Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2014/2015  II. část


3. 2. jsme zaznamenali nárůst sněhové peřinky o přibližně 5 cm.

 

5. 2. jsme v 6.00 hodin SEZČ zaznamenali pokles teploty na – 10°C. Stále naše opeřené kamarády a kamarádky přikrmujeme.

 

3. 2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky ze 100% ovocné kapsičky jablko banán v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1                          

Dobrou chuť!!!

 

5. 2. nás navštívili bývalí žáci Tom Horník a Jula Ferenc. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

7. 2. – 14. 2. výprava našich žáků a žákyň z I. a II. stupně pod vedením instruktorského týmu v čele s p. řed. Karlem Snětinou absolvovala výcvik na profi udržované sjezdovce v České Sibiři – Sportrelax centrum Monínec v rámci lyžařského kurzu.

SOBOTA 7. 2. 2015

Naši milí žáci, rodiče, kolegové a ostatní čtenáři!

Tak je to tady. Druhé pololetí začínáme pravidelným reportem z lyžařského zájezdu. Takže - to bylo dneska tak:

Ráno jsme vyjeli v devět z Rapšachu. Díky panu Posíkovi a panu Círalovi, že nás svezli! Poznámka pro Fandu Krekla - až pro nás pojedeš, jeď po staré až do Sudoměřic, a pak doleva na Borotín. Mě vedla navigace přes nějaké prdelky už z Tábora. Nikdo mi nevynadal, ale fakt to byla dost hrůza.

Trochu trvalo, než jsme se ubytovali, protože pro klíče od apartmánů jsme museli nahoru do hotelu, ale pak už to šlo ráz na ráz. Nastěhovali jsme se (viz obrázek vlevo - a jinak podrobnosti na http://zima.moninec.cz). Ve dvanáct na oběd (šťouchané brambory a pečené kuřecí stehno). Obědváme sami v kongresovém centru...

Pak největší hrůza celého dne - půjčovna. Do fronty jsme si stoupli ve tři čtvrtě na jednu. Řada na nás přišla po půl třetí. Celou tu dobu jsme stáli ve frontě v místnosti asi pět krát osm metrů. Z půjčovny jsme vyšli po třetí hodině. Rychle jsem koupil každému jednu jízdu, došli jsme se obléci do sjezdového, a v půl čtvrté jsme jeli sedačkovou lanovkou konečně nahoru. Na obrázku vlevo je ta lanovka a za ní restaurace, kam chodíme na jídlo. K tomu jídlu se ještě vrátím...

   
 

Teď sjezdovka: NAHORU jsme dojeli bez problémů. Dolů vyrazila pětice Anička, Elis, Pavel, Kendy a Filip (tedy ti, kteří už mají na lyžích "něco za sebou"), a sjeli absolutně bez problémů. Sjezdovka je tady bohužel jen jedna, takže není z čeho si vybírat, ale je docela hezká, jen byla po celodenním ježdění trochu hrbatá.

Zbylí čtyři (Míša, Simča, Míla a Krýša) stáli na lyžích poprvé. První půlku sjezdovky jsme stihli asi za půl hodiny. Už jezdily rolby, takže podmínky na sjezdovce se značně zlepšily. Padali jsme o překot, ale tak v půlce sjezdovky to začalo pomalu jít. Spodní půlku sjezdovky už ale všichni sjeli více méně bez pádu, takže zítra to určitě půjde...

Po lyžování večeře - špecle s uzeným - a pak každý zatím vlastní zábava. Je tu všechno, co si jen lze dnes přát - televize na každém pokoji, každý pokoj vlastní wifina... Ale na zítra už máme domluvenu společnou zábavu v našem kongresovém centru. Dneska - bohužel - Ondra usnul dřív, než děti, ale zítra nám už určitě zahraje...

Z fotek jste už zjistili, že jsme zatím nestihli fotit (tyhle dvě fotky jsou staženy z webu), ale zítra snad už budeme fotit. Tak dobrou noc a počítejte, prosím, s tím, že letos budou reporty jen jednou denně (asi)...

PS. Hoši - úsměv a mávat! Letos to bude s máváním horší - webkamera na sjezdovce není online, zkuste:

http://zima.moninec.cz/aktualni-stav, třeba nás tam někde uvidíte...

   

NEDĚLE 8. 2. 2015

Dneska začínám trochu později. Ale po pořádku...

Ráno jsme šli na snídani už v osm, což bylo docela brzo. Po snídani vylezlo sluníčko (ráno sněžilo), tak jsem vzal foťák a vyrazili jsme na lyže. Jenže než jsme se všichni sešli, začala vánice. Tak jsem foťák zase uložil na pokoj. Došli jsme na sjezdovku, a zase slunce. Chtěl jsem jít pro foťák, ale začalo sněžit. A tak se to střídalo celý den, takže fotky zase skoro nejsou.

Po včerejší jedné jízdě se všichni během dopoledne podstatně zlepšili, už jezdíme dolů podstatně kratší dobu, než nahoru lanovkou. Při poslední dopolední jízdě začal takový blizard, že Míša odmítala sjet posledních sto metrů a chystala se zmrznout. Naštěstí si to rozmyslela a tak jsme stihli oběd - byly výborná svíčková s brusinkami a se šlehačkou.

Po obědě jsme moc neodpočívali, ale už v půl druhé jsme byli opět na sjezdovce. Sluníčko se stále střídalo se sněhem...

 

 

I druhé družstvo už jezdí sjezdovku jen s jedním zastavením, někteří to dokonce zkouší v tahu. Styl se zlepšuje, jen Krýša si myslí, že když jede rychle a bez pádu, tak jede dobře. Ještě oranžovou vestu a majáček na hlavu, a byl by jak cestář se sněžným pluhem. Ale to se zítra srovná, až se začneme učit jezdit nejen bez pádu, ale i hezky na pohled. Jinak jsou všichni bezva (abych je nepřechválil) - fakt jsou to hodné děti. Jen kdyby mne ráno a po obědě obuli do lyžáků - to bych jel možná ještě i příští rok, jak mne děti lámou. Odpoledne už tolik nesněžilo, jen sjezdovka začala být rozježděná, místy se objevovaly ledové plotny. Ale jezdili jsme až do čtyř a fakt jsme si to užili.

   

Šikříci konečně sehnali volné místo v lyžařské školičce, takže Ondráš už umí "dvakrát zatočit" a Danda "zastavit a neupadnout" (podle jejich vlastních slov). Velký Ondra však přesto dneska opět nehraje na kytaru, ale to se určitě taky zlepší...

Zato po večeři (bylo rizoto, ale skvělé) hrála na Kongresovém centru Elis. A Rosťa rozestavil X-Box a už to jelo... Hlavně tenis, ale taky slalom... Zkusil jsem si to taky s Ondrou, a bolela nás oba ramena, jak jsme do imaginárního míčku mlátili. A pak jsme viděli kluky (konkrétně Kendyho s Krýšou), jak jen tak lehce mávají rukou ve vzduchu a efekt je stejný. Tak nevím...

Jo, před večeří odjely Pavča s Bětkou a Majkou, které musí zítra do práce a do školy...

Zítra jdeme na snídani až v půl deváté, takže na sjezdovku asi o půl desáté. Pokusíme se mávat, ale jak není kamera online, tak to asi nevyjde.

Tak dobrou noc, my už jdeme taky spát. Děcka tedy ještě dokoukávají nějaký film, ale už je poženu.

Ještě jednou opakuji - jsou bezva a snad jim nevadí, že je tu občas pomlouvám!

 

 

PONDĚLÍ 9. 2. 2015

Dneska ráno jsme po snídani vyrazili opět hned na sjezdovku. Na obrázku vpravo vidíte "Malou Hlubokou" - zámek v Jetřichovicích, na který máme výhled z oken apartmánů. Jezdili jsme do půl dvanácté, pak jsme se převlékli a šli na oběd. Ondráš s Dandou byli zase v lyžařské školičce, a už to začíná k něčemu vypadat. Odpoledne pomašírují na sjezdovku.

K obědu byly palačinky a k odpolední svačině chléb s pomazánkou, takže se kluci dojedli. Po polední pauze jsme opět na sjezdovce. Jen to obouvání do přeskáčů kdyby nebylo!

 

 

Na sjezdovce jsme si dali volné ježdění - bylo to bezva! Nemluvím o naší pětce "starých lyžařů", kteří jezdí sami od začátku, ale potěšili mne nováčci. Úplná hvězda je Simča, která za dva dny jezdí jako by se na lyžích narodila. O dlaň za ní je Míša, která je taky moc dobrá! (Poznámka pro Hanku - už ji nebolí v krku...). Míla se moc zlepšil - do jízdy holek mu sice ještě trochu chybí, ale mám z něj radost stejně jako z Krýši, který zatáčí i když myslí, že se nedívám. Fakt je to radost být na horách s takovými dětmi!

Jezdili jsme až do čtvrt na pět a konečně jsme se na sjezdovce skoro všichni vyfotili. Chybí jenom Danda a Máťa, kteří nám stačili ujet. Jo, Ondrášek sjel sjezdovku třikrát bez pádu. Danda sice jednou nebo dvakrát upadl, ale už taky jezdí sám a zítra už budou (jako ostatní) jen pilovat techniku.

 

 

Jen jsme přišli ze sjezdovky, měli naši tři nejmenší práci. Nasedli do dvou rolb a jeli upravovat svah. Docela si to užili, protože o tom dlouze vyprávěli...

K večeři jsme měli maso s bramborovými knedlíky a se špenátem, a po večeři zůstali v kongresovce. Někdo hrál na X-Boxu, někdo Aktivity. Malý Matěj si pro sebe okupoval na celý večer Krýšu, takže jsem měl pokoj (Rosťa byl  totiž na nočním lyžování).

Aktivity vyhrály s přehledem naše blondýny, druzí byli Pája - Danda - Kája a těsně třetí Simča s Míšou a Ondráškem.

Zítra plánujeme lyžování jen na dopoledne, odpoledne máme na hodinku zamluvený bazén. Večer chtějí děti jít na noční lyžování, tak mi asi nic jiného nezbude...

Teď (21:15) zatím, bohužel, prší. A to měl být tenhle týden nejstudenější z celé zimy!

   

ÚTERÝ 10. 2. 2015

Ráno bylo na nule a nepršelo. Po snídani jsme šli na chvíli na sjezdovku, protože dnes máme volný den.

Jezdilo se docela dobře, až před polednem začala měknout spodní část sjezdovky. Všechny chválím, dělají další pokroky!

K obědu, na který jsme šli kvůli dalšímu programu dřív, bylo pikantní maso s rýží.

Po obědě jsme nasedli do dvou aut (nejela Míša se Simčou, abychom nepokoušeli jejich nastydnutí, a Kendy s Filipem, kteří zapomněli plavky) a jeli jsme nahoru do hotelu do bazénu. Ne že bychom ty necelé dva kilometry neušli pěšky, ale nechtěli jsme se vracet zpátky rozpaření cestou okolo sjezdovky.

 

 

Bazén byl úžasný, jen dost studený (28°C J). Dětem to vůbec nevadilo. Nám chyběl v tu chvíli Honza Kreklík, abychom byli všichni (tj. Ondra, Elis a já), kteří na táboře lezeme vždy do pískovny jako poslední.

Protože Šikříci vzali s sebou malý molitanový míček, rozpoutala se v bazénu, který jsme měli jen sami pro sebe, míčková válka, která nám vydržela celou hodinu.

Nakonec vlezla do bazénu i Elis, ačkoli teplota ve vířivce (38°C) byla podstatně přijatelnější. Hodina utekla jako nic, takže jsme museli zpátky. Teď jsme na chatě a odpočíváme. Po večeři (pokud se počasí nezmění) chceme jít na noční lyžování, tak po něm se zase ozvem.

Jo, málem bych zapomněl - bazén nám zaplatil pan Círal. Díky!

