Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2015/2016  I. část


Důležité upozornění!

Letos bude kronika řazena obráceně, tj. nejnovější zprávy budou vždy kvůli přehlednosti nahoře. Uvidíme, jestli to bude lepší...


29. 1. jsme si užili jednodenní pololetní prázdniny.

 

28. 1. jsme obdrželi pololetní vysvědčení, a tak byla uzavřena další kapitola našeho školního dění mimo jiné také zamyšlením nad tím, co se nám podařilo, kde a jak přidat a nevzdávat se při neúspěchu anebo co a jakým způsobem udržet.

Své první vysvědčení si naplno užívali naši prvňáčci se svou paní učitelkou a deváťáci se rozhodují, kam dál…

A naši vycházející žáci a žákyně uspořádali pro nás všechny diskotéku ve stylu black and white – děkujeme!!!

 

 

  

27. 1. se v rámci naší dopolední výuky na I. stupni uskutečnilo školní kolo víceoborové soutěže ZVONEK z Novohradských hor v oboru recitace.

Zasloužený potlesk publika, diplom nebo účastnický list spolu s dobrým pocitem byly velkou odměnou všem vystupujícím.

 

Výsledky školního kola recitační soutěže ZVONEK z Novohradských hor 2016

Kategorie 1. třída

1.              místo Anička Búthová a Filípek Bárta

2.              místo Janička Hubálovská a Kubík Daněk

3.              místo Toníček Ouška, Štěpánek Koller a Románek Šopík

 

Kategorie 2. třída

1.              místo Pepíček Břenek a Danda Šikr

2.              místo Simonka Šimáčková a Nelinka Kykrychová

3.              místo Káťa Ferencová a Vaneska Móžiová

 

Kategorie 3. třída

1.              místo Kristýnka Holubová

2.              místo Nelinka Hanková a Karolínka Korbelová

3.              místo Páťa Šťáva a Domča Kocina

 

Kategorie 4. třída

1.              místo Karolínka Dvořáková a Anička Stumbauerová

2.              místo Jirka Daněk

3.              místo Kubík Zvěřina a Míša Baláž

 

Kategorie 5. třída

1.              místo Ondrášek Šikr

2.              místo Honzík Macho a Ondra Machač

3.       místo Verunka Břenková a Terezka Dvořáková.

 

Děkujeme všem zúčastněným žákům a žákyním za hodnotný umělecký zážitek

a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

Děkujeme vyučujícím z I. stupně za zorganizování nezapomenutelného setkání

s dětským přednesem!!!

 

 

FOTOGALERIE

  

 

25. 1. se od 14.00 hodin do 17.00 hodin uskutečnil pohádkový zápis do 1. třídy naší školy.

K zápisu se dostavili rodiče se svou ratolestí, také s rodným listem dítěte, svým platným občanským průkazem a vyplněným zápisovým listem a také si rozmysleli, zda jejich školáček bude navštěvovat školní družinu a chodit na obědy do školní stravovny. Rodiče a budoucí prvňáček obdrželi seznam potřeb pro žáka 1. třídy, řád školy a školní družiny, pamětní lístek a také informace o našem turistickém oddílu.

Vedení zápisu se ujaly p. uč. Květa Machová a p. uč. Jana Havlová spolu se svým sehraným a osvědčeným týmem žáků a žákyň 4. a 5. třídy, který své budoucí spolužáky a spolužačky doprovázel po celou dobu, kterou u nás strávili při svém prvním oficiálním působení na půdě základního školství.

Nejdříve jsme v ředitelně u víly Amálky Verunky malovali postavu mamky, taťky či sebe, holky nebo kluka, tedy „co chce Tvoje ruka“. Mezitím dospělý doprovod – zákonný zástupce – spolu s panem ředitelem vyřídil potřebné písemné náležitosti a formality. A potom jsme putovali do učebny plné pohádkových postav a postaviček z různých příběhů a končin a plnili jsme různé úkoly.

Ježibaba Klárka nás uvítala v pohádkové učebně – představili jsme se. Veselý a rozpustilý Kašpárek Ondrášek si zdvořile a srozumitelně řekl o básničku nebo písničku.  Vodník Karolínka z mělkých rybničních vod, který ještě nechodil do školy, se učil na svém vodním a rákosem lemovaném mokrém panství od malého poutníka rozlišovat barvy na kapřících. Princezna Terezka si nechala spočítat všechny poztrácené korálky od jednoho do deseti. Medově naladěná čarodějnice Samanta nás zase zkoušela ze základních tvarů – obdélník, čtverec, kruh, trojúhelník. A nakonec nám Princ a následník trůnu v jedné osobě Kuba nabídl dárky, vytvořené budoucími staršími spolužáky ze ŠD, I. a II. stupně, jako upomínku na zápis – papíroví sloníci, žabky, sovy, netopýři a jiná zvířátka, školní tričko a batoh na drobnosti (z papíru) s dobrůtkou.

Děti také obdržely drobné dárečky a propagační materiály od společnosti Sun Ce Trading Prague (katalog školních potřeb, taška, hračka, sladkost) – děkujeme!!!

Zápisem doprovázely děti také p. učitelka Marcela Benešová a p. učitelka Šárka Imrichová z naší mateřské školky.

A kdo se dnes dostavil k zápisu do naší školy? Vaneska, Janička, Renatka a Kačenka, Mareček a Pavlíček, Kevin, Lukášek, Kubíček a Davídek.

Děkujeme VÁM všem, našim dětem a jejich vyučujícím, kteří jste náš pohádkový zápis připravili, za jeho zdárný průběh!!!

Naši nejmladší spolužáci a spolužačky, budoucí prvňáčci a prvňačky, těšíme se 1. září na VÁS!

 

FOTOGALERIE

  

21. 1.  žáci a žákyně z II. stupně oslavili v rámci odpolední výuky svůj skokanský svátek – uskutečnil se 3. ročník obnoveného závodu ve skoku vysokém Rapšašská laťka.

Hlavní rozhodčí p. uč. Martin Wipplinger hodnotil výkony zúčastněných nejen z hlediska dosažené výšky skoku do měkkých duchen, ale i jeho kvalitní provedení.

Obecenstvo vytvořilo bezvadnou kulisu, která vyburcovala sportovce a sportovkyně ke skvělým výkonům – závodníci a závodnice se navzájem povzbuzovali.

 

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2016 (II. stupeň)

Dívky II. stupeň

1. místo Anička Záhorovská (135 cm)

2. místo Simi Adensamová (120 cm)

3. místo Gábi Vařilová (118 cm)

 

Hoši 6. třída a 7. třída

1. místo Vojta Adam (135 cm)

2. místo Pavel Šantroch (123 cm)

3. místo Honza Rácz (120 cm)

 

Hoši 8. třída a 9. třída

1. místo Zbynďa Schicker (143 cm)

2. místo Martin Šantroch (143 cm)

3. místo Dan Ivanov (140 cm).

 

Děkujeme všem zúčastněným skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

  

21. 1. se uskutečnil 2. ročník skokanské soutěže Rapšašská laťka za účasti žáků a žákyň 2. třídy.

Děti pilně trénovaly se svou paní učitelkou Radkou Círalovou v rámci výuky tělesné výchovy. Odměnou jim byl za skvělý výkon a pilnou přípravu potlesk spolužáků a spolužaček, spravedlivé ohodnocení výkonu a také diplomek a sladká ňamka.

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2016 (2. třída)

DÍVKY

1. místo Darinka (82 cm)

2. místo Andrejka (80 cm)

3. místo Štěpánka (78 cm)

HOŠI

1. místo Fíďa (98 cm)

2. místo Kája (84 cm)

3. místo Pepča (82cm).

Děkujeme všem zúčastněným malým skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!

