání: např. netradiční koleda (p. uč. I. Kvapilová) a prezentace ke 30 letům Turistického oddílu mládeže „Práčata“ (p. řed. K. Snětina). V době příprav vystoupení mají nezúčastnění z II. stupně normální výuku.

Na I. stupni se děti se svými vyučujícími připravují na svá vystoupení v rámci výuky a podle potřeby i mimo ni.

   

26.11. náš turistický oddíl „Práčata“ zveřejnil plán akcí, které již tradičně zorganizuje v průběhu posledního kalendářního měsíce a na Nový rok:

14.12. se uskuteční posezení s Tomíky na závěr roku a promítání videa nejen z letního tábora, a to od 17.30 hodin ve škole.

30.12. si spolu s Tomíky protáhneme těla na již 25. ročníku vánočního turnaje v líném tenise, a to od 10.00 hodin v tělocvičně ZŠ. 

1.1. vypálíme s Tomíky 20 minut po silvestrovské půlnoci první raketu nového roku na návsi za kostelem.

1.1. se vypravíme s Tomíky na novoroční vycházku po našich cestách v lukách, polích, lesích a hájích. Sraz v 10.00 hodin na návsi u kostela.

 

26.11. – 27.11. jsme nabídli výrobky našich žáků a žákyň I. a II. stupně a školní družiny v rámci prodejní vánoční výstavy, kterou uspořádal Český svaz žen v Suchdole nad Lužnicí  v restauraci u Pávků.

Mezi prodejní exponáty jsme zařadili ozdobné dárkové krabičky, zvířátka z papíru, náramky přátelství, korálkové pavoučky pro štěstí a náramky, jutové a sisalové závěsy, ozdobné květináče a fotografie v rámečcích.

Výtěžek z prodeje je určen na podporu studií našeho indického adoptivního syna Marii Arputhy Selvan Sahayraje.

Prodejem jsme získali 540,- Kč!

Více na http://www.suchdol.cz/index.php?l=cz&p=2&r=13&id=1366

 

 

30.11. vyšlo již 4. číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet. A opět jen velmi stručně z obsahu: ananasovo-banánový koktejl potřebujeme: 200 g čerstvého ananasu, 1 banán, čerstvá šťáva ze 3 pomerančů, 300 ml nízkotučného mléka, 2 lžíce medu, plátky limetky, pár špalíčků ananasu, jak na to: ovoce pokrájíme a vše mimo limetky vložíme do mixéru a mixujeme na nižším stupni alespoň 2 minuty. Nalijeme do sklenic, zdobíme limetou a kousky ananasu. Přejeme všem barmanům a barmankám dobrou chuť!!!

   

30.11. uspořádal náš turistický oddíl „Práčata“ pro všechny zájemce soutěž ve skládání puzzlů a tangramů na počítači, a to od 13.45 hodin do 15.45 hodin v počítačové učebně. Výkony byly odměněny diplomy za první tři místa v puzzlích a tangramech zvlášť, plyšáčky za první tři místa v dvojboji puzzle-tangramy, pamětním listem pro všechny zúčastněné a dalšími hodnotnými drobnostmi. Zúčastnění soutěžící: Evík, Michal, Aneta, Tedýs, Alfonz, Kikča, Tom, Anička, Marek, Honza, Fanda, Ráďa, Pepča, Janča, Zuzka, Míša M., Ráďa P., Hanka, Adýs. Na stupních vítězů Puzzle: 1. místo Evík, 2. místo Michal, 3. místo Aneta Tangramy: 1. místo Fanda, 2. místo Ráďa, 3. místo Anička Dvojboji puzzle-tangramy: 1. místo Michal, 2. místo Kikča, 3. místo Anička Děkujeme všem soutěžícím za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!