PÁR FOTEK NAVÍC

   

Tak jsme byli po dvaceti čtyřech letech opět na lyžáku na nočním lyžování. Naposledy to bylo v roce 1991 na Sokolské boudě v Krkonoších. Nebyla jen Anička, která - jako ostatně každý rok - má otlačené holeně od lyžáků, ale - jako ostatně každý rok - s tím nechce nikoho obtěžovat. A potom Míla, kterého prý bolí vzadu za krkem, ale nechce to říct. Po špagetách po milánsku to ježdění sice ze začátku nebylo s plným žaludkem nic moc, ale po chvíli se to setřáslo.

Byla to noc plná divů. Když Vás cestou na lanovce předjíždí už třetí stín sedačky, a na žádném nejste Vy, začne Vám to být trochu divné. Když pak jedete dolů a máte pocit, že na Vás zezadu někdo najíždí, a pak zjistíte, že je to stín lanovky, který jede pětkrát rychleji než samotná lanovka, je to ještě divnější.

   

Eší mne sice na kotvě uklidňovala, že takové stíny jsou v každém lepším horroru, a pak z nich vyleze něco hnusného, co buď někoho sežere, nebo ho to alespoň okouše, a pak říkala, že sama cítí "v těch stínech něco hrozně divnýho, jako by se měl stát nějakej hnus". Eší je fakt hrozně milá holka...

V půl osmé jsme se rozhodovali, jestli budeme jezdit dál, ale konečné rozhodnutí jsme odložili na osmou. V osm jsme se dohodli, že už se nebojíme, a jezdili jsme nakonec až do té doby, než vypnuli lanovku. Protože jsme po obědě utíkali rychle do bazénu, zapomněli jsme v kongresáku odpolední svačinu, která teď zmizela okamžitě.

Je deset večer, a na pokojích je ticho. Zřejmě dobrý oddíl...

Dobrou noc!

   

STŘEDA 11. 2. 2015

Po snídani jsme už zase na sjezdovce. Sice o něco později než jindy (9:45), ale v plném počtu. Mílu už za krkem nebolí, což je fajn. Otevřeli snowpark, takže kluci ho jeli hned ozkoušet. Po včerejším večerním lyžování jsme nějací rozlámaní, ale mám tu samé dobře vychované děti, takže po druhé jízdě zamířily samy a bez nápovědy ke kiosku na horkou čokoládu. Pak jsme jezdili až do oběda a trochu se při tom filmovali, aby bylo co ukázat doma.

Ještě se vrátím ke včerejšku - večerní lyžování nás místo 290,. Kč stálo každého jen sto dvacet, což je super cena. Vůbec nás tu dost rozmazlují - ještě jsem nebyl na lyžáku, kde by byly sprchy a WC přímo na pokojích.

Ať žije MONÍNEC s.r.o.!

 

 

Po obědě (rajská s hovězím a s těstovinami) jsme byli ve dvě zase na svahu. Nešla Míša se Simčou, které po včerejšku bolí nožičky. Což není žádná spravedlnost, protože mě bolí nejen nožičky a  nechce se mi obouvat do "svěráků" ale jezdit musím. Aničku sice pořád bolí otlačené holeně, ale lyžovat šla, protože "by mohla přijít o nějakou srandu".

Po pár jízdách jsme opět zakempovali u kiosku na čokoládu, takže odpoledne úspěšně uběhlo.

Při předposlední jízdě si Krýša narazil palec na pravé ruce, ale náš zdravotník Víťa se rozhodl, že amputaci zatím provádět nebude. (Pro Petru - je to zřejmě jen naražené, uvidíme ráno.)

Za chvíli jdeme na večeři, tak se ještě jednou dnes krátce ozvu. Sice bych mohl napsat předem, co budeme večeřet, protože jsem včera konečně našel jídelníček, který jsem dostal v sobotu při příjezdu, ale chci Vás překvapit...

 

 

   

Tak k večeři byl opravdu "kužízek telecí". A na fotce nahoře vidíte, jak se na něj Eší těší. Na druhé fotce je kongresové centrum, kam chodíme s jídlem a trávíme části večerů. Dneska jsme zase hráli X-Box (hlavně malí) a Aktivity. Já hrál s Aničkou, takže se už rozhodovalo jen o druhém místě. Na stříbrnou pozici dosáhla Simča s Míšou a Ondráškem, třetí byla parta ve složení Pája, Krýša, Danda, Bety a Irča. K tomu nám hrál Ondra na novou kytaru, kterou dostal od Ježíška. Byl to fajn večer. A zítra ráno zase do svěráků!

Dobrou noc!

ČTVRTEK 12. 2. 2015

Po snídani rozhodla Eší, že půjdeme na svah už v půl desáté, ale nakonec jsme tam byli ještě o pět minut dřív. Krýšu by už palec skoro nebolel, kdyby si na něj při obouvání nešlápl.

Míla dneska udělal hrozně velký pokrok a najednou jezdí úplně suprově. Takže největší problém, který budeme řešit na sjezdovce odpoledne, je Krýša. Ten jede hezky jen když chce, jinak se snaží stačit Kendymu a Pájovi, a působí svým střemhlavým letem na sjezdovce občas chaos.

Jinak sjezdovka byla až do oběda docela perfektní.

K obědu byly knedlíky s povidly a po nich hodinku oddych - jdeme na svah až ve dvě. Už budeme nazouvat lyžáky jen třikrát!

 

 

Ve dvě už tedy zase stojíme na sjezdovce. Nožičky nás sice bolí všechny, ale dohodli jsme se, že to vydržíme. Je to fajn, když nemusím k lyžování nikoho přemlouvat.

Krýša si sjel dvakrát sjezdovku pod dohledem a s mými metodickými poznámkami (zatiž levou, nech si sjet paty, teď zatiž pravou,...) a pak už jezdil velmi solidně, i když jsem se nedíval. Vůbec se všichni nováčci naučili letos jezdit strašně rychle a taky dobře - byla by velká škoda, kdyby s lyžováním přestali.

Odpoledne bylo takové divné - každou chvíli sváželi ze sjezdovky někoho na skútru, dole houkala sanitka, pod sjezdovkou přistával vrtulník... Docela to na nás na všechny působilo trochu depresivně.

 

 

Tak jsme si dali v kiosku čokoládu, a pak jezdili až do doby, než vypnuli vleky (přestože někteří uvažovali o dřívějším odchodu, ale bylo by jim líto o něco přijít).

Teď už jsme všichni v pořádku v apartmánech a těšíme se na večeři. Po ní se ještě možná krátce ozvu.

K večeři bylo kostkaté vepřové s rýží. Dnes jsme - nevím proč - vynechali Aktivity, takže jen X-Box a kytara. Někdo se koukal na film, někdo se učil (Eší). Jo, taky jsme se podívali na to, co jsem zatím natočil. Zjistili jsme, že už všichni jezdí líp, než na videu, tak musíme zítra filmovat a filmovat!

Jo, po obědě odjel náš zdravotník Víťa. Díky mu za všechno, i když naštěstí až na Krýšův palec se nic nestalo...

 

 

PÁTEK 13. 2. 2015

Ráno po snídani byla na sjezdovce nahoře pěkná mlha, takže z filmování toho moc nebylo. Něco jsme tedy natočili, zbytek zmákneme odpoledne.

Na můstku přes silnici uplácali veliký sněhový můstek na noční závody. Po každé straně zbyl dva metry široký průjezd za takovým zlomem, přes který není vidět. Ať jsme to projížděli kteroukoli stranou, vždycky za tím zlomem někdo ležel. Ale vždycky jsme to zvládli.

Na sjezdovce jezdil nějaký kluk na sněžné koloběžce a holka na monoski, takže bylo i co sledovat.

Chvíli jsme se ohřáli na horké čokoládě a kluci si zajezdili ve snowparku.

K obědu byla vepřová plec s houskovým knedlíkem. A byla úžasná!

 

 

Po obědě se před druhou budeme už naposledy montovat do přezkáčů, a najednou nám to začíná být líto.

Před druhou se s námi rozloučila Irča s Břéťou a udělali nám společnou fotku, která bude až v pondělí.

Na to, že sjezdovka byla docela rozježděná, jsme si to užili. Simča s Míšou objevily půvab snowparku a řádily tam dost dlouho. Taky jsme stihli poslední horkou čokoládu, a poslední jízdu dojeli zároveň s vypnutím vleku. Teď jsme ve zdraví všichni na apartmánech, odevzdali jsme permanentky a v půl šesté půjdeme vrátit lyže. Po večeři (bude k ní sekaná s bramborem)  dojedu nahoru na hotel zaplatit za celý náš krásný pobyt, a pak už se jen sbalíme, večer si něco zahrajeme a ráno budeme čekat "až si pro nás přijedou" pan Posík a pan Krekl.

 

Po večeři jsem zaplatil pobyt - vyšlo to na korunu, protože haléře už nejsou. Pak jsme si zahráli X-Box a Aktivity. Vidět ospalého Krýšu předvádět ptačí klec, to fakt chtělo kameru! Vyhrály Blondies.

Zítra přijedeme mezi jedenáctou a dvanáctou.

 

Byl to krásný týden bez průšvihů a rozčilování. Bolí mě sice nohy, ale na duši jsem si odpočinul. Rodiče, doufám že víte, jaké máte bezva děti!

Díky všem!

 

JEŠTĚ JEDNOU PÁR FOTEK NAVÍC

A nakonec - kapusta! (Oni vědí...)

   

   

   

16. 2. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky za uplynulé pololetí sepsané p. uč. Šárkou Imrichovou:

 

1. září jsme odstartovali další rok plný novinek, stejně jako byl ten předchozí. Přišla k nám nová paní učitelka Šárka Imrichová, kterou jsme přivítali s úsměvem. Přidala se k nám spousta malých dětiček, ale také nemoci, jako asi každé září, což se ale ke konci měsíce srovnalo.

Ujasnili jsme si pravidla, která musíme ve školce dodržovat, abychom se naučili slušnosti, mít se rádi, a být ohleduplní jeden k druhému.

V prvním týdnu jsme se zaměřili na téma „Kam patřím – My jsme jedna rodina“: protože máme v tomto roce převahu menších dětí, začali jsme tento rok spíše tvořivě, aby si děti lépe zvykaly. Zaměřili jsme se na seznamování ostatních s vlastní rodinou a seznamování dětí mezi sebou. Týden jsme zakončili povídáním o tom, co jsme dělali o prázdninách. Musíme uznat, že se malé děti zapojily velmi brzy a s pomocí předškoláků si i rychle zvykaly na nové prostředí, kamarády a dospělé.

Ve druhém týdnu téma „Do školky se těšíme, s radostí tam běžíme.“ Zaměřili jsme se na to, aby si všichni poznali svou značku ve školce, která jim byla přidělena, soustředili jsme se na nejoblíbenější hračky a činnosti. Ke konci týdně jsme už museli trošku zapojit mozečky a něco málo si procvičit a naučit se písničku „Kamarádská“ a básničku, která vystihovala aktuální počasí a kterou jsme se naučili velmi rychle:

Kap, kap, kapy, kap

Kape voda pod okap.

Vezmu deštník, klobouk, boty

Budu kapat taky tak.

 

3. 11. nás navštívilo úžasné divadlo „LUK“ s pohádkou „Perníková chaloupka“. Přidala se k nám i škola praktická a 1. třída ZŠ. Děti byly celou dobu velice pozorné a po skončení byly velmi nadšené a měly spoustu zážitků. Myslím, že tedy i paní učitelky si to velmi užily. Už se těšíme na další návštěvu J.

 

5. 11. proběhlo velkolepé focení pro maminky, babičky, tety i ostatní příbuzné. Pan fotograf si dal velmi záležet na tom, aby z dětí vyloudil alespoň nějaký „úsměv“, většinou se však podařily spíše „škleby“, jak to nazval sám pan fotograf. Z těchto fotek pak pro nějaké děti vyrobí kalendář. My jsme se s paní učitelkou Marcelou samozřejmě nakonec musely také vyfotit J.