 

FOTOGALERIE

 

 

21. 1. zemřela po těžké nemoci paní Eliška Čechová, dlouholetá učitelka a ředitelka naší Mateřské školy.

 

A 21. 1. sněhobílá peřinka narostla o dalších 10 cm… a padá…

 

20. 1. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady.

 

19. 1. jsme v 06.00 hodin SEZČ zaznamenali na našich venkovních teploměrech pokles teploty na minus 15 °C a na školní zahradě minus 20,5 °C; (další pokles v 08.15 na minus 17 °C). Naše bezdrátové propojení rozhraní LABQUEST 2 a programu LOGGER PRO s přenosnými zařízeními ve spojení s čidlem pro měření teploty Go!Temp naměřilo hodnotu minus 17 °C u pumpy pod krmítkem před školou.

Čidlo venkovní teploty (autobus na trase Suchdol nad Lužnicí – Rapšach; 05.30 – 05.45 hod.) zaznamenalo v Klikově a před Rapšachem minus 19 °C.

 

18. 1. počínaje jsme si užívali víkendovou sněhovou nadílku od Paní Zimy. Napadlo asi deset centimetrů nového přírodního sněhu a ranní teploty se pohybovaly kolem minus pěti stupňů na Celsiově teplotní škále.

 

18. 1. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

18. 1. se do naší mateřské školičky vrátila paní učitelka Růžena Šnokhousová. Paní učitelce Marcele Benešové, která odchází na mateřskou dovolenou, přejeme hodně štěstí, zdraví a životní pohody a děkujeme jí za odvedenou práci pro naši školku.

 

12. 1. jsme zveřejnili:

Celoškolní soutěž ve sběru papíru a víček od PET lahví

Termín: 4. ledna 2016 – 15. června 2016

Místo příjmu sběru: školní dílna

Čas příjmu sběru: středa 7.30 – 7.40 hod., čtvrtek 12.45 – 13.00 hod.; jiné termíny dle domluvy s koordinátorkou soutěže Mgr. Pavlínou Křížovou.

Co sbírat: časopisy, reklamní letáky, kancelářský papír, katalogy, sešity a knihy s měkkou vazbou, noviny a Zlaté stránky; víčka od PET lahví. Papír nemusí být tříděný, ale musí být pevně svázán do balíků o hmotnosti max. 8 kg a podepsaný. Znečištěný a mokrý papír nebude přijímán. Víčka pouze z PET lahví, v uzavřeném sáčku či igelitce.

Nejlepší sběrač bude po skončení soutěže odměněn mobilním telefonem, hodnotné ceny získají i žáci na 2. a 3. místě.

  

11. 1. výprava našich žáků a žákyň PoVo Historie regionu pod vedením své p. uč. Pavlíny Křížové navštívila třeboňský kostel sv. Jiljí a Panny Marie Královny, Záchrannou stanici pro handicapované živočichy při Českém nadačním fondu pro vydru a betlém v rámci Projektu do škol – „Kam patřím 3“, který organizuje Diecézní katechetické středisko – Biskupství českobudějovické.

Více o Projektu na:

http://kc.bcb.cz/_d/01/art/dopis-do-skol-3.pdf http://kc.bcb.cz/_d/01/art/Klasterni-kostel-Obetovani-Panny-Marie.pdf

(výňatek z dopisu školám) …chtěli bychom Vám nabídnout účast v Projektu do škol s názvem „KAM PATŘÍM“, který je pokračováním dvou minulých úspěšných ročníků tohoto projektu. Tento projekt by mohl pomoci k získání informací pro Vaše učitele a žáky z okolí Vaší školy nebo regionu…V letošním školním roce 2015/16 od prosince do dubna Vám postupně pošleme čtyři pracovní listy pro každého žáka, ve kterých budou jednotlivé úkoly. Tyto úkoly žáci společně s učitelkou vyplní. Každý pracovní list bude mít jiné téma. Pakliže žáci splní úkol a pošlou nám pracovní listy zpět na adresu Diecézního katechetického střediska, pošleme jim souřadnice, kde je ukrytá „keška“, v ní najdou Vaši žáci indicii k dalšímu pokračování hry. Z indicií postupně složí text biblického příběhu, který si během května dramaticky nebo výtvarně zpracují a následně ho mohou prezentovat na závěrečné přehlídce projektu v Českých Budějovicích.

O kostelu sv. Jiljí např. na:

http://www.trebonsko.cz/kostel-panny-marie-kralovny-a-sv-jilji

O Záchranné stanici pro zvířata:

http://www.vydry.org/index.php?categoryid=44

 

4. 1. jsme v 07.01 hodin SEZČ zaznamenali pokles rtuti na našem venkovním teploměru na - 6 °C.

 

4. 1. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pitíčka 100 % jablko-meruňka v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

4. 1. počínaje jsme si užívali sněhovou nadílku.

 

4. 1. jsme z Ministerstva kultury České republiky obdrželi "KLÍČ K PAMÁTKÁM". Klíč pro školy je určen vzdělávacím, volnočasovým či sociálním institucím a organizacím pracujícím s mládeží ve věku od 6 do 15 let věku na území České republiky, ale též v příhraničních oblastech sousedních států. Seznam památek zařazených do programu Klíč pro školy je v úplnosti dostupný na webu či mobilní aplikaci www.klickpamatkam.cz. Do programu Klíč pro školy jsou zapojeny pouze památky označené piktogramem Klíč pro školy, který je umístěn na titulní straně prezentace takové památky.

Klíč k památkám umožňuje, že při školní výpravě platí na takovouto památku pro všechny žáky poloviční vstupné.

Díky!

 

 

 

 

 

1. 1. 2016 jsme se spolu s TOMÍKY od 10.00 hodin vypravili z návsi u kostela na již tradiční a stále oblíbený novoroční výšlap.

Bylo nás dvacet jedna, z toho jedenáct Šikříků. V Pekle jsme si opekli buřtíky a vůbec jsme si to užili!

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2016!

FOTOGALERIE

 

 

31. 12. se nás pár členů vypravilo na Silvestrovský výstup na Javořici. Přes silný mráz a vítr jsme si užili sluníčko i těch pár kilometrů chůze.

FOTOGALERIE

 

 

30. 12. od 10.00 hodin uspořádal ve školní tělocvičně náš TOM Práčata 31. ročník vánočního turnaje v líném tenise. A tak jsme si opět v čase všeobecného svátečního odpočinku a pojídání všelijakých dobrot protáhli svá tělíčka a zpevnili svalíčky.

 

Výsledky 31. ročníku vánočního turnaje v líném tenisu:

1. místo: Marťa a Pavel

2. místo: Luxík a Adam

3. místo: Ondra a Helča

Všem zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

VÝSLEDKY

  

26. 12. se v kostele sv. Zikmunda od 15.00 hodin uskutečnil vánoční koncert v podání Rapšašského komorního orchestru.

Program: Jiří Ignác Linek (1725 – 1791) – Missa Pastoralis (ex F), Kyrie, Gloria, Credo, Benefictus, Agnus Dei, Pastorela; koledy a vánoční písně Adama Michny z Otradovic (1600 – 1676).

Rapšašský komorní orchestr: František Cvrček (vedoucí), Lenka Cvrčková ml. (1. housle), Martin Ferenc (2. housle), Anna Cvrčková (violoncello), Marie Kepková (klávesy), Lenka Cvrčková st. (flétna), Milena Holcová (soprán), Jana Šikrová (alt), Iveta Čuháková (alt), Ondřej Šikr ml. (alt), Jan Holec (tenor), Pavel Brůha (bas), Pavel Pikous (bas), sbor dětí ze ZŠ a MŠ v Rapšachu.

Další termíny koncertního turné:

26. 12. 2015 v 18.00 hodin Chlum u Třeboně

27. 12. 2015 v 15.00 hodin Třeboň

27. 12. 2015 v 18.00 hodin České Budějovice

2. 1. 2016 v 15.00 hodin Suchdol nad Lužnicí

2. 1. 2016 v 18.00 hodin Majdalena.

Děkujeme muzikantům z Rapšašského komorního orchestru za příjemné setkání s duchovní hudbou!!!

  

  

23. 12. 2015 – 3. 1. 2016 jsme si užívali zimní prázdniny.

 

22. 12. smíšené týmy složené z žáků a žákyň I. a II. stupně pod vedením osmáků a osmaček plnily různé úkoly Vánočních her, které pro nás zorganizovali naši deváťáci a deváťačky se svým p. tř. uč. Martin Wipplingerem.

Na stanovištích rozmístěných v učebnách, tělocvičně a prostorách školy jsme soutěžili: básnička, čísla, hledání míčků, karaoke, mluv na zadané téma, opičí dráha, poznávání jídla poslepu, svázané nohy, vánoční slova, zapamatování věcí.

Výsledky Vánočních her 2015

1. místo tým v čele s Kubou S.

2. místo tým v čele s Karolínkou H.

3. místo tým v čele s Honzou J.

Všichni jsme se snažili a vánoční hry si užili!!!

Děkujeme naší devítce, všem zúčastněným soutěžícím

a vítězům gratulujeme!!!

PŘEJEME VŠEM KRÁSNÉ VÁNOCE

A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2016!!!

 

22. 12. nás navštívili bývalí žáci Matěj Demeter, Tom Horník a Míra Kanděra. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.   

 

FOTOGALERIE

 

21. 12. nás navštívil bývalý žák Dominik Špimr. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

21. 12. jsme se konečně dozvěděli, jak bylo v září v Brně:

Výlet do Brna

24. 9. 2015 – 25. 9. 2015

Ve čtvrtek ráno v 7 hodin jsme se měli sejít na autobusové zastávce v Rapšachu. Když jsme nastoupili do autobusu, tak jsme cestou nabrali zbytek účastníků zájezdu v Suchdole nad Lužnicí. Cesta pokračovala až do Jindřichova Hradce, tam jsme vystoupili a šli jsme na snídani do zdejšího obchodu. Než jsme došli do obchodu, tak jsme viděli autonehodu, řidič automobilu srazil značku. Cestou zpět bylo vše sklizeno, byl tam jen kruh krve. Došli jsme k nádraží, kde jsme čekali 45 minut na vlak. Mezi tím holky hledaly záchod, zaslechly volání o pomoc, byla to starší paní, která se nemohla dostat z kabinky záchodu. Ihned holky pochopily, že její život závisí na jejich rychlosti.

Po dlouhém čekání konečně přijel vlak, kterým jsme jeli přímo do Brna. Cesta do Brna trvala téměř 4 a půl hodiny, jelikož jsme měli zpoždění, byli jsme tam v 13:30. Vyšli jsme z vlakového nádraží a konečně jsme hledali náš úžasný hostel Eleven, když jsme ho našli a vyšli jsme velký kopec na náměstí, tak jsme konečně dorazili do hostelu, nechtěli nás ubytovat, protože jsme tam byli moc brzo, slečna z hostelu byla tak laskavá, že nám umožnila si uložit věci do dolní místnosti. Po té jsme dostali od naší Paní učitelky první rozchod na oběd. Paní učitelka si dala kebab, který si velmi chválila. Také jsme navštívili KFC, McDonald.

Jako první památka nás čekala Kapucínská hrobka. Byli jsme velmi šťastní, že jsme tam dorazili, protože jsme tam chtěli už od 6. třídy. Kostelem a hrobkou nás prováděla slečna. V kostele nás to vůbec nebavilo, byla tam zima a slečna měla velký proslov. Naše holky: Bára, Sára a Anička měli něco jako „záchvat smíchu“ jako vždy, takže si o nás průvodkyně myslela, že jsme mentálně postižený. Dále jsme pokračovali k hrobce Barona Františka Trencka. Bylo to zajímavé. Jsou tam pohřbeny spousty významných tváří.

Šli jsme čekat na šalinu, jelikož nám první ujela, tak jsme museli čekat na další. Když přijela šalina jely jsme rovnou do VIDA CENTRA, mezi tím když jsme hledali vchod tak paní učitelka narazila do sloupu, to byl první úraz (bude jich víc). Když jsme dorazili do centra, tak nás to tam všechny bavilo. Prožili jsme hodně legrace. Nejvíc si naši kluci oblíbili velký, skákací a hrací klavír. Mohli jsme si zkusit předpověď počasí, jakou máme sílu, tobogán, sport a spousta jiné zábavy.

Po 5 hodině jsme skončili a jeli jsme šalinou do obchodního centra Vaňkovky. Měli jsme tam hodinu rozchod, půlka šla nakupovat oblečení a zbylá půlka šla na večeři. Po hodině, když jsme se sešli s naší úžasnou Paní učitelkou a ta byla tak hodná, že nám dovolila ještě rozchod do půl 11. Jenže den nekončí. Vracíme se do hotelu a naše paní učitelka zapomněla, že před ní je schod a tak si udělala druhý úraz. Procházeli jsme si celý hotel a balkón. Všichni jsme si vlezli do jednoho pokoje a paní učitelka si četla knihu v obývacím pokoji, který byl velmi pohodlný. Na pokoji, kde byli všichni kromě paní učitelky. Byla sranda, dělali jsme kraviny. Potom jsme si udělali noční večeři, jelikož jsme měli úžasnou kuchyň a bylo tam všechno potřebný. Půlka si udělala čínskou polívku a zbylá půlka všelijaké speciality. Paní učitelka šla spát a my jsme pořád měli menší párty. Nastalo půl 2 ráno a ozvala se velká rána. „Co to je?!“, ozvalo se ze všech pokojů. Stal se třetí úraz naší paní učitelky, rozsekla si hlavu mezi očima, jelikož zapomněla, že je tam trám. Konečně jsme všichni zalezli na svůj pokoj. Naše holky Náťa a Anička se rozhodli, že v půl 5 ráno si udělají snídani, oni totiž mají hodně rádi jídlo. 

Druhý den jsme se vzbudili a šli jsme na snídani, byla ještě lepší, než jsme očekávali. Ovoce, zelenina, sladkosti, pečivo, kafe, čaj, marmeláda a další dobrá jídla jsme tam měli. Po snídani jsme si šli sbalit věci a vyrazili jsme na náměstí Svobody, protože tam byl zvláštní orloj. Jako další památka nás čekal hrad Špilberk. Byl tam hrozný kopec, unavilo nás to ještě víc, než jsme byli unavený. Přišla jsi pro nás průvodkyně, ta nás vedle přes věznice a mučírny. Byl to masakr. Nejvíc nás zaujalo, jak se dříve mučilo a čím si museli ty vězni projít. Byla nám tam zima, těšili jsme se, až budeme někde v teple. Průvod po Špilberku skončil a šli jsme zase do obchodního centra Vaňkovky, byli jsme na obědě a procházeli se.

V 15:20 jsme jeli domů vlakem, málem jsme vlak nestihli, protože paní učitelka si myslela, že to jede v 15:50. Nastoupili jsme do vlaku a cesta pokračovala až do Veselí nad Lužnicí. Od Veselí n. Lužnicí jsme museli jet autobusem do Třeboně, protože byla výluka.

Konečně jsme dorazili okolo půl 9 domů. Výlet jsme si maximálně užili a budeme rádi, když tam ještě někdy pojedeme.

Bára a další

  

 

FOTOGALERIE

18. 12. jsme ukončili realizaci Výzvy č. 57 „Rozvoj technických dovedností žáků a žákyň na II. stupni“ (OP VK 57), a to v 6. a 7. třídě v rámci výuky pracovních činností (technických prací a provozu a údržby domácnosti).