 

11. 11. jsme si na počest sv. Martina přečetli o něm legendu a nakreslili, jak přijíždí na bílém koni. Sníh ale bohužel nenapadl. Nebo bohudík? J

 

25. 11. jsme navázali na povídání o sv. Martinovi legendou o sv. Kateřině. Jak se říká, když je na sv. Kateřinu bláto, bude na Vánoce sníh. A tentokrát nám to s počasím vyšlo J. Tak uvidíme…

 

5. 12. bylo pro děti pekelně výjimečným. Jak asi tušíte, navštívili nás čerti. Pustili jsme je až do třídy. Dětičky jim pověděly básničku s názvem Anděl, čert a Mikuláš. Trochu potišeji než obvykle, ale to všichni pochopili a respektovali jejich strach. Za básničku jsme dostali všichni odměnu (balíčky a bonbonky). Čerti s sebou měli Knihu hříchů, kde byl zapsán Filípek, který kousal děti a byl nespravedlivý k dětem; Anička, která byla drzá a žalovala na děti, které nezlobily, takže si vymýšlela; také tam byl zapsán Lukášek a Martin, kteří zlobí opakovaně. Mikuláš je všechny přečetl a oni slíbili, že už nebudou zlobit. Prý zlobila i paní učitelka Šárka, kterou si chtěli čerti odnést. Všechny dětičky, kromě Aničky, která by ji s nimi klidně poslala do pekla, ji ubránily. Pro Kubíka Kovaříka to bylo velké poprvé. Byl na paní učitelce přisátý jako klíště a trochu plakal. Jinak byl moc statečný a nakonec se i s paní učitelkou a čerty nechal vyfotit. Doufejme, že se děti dostatečně bály a už budou hodné. Paní učitelka také zlobit nebude J.

 

11. 12. nás navštívili čtyři členové Dvorecké Zoo, a to dvě zvířátka a dva pracovníci.

Tentokrát s sebou měli pásovce – moc zajímavé zvířátko, které si pracovníci i hladili. Trošku tedy zapáchal, ale jinak je to moc roztomilé zvířátko a pro svět moc důležité. Druhé zvířátko byl výr bengálský, velmi impozantní zvířátko. Nechali ho několikrát přelétnout přes třídu tam a zpět a pak jsme čekali, než se vyprázdní; celou dobu byl nad podložkou, až ke konci se vyprázdnil na lino, když ho drželi na ruce J. Děkujeme za návštěvu a těšíme se na příští setkání J.

 

Hurá! 4. 2. Karneval je tu! Paní učitelka Marcela celý týden chystala nádhernou tematickou výzdobu, paní učitelka Šárka nachystala pro děti diplomy za nejkrásnější masku a nějaký ten dáreček pro děti za účast – a mohlo se začít! Objevili se tu tři Spidermani, Superman, želva Ninja, několik princezen a víl, ale také beruška, klaun a další nápadité masky. Za klauna byla také  p. uč. Marcela a ani beruška tu nebyla jediná, za tu se převlékla p. uč. Šárka. Celý den hrála diskotéková hudba nejen jako kulisa, ale také jako podpora soutěží, které následovaly hned po přehlídce masek. Hry byly tři a první tři výherci dostávali bonbonky za odměnu. Po soutěžích následovalo překvapení! P. uč. Marcela přitáhla plný pytel balonků (asi okolo 60). Děti měly šílenou radost a konala se balonková diskotéka. Poté, co jsme si zatancovali a užili si balonky, bylo vyhlášení a předávání diplomů a kytiček z lízátek. Myslím si, že nejen děti, ale i paní učitelky, si celý den užily!!! J

 

 

 

   

16. 2. pekly paní učitelky ve školní družině perníčky na nedělní karneval a ve čtvrtek 19. 2. je s dalšími kolegyněmi a s děvčaty zdobily.

Všem VÁM moc děkujeme!!!

 

16. 2. nás navštívil bývalý žák Péťa Voříšek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

17. 2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pomeranče v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1                          

Dobrou chuť!!!

   

 

 

22. 2. uspořádal od 14.00 hodin náš turistický oddíl „Práčata“ dětský maškarní karneval v restauraci U Cihelny v Rapšachu.

Opět jsme si zatančili v rytmu známých a osvědčených pecek i nových světových a českých hitů a zadováděli jsme si při hrách a soutěžích.

Pro nápaditější kreace a zdařilejší výkony na tanečním parketu a při hrách jsme se posilňovali mlsáním bonbonků a jiných dobrot za odměnu vysoutěžených a vybojovaných za zručnost, přesnost, výdrž a prostě chuť si zasoutěžit a zasportovat a taktéž ukusováním sladkých perníčků známých i roztodivných tvarů, barev a hlavně chutí: srdíčka, rybky, košíčky, muchomůrky, květy, ježci, kachny, slípky, kuřátka, psíci, měsíčky aj.

A jaké dětské a dospělácké masky jsme potkávali na tanečním parketu?

Papouška, koníka, šerifa, zimní a jiné víly, lvíčka, rytíře, tři bratry mušketýry, Červené karkulky, hasiče, dvojčata v pyžamu, leoparda, krokodýla, honáka, kovboje, hasičku, Batmana, Spidermana, Batmanku, čarodějnici, zajíčka, mořskou pannu, tygříka, medvídka, piráta, Bílou paní, Pepky námořnice aj., tedy přes třicet nádherných masek!!!

A kterých her a soutěží jsme se zúčastnili?

Hod do huby, koulení na kuželky, průchod přes bažinu, chůze na polokoulích, tanec s míčky mezi čelíčky, běh dvojic na lyžích, vyřazovací tanec na vítěze.

Do tance a soutěží se s chutí spolu s dětmi zapojili také jejich rodiče. A na hit Jede, jede mašinka jsme opět procestovali všechny prostory!

Všechny masky při velkolepém defilé za enormního zájmu blesků fotoaparátů a objektivů kamer světových i místních tiskových agentur a deníků obdržely za odměnu pamětní lístek a tradiční sladké velkosrdcaté perníkové mámení taktéž vytvořené v cukrářskoperníkářské dílně naší školní družiny.

Děkujeme manželům Daňkovým – restauraci U Cihelny – za pohostinné zázemí a sladké ceny do soutěží!!!

Děkujeme našemu cukrářskopekařskému týmu ze školní družiny za medové perníky a perníčky!!!

Děkujeme všem maskám za pestrý taneční rej!!!

Děkujeme všem rodičům a návštěvníkům za vytvoření bezva maškarní atmosféry!!! Děkujeme DJ Ondrovi a Honzovi a asistentkám u her a soutěží Elišce a Aničce!!! Děkujeme všem organizátorům a organizátorkám z řad našich dospěláků za zdárný průběh karnevalu!!!

 

FOTOGALERIE

   

23. 2. se pod vedením p . uč. Radky Círalové v rámci výuky tělesné výchovy uskutečnila soutěž „Hop přes švihadlo!“ (za 1 minutu). Základní informace a následně výsledky byly vyvěšeny formou plakátků a tabulek na nástěnce na chodbě I. stupně.

 

Hop přes švihadlo 2015 – výsledky (výpis)

 1. třída – dívky

1. místo Natálka Hanková (79 přeskoků)

2. místo Darinka Borovková (72 přeskoků)

3. místo Andrejka Mašková (61 přeskok)

1. třída – hoši

1. místo Filípek Ornst (81 přeskok)

2. místo Péťa Svoboda (33 přeskoků)

3. místo Pepíček Břenek (29 přeskoků)

2. – 3. třída (dívky)

1. místo Karolínka Žahourová (131 přeskok)

2. místo Anička Stumbauerová (86 přeskoků)

3. místo Kristýnka Janečková (84 přeskoků)

2. – 3. třída (hoši)

1. místo Domča Kocina (77 přeskoků)

2. místo Tom Matějka (74 přeskoků)

3. místo Domča Dvořák (69 přeskoků).

 

Děkujeme všem nadšeným sportovcům a sportovkyním

za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

   
   

 

FOTOGALERIE

25. 2. se od 18.00 hodin v naší základce uskutečnila veřejná projekce premiéry filmu „Tady jsme doma…Rapšach“.

Na přípravě a natáčení filmu se podíleli žáci, žákyně a vyučující naší školy.

 

26. 2. jsme zaznamenali postřehy z výtvarně naučného projektu „Mé toulky za zvěří“.

Projekt byl zrealizován od poloviny ledna do konce února v naší první třídě pod vedením tř. p. uč. Radky Círalové, a to v hodinách pracovního vyučování, výtvarné výchovy a prvouky.

Prvňáci se podrobně seznámili nejen se životem lišky obecné, ale i našich „nej“ sov (největší: výr velký, nejmenší: kulíšek nejmenší), s jejich hlasy a dalšími lesními živočichy.

Vznikaly nádherné práce: kolorovaná kresba (fixa a tempera) – liška obecná, kolorovaná kresba (tuš a tempera), práce s mokrým papírem – sova, prostorová tvorba – sovička z papíru, zvířata z plastelíny, kresba fixou na kousky novinového papíru – ploštice ruměnice, grafika (tisk z výšky) – lesní zvířata; různé výrobky si děti vytvořily doma a donesly do třídy; na závěr výroba obálky – skupinová práce.

Nejzajímavější z prací dětí jsou vybrány do soutěže Mé toulky za zvěří, kterou pořádá Českomoravská myslivecká jednota.

Naši prvňáčci vystavovali svá díla a dílka nejen ve své učebně, ale i na chodbě I. stupně.

Vybrali jsme z dalších projektových aktivit:

- český jazyk – video O chytré kmotře lišce, vypravování příběhu, lišky v pohádkách; sovy – hádanka, básnička,

- pracovní výchova – sovička z papíru, prostorová tvorba,

- prvouka – lišky, fotografie, povídání – způsob života, savec, liščata, nora, vulpes vulpes, stopy; sovy – základní znaky, největší a nejmenší zástupce, výr velký, poslech houkání, zajímavosti.

Děkujeme našim nejmenším žákům a žákyním za skvělé pracovní nasazení!!!

   

27. 2. se uskutečnila přehlídka našich zlatohrdelních nadějí za účasti žáků a žákyň I. stupně v rámci již tradiční školní pěvecké soutěže. V tento čas směřujeme v pilné přípravě k účasti na 5. ročníku víceoborové soutěže ZVONEK z Novohradských hor 2015 v oboru zpěv.

Zazněly písničky a písně různých žánrů: oblíbené lidové i k táboráku, populární a moderna, od různých autorů, z různých zpěvníků, publikací a jiných zdrojů v originálním podání jedinečných interpretek a výlučných interpretů.

Dětské publikum odměňovalo výkony svých favoritů a favoritek zaslouženými ovacemi a bdělá dospělácká porota spravedlivě dospěla k níže uvedenému pořadí na medailových pozicích. Diplomek je vzpomínkou na účast a za umístění v soutěži.

 

Výsledky školní pěvecké soutěže 2015

Kategorie 1. třída

1. místo Natálka Hanková, Danda Šikr a Pepíček Břenek

2. místo Péťa Svoboda a Kačenka Ferencová

3. místo Štěpánka Vaňátková

 

Kategorie 2. třída

1. místo Kristýnka Holubová a Nikolka Cibulková

2. místo Terezka Miklová a Kačenka Janečková

3. místo Nelinka Hanková a Domča Dvořák

 

Kategorie 3. třída

2. místo Karolínka Dvořáková

Kategorie 4. třída

1. místo Ondrášek Šikr

2. místo Nikolka Součková, Klárka Oušková a Verunka Břenková

3. místo Artík Móži a Ríša Krkoška.

Děkujeme všem vyučujícím za zorganizování nezapomenutelného setkání s písničkou!!!
Děkujeme všem zúčastněným dětem za hodnotný umělecký zážitek a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

 

2. 3. – 6. 3. jsme si užívali jarní prázdniny. Uskutečnily se revize elektro, vodoinstalatérské práce v učebně Příz 2, úklid a údržba.

 

 

FOTOGALERIE

   

11. 3. se naše recitátorské naděje pod vedením p. ředitele Karla Snětiny a za účasti p. školníka Františka Davida zúčastnili oblastního kola zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2015 (obor recitace) od 09.00 hod. v ZŠ a MŠ Malonty.