Školní dílna byla postupně vybavena novým ručním nářadím, elektropřístroji, hoblicí – zejména na opracování a obrábění dřeva – a také úložnými skříňkami.

Oslovili jsme pana Jana Adama s prosbou o odborně metodickou a technickou pomoc při plánování a výrobě finálního produktu – ptačí budky – a jejím následném osazení (včetně údržby) na vhodném místě. Pan J. Adam nám navíc jako sponzorský dar zajistil materiál –prkna, hřebíky, barvu a také hobliny do budky.

Školení žáků a žákyň o bezpečném chování při výrobě ptačí budky předcházelo samotným technologickým operacím. Jednotlivé pracovní fáze byly dokumentovány fotograficky a na závěr také písemně formou žákovských portfolií (včetně reflexe ze strany vyučujícího).

Projektovým manažerem Výzvy č. 57 „Rozvoj technických dovedností žáků a žákyň na II. stupni“ se stal p. řed. Karel Snětina, odborným konzultantem a sponzorem materiálu (dřevo, hřebíky, barva) p. Jan Adam a výuku spojenou s výrobou ptačí budky vedl p. uč. Martin Kvapil, který se také zúčastnil semináře „Polytechnická výchova na základní škole“. Náš bývalý žák Fanda Beníšek nám také poskytl odborné rady a různé náměty ke stavbě ptačí budky i k jejímu umístění.

Děkujeme panu Janu Adamovi za sponzorství, odborně metodickou, technickou a materiální pomoc  při přípravě a následné realizaci Výzvy č. 57!!!

Děkujeme všem žákům a žákyním 6. a 7. třídy za aktivitu, píli a zručnost!!!

 

18. 12. v rámci první vyučovací hodiny paní I. Hojková besedovala s žáky a žákyněmi 4., 5. a 7. třídy o době adventní a o původu a duchovním významu Vánoc a svátku Tří králů.

Děkujeme p. I. Hojkové za poučně a příjemně strávené setkání!!!

 
17. 12. si naše děti ve školní družině užívaly u ozdobeného stromečku vánoční nadílku plnou překvapení – byl doplněn fond her a stavebnic.
  

  

16. 12. proběhla Vánoční besídka v naší školce. Děti rodičům a příbuzným zazpívaly a zatancovaly, a pak si všichni společně vyrobili ve Vánočních dílničkách malé sněhuláky z ponožek.

Děkujeme dětem a jejich rodičům, a samozřejmě i slečnám učitelkám!

FOTOGALERIE

 

16. 12. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z grepu v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

15. 12. navštívili naši žáci a žákyně I. a II. stupně spolu se svými vyučujícími filmové trháky v multikině Cinestar České Budějovice podle svého výběru: Mimoni, Husí kůže a Fakjů pane učiteli 2.

Více na http://cinestar.cz/cz/budejovice/domu

  

 

 

 

 

 

 

FOTOGALERIE

 

14. 12. se uskutečnilo od 17.00 do 19.30 hodin vánoční setkání v naší škole, kterému předcházela dlouhodobá a svědomitá příprava (a to včetně generálky v dopoledních hodinách 14. 12.) našich žáků a žákyň vedených svými vyučujícími.

Program vystoupení žáků a žákyň naší základky ve školní tělocvičně

17.00 – 17.40 hodin (I. část)

-          takoví jsme byli – koláž fotek a videa našich deváťáků

-          malí popeláři – taneček (1. a 3. třída)

-          klavírní koncert Ondry Machače

-          klavírní koncert Karolínky Dvořákové

-          klavírní koncert Ondry a Dandy Šikrových

-          sen kovboje – country tanec (2. třída)

-          písničky a náš pěvecký soubor

Přestávka

18.20 – 19.10 hodin (II. část)

 

-          dobročinná dražba velké perníkové chaloupky

-          Československo má talent (6. třída)

-          Zumba – taneček (4. a 5. třída)

-          koncertní vystoupení Karolínky Korbelové (violoncello)

-          koncertní vystoupení Ondry Machače (trubka)

-          koncertní vystoupení Klárky Ouškové (zobcová flétna)

-          komentovaná pohádka O Sněhurce (7. a 8. třída)

-          společné zpívánky k adventní pohodě

 

Slavnostní punč, grilované klobásky, párky v rohlíku, pikantní zelňačka, koláčky, minipizzy, cukrovinky nebo slaďoučké perníčkové stromečky a domečky a mnoho dalších pochoutek opět jako tradičně dodaly nejen zrakovým, ale i čichovým, chuťovým a hmatovým smyslům to pravé vánoční potěšení.

 

Doprovodné akce

  • vánoční trh dětských výrobků (vánoční dekorace, skleněné svícínky, pletené zvonečky, stromečky, andílci, věnce, svícny, perníčkové chaloupky, bylinná mýdla, dekorativní svícínky, zvonky a andělé)

  • dobročinná dražba velké perníkové chaloupky

  • prodej sladkých a voňavých perníkových stromků a drobných perníkových výrobků různých tvarů a velikostí

  • občerstvení – vánoční punč (pro malé a velké) a jiné osvěžující a lahodné nápoje, grilované klobásky, párky v rohlíku, koláčky, minipizzy, cukrovinky a jiné dobroty a dobrůtky

  • bohatá tombola – drobnosti do bytu i kanceláře, hračky, potřeby pro kutily, módní doplňky apod.

  • výstavka dětských prací – závěsný adventní věnec a vánoční dekorace, svícínky, přáníčka, drobné ozdoby na stůl i do květináčů, výtvarná díla a dílka, stříhané obrázky, Mikulášové, čertíci, andělé, sněhuláčci, baletky, zimní krajinky atd.

 

Zakoupením tomboly, výrobku nebo produktu

u stánku s tímto označením

podpoříte mimoškolní činnost našich dětí

a další studium našeho indického „syna“ Marii Arputhy Selvama Sahayaraje

Děkujeme vám!!!

 

Pestrý a bohatý program opět nabídl všem našim návštěvníkům a divákům především nejedno originální taneční, hudební, koncertní, dramatické či pěvecké vystoupení našich žáků a žákyň, která si pilně a zodpovědně připravovali a dolaďovali se svými vyučujícími zejména v tomto čase adventním.

Také o dětské výrobky v rámci prodejní výstavky, občerstvení, dražbu a tombolu opět projevili přítomní návštěvníci obrovský zájem, za který velmi děkujeme!!!

 

Děkujeme všem našim návštěvníkům, pozorným posluchačům a divákům!!!

Děkujeme všem našim dětem a dospělým,

kteří se na přípravě vánočního setkání podíleli!!!                

Děkujeme našemu dvornímu zvukaři, panu Josefu Machovi!!!

Děkujeme panu Jakešovi za krásné fotky!!!

Děkujeme všem malým a velkým organizátorům a vystupujícím

za důstojnou prezentaci své školy

a zdárný průběh našeho již tradičního vánočního setkání!!!

 

 

11. 12. jsme v 07.15 hodin SEZČ zaznamenali pokles rtuti na našem venkovním teploměru na – 4,5 °C.

  

8. 12. besedovali (v rámci dopolední výuky) naši vycházející žáci a žákyně s p. Karlem Raškou a jeho týmem ze SSŠI (Střední škola spojů a informatiky) Tábor o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, grantech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce. Součástí besedy byla ukázka elektrosouprav a práce s nimi.

Více na http://www.sous.cz/ 

Děkujeme p. K. Raškovi a jeho týmu za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

8. 12. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z banánu v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

 

 

FOTOGALERIE

8. 12. (a také 10. 12.) se naši žáci a žákyně I. a II. stupně připravovali na vánoční setkání ve škole: pilně tvořili ve vánočních dílnách, pilovali svá vystoupení (včetně 16. 12. od 10.00 hodin o velké dopolední generálce) a připravovali výzdobu tříd a školy.

V úterý jsme ve vánočních dílnách tvořili od čtvrté vyučovací hodiny a v rámci odpolední výuky a ve čtvrtek jsme navíc dolaďovali svá vystoupení a připravovali tombolu.

Ve školní družině paní vychovatelky nazdobily se svým dospěláckým týmem a s dětmi naše oblíbené perníkové stromky a slaďoučké perníčky.

Vánoční dílny na II. stupni:

-pletené zvonečky a jiné dekorace – vedoucí p. uč. Marie Jirků (učebna: přírodopis)

- chaloupky z perníku a jiné dobrůtky – vedoucí p. uč. Pavlína Křížová (učebna: dějepis)

- skleněné svícínky a jiné dekorace – vedoucí p. uč. Ivana Záhorovská a p. uč. Květa Machová (učebna: kreslírna)

- tombola – p. uč. Martin Wipplinger (8. 12.) a p. uč. Ondřej Maxa (10. 12.).

A tak jsme opět v naší školičce vykrajovali, obrušovali, spojovali, ochutnávali, slepovali, pletli, proplétali, modelovali, vařili, odlévali, aromatizovali, kutili, zdobili, balili, vázali, vystřihovali, aranžovali,…; učebna zeměpisu včetně školní družiny byla provoněna sladkým těstem a různými tajuplnými ingrediencemi a kořením.

A dařilo se nám…

…děkujeme všem zúčastněným za zodpovědně a kvalitně odvedenou práci!!!

  

7. 12. se v dopoledních hodinách uskutečnilo školní (vánoční) fotografování s firmou KODAK expres – Vladimír Cibulka podle objednávek našich dětí a jejich rodičů z naší základky a mateřinky.

 

7. 12. naši malovali Tomíci na chodník s p. uč. Pavlínou Křížovou v  rámci schůzky našeho turistického oddílu (TOM 2402) obrázky z nadílky Mikuláše, andělů a čertů.

A dařilo se nám! Odbornou porotu zaujala všechna dílka – a nejvíce od Kristýnky Holubové a Ondry Šikra.

Připomeňme také, že v pondělí 30. 11. naši Tomíci také tvořili, a to pod vedením p. řed. Karla Snětiny barevný betlém.

Děkujeme všem zúčastněným malým výtvarníkům a výtvarnicím za tvůrčí nasazení a za nádhernou galerii pod adventním nebem!!!

 

FOTOGALERIE

  

 

FOTOGALERIE

5. 12. uspořádaly od 17.00 hodin na naší návsi taneční soubor Trnky brnky a Obec Rapšach ve spolupráci s místními fotbalisty (SK), hasiči (SDH) a p. Průchou slavnostní rozsvícení vánočního stromu spojené s mikulášskou nadílkou.

Celý večer zahájily děti z naší Mateřské školy pod vedením svých učitelek. Po zpívánkách a rozsvícení stromku se otevřely brány pekelné a čerti zaplavili náves. Všechny přítomné posléze přivítal vlídný anděl a hodný Mikuláš naděloval dětem za písničku či básničku dárky. Po nadílce následoval nádherný ohňostroj.

Přítomní malí i velcí se občerstvovali koláčky nebo vánočkou a zahřáli se vánočním punčem.

Děkujeme všem přítomným dětským a dospěláckým návštěvníkům a všem organizátorům za zdárný průběh rozsvícení vánočního stromku a mikulášské nadílky!!!

 

  

 

FOTOGALERIE

 

 

3. 12. uspořádal p. uč. Martin Wipplinger v rámci odpolední výuky na II. stupni turnaj v minifotbalu. Pravidla a pokyny byly vyvěšeny na nástěnce II. stupně. Na úvod byli všichni zúčastnění seznámeni s pravidly a zásadami bezpečnosti turnaje. Fotbalisté hráli s plným nasazením, diváci je odměňovali povzbudivými pokřiky a bdělý rozhodčí spravedlivě hodnotil jejich výkony. Na závěr byly vyhlášeny výsledky a předány diplomy.

Týmy (losování do týmů v den konání turnaje)

Tým 1 Zbynďa Schicker, Fanda Krkoška, Lukáš Marek

Tým 2 Lukáš Herzog, Martin Šantroch, Kuba Adensam, Adam Holub

Tým 3 Krýša Růžička, Honza Rácz, Míla Vaňátko

Tým 4 Péťa Kollmann, Pavel Šantroch, Erik Grundza, Lukáš Móži

Tým 5 Míra Plch, Martin Kocina, Nikolas Baláž

Výsledky turnaje v minifotbalu 3. prosinec 2015

1. místo Krýša Růžička, Honza Rácz, Míla Vaňátko

2. místo Lukáš Herzog, Martin Šantroch, Kuba Adensam, Adam Holub

3. místo Míra Plch, Martin Kocina, Nikolas Baláž.

Všem zúčastněným fotbalistům děkujeme za skvělé výkony

a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

2. 12. navštívil děti z naší základky a mateřinky a také ze ZŠ praktické Mikuláš za doprovodu andělů a čertů.

Hodný a laskavý patron všech dětí Mikuláš svým vlídným slovem povzbuzoval spolu s milými anděly všechny děti, hlavně ty menší, které při řádění rozpustilých čertů slibovaly, že už nikdy nebudou zlobit ani doma, ani ve škole, ani maminku či tatínka nebo paní učitelku, že budou hodné, pilně pomáhat a psát domácí úkoly. Za básničku, písničku či pěkně vymalovaný obrázek nebo i za slib poslušnosti dostal každý malou sladkou odměnu.

Mikuláši, andělé a čerti, děkujeme za návštěvu!!!

FOTOGALERIE

 

2. 12. naše druháčky a děti z mateřinky spolu s jejich vyučujícími navštívila v prostorách naší mateřské školičky zvířátka (surikaty a krajty) s chovateli ze Zoologické zahrady Dvorec u Borovan.

Více o Zoo na http://www.zoodvorec.cz/cz/

 

30. 11. jsme ukončili již tradiční dobročinnou sbírku pro CPK – CHRPA formou prodeje Směsice předmětů – záložek, motanic, pohledů, labyrintů, tetování, samolepek, bludišť a hopíků s motivy koní v ceně 10,- Kč za jeden kus.

Připomeňme si, že jsme v minulosti přispěli na potřebnou činnost tohoto sdružení nákupem např. motanic (2013/14), bludiště (2012/13), pohlednic a záložek (2008/09), placek (2007/08), pohlednic (2006/07) nebo "péefek" PF 2006.

Z webu http://www.cpkchrpa.cz/viewpage.php?page_id=1: CPK – CHRPA je nestátní, nezávislé a neziskové občanské sdružení, které vzniklo 1. října roku 2003 po mnoha letech zájmu jeho členů a přátel o jezdectví obecně, jezdecký sport, výchovu mladých koní a posléze o širokou oblast hiporehabilitace především z hlediska postavení koní v ní.

Hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně. My se ve své práci zabýváme tím, jak dosáhnout toho, že o koni můžeme s přesvědčením říci, že je pro svou práci vhodný. Že je ideálním zástupcem vybraným, vycvičeným a připraveným plnit své poslání koně terapeuta, učitele a společníka po řadu let ve zdraví a spokojenosti. Specializujeme se tedy na výběr vhodných koní už od samého počátku a jejich dlouhodobý odborný výcvik cíleně zaměřený do oblasti hiporehabilitace.

Více také na http://www.cpkchrpa.cz/photogallery.php

Velmi děkujeme všem přispěvatelům z řad našich žáků a žákyň převážně z prvního stupně, zejména druháčkům a jejich paní učitelce Radce Círalové!