Seznam vystupujících: Karolínka Korbelová (Svůj nos si nos – Michal Černík), Karolínka Dvořáková (Vzpomínka na pravěké doby aneb zlatý věk – Michal Černík), Verunka Břenková (Z Ladovy zahrádky – Josef Brukner), Evička Mikudimová (Brouk v hlavě – Ludvík Středa), Ondrášek Šikr (Proč má pes jazyk v hubě – Josef Brukner).

Karolínce Dvořákové gratulujeme k Ceně poroty!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím za příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

FOTOGALERIE

   

13. 3. nás navštívil bývalý žák Dominik Špimr. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

17. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z rajčátek a hrachových lusků v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

20. 3. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky sepsané p. uč. Šárkou Imrichovou:

Od listopadu 2015 každý čtvrtek u nás ve školce nová paní učitelka Šárka vyučuje anglický jazyk předškoláčky. Za tento rok jsme již probrali rozsáhlou slovní zásobu – barvy, čísla od 1 do 10, obličej, zvířata, ovoce a zeleninu apod.

Vše se učíme formou hry a pomocí písniček z CD. Dětičky to moc baví a dávají pozor. Moc dobře se s nimi spolupracuje. Doufejme, že díky těmto hodinám získají správný základ a budou připraveny bez problému zahájit učivo anglického jazyka na základní škole.

19. 3. jsme navštívili 3. třídu ZŠ a předvedli jsme jim formou vystoupení, co jsme se už naučili. Děti zazpívaly a zatančily dvě písně z CD (10 little indian boys a Colors), přednesly a zazpívaly kraťoučkou báseň a píseň „Row your boat“ a někteří šikulové se dokázali i představit – jak se jmenují, kde bydlí a kolik jim je let.  

Žáci 3. třídy nám na oplátku předvedli také svoje tance a písničky. Poté nás zapojili do soutěže, při které si dětičky ze školky osvěžili doposud probranou slovní zásobu. Vždy se našel někdo, kdo slovíčko znal, tak si myslím, že jsme si neudělali ostudu.  Paní učitelka Olga Imrichová našim dětem rozdala bonbonky a my jsme je odměnili malým dárečkem – kuřátkem z papíru s bonbonkem pro každého.

Všichni jsme se domluvili, že se sejdeme ještě na konci roku, aby paní učitelky mohli posoudit pokrok a předškoláci si zvykali na kontakt se staršími žáky a celou školu.

Moc se těšíme a budeme pilně nacvičovat!

 

 

FOTOGALERIE

   

20. 3. se v dopoledních hodinách uskutečnilo již tradiční, a tak i zároveň dlouho očekávané místní kolo turistického závodu Mistrovství III. stupně – „Pohár Vitorazska“, opět s možností postupu na Mistrovství Jihočeského kraje II. stupeň (Strakonice – Habeš, neděle 29. března), a tak jsme zahájili své soutěžní usilovné tažení v přípravě na klíčová postupová kola TZ a Mistrovsví ČR.

Do bojů o postup zasáhli také žáci a žákyně ze ZŠ a MŠ České Velenice.

O naší účasti v TZ více na http://rapsach.cz/tom/tz.htm

a http://www.turisticky-zavod.cz/

Seznam závodníků, kteří přímo postupují na 1. – 3. závod Českého poháru 2015 na

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=postupy_klic: Vojta Adam (mladší žáci), Anička Círalová (mladší dorostenky), František Círal (starší dorostenci) a František Círal (muži B).

Postupy na závody Českého poháru 2015 - divoké karty na

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=postupy_CP_DK – bude upřesněno.

Samotnému závodu předcházela poctivá a svědomitá příprava v rámci vhodných témat ve výuce (např. tělesné a výtvarné výchovy, prvouky, přírodovědy, vlastivědy, zeměpisu, povinně volitelných předmětů).

Soutěžící byli před závodem rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví – soutěžili pouze jednotlivci.

V našich podmínkách jsme závodili od startu (školní dvůr) směr školní pozemek a sad, luka, pastviny a les za školou a zpět od blat Na Šudernách a Spáleniště do cíle (školní dvůr).

Trasy byly vytyčeny tři – „červená“ (dorostenecké a dospělé kategorie), „bílá“ (mladší a starší žákovské kategorie) a „modrá“ (nejmladší žákovské kategorie). Stanoviště a kontroly turistického závodu včetně zadání úkolů byly podmíněny závodnickou kategorií:

Start (popadni startovní průkaz a propisku – neztrať je a makej!!!)

Kontrola „L“ – lanová lávka (vyhoupni se svižně na lano - pospěš a nespadni!!!)

Kontrola „PD“ – překážková dráha (při plížení pozor na Kájovo pravidlo „tři P“ a trefuj se míčkem s rozvahou!!!).

Kontrola „V“ – odhad vzdálenosti (zaměř pomocí azimutu správně cíl a nemůžeš minout!!!)

Kontrola „O“ – orientace a azimutové úseky (seřiď si buzolu, orientuj mapku, správně urči směr a vzdálenost – netoulej se na azimutech!!!) Mapu orientují všechny kategorie.

Kontrola „TT“ – topografické a turistické značky (nikdo ti tu nepomůže – soustřeď se a při vyplňování dvakrát uvažuj!!!)

Kontrola „KPČ“ – kulturně poznávací činnost (jsi na to sám, nepopleť to – označ pouze jednou odpověď a s rozmyslem!!!)

Kontrola „D“ – dřeviny (to musíš opět zvládnout sám – tak se pořádně rozhlédni a nepřepisuj odpovědi!!!)

Kontrola „U“ – uzlování (pozor – ať se nezamotáš!!!)

Cíl (odevzdej startovní průkaz – relaxuj a v klidu čekej na vyhodnocení!!!)

 

A s jakými výsledky byl závod ukončen?

Výsledky jsou TADY.  

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím a našim a milým hostům za skvělé výkony v extrémních povětrnostních a teplotních podmínkách

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v krajském závodě, který se bude konat 29. 3. ve Strakonicích – Habeši!!!

Děkujeme všem organizátorům,

 stavitelům trati, rozhodčím a pedagogickému dohledu za zdárný průběh závodu!!!

 

FOTOGALERIE

   

23. 3. naše dětičky ze školky a také prvňáčky ze základky navštívilo divadélko „LUK“ s pohádkou „O kačence“.

 

24. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pitíčka Hello 100% jablko – višeň a blumy žluté v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

24. 3. a 26. 3. jsme zahájili společnou přípravu na velikonoční jarmark tradiční tvorbou a výrobou v následujících velikonočních řemeslných dílnách:

- pletené výrobky z papíru – zajíci, věnce a slepice (vedoucí dílny p. uč. Marie Jirků, učebna kreslírna)

- dobrůtky z čokolády a marcipánu (vedoucí dílny p. uč. Pavlína Křížová, učebna dějepisu)

- výroba dekorací (vedoucí dílny p. uč. Ivana Záhorovská, učebna fyziky)

- velikonoční ručně malovaní ptáčci (p. uč. Alena Nedorostová, učebna přírodopisu).

Za zpěvu ptactva, svitu sluníčka, zatažené oblohy a celkového rozpuku jarní přírody jsme v tvůrčích tematických dílnách malí i velcí, děti a dospělí, chlapci a děvčata kreativně a originálně se zaujetím, pílí a chutí pletli, obkreslovali, stříhali, kreslili, vybarvovali, malovali, zdobili, lepili, váleli, hnětli, ohřívali, smíchávali, odlévali, obalovali, vykrajovali, barvili, krájeli, ochlazovali, odsypávali, navlékali, proplétali, spojovali, montovali, sestavovali, balili, kompletovali, dekorovali, tedy pilně kutili po oba dny od 10.45 do 14.45 hodin. Děti z I. stupně se do příprav zapojily spolu se svými vyučujícími v rámci běžné výuky nebo ve školní družině.

Školní družina v tomto období zavoněla pečením a zdobením našich stále oblíbených sladkých perníčků

A dařilo se nám – děkujeme všem zúčastněným!!!

 

   

 

 

28. 3. uspořádala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a náš zřizovatel, Obecní úřad v Rapšachu, již tradiční velikonoční jarmark od 10.00 do 14.00 hodin na návsi, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.

Po každý rok stále úspěšná soutěž o nejchutnější vaječný pokrm aneb „Vraž do toho tucet vajec…“ – nemusíte plýtvat vejci jako Magdalena Dobromila Rettigová, úplně postačí, použijete-li alespoň jedno a připravíte pokrm slaný, sladký, teplý, studený, pečený, vařený, dušený i smažený (kronika opět dodává – a také mražený). A tak jsme ochutnávali a hodnotili z pestré nabídky úžasných jídel a pokrmů!!! Návštěvníky nejlépe hodnocení tvůrci si zasloužili za své kulinářské mistrovství hodnotné ceny – vesměs vhodné a potřebné vybavení domácí kuchyně.

První tři místa v soutěži:

1. Kateřina Ferencová – 18 hlasů

2. Vendula Ivanová – 17 hlasů

3. Anetka Vařilová a Vikča Růžičková – 15hlasů

Prodejní stánky – keramika; rostlinky a bylinky pro dům i zahradu; okrasné dřeviny; pravý včelí med, medovina a medovník, kremrole; velikonoční dobroty a dobrůtky z naší pekárničky, mazance, beránci, dvojctihodné koláčky, pletánky s nádivkou, minipizzy; jarní dekorativní aplikace, cukrovinky; výrobky z našich tvůrčích velikonočních dílen na II. stupni, dětí I. stupně a ŠD: medové perníčky, pletení zajíčci, slepice a věnce, bonbonky a jiné dobrůtky z čokolády a marcipánu, velikonoční ozdoby a ozdůbky, velikonoční ručně malovaní ptáčci, proutěné ozdoby, drátěné dekorace, slepičky, košíčky s vejci, zajíčkové kornouty na dobroty, velikonoční kolednické čepice.

Občerstvení – klobásky, langoše, párky v rohlíku, pivo – limo, nealko, zelňačka s pikantní klobásou, pizza, sladkosti, rybí specialitky,…

Zábava – ateliérové i momentkové focení.

Výtěžek z velikonočního jarmarku napomůže financovat obnovení žákovské knihovny, školné pro indického chlapce v rámci naší účasti v projektu Adopce na dálku a další aktivity našich dětí.

Jarmarku předcházela pečlivá příprava – výroba velikonočních artefaktů k prodeji – práce žáků I. a II. stupně a školní družiny, dojednávání výrobků k prodeji, tisk, roznáška a vyvěšování informačních plakátů a podmínek soutěže, příprava stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor, a to včetně personálního obsazení.

Sluníčko nám po většinu jarmarku svítilo a hřálo nás!!!

Poděkování náleží všem našim návštěvníkům, všem prodejcům a vystavovatelům, tvůrcům ve velikonočních dílnách, všem našim žákům a žákyním a našemu realizačnímu týmu dětí a dospěláků za zdárný průběh jarmarku!!!

 

FOTOGALERIE

   

29. 3. jsme zasáhli na Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň) – Strakonice-Habeš do bojů o další postup na závody Českého poháru.

Další závody: 1. závod Českého poháru (ČP1) v Uherském Hradišti (25. 4.); 2. závod Českého poháru (ČP2) v Bohumíně (16. 5.); 3. závod Českého poháru (ČP3), Mistrovství ČR jednotlivci – SUPER SPRINT v Kralupech nad Vltavou (23. 5.); 4. závod Českého poháru (zároveň 4. ČR) a Mistrovství ČR v Českém Brodě – jednotlivci a hlídky (13.6.).