 

26. 11. naši příhraniční krajinu pokryla sněhobílá peřinka, a tak se naše polnosti, zahrady, pastviny a lesy ukládají k zimnímu spánku.

 

 

25. 11. jsme v 06.40 hodin SEZČ zaznamenali pokles rtuti na našem venkovním teploměru na - 8 °C.

 

25. 11. jsme pokračovali v realizaci Výzvy č. 56 „Čtenářské dílny jako prostředek ke zkvalitnění čtenářství a čtenářské gramotnosti“ (OP VK 56), a to ve spojené 4. a 5. třídě v rámci výuky českého jazyka na I. stupni„Literární dílna“.

Fond školních knihoven na I. a II. stupni byl postupně doplněn novými přírůstky dle výběru zainteresovaných do Výzvy č. 56 vyučujících.

Projektovým manažerem Výzvy č. 56 „Čtenářské dílny jako prostředek ke zkvalitnění čtenářství a čtenářské gramotnosti“ se stal p. řed. Karel Snětina a výuku organizuje p. uč. Květa Machová na I. stupni (ve spojené 4. a 5. třídě – „Literární dílna“) a p. uč. Pavlína Křížová na II. stupni (ve spojené 6. a 7. třídě – „Literární kavárna“), přičemž obě vyučující se zúčastnily odborného semináře „Jak založit školní čtenářský klub“.

 

 

23. 11. jsme zveřejnili postřehy účastníků a účastnic naučně poznávacího a výukového zájezdu do Anglie:

Cesta autobusem 12. 10.

Sešli jsme se v 9:45 před školou, aby všechno probíhalo hladce. Přijel autobus, v němž byly děti z Uherského Ostrohu, které jely už cca 5 hodin před námi. Nastoupili jsme v 10:15 a jeli do Tábora. Tam přistoupili poslední lidi ze střední školy a jeli jsme. Naše průvodkyně se jmenovala Eliška Siblíková, která byla hrozně fajn. Naši řidiči se nám představili jako Tom a Jerry, každou chvíli jeden z nich chodil kontrolovat, jestli jsme připoutaní, když tomu tak nebylo, hrozili, že nám seberou naše dobroty. Máme štěstí, že jsme seděli vzadu a pokaždé jsme se stihli připoutat. V autobuse jsme se dívali na různé filmy. Seznámili jsme se s celým autobusem. Jedna holka, která seděla před námi, řekla, že má fitness knížku, tak jsme jí začali říkat fitness, ale ukázalo se, že byla fajn a jmenovala se Lucka. Cestou jsme zastavovali na benzínkách, abychom si došli na záchod, pokaždé jsme byli rádi, že jsme to stihli.

2. den

Stále trčíme v autobuse, je to tu velmi zábavné. Konečně jsme dorazili na trajekt, moc se nám to tu líbí. Plavili jsme se asi 1 a půl hodiny, za tu dobu jsme stihli si dojít do různých obchodů a na záchod. Když jsme připluli do Anglie, bylo asi 3:30. Nastoupili jsme do autobusu a mířili jsme směrem k Londýnu. Cestou jsme viděli vápencové skály. Když jsme vystoupili z autobusu, tak jsme viděli London Eye a Big Ben. Šli jsme také do St. James parku, tam všichni byli unavení, ale přesto jsme měli náladu na to, abychom dělali ostudu. Potom jsme šli do Hyde parku, ve kterém to bylo hezčí. Některé holky si koupily vafle za 5 liber, kterými stejně nakrmily veverky, které se daly krmit z ruky. Pan učitel nám nabídl, že nám dá perník, když chytíme veverku za ocas. A potom jsme navštívili mnoho dalších památek. Šli jsme k autobusu, který nás odvezl na parkoviště, kde na nás už čekaly naše rodiny. Naše rodina nás odvezla k nim domů. Přivítali nás a představili se nám. Když jsme přijeli, tak nás provedli po domě a ukázali nám náš pokoj, kde budeme po zbytek zájezdu bydlet. Když jsme si vybalili, tak nám dali večeři. A unavení jsme šli spát.

Den 3.

Ráno jsme se sešli na parkovišti. A autobus nás odvezl do školy. Tam jsme se učili do 15:00. Poté jsme jeli k lodi, která nás dovezla do Westminsteru, kde bylo London Eye. Naše škola tam nešla a místo toho jsme měli rozchod, kde byl strom, na kterém byla napsaná jména, samozřejmě jsme se museli opičit. Šli jsme do 4D kina, kde bylo aspoň teplo. Ten den bylo nejhnusnější počasí. Míše málem odlítl deštník. Dojel pro nás autobus a jeli jsme k rodinám. Konec dne.

Den 4.

Jako každý den jsme se zase sešli na parkovišti a to i po zbytek týdne. Jeli jsme do školy, kde jsme na konci vyučování dostali certifikát. Když jsme se před školou fotili, tak jsme najednou slyšeli ránu. Viděli jsme bouračku, naše průvodkyně volala sanitku. Jako další jsme měli rozchod v TESCU. Nakoupili jsme si hodně jídla jen tak pro jídlo. Cestou jsme viděli muzeum námořnictva a na Greenwich, kde jsme měli rozchod, šli jsme na nultý poledník, kde jsme potkali nějaký lidi, s kterýma jsme se dívali jeden druhému do očí. A potom to probíhalo jako každý den.

Den 5.

Ráno jsme jeli do Windsoru, kde jsme viděli domeček pro panenky. Zrovna tam visela vlajka, která ukazovala, že se tam nachází královna. Jeli jsme zpátky do Londýna, cesta trvala skoro 2 hodiny. Někdo šel do Maddame Tassauds a zbytek do velkého hračkářství a měli rozchod. Potom jsme šli na Oxford street a protože jsme měli ještě chvíli čas a byli jsme hodní, tak jsme šli na 30 minut do Primarku. Moc jsme toho nestihli. Šli jsme na nejbližší místo, kde mohl autobus zastavit a tam pro nás přijel. A zbytek jako každý den, akorát jsme si balili věci.

Den poslední – cesta domů

Cestou jsme se dívali na Pelíšky a Harryho Pottera. Ve 20 hodin jsme dorazili k přístavu. První trajekt byl už plný, tak jsme museli do 21:00 čekat na další. Konečně jsme se dostali na trajekt, tam jsme vystoupili z autobusu a šli do obchodu. Někdo tam i spal. Ve 23:00 jsme už byli ve Francii. A odtud už jsme jeli rovnou domů. Cestou jsme zastavovali na benzínkách. Potom už jsme asi v 12:00 byli v České republice. Asi v 13:00 jsme vysazovali Táboráky. Když jsme konečně dojeli na Rapšach, bylo asi 15:00. Byli jsme rádi, že jsme už konečně doma.

 

FOTOGALERIE Z ANGLIE

 

 

 

 

 

23. 11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z kaki v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

22. 11 – 23. 11. jsme zaznamenali první sněhovou nadílku. Sníh na několik hodin pokryl střechy aut i domů a také travní porost.

  

 

FOTOGALERIE

19. 11. zorganizovala naše školní družina pro žáky a žákyně I. stupně a jejich vyučující výlet do Hopsária v Českých Budějovicích.

Součástí výletu byla návštěva Jihočeského muzea v Českých Budějovicích – expozice „Příběh města Českých Budějovic“ a „Mistr Jan Hus a Kostnický koncil“.

Více na:

http://budejovice.hopsarium.cz/

http://www.muzeumcb.cz/jihoceske-muzeum/aktualne-3/ .

V Hopsáriu jsme se vydováděli, návštěva muzea byla poučná a zajímavá, výlet se nám vydařil a těšíme se na další!!!

 

19. 11. besedovali v rámci dopolední výuky (3. vyučovací hodina) naši vycházející žáci a žákyně se studentkami 1. ročníku Střední zdravotní školy v Jindřichově Hradci (studijní obor sociální činnost) o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.souts.cz/studijni-obory/

Děkujeme Vám za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

 

16. 11. bylo vyhlášeno ředitelské volno.

 

17. 11. jsme si připomněli Den boje za svobodu a demokracii.

 

18. 11. jsme pokračovali v realizaci Výzvy č. 56 „Čtenářské dílny jako prostředek ke zkvalitnění čtenářství a čtenářské gramotnosti“ (OP VK 56), a to ve spojené 6. a 7. třídě v rámci výuky českého jazyka na II. stupni„Literární kavárna“. Fond školních knihoven na I. a II. stupni byl postupně doplněn o nové přírůstky dle výběru zainteresovaných do Výzvy č. 56 vyučujících. Projektovým manažerem Výzvy č. 56 „Čtenářské dílny jako prostředek ke zkvalitnění čtenářství a čtenářské gramotnosti“ se stal p. řed. Karel Snětina a výuku organizuje p. uč. Pavlína Křížová na II. stupni (ve spojené 6. a 7. třídě – „Literární kavárna“) a p. uč. Květa Machová na I. stupni (ve spojené 4. a 5. třídě – „Literární dílna“), přičemž obě vyučující se zúčastnily odborného semináře „Jak založit školní čtenářský klub“.

  

10. 11. se naši nadějní florbalisté z řad žáků II. stupně zúčastnili pod vedením p. uč. Martina Wipplingera okrskového kola soutěže ZŠ ve florbalu (kategorie III. – mladší žactvo) ve sportovní hale v Třeboni.

Soupiska našeho týmu: Ondra Vetrák, Vojta Adam, Kuba Adensam, Lukáš Herzog, Alex Móži, Lukáš Móži, Milan Vaňátko, Honza Rácz, Pavel Šantroch, Lukáš Marek, Krýša Růžička a Kuba Střítecký.

Zápasy:

Rapšach – 2. ZŠ Třeboň 1 : 3 (gól – Lukáš Marek)

Rapšach – Gymnasium Třeboň 3 : 3 (góly – Lukáš Marek)

Rapšach – ZŠ Suchdol nad Lužnicí 2 : 1 (góly – Lukáš Marek a Vojta Adam)

Rapšach – 1. ZŠ Třeboň 2 : 2 (góly – Lukáš Marek).

Naši reprezentanti obsadili skvělé 3. místo z pěti družstev – gratulujeme!!!

Všem našim zúčastněným sportovcům blahopřejeme k umístění a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

9. 11. besedovali v rámci dopolední výuky (3. vyučovací hodina) naši vycházející žáci a žákyně s p. ing. Vladislavem Trskem z SOU a SOŠ Trhové Sviny o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.souts.cz/studijni-obory/

Děkujeme p. ing. V. Trskovi za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

9. 11. jsme zveřejnili zprávičku sepsanou p. uč. Šárkou Imrichovou z dění v naší mateřské školičce: 3. listopadu tohoto roku jsme se rozhodli, oslavit Halloween strašidelným karnevalem, který byl doplněn diskotékou a soutěžemi. Děti přicházely v krásných maskách. Dorazilo několik dýní, kostlivci, upíři a jiné strašidelné bytosti. Děti si vyzkoušely známé halloweenské tradice – kousání do jablek ve vzduchu na provázku, hledání hrnce, pod kterým bylo schované sladké překvapení, poslepu na čtyřech a tanec s balonkem mezi dvěma bříšky. Za úspěšné vykonání soutěžních úkolů dostaly děti sladké odměny. Rodiče také přinesli malé občerstvení (pečené strašidelné prsty, sněhové pusinky s obličejem, soletky atd.). Děti si v průběhu dne mohly kdykoliv zobnout něčeho dobrého. Den byl pro děti velice zábavný a pro nás úspěšný. Doufáme, že se tato akce povede i příští rok.

 

7. 11. se večer v Cinema Cafe v Suchdole nad Lužnicí sešli naši bývalí žáci, kteří opustili základní školu před 10 lety.

A moc jim to slušelo!

 

3. 11. jsme v 06.40 hodin SEZČ zaznamenali pokles rtuti na našem venkovním teploměru na - 5 °C.

 

3. 11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka a pitíčka jablko-mrkev 100% bez chemické konzervace v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

29. 10. – 30. 10. jsme si užívali podzimní prázdniny spojené se státním svátkem Den vzniku samostatného československého státu – 28. 10. 1918.

 

26. 10. ve školní družině naše děti tvořily spolu se svými p. vychovatelkami Annou Ticháčkovou a Miroslavou Jáchymovou obrázky jeřabin a podzimní věnec.

 

26. 10. se v rámci první a druhé vyučovací hodiny uskutečnilo již tradiční setkání našich žáků a žákyň a dětí ze ZŠ praktické a všech vyučujících s naší oblíbenou skupinou historického šermu Pernštejni z Pardubic, tentokrát v rámci pořadu Obrazy z války třicetileté.

Více na http://www.pernstejni.cz/

Z vystoupení naší oblíbené skupiny:

-          rok 1609 Rudolf II. a jeho Majestát (svoboda náboženství v Českém království)

-          spory katolíků a protestantů (nedodržování Majestátu)

-          rok 1618 tajná schůzka v paláci Smiřických; bratři stavové, Jaroslav Bořita z Martinic, Vilém Slavata a Filip Fabricius – defenestrace

-          vláda 30 direktorů

-          7. 11. předvečer bitvy na Bílé hoře – strategie a taktika boje a rozložení sil

-          8. 11. 1620 bitva na Bílé hoře (potyčka trvající necelé dvě hodiny) a porážka českých stavů

-          rok 1621 a poprava 27 českých pánů

-          Albrecht z Valdštejna – život, bohatství, generalissimus, vojevůdce, zavražděn v Chebu

-          16. 11. 1632 bitva u Lützenu za aktivní účasti našich žáků a žákyň (rychlý výcvik a lítý boj v dobových sestavách s mušketami, dlouhými bodnými zbraněmi, na křídlech chráněných jízdou a obsazující pevnosti a města; o poměrech ve vojsku – žold, dezerce, ústup a pronásledování; hlad a nemoci při přesunech vojsk; podmínky příměří; smrt švédského krále Gustava Adolfa)

-          poměry v armádě a na obsazených územích (rabování, hladomor, šíření nemocí, vylidňování Evropy)

-          1644 zahájeno mírové jednání ve Vestfálsku

-          24. říjen 1648 uzavřen Vestfálský mír

-          závěrečný souboj znesvářených vojáků.

Z https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99icetilet%C3%A1_v%C3%A1lka#cite_note-bilance-30: zpustošenou zemi popsal Petr Lehnstein: „Člověk jde až deset mil a nepotká člověka, kus dobytka, neuvidí ani špačka. V některých místech najde starého muže, dítě nebo dvě staré ženy. Ve všech vesnicích je v domech plno mrtvol. Muži, ženy, děti i čeleď, vepři, krávy a voli leží vedle sebe. Byli zardoušeni hladem a morem. Jsou plni larv a červů. Požírají je vlci, lišky, psi, krkavci, vrány a jiní ptáci, poněvadž nebylo nikoho, kdo by je pochoval, politoval a oplakal.“ Český kněz a historik Bohuslav Balbín napsal několik let po válce: „Spatříš mnohdy na opuštěném místě trčeti bránu, sloup, ohromné trosky veliké budovy. To je vše, co zbývá ze zámku, který se tu vypínal. Jinde strmí osamělá věž, jediný to zbytek vesnice či tvrze, jež pohltily plameny. Nebylo by možná uvést města, ba ani hradu, který by nebyl vypálen.“

FOTOGALERIE

 

26. 10. nás navštívili bývalí žáci Míla Mužík, Tom Horník, Jula Ferenc, Roman Ferenc, Míra Kanděra a Fanda Beníšek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

 

 

 

24. 10. – 7. 11. se p. uč. Martin Wipplinger vypravil do Irska, kde se věnoval nejen poznávání významných pamětihodností, ale i intenzivnímu zdokonalování své angličtiny jak ve smyslu jazykovém, tak i metodickém.