O naší účasti v TZ více na

http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/

 

Z výsledkové listiny Mistrovství JČ kraje (II. stupeň) 2015

Strakonice-Habeš – TOM Práčata

Nejmladší žákyně

1.  Klára Oušková (5)

2.  Tereza Dvořáková (5)

3.  Eva Mikudimová (5)

Nejmladší žáci

1.  Ondřej Šikr (5)

3.  Ondřej Machač (5)

Mladší žáci

2.  František Ouška (3)

3.  Vojtěch Adam (4)

Starší žákyně

3.  Tereza Žahourová (2)

Mladší dorostenci

3.  Filip Ginzel (99)

Starší dorostenky

1.  Veronika Oušková (98)

Přípravka

1.  Antonín Ouška (10), Veronika Oušková (98)

 

Děkujeme všem našim závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu!!!

Počasí nám přálo a všichni jsme se moc snažili!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!! Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

FOTOGALERIE

 

Výsledková listina je TADY

   

 

 

Podrobné výsledky jsou TADY

30. 3. uspořádal náš TOM „Práčata“ pod vedením p. řed. Karla Snětiny od 13.45 hodin již dlouho toužebně očekávanou, tradiční a oblíbenou soutěž Uzlování s Práčaty pro všechny věkové kategorie zúčastněných soutěžících.

 

Výsledky Uzlování s práčaty 2015

Kategorie starší

1.         Anička C.

            Kája S.

2.         Filip G.

3.         Adam H.

Kategorie mladší

1.         Verča B.

2.         Ondrášek Š.

3.         Kuba Z.

4.         Kájinka Ž.

5.         Jirka D.

Kategorie nejmladší

1.         Pepča B.

2.         Nelča H.

3.         Kristýnka H.

4.         Lucka M.

5.         Kájinka K.

6.         Petruška B.

7.         Štěpánka V.

8.         Danda Š.

9.         Natálka H.

10.       Simonka Š.

11.       Natálka V.

12.       Pepča P.

13.       Honzík K.

14.       Kačka J.

15.       Nelča K.

16.       Kája Ž.

17.       Eliška K.

 

Opět jsme se velmi snažili!!!

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a všem na stupních vítězů i mimo ně gratulujeme!!!

   

31. 3. jsme v ranních hodinách i přes den zaznamenali dešťové, smíšené a sněhové přeháňky, silné poryvy větru a 1. 4. výskyt sněhové peřinky.

 

2. 4. – 6. 4. jsme si užívali velikonoční prázdniny.

 

8. 4. se v ředitelně základní školy uskutečnil od 14.00 do 16.00 hodin zápis dětí do naší mateřské školky.

Milé děti, těšíme se na vás!!!

 

12. 4. jsme zasáhli na Mistrovství Kraje Vysočina (II. stupeň) – Hutě u Černého rybníka (u Pacova) – do bojů o další postup na závody Českého poháru. Trať byla jako každoročně náročná a všichni jsme se opět snažili!!!

O naší účasti v TZ více na http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/  a z Hutí na http://www.tompacov.cz/

Výsledky Mistrovství Kraje Vysočina 2 – Hutě u Černého rybníka (ve svých kategoriích):

1. místo p. František Círal a Anička Círalová

2. místo Fanda Círal a Terezka Žahourová

3. místo Karolínka Žahourová (vybojovala si postup na závody Českého poháru!!!)

Děkujeme všem závodníkům za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu a přejeme jim hodně úspěchů v soupeření o Český pohár!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Organizace závodu byla opět skvělá – děkujeme pořadatelům!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

13. 4. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablek v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1                          

Dobrou chuť!!!

   

15. 4. se dopoledne náš nadějný pěvec Ondra Šikr zúčastnil okresního kola pěvecké soutěže v Jindřichově Hradci a svým umístěním ve zlatém pásmu si vybojoval postup do krajského kola.

Gratulujeme!

 

15. 4. se naši nadějní pěvci a pěvkyně zúčastnili pod vedením p. uč. Radky Círalové a p. uč. Jany Šikrové oblastního kola zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2015 (obor zpěv) od 13.00 hod v ZŠ a MŠ Horní Stropnice.

Seznam vystupujících:

1. kategorie – sólový zpěv:

Kristýnka Holubová – Kudy, kudy, cestička (s doprovodem), Kdyby byl Bavorov (bez doprovodu); Kačka Janečková – Ráda, ráda (s doprovodem), Koulelo se, koulelo (bez doprovodu)

2. kategorie – sólový zpěv: Ondra Šikr – Já mám svou panenku (s doprovodem), Dievča, dievča (bez doprovodu).

 

1. místo Ondra Šikr

3. místo Kristýnka Holubová

 

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím za příkladnou reprezentaci školy!!!

BLAHOPŘEJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

   

 

20. 4. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval pod vedením p. řed. Karla Snětiny již 21. ročník naší oblíbené Kuličkiády.

Počasí nám přálo, sluníčko nás hřálo a moc jsme se snažili.

 

Výsledky 21. ročníku Kuličkiády 2015

Kategorie „mladší“

1. místo Eliška

2. místo Lucka

3. místo Honza

4. místo Pepča

 

Kategorie „starší“

1.    místo Martin

2.    místo Kája

3.    místo Váša

4.    místo Filip

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony,

„velkým“ dětským Tomíkům za organizaci soutěže

a všem nejen na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

21. 4. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z ředkviček a pitíčka 100 % jablíčko v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

 Dobrou chuť!!!

 

21. 4. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně třídní schůzky rodičů a vyučujících.

 

 

22. 4. – 23. 4. se naši žáci a žákyně II. stupně v rámci projektu Rozvoje technického vzdělávání v Jihočeském kraji zúčastnili pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové exkurze do Oslavan: historické jádro Telče, oběd ve Zbýšově, Muzeum železnice Zbýšov, ubytování v penzionu ve Zbýšově, strojírny v Oslavanech.

Z fotogalerií aktivit Projektu:

http://www.sscv.cz/a-326-exkurze-mlada-boleslav-2013.html

http://www.sscv.cz/a-461-12-13-5-2014-odborna-exkurze-plzen-2.html

http://www.sscv.cz/a-484-25-6-2014-skoleni-sad-na-pokusy.html

http://www.sscv.cz/a-537-den-otevrenych-dveri-a-projektovy-den.html

http://www.sscv.cz/a-551-projektovy-den-pro-zaky-zs.html

http://www.sscv.cz/a-302-rozvoj-technickeho-vzdelavani-v-jihoceskem-kraji.html

http://www.sscv.cz/a-603-23-1-2015-exkurze-narodni-pamatka-pisek-zaci-zs.html

 

24. 4. se naši nadějní fotbalisté z řad žáků II. stupně zúčastnili pod vedením p. uč. Martina Wipplingera okresního kola turnaje v minifotbalu – O Pohár ministra školství v rámci Sportovní ligy základních škol (kategorie IV. – žáci II. stupně) na hřišti Na Piketě v Jindřichově Hradci.

Soupiska našeho týmu: Adam Havel, Pavel Jindra, Jirka Brůžek, Váša Pšenička, Martin Šantroch, Michal Kica, Fanda Krkoška, Kuba Střítecký, Kryštof Růžička a Pavel Šantroch.

Naši borci si vybojovali skvělé 10. místo – gratulujeme!!!

Děkujeme všem našim zúčastněným sportovcům za příkladnou reprezentaci školy!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

25. 4. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 1. závodu Českého poháru v Uherském Hradišti (ČP1) do soupeření o mistrovský titul.

O naší účasti v TZ (turistickém závodu) více na http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=vysledky_2015

 

Výsledky 1. závodu Českého poháru (ČP1) – Uherské Hradiště (výpis) – ve svých kategoriích

Postup na Mistrovství ČR:

František, Anička a Fanda Círalovi a Klárka a Fanda Ouškovi.

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony v náročných podmínkách trati a počasí a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ A K POSTUPU NA MISTROVSTVÍ ČR!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!! Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

 

FOTOGALERIE

 

27. 4. se naši žáci a žákyně 2. – 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Květy Machové a p. uč. Jany Havlové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením instruktorů autoškoly a strážníků městské policie absolvovali praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Účastníci a účastnice z řad našich čtvrťáků po úspěšném zakončení znalostního testu z oblasti bezpečnosti silničního provozu a splnění všech podmínek (maximální ztráta 5 bodů při pohybu na dopravním hřišti) obdrželi řidičák mladého cyklisty autorizovaný Autoškolou Martin Ille, s.r.o. v Třeboni. Průkaz na zadní straně disponuje důležitými telefonními čísly pro pomoc v nouzi.

 

28. 4. jsme kolem 15.30 hodin SELČ zaznamenali smíšené přeháňky a poletující ve větru sněhové vločky.

29. 4. jsme v 6.00 hodin SELČ zaznamenali pokles teploty na minus 2°C.

 

30. 4. bylo vyhlášeno ředitelské volno z důvodu přerušení dodávky elektrické energie.

   

1. 5. uspořádala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a Obecní úřad v Rapšachu spolu s místními hasiči a již VIII. ročník tradičního hudebně tanečního festivalu Zikmundohraní

aneb se Zikmundem vesele zahrajeme v kostele,

před radnicí beze studu tancem a zpěvem zaženeme nudu.

Festival byl zahájen v místním kostele mší a pokračoval na návsi na počest patrona našeho kostela svatého Zikmunda, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.


Úryvek ze závěru
divadelní hříčky o svatém Zikmundovi:

(Vojáci házejí Zikmunda do studny, jeden přináší ceduli s křížkem a datem 1. května 524 a opírá ji o studnu. Zikmund se po chvíli vynoří)

„Čekáte happy – end? Počkejte chvíli.

Voda, v níž plaval jsem, dodává síly.

A i když nezdám se pokladem zlatým,

za svoje pokání nyní jsem svatým.

A co nám z hororu tohoto plyne?

Hledejte, otcové, i tresty jiné,

ne každý, kdo v hněvu nepozná míru,

odpyká vinu svou, nalezne víru.“

Celý text na http://rapsach.cz/skola/zik_hricka.htm

 

Zikmundohraní 2015 – program na

http://www.rapsach.cz/skola/Zikmund.htm

 

Prodejní stánky – dekorativní a užitá keramika, výrobky z proutí, rostlinky a bylinky pro dům i zahradu, exotické bonsaje, pravý včelí med, medovina, medovník, dobroty a dobrůtky z naší pekárny, dvojctihodné koláčky, májové věnce, minipizzy, dekorativní aplikace a předměty, pouťové suvenýry, cukrovinky, hračky, nakládaný nebo grilovaný pikantní sýr a exotické koření, ručně šité kabelky, háčkované, pletené a šité hračky, dekorace z ruliček, oděvní doplňky, ozdoby a ozdůbky, řemeslné výrobky, sladkosti a dobrůtky mnoha chutí a také lahodné bohatě zdobené voňavé perníčky.

Občerstvení – výborné specialitky teplé i studené kuchyně, pikantní klobásky, steaky či špízy na grilu, domácí bramboráky, párek v rohlíku, gulášek, zelňačka, langoše, ovocné čokošpízy a čokodobrůtky v pohárku, osvěžující ovocné salátky, točené pivo, osvěžující limo různých příchutí i bez nich, lahodná zmrzlinka, ledová tříšť aj.

Bohatá tombola – hodnotné kousky a drobnosti, sklo a keramika užité a dekorativní, vybavení do kuchyně a ke stolování, lahodný mok z chmele i nealko, dobré vínko, potřeby pro kuchyň i kancelář, poukázky na zboží a služby, květinky a stromky v květináčích, doplňky outfitu, dobroty a sladkosti, koláčky, hračky aj.

Velká loterie – zahradní krb od firmy Ludvík Kročák FOR-WARD; dva balíky dřeva od KODAVA spol. s r.o.; dort od paní Zdenky Krásové; prima dortík od Andulky Novákové; sud 11° piva 50 litrů od rodinného pivovaru Bohemia regent Třeboň; poukaz v hodnotě 300,- Kč věnovala paní Mgr. Jitka Durková Lékárna „U Panny Marie Pomocné“ Suchdol nad Lužnicí; daněk, jehně a fůra hnoje od Farmy Rapšach; dárkové poukazy v hodnotě 300,- Kč na obědové menu v Hostinci U Jezárka, Suchdol nad Lužnicí; koš plný koření od p. Kubelky; USB reproduktory, přepěťová ochrana a čistící ubrousky v hodně od pisa.cz, Zdeněk Píša Suchdol nad Lužnicí; dárkové poukazy na obědové menu v Penzionu Lužnice, Tušť, Suchdol nad Lužnicí; čtyři poukazy n tříchodové degustační menu od Restaurace U Pískovny, Garlic s.r.o.; digitálně zpracovaná Regionální učebnice Rapšach + film o Rapšachu (práce našich žáků a vyučujících).

 

Zikmundohraní opět předcházela velkolepá příprava – dojednávání účasti a zázemí pro vystupující, diváky, občerstvení, sponzorských darů do tomboly a velké loterie, příprava tomboly a velké loterie, stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor včetně personálního obsazení. Přípravná jednání probíhala na úrovni obecního úřadu.

 

Celým Zikmundohraním nás provázel skvělý moderátor pan Roman Anděl, Kiss Radio Jižní Čechy – mediální partner našeho Zikmundohraní!!!

Bezchybné ozvučení řídil zvukový mistr pan František Kropík,

Audio České Budějovice!!!

 

Vítěz v kategorii taneční:

Dancing Queens – taneční studio, České Budějovice

 

Vítěz v kategorii hudební:

Four John – hudební skupina, Rapšach

 

DĚKUJEME VÍTĚZŮM A VŠEM VYSTUPUJÍCÍM ZA HODNOTNÝ UMĚLECKÝ VÝKON A K 1. MÍSTU GRATULUJEME!!!

 

Velké poděkování náleží

svatému Zikmundovi za přívětivé, i když deštivé počasí,

všem našim návštěvníkům, divákům a posluchačům,

našim vystupujícím, tanečníkům a tanečnicím, hudebníkům a hudebnicím, zpěvákům a zpěvačkám, pěvcům a pěvkyním, našemu divadelnímu souboru, panu zvukaři a jeho týmu, moderátorovi, partnerům a sponzorům, prodejcům a vystavovatelům, obecnímu úřadu a místním hasičům a podnikatelům, našim současným a bývalým žákům a žákyním a jejich rodičům, zaměstnancům rapšašských škol a obecního úřadu, týmu fotografů a kameramanů, hlavním organizátorkám a jejich přípravnému a realizačnímu týmu za zdárný průběh VIII. ročníku Zikmundohraní!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

 

 

   

 

   

 

4. 5. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové výtvarnou soutěž „Malujeme křídami s turisty na návsi aneb jak jsme prožili Zikmundohraní 2015“.

Počasí nám přálo, sluníčko nás hřálo a moc jsme se všichni opravdu a pilně a tvořivě a kreativně a nápaditě snažili.

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výtvarné výkony,

„velkým“ dětským Tomíkům za spoluorganizaci soutěže

a všem malým a velkým výtvarníkům a výtvarnicím k tvůrčím výtvorům gratulujeme!!!

FOTOGALERIE

 

5. 5. nás navštívili bývalí žáci Jula Ferenc a Tom Horník a bývalá žákyně Míša Machová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

5. 5. se uskutečnil třídní výlet žáků žákyň a vyučujících I. stupně. Navštívili jsme Pohádkovou kovárnu v Selibově a Muzeum exotiky v Protivíně.

Více na:

http://www.pohadkovakovarna.cz/kontakty.php

FOTOGALERIE

 

6. 5. jsme v naší základce a mateřince zahájili dobročinnou sbírku pro Fond Sidus, o.p.s. formou prodeje: „Chytří lepíci“ (v ceně 40,- Kč).

Více také na http://www.fondsidus.mypage.cz/menu/o-nas

Velmi děkujeme všem přispěvovatelům!!!

   

7. 5. jsme zveřejnili výsledky tvorby (výtvarný obor) v rámci zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2015:

1. místo Kevin Dudi, MŠ Rapšach

 Cena poroty: týmová práce – soubor obrazů „Starý hrad“ (architektura)

Děkujeme našim soutěžícím

za příkladnou reprezentaci školy a regionu!!!

GRATULUJEME K 1. UMÍSTĚNÍ A K CENĚ POROTY!!!

 

 

7. 5. se v naší školní družině uskutečnil pod vedením p. vychovatelek a vyučujících I. stupně v odpoledních hodinách již tradiční slet čarodějnic a čarodějů spojený se zdobením a stavěním májky v prostorách školního sadu.

Na koště dnes nasedám,

po roce zas letím k vám.

Budeme si spolu hrát,

soutěžit a malovat.

Se soumrakem musím zpátky,

patřím přece do pohádky.

 

Soutěžili jsme a hráli si v přírodě v týmech:

-          zdobení májky

-          přehlídka čarodějů a čarodějnic

-          rozdělení do soutěžních týmů

-          štafetový střemhlavý let na koštěti

-          štafetový hod koštětem

-          štafetové mlsání

-          dělení bot podle týmů

-          nejdelší had z oblečení

-          míček na lžíci

-          prolézání

… a taktéž:

-          momentkové focení do alb a albíček a školní kroniky

-          předání sladkých odměn všem zúčastněným

… a nakonec:

-          opékání buřtíků.

Z dalších aktivit předcházejících sletu čarodějnic:

-          hádanky s čarodějnicemi

1.      Ve dne malá jako myš, v noci všechno přerostu, když mě vidíš, nevidíš.

2.      Rádo si hoví na skobě, dělává všechno po tobě, a že se jenom opičí, má život krátký, jepičí.

3.      Bílá jako mléko je, tichem všechno přikryje. Auto, domy, stromy, lidi nikdo neuvidí.

4.      Do šatu mě nabíráš, pak přede mnou zavíráš, v teple pro mne slzí oči, vše se za mnou venku točí, beru z hlavy klobouky, nepouštěj mne do mouky. Kdo jsem?

5.      Po sedmi dnech mění tvář, přesto není sedmilhář.

6.      Každé ráno vesele tahá spáče z postele. Za tu službu nevděčníci hned ho klepnou po palici.

7.      Když šel tam, do hlavy ho tloukli, když šel ven, za krk ho tahali.

8.      Chodí se mnou přítel věrný, němý je a celý černý. Když se slunce schová v mraky, přítel můj se schová taky.

-          výroba zápichů z papíru s motivy čarodějnic

-          tvorba postaviček čarodějnic z látek a tkanin, drceného molitanu, přírodnin a PET lahví.

Čaruju, čaruju ráno,

aby mi vše hrálo.

Čaruju, čaruju k obědu,

ať mám ve všem pohodu.

Čaruju, čaruju k večeři,

ať se mi vše vydaří!

Těšíme se ZASE ZA ROK!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

 

 

   

 

 

11. 5. a 14. 5. se v naší škole uskutečnilo pod vedením p. řed. Karla Snětiny „Výběrové zjišťování výsledků žáků“ 9. třídy.

http://www.csicr.cz/cz/Aktuality/Ceska-skolni-inspekce-dnes-zahajila-zjistovani-vys: každý z obou ověřovacích testů o délce 75 minut zahrnuje úlohy tří vzdělávacích oblastí (chemie, fyzika, přírodopis v případě testu přírodovědného přehledu, dějepis, výchova k občanství, zeměpis v případě společenskovědního přehledu). Na základě výsledku v první části testu (30 úloh) bude žák ve druhém testu řešit buď úlohy základní obtížnosti, nebo úlohy vyšší obtížnosti (ve snaze přizpůsobit obsah testu schopnostem žáka). Zastoupeny budou úlohy různých typů s částečně otevřenou nebo uzavřenou odpovědí. Hodnocení úloh bude odrážet míru jejich komplexnosti, celkové skóre žáka bude určeno bez odečítání bodů za nesprávné odpovědi.

Testy jsou doplněny o krátký průvodní dotazník žáka, jenž poskytne informace potřebné pro základní kontextuální analýzu výsledků testování. Půjde především o informace o prospěchu žáka v dotčených vzdělávacích oblastech a jeho vztahu k přírodovědným a společenskovědním předmětům. Jejich zpracování bude spočívat zejména ve stanovení korelací s výsledky testů.

 

 

11. 5. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval pod vedením p. řed. Karla Snětiny naše stále oblíbenější „(nejen) Míčujeme“ s turisty.

Počasí nám přálo, sluníčko nás hřálo a moc jsme se snažili a moc jsme si míčování užili.

Výsledky „(nejen) Míčujeme“ s turisty 2015

1. místo tým Kubíka Z.

2. místo tým Jiříka D.

3. místo tým Verunky B.

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony,

„velkým“ dětským Tomíkům za spoluorganizaci soutěže

a všem nejen na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

12. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z hruštiček v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

   

12. 5. se dopoledne náš nadějný pěvec Ondra Šikr zúčastnil krajského kola pěvecké soutěže Jihočeský zvonek v Českých Budějovicích a svým umístěním v stříbrném pásmu reprezentoval nejen sebe, ale i naši školu.

Gratulujeme!!!

 

13. 5. se naši žáci a žákyně pod vedením p. řed. Karla Snětiny a p. uč. Radky Círalové zapojili do finálového setkání zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2015 zástupců všech škol z jednotlivých odvětví v zámec-kých prostorách Akademie věd v Nových Hradech.

Zúčastněné děti: Ondra Šikr, Kristýnka Holubová, Karolínka Dvořáková, Kačka Janečková, Lianka Hrubá, Míša Kováčová a Gabča Vařilová.  

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím a soutěžícím

za příkladnou reprezentaci školy a regionu!!!

FOTOGALERIE

VIDEO JE NA https://www.youtube.com/watch?v=lZslyweI42o

 

   

16. 5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 2. závodu Českého poháru v Bohumíně (ČP2) do soupeření o mistrovský titul.

O naší účasti v TZ (turistickém závodu) více na

http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/

 

Výsledky 2. závodu Českého poháru (ČP2) – Bohumín (výpis) – ve svých kategoriích:

1. místo Fanda Círal

3. místo p. František Círal a Anička Círalová

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!! Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

 

18. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z banánků v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Dobrou chuť!!!

   

19. 5. uspořádal p. uč. Martin Wipplinger v rámci odpolední výuky na II. stupni turnaj ve florbalu. Pravidla a pokyny byly vyvěšeny na nástěnce II. stupně.

Na úvod byli všichni zúčastnění seznámeni s pravidly a zásadami bezpečnosti turnaje. Florbalisté hráli s plným nasazením, diváci je odměňovali povzbudivými pokřiky a bdělý rozhodčí spravedlivě hodnotil jejich výkony. Na závěr byly vyhlášeny výsledky a předány diplomy.

 

Týmy (losování do týmů v den konání turnaje)

Tým 1 Dan Ivanov, Martin Kocina a Mário Lavička

Tým 2 Zbynďa Schicker, Michal Kica a Adam Havel

Tým 3 Pavel Šantroch, Filip Ginzel a Filip Posík

Tým 4 Honza Rácz, Jirka Brůžek a Míra Plch

Tým 5 Kuba Střítecký, Martin Král a Martin Šantroch.

 

Výsledky turnaje ve florbalu květen 2015

1. místo Zbynďa Schicker, Michal Kica a Adam Havel

2. místo Honza Rácz, Jirka Brůžek a Míra Plch

3. místo Kuba Střítecký, Martin Král a Martin Šantroch

 

Všem zúčastněným florbalistům děkujeme za skvělé výkony

a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

 

 

 

19. 5. náš pan ředitel Karel Snětina vylepil a zdokumentoval na chodbě II. stupně Husovy stopy.

Z http://www.husovystopy.cz/o-co-jde/:

Jan Hus se stal jedním z největších Čechů všech dob. Jeho životní příklad po staletí inspiruje k následování. Husův popel byl rozmetán do Rýna, přesto jeho učení a hodnoty, které vyznával a pro které žil i zemřel, dodnes ovlivňují celé národy a společenství.

Hus po sobě zanechal stopy. Tyto stopy – hodnoty – nám v české zemi leží pod nohama, a my je můžeme ignorovat a přehlížet, ale stále zde jsou. Můžeme je také pošlapat tím, že jimi v srdci pohrdneme kvůli tomu, že jsou příliš staré a do dnešní doby se nehodí. Nebo se k těmto hodnotám můžeme přihlásit a postavit se na ně tím, že jim uvěříme a začneme je následovat svým každodenním životem.

Husí stopy Jana Husa ukazují na určitou symboliku, kterou on sám často a rád používal, když o sobě mluvil jako o hloupé huse. Například napsal, že ačkoli je husa pták domácí, hloupý a nelétavý vysoko, přesto se nedal zastrašit klatbou a začal létat. A kvůli jeho odvážnému příkladu začali létat i jiní ptáci, kteří se do té doby neodvážili vzlétnout.

Propagační a vzdělávací kampaň „Husovy stopy“ ve školách, obchodních řetězcích a nákupních centrech

Jedná se o nalepovací plochy na podlahy škol a obchodů ve tvaru velkých husích stop, kde na konci je letící husa s nápisem „600 let žije mezi námi“ a odkaz na webové stránky husovystopy.cz.

Stopy obsahují těchto 12 hodnot Jana Husa, které po sobě (nejen) českému národu zanechal jako dědictví: VÍRA, PRAVDA, ČISTOTA, SVOBODA, DŮSTOJNOST, ODVAHA, ÚCTA, POKORA, ODPUŠTĚNÍ, RADOST, LÁSKA, VĚČNOST. Tato slova samy o sobě vyvolávají různé asociace, představy a emoce, a o to právě jde – vyvést lidi z netečnosti a přivést je k otazníkům života. Lidé mají svobodu se k odkazu Jana Husa zachovat třemi způsoby. Mohou si těchto stop nevšímat či je ignorovat. Mohou jimi pohrdat a způsobem svého života je pošlapat. Nebo mohou tyto hodnoty přijmout - postavit se na ně. To znamená podle nich žít. Cílem je ukázat na to, že Hus jen nebojoval proti neřádům v církvi a společnosti, ale především přinesl pozitivní hodnoty lidem, kterým sloužil.

   

21. 5. – 22. 5.  si naši šesťáci a šesťačky se svou tř. p. uč. Ivanou Záhorovskou užívali třídní výlet v Třeboni, kde mimo jiné pobývali v historickém jádru města. Nocovali ve své rodné rapšašské školičce.

           

21. 5. – 22. 5. se naši žáci a žákyně povinně volitelného předmětu Historie regionu vypravili pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové na naučně poznávací výlet do Vídně.

FOTOGALERIE

 

Děvčata z 8. třídy napsala o výpravě tuhle zprávu:

Ve čtvrtek 21. května jsme jeli z Gmündu do Vídně vlakem. Když jsme dorazili, tak jsme šli hledat metro, ale bohužel se mezitím Vaškovi (Pšenička) udělalo špatně. Po chvíli se mu udělalo lépe a šli jsme si koupit lístky na metro. Jeli jsme metrem na ulici  Alserstrasse, kde jsme se ubytovali v tříhvězdičkovém hotelu Geblergasse. Měli jsme šestilůžkové pokoje s vlastní koupelnou. Na recepci na nás byli moc hodní. Díky Míše (Kováčová) jsme se domluvili anglicky. Znova jsme nasedli na metro a dojeli jsme do centra Vídně. Měli jsme tam rozchod, abychom se mohli naobědvat. Bára (Holubová) si tam koupila kebab za 4€ a nakonec ho vyhodila, protože byl nechutný. Po rozchodu jsme navštívili naši první památku – katedrálu sv. Štěpána, kde měl mladý sbor zkoušku. Katedrála sv. Štěpána patří mezi nejvýznamnější gotickou stavbu Rakouska. Cestou do císařské hrobky jsme viděli spoustu zajímavých věcí. Potkali jsme legračního mima. Vyfotili jsme se s ním a potom jsme utekli, protože po nás chtěl peníze. Když jsme konečně došli k císařské hrobce, byli jsme všichni unavení, kromě paní učitelky. Viděli jsme rakev Marie Terezie, Františka Josefa a plno dalších Habsburků. Když jsme prošli hrobku, měli jsme hlad, tak jsme šli do čínské restaurace a do McDonaldu. Odpočívali jsme venku na terase. V klidu jsme jedli, dokud nás nezačali otravovat mladí Turci, chtěli po nás peníze. Když jsme jim nic nechtěli dát, tak byli velmi naštvaní. Poté jsme se Turků zbavili a zamířili jsme do zábavného parku Prater, kde jsme navštívili strašidelný dům a zrcadlový labyrint. V Prateru jsme nebyli moc dlouho, jelikož jsme se večer vraceli. Zeptali jsme se na informacích, jak se dostaneme k dílu rakouského umělce Friedricha Hundertwassera. Po dlouhé cestě jsme konečně došli k Hundertwasserhaus. Prohlédli jsme si velmi zajímavé dílo. A zamířili jsme k tramvaji. Tramvají č. 1 jsme projeli ulicí Ringstrasse a vystoupili jsme u Parlamentu nedaleko vídeňské radnice. Pokračovali jsme do Hofburgu, kde sídlí spolkový prezident. Nasedli jsme na metro a čekalo nás to nejlepší nakonec- noční Prater. Měli jsme dvouhodinový rozchod. Paní učitelka seděla v pizzerii, kde jí bylo příjemně, a ostatní chodili po atrakcích. Hodně nás zabavili automaty s plyšáky, horská dráha a obrovské kolotoče. Noční Prater jsme si užili, až jsme byli unavení. Rozhodli jsme se, že pojedeme zpátky na hotel. Do hotelu jsme přijeli v 11 hodin, vysprchovali jsme se a šli jsme spát. Ráno jsme vstávali v půl 9. Oblékli jsme se a sbalili jsme si věci. Na recepci nám umožnili uložit si naše zavazadla, než se vrátíme. Jako další památka nás čekala Schönbrunn, letní sídlo Habsburků, kde jsme si prošli obrovské zahrady a vyšli jsme kopec k památce Gloriete. Z kopce jsme měli moc krásný výhled na celou Vídeň. Nakonec nás čekal dvouhodinový rozchod po ulici Mariahilferstrasse, který byl plný obchodů. Prošli jsme si obchody s oblečením, ke konci jsme měli hlad, tak jsme zašli na hodinu do McDonaldu. Všichni jsme tam odpočívali a jedli. Potom jsme se sešli s paní učitelkou, která seděla v čínské restauraci u metra. Vrátili jsme se zpátky do hotelu pro zavazadla a hned zpátky na vlakové nádraží. Sedli jsme si do vlaku a mezitím si paní učitelka šla koupit zmrzlinu. Po chvíli vlak nastartoval a jeli jsme zpátky do České republiky. Po dvou hodinách jsme byli v Českých Velenicích. Poté jsme přestoupili na jiný vlak, který pokračoval do Suchdola nad Lužnicí, kam si pro nás přijeli rodiče. Výlet jsme si moc užili a doufáme, že takový výlet ještě někdy bude.

   

23. 5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 3. závodu Českého poháru (a Mistrovství ČR jednotlivci – SUPER SPRINT) v Kralupech nad Vltavou (ČP3) do soupeření o mistrovský titul.

O naší účasti v TZ (turistickém závodu) více na

http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/

Získali jsme další dva postupy na Mistrovství ČR a NEZMOKLI JSME!

Do závěrečných bojů na Mistrovství ČR tedy postupují:

Klárka Oušková – nejmladší žákyně, Fanda Ouška – mladší žáci, Petr Machač a Zbynďa Schicker – starší žáci, Anička Círalová – mladší dorostenky, Fanda Círal – starší dorostenci, František Círal – muži B.

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o Český pohár a Mistra ČR!!! Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme p. uč. Radce Círalové za přípravu našich reprezentantů a reprezentantek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

 

FOTOGALERIE

   

28. 5. si naši soutěžící žáci a žákyně za účast i umístění v zájmově víceoborové umělecké soutěži „Zvonek z Novohradských hor“ 2015 užili za odměnu relaxaci ve wellness oáze ve wellness hotelu Rezidence-Nové Hrady.

Zúčastněné děti: Karolínka Korbelová, Ondra Šikr, Kačka Janečková, Verunka Břenková, Evička Mikudimová, Anička Záhorovská, Míša Kováčová a Gabča Vařilová. 

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím a soutěžícím

za příkladnou reprezentaci školy a regionu!!!

 

   

1. 6. si svůj svátek dětí užili naši prvňáčci se svou p. uč. Radkou Círalovou při hrách a soutěžích na výpravě v okolí Rapšachu – v přírodní památce Pískovna u Dračice:

„Putování za žabím princem – naučná hra. Cílem bylo dojít do pískovny u Františkova, tam najít žabího prince a získat odměnu. Během cesty jsme hráli hry zaměřené na život žab (řetízky a shluky vajíček, lov komárů, na čápa), poznávali jsme rostliny. V lomech jsme si prohlédli pulce v různých stádiích vývoje, skokany hnědé a zelené, krtonožky obecné. Žabího prince nakonec objevila Eliška Vávrová, políbila ho princezna Nelinka Kykrychová. Sladká odměna čekala na všechny.

 

2. 6. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1                          

Dobrou chuť!!!

 

2. 6. se naši žáci a žákyně II. stupně z řad pomocníků při Zikmundohraní a dalších zájemců vypravili pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové do ráje vodních radovánek Aquaparku Praha Čestlice.

   
   

5. 6. – 6. 6. si naši sedmáci a sedmačky se svou tř. p. uč. Pavlínou Křížovou užívali třídní výletnocováním ve školičce, pobytem v přírodě v blízkém i vzdálenějším okolí Rapšachu a opékáním buřtíků.

 

6. 6. spolupořádal náš TOM Práčata Rapšach oslavy Dne dětí v MAGNĚ CARTECH s následujícím programem:

1. Prohlídka firmy Magna Cartech.

2. Hry a soutěže v režii našeho oddílu (9.00 hod. – 11.30 hod.)

- skákání v pytlích (skoč a hop a tam a zpět)

- gumicuk (vyběhni a natáhni tělem gumové lano co nejdále)

- koule (projdi trasu po náhradních „podrážkách“)

- lyže (vyjdi si na krátkou túru ve dvou)

- špalky (projdi trasu po jiných náhradních „podrážkách“)

- pedallo (uchop hůlky, vystoupej na dvojkola a vpřed).

3. Prezentace výcviku a umu záchranářských pejsků: poslušnost, překážky, vyhledávání osoby pod troskami.

4. Ukázky hasičské techniky: hasičský vůz a vybavení, hasební zásah – hořící osobní automobil.

5. Skákací hrad, trampolína, skluzavka, šlapací autíčka, stolní fotbálek, malování na obličej, ohýnek, opékání buřtíků, malování na parkovišti, občerstvení, cukrová vata, pamětní lístek, odměny.

Počasí nám velmi přálo a děti a rodiče si vše dosyta užili!!!

Děkujeme našim dětským a dospěláckým pořadatelům!!!

   
   

 

FOTOGALERIE

8. 6. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pitíčka multivitamín v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

8. 6. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval pod vedením p. řed. Karla Snětiny tradiční a stále oblíbený turnaj ve vybíjené „O dort Tomíků“.

Počasí nám přálo, sluníčko nás hřálo, hodně jsme se snažili a dortíky nám moc chutnaly!!!

Výsledky „O dort Tomíků“ 2015

1. místo tým Verči

2. místo tým Jirky

3. místo tým Kubíka

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a všem nejen na stupních vítězů gratulujeme!!!

A paní Andulce Novákové děkujeme za bezva dorty!!!

   

9. 6. zorganizovala naše školní družina pro žáky a žákyně I. stupně a jejich vyučující výlet do Hopsária v Českých Budějovicích.

V Hopsáriu jsme se vydováděli,  výlet se nám vydařil a těšíme se na další příští školní rok!!!

 

 

FOTOGALERIE

   

11. 6. jsme v dopoledních hodinách na školní zahradě fotili do svých třídních, rodinných i soukromých alb a albíček v budoucnu tak vyvolávajících nostalgii a vzpomínky na školní kámoše a kámošky a na léta prožitá na základce a v mateřské školičce.

 

13. 6. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 4. závodu Českého poháru a MISTROVSTVÍ ČR v Českém Brodě (ČP4) do závěrečného soupeření o MISTROVSKÝ titul (turistický závod).

Z http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2015/MCR/MCR.htm:

8. místo Anička Círalová (mladší dorostenky)

6. místo Fanda Círal (starší dorostenci)

4. místo František Círal (muži B)

 

Úspěch v Českém poháru TZ 2015!

3. místo Fanda Círal (starší dorostenci)

3. místo František Círal (muži B)

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

 

 

16. 6.  – 17. 6. si naši deváťáci a deváťačky se svou tř. p. uč. Olgou Imrichovou užívali třídní výlet v Českých Budějovicích s nocováním ve své rodné rapšašské školičce.

 

17. 6. si naši osmáci a osmačky se svým tř. p. uč. Martinem Wipplingerem užívali třídní výlet v naší matičce stověžaté Praze: 5D kino, Laser game, historické centrum a Palladium.

 

17. 6. se tým sestavený z našich žáků pod vedením p. řed. Karla Snětiny, zúčastnil florbalového turnaje uspořádaného v tělocvičně ZŠ TGM Suchdol nad Lužnicí.

Našimi zdatnými soupeři byly dva týmy ze Suchdola a po jednom ze základky z Lomnice nad Lužnicí a Anglického gymnázia z Českých Budějovic.

Soupiska našeho týmu: Ondra Vetrák, Honza Rácz, Alex Móži, Lukáš Móži, Vojta Adam, Milan Vaňátko, Roman Kocina, Pavel Šantroch, Péťa Kollmann a Krýša Růžička. Nehrající kouč: Kuba Střítecký.

Naši hráči obsadili 5. místo.

Děkujeme pořadatelům za skvělou organizaci turnaje!!!

Všem našim zúčastněným florbalistům děkujeme za skvěle odvedený výkon, velké sportovní nasazení a za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

 

18. 6. se p. uč. Květa Machová zúčastnila slavnostního finále a vyhlášení výsledků soutěže Zdravé zuby (pro školní rok 2014/2015) v Národním technickém muzeu v Praze.

Více o programu na http://www.zdravezuby.cz/o-projektu/o-programu/

Děkujeme všem našim zúčastněným soutěžícím žákům, žákyním a vyučujícím za příkladnou reprezentaci naší školy!!!

   

22. 6. se naši žáci a žákyně 4. třídy v rámci výuky přírodovědy a fyziky seznámili pod vedením p. uč. Martina Kvapila prostřednictvím několika pokusů a pracovního listu s fungováním elektrického obvodu: za použití souprav elektro zapojovali pomocí vodičů zdroj napětí (baterii el. článků 4,5 V) se spínačem a žárovkami v různých typech zapojení (jednoduchý el. obvod s jednou žárovkou; zapojení dvou žárovek „za sebou“ nebo „vedle sebe“); také částečně prozkoumali funkci potenciometru (reostatu) při snižování a zvyšování svitu žárovky a sestavili jednoduchý model elektromotoru.

 

 

 

 

22. 6. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky za uplynulé období sepsané p. uč. Šárkou Imrichovou:

8. 6. 2015 – Školní výlet (Funpark Panda České Budějovice)

Ráno se nás část sešla ve školce a druhá část se k nám připojila až na autobusové zastávce v Rapšachu. Autobus Stibus přijel včas a my mohli nastoupit a rozdělit děti tak, aby byly během cesty co nejhodnější – a také byly. Rozdali jsme jim svačinky, které nám s sebou zabalila paní kuchařka. Během jízdy se naštěstí nikomu neudělalo špatně.

Po příjezdu k Pandě jsme se šli domluvit, jak dlouho tam můžeme pobýt a co dáme dětem na památku z místního obchůdku. Pustili nás dovnitř a my dětem ukázali, kam smí, kam ne, kde jsou záchody a jak se mají chovat, aby vše bylo bezpečné.

Vše jsme si mohli projít společně s dětmi, což byla i pro nás celkem zábava. Vyzkoušeli jsme různé klouzačky, skákadla, prolézačky, trampolíny apod. Dětem stačily dvě hodiny a byly nanejvýš spokojené a některé dostatečně unavené, aby celou cestu zpátky prospaly. Ve školce už jsme se jen naobědvali a rodiče si děti vyzvedli.

18. 6.2015 – 2. setkání se 3. třídou ZŠ – Angličtina

Vzhledem k tomu, že se blížil konec školního roku, měli jsme na nácvik méně času než minule. Děti jsou ale moc šikovné, a tak jsme to zvládli na jedničku. Nacvičili jsme celkem dlouhou básničku „One little baby“, ke které jsme měli vyrobených 5 papírových oblečků pro miminka. Také jsme se naučili říkanku „Molly´s ryhme“. A 18 nových slovíček!

Žáci třetí třídy obdivovali, co jsme schopni se naučit v tak nízkém věku našich školkových dětiček. Oni se sice angličtinu učí stejně dlouho jako my, ale jsou zdatnější v učení a pozornosti. Přesto uznali, že na tom nejsme o nic hůř J

Oni si pro nás připravili jednu písničku s doprovodem z CD, kterou krásně zvládla zazpívat dvě děvčata a také písničku s akustickým kytarovým doprovodem, kterou jsme si mohli zazpívat a zatancovat s nimi. Rozdali jsme si vzájemně bonbonky jako poděkování a je nám velice líto, že paní učitelka Olga Imrichová už na této škole učit nebude. Dozajista nám taková setkání dovolí i pan učitel Martin Wipplinger, který by měl anglický jazyk převzít za p. uč. O. Imrichovou.

 

 

 

FOTOGALERIE

25. 6. se v dopoledních hodinách uskutečnila za účasti našich žáků a žákyň a jejich vyučujících dopravní olympiáda – jízda zručnosti.

Jízdě zručnosti předcházelo plnění testových úkolů prověřujících znalosti a dovednosti bezpečného chování v provozu na pozemních komunikacích. Paní učitelka Ivana Záhorovská, garant soutěže, zároveň připravila informační nástěnky na chodbě I. a II. stupně. A tak jsme si na našem školním dvorku opět pod dohledem bdělých rozhodčích „užívali“ osmičku, koridory, slalom, přenášení nádobky nebo stopku.

 

Výsledky dopravní soutěže 2015 (výpis)

Kategorie 4. – 6. třída

1. místo Ondra Šikr

2. místo Ondra Vetrák

3. místo Klárka Oušková

 Kategorie 7. – 9. třída

1. místo Adam Havel

2. místo Anna Círalová

3. místo Anna Záhorovská

 

Děkujeme zúčastněným závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

   

26. 6. se naši žáci a žákyně 1. – 6. třídy vypravili pod vedením svých vyučujících do Nových Hradů na koncert skupiny Maxim Turbulenc.

 

29. 6. nás navštívili bývalí žáci a žákyně Dáda Prokeš, Míša Machová, Ben a Denis Ferencovi, Niki Střítecká, Roman Ferenc, Hanča Kováčová, Justa Schiendlová a Honza Ferenc. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

Od 23. 6. do 30. 6. tradičně na konci školního roku v naší základce:

· kontrola a předávání učebnic

· 5. pedagogická rada (výchovně vzdělávací oblast, organizace konce školního roku)

· úklid učeben, úprava okolí školy

· stavba letního turistického tábora

· volejbal – vycházející : pracovníci školy s překvapujícím
   výsledkem 1 : 3

· diskotéka 9. třídy – tanec a písničky na přání, hry, soutěže
   a zpívání za účasti dětí a vyučujících z naší základky
   a mateřské školičky

· slavnostní oběd vycházejících

· předávání vysvědčení

· slavnostní ukončení školního roku 2014/2015

· rozloučení nejen s našimi vycházejícími žáky a žákyněmi
   a přivítání prázdnin.

 

FOTOGALERIE Z MAXIM TURBULENC

 

FOTOGALERIE Z PONDĚLÍ 29. 6. 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Závěrečná písnička pro naše vycházející žáky a žákyně:

Písnička pro 9. třídu 2015 (Kristýna – Při oltári)

 

1. Až budeš stát před svou novou školou,

Doufám, že vykročíš správně pravou nohou,

Vzpomeneš si možná na ty všechny chvíle,

Které byly plné tvé usilovné píle

2. Annie (Círalová) běhá, kreslí, zpívá velmi ráda 

Neopustí Poua - svýho kamaráda

S partou bodyguardů svůj volný čas tráví

Elišce pak všechno povypráví

3. (ref) Matěj (Demeter) s Vášou (Pšenička) youtubeři jsou

Youtube money z toho jdou

Dj Demi (Demeter) borec na druhou

S Julou vznášejí se nad duhou

4. Vaška (Pšenička) v Holywoodu čeká spousta rolí

Bude slavnej jako Angelina Jolie

Pekáč buchet na svém břiše možná skrývá

Jen 4 dny týdně s námi bývá

5. Až bude stát Michal (Kica) proti Arsenalu

S Neymarem si splní sen o poháru

Sedm let to byla s tebou velká sranda

Bez Kictekka nebudem už banda

6. (ref.) Brůža (Jirka) má rád Ivu, já to vím

Z rohlíkárny mu jde dým

Poezii píše hrozně rád

Jako Faker bude hrát

7. Kandy  ( Miroslav Kanděra) má rád colu i malinovou fantu

V Suchdole má tekkno černobílou partu

Mirkomat je ten, co peníze vždy mívá

A před nikým je nikdy neukrývá

8.  Martin (Král) to je král, kterej dobře fotí

Když zahlídne holky, šíleně se zpotí

Martin při hodinách hrozně nahlas křičí

Nebezpečná rychlost už v něm klíčí

9. (ref.) Fíla (Filip Ginzel) ten má hezký, módní vkus

Je to vážně chlapa kus

Z Majdaleny je prý nejtišší

A Annie je mu nejbližší

10. Filip (Posík) hraje florbal hrozně rád

Se životem možná naučí se rvát

Laťka vysoko mu problém nedělá

Jednou si s tím třeba vydělá

11. Adam (Havel) má svůj vlastní módní styl

Modelkou by jednou asi dost rád byl

Jednou v sázce boty možná prohraje

Na slušňáka si vůbec nehraje

12. (ref.) Nikola (Kicová) má přátel tisíce

Sbírá je už měsíce

Ráda fotí selfie v zrcadle

Možná taky v letadle

13. Jana (Búthová) jezdí vlakem do Suchdola

V Londýně, Paříži i ve Vídni byla

Často jezdí s kamarády do Káčka

Tancuje tam možná ploužáčka.

14. Pája (Jindra) je náš malej sympaťáček

Nejen Adamův je dost dobrej parťáček

Jamie Oliver s Pájou vařit bude

Jeho jméno jednou bude všude.

15. (ref.) Míla nosí hlavu v kapuci

Assasine´s creed paří do noci

Míla není vůbec zmlsanej

Na střední bude snad šťastnej

16. (ref.) Tak se prostě mějte úžasně

Snad nad vámi někdo užasne

Budem na vás v dobrém vzpomínat

A hezky o vás povídat.

 

 

 

 

FOTOGALERIE

 

 

Rozloučili jsme se s našimi odcházejícími žáky a žákyněmi a přejeme jim

úspěšný start do nového kola střetu s životními osudy,

hodně zdraví, štěstí, kamarádů, kamarádek a úspěchů!!!

 

Loučíme se také s paní učitelkou Olgou Imrichovou.

Paní učitelko, děkujeme Vám

za odvedenou práci pro naši školu po dobu 19 let

a přejeme Vám hodně zdraví, štěstí a životní pohody!!!

 

Přejeme všem sluníčkové a pohodové prázdniny

a ať je nový školní rok 2015/2016 zase o něco

lepší než ten uplynulý 2014/2015!!!

 

Vše o letním táboře najdete TADY