Studijní pobyt byl uhrazen z finančních prostředků Výzvy 56 Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

  

24. 10. jsme uskutečnili s naším turistickým oddílem velkou akci a dík patří všem, kdo se jí zúčastnili.

MÁME NA KACHŇÁKU NOVOU STŘECHU A UŽ NÁM NEPRŠÍ DO TÁBOROVÉHO MATERIÁLU!

Vymyslel to Pety, zorganizoval společně s Rosťou a pracovně se ještě podíleli Martin, Ondra, Hanz T., Luxík a Kája. Majka uvařila oběd - výbornou sekanou.

Přijel i Štěpán, který musel zase hned na fotbal, a Lucka, která přijela vyzvednout Petyho.

Ještě jednou - DÍKY VŠEM!

 

23. 10. jsme zveřejnili:

V kostele se nám líbily obrazy PÁNA BOHA. Pak jsme se šli podívat na zvon zazvonili jsme (všichni) a bylo to těžké.

Zabloudila tam kněžna s družinou a nemohli se dostat ven. Všude byla bažina a mysleli, že umřou. Pak je zachránil uhlíř a byla šťastná, že se dostali ven. A byla velmi bohatá a za jejich záchranu nechala postavit kostel a zbylé peníze dala chudým a teď peníze nemá a je chudá.

Eva a Nikola

           

Se školní družinou jsme byli na prohlídce místního kostela svatého Zikmunda. Kostel zdobí sochy – svatá Anežka, svatá Ludmila, svatý František a svatý Václav. Obrazy znázorňují křížovou cestu. Je tu obraz svatého Zikmunda. Viděli jsme varhany, které se budou spolu s kostelem opravovat. Na konec prohlídky jsme si zazvonili kostelním zvonem a probudili celý Rapšach. Pak jsme šli na oběd do školy.

Ondra Machač

 

23. 10. se rok sešel s rokem a my jsme opět (oproti minulé sezóně již o měsíc dříve) osadili krmítko pro ptáčky na minilatifundiích naší školy – u pumpy před ředitelnou.

A tak se nám na jaře dozajista naši malí i větší pernatí sousedé a sousedky jako již každoročně odmění hlasitým cvrlikáním a zlatohrdelním zpěvem za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za tukové koule plné zrní, slunečnicová semínka a jiné obilovinopochutiny.

 

22. 10. jsme zveřejnili:

Knihovna v městě Třeboni se nám moc líbila. Mají tam 45 000 knížek rozdělených do třech místností. Paní Vlasta Petrová nás všude provedla. Je tam dospělé a dětské oddělení. Nejdřív nám ukázala dospělé oddělení. Ukázala nám, jak se vyhledávají knihy. Buď podle ilustrátora, nebo názvu knihy. Knihy tam mají seřazené podle abecedy.

„Měj v sobě úctu, ochraňuj knížky. Statečně a čestně jako rytíř. Bij se za všechno dobré, co je v nich psáno. Neboť v knihách najdeš věci dosud netušené. V knihách je nesmírná moudrost Světa.“

Terka Dvořáková

21. 10. navštívili naši druháčci loutkové představení v mateřské škole.

 

 

19. 10. jsme navštívili Městkou knihovnu v Třeboni. Říkala nám o ní paní Vlasta Petrová, která je knihovnice. Ukázala nám, jak se vyhledávají knihy. Prohlédli jsme si oddělení dětské i oddělení pro dospělé. Měli tam i různé výstavy jako třeba módní návrhářství a dílo mistra Jana Husa. Bylo tam přibližně 45 000 knih. Knihovna je zároveň i knihkupectvím, v dětském oddělení jsou knihy krásné i naučné. Knihy se dají půjčit prezenčně a absenčně. Moc se nám tam líbilo.               Ondřej Šikr a Ondřej Vetrák

 

V pondělí 19. 10. jsme navštívili knihovnu v Třeboni. Paní Vlasta Petrová nás provedla po celé knihovně. Ukázala nám oddělení pro dospělé, děti a studenty, řekla nám, co to je prezenčně a absenčně: absenčně je půjčení domů a prezenčně je čtení v knihovně. Mají tam 45 000 knížek. Ukázala nám, jak se vyhledávají informace o knihách. Měli tam i různé výstavy jako třeba módní návrhářství a dílo mistra Jana Husa.

Pozvánka do Městské knihovny Třeboň. Adresa: Třeboň, ul. Chelčického 1-2. Výpůjční doba – dospělé a dětské oddělení:

Pondělí 9 – 17

Úterý 9 – 17

Středa 9 – 17

Čtvrtek 9 – 17

Pátek 14 – 18

Studovna:

Pondělí – čtvrtek 13 – 17

Verča a Klárka

 

19. 10. – 20. 10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

  

19. 10. zorganizovala naše školní družina pod vedením  p. uč. Květy Machové a p. vych. Anny Ticháčkové pro žáky a žákyně 4. a 5. třídy návštěvu Městské knihovny v Třeboni, kde se mimo jiné seznámili s jejím provozem, knižním fondem a jeho členěním.

O třeboňské knihovně více na http://www.knih-tb.cz/

Děkujeme za velmi poučně a zajímavě strávené dopoledne!!!

 FOTOGALERIE

 

19. 10. – 20. 10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

  

18. 10. dorazili domů po třetí hodině odpolední naši "Angličané". O tom, co všechno prožii, Vás budou jistě co nejdříve informovat na těchto stránkách...

FOTOGALERIE Z ANGLIE

 

17. 10. zorganizoval náš TOM „Práčata“ na místním hřišti SK Rapšach od 14.00 hodin pro všechny zájemce a zájemkyně, přívržence a přívrženkyně, nadšence a nadšenkyně vzdušného dračího létání, vznášení, startů, vzletů, pádů a kroužení již 15. ročník drakiády.

Bylo velmi poklidné odpoledne, paprsky sluníčka nás občas prohřívaly, mráčky i mraky se nad námi táhly, vítr vál opět – jako minule – velmi líně a ze tří draků na jednu šňůru se vznášeli na okamžik všichni, nejvíce se dařilo barevnému rogalákovi a červenému netopýrovi a jen o trochu méně barevnému motýlovi.

Dvanáct zúčastněných malých a velkých, dětí a dospěláků, si užívalo spolu s draky čerstvý sobotní říjnový vzduch a také běh či velmi mírný klus po zeleném trávníku nebo let nad ním a odměnou jim byl rovněž pamětní diplomek.

Tak zase za rok – a ať je nás o něco víc!!!

 

 

FOTOGALERIE

  

16. 10. SMS korespondence mezi školou (ZŠ) a "Angličany" (A):

10:02 hod. A - Ahoj všem do školy, jsme živí a zdraví, dětem nic nechybí.Průvodkyně milá, řidiči vtipní.Dnes jedeme do Windsdoru, residence králů, a zítra odjezd kolem páté. Předpokládáme návrat kolem patnácté hodiny, plus mínus několik minut nebo hodin. Mějte se a v pondělí ahoj! MW

10:51 hod. ZŠ - Ahoj, díky za příznivé zprávy! Občas Vás sledujeme na facebooku, ale už se těšíme, až budete vyprávět. Tak si to ještě užijte! KS

 
16. 10. uveřejňujeme dva záběry ze zateplování naší Mateřské školy.
  

16. 10. nás navštívil bývalý žák Kuba Gorol. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

15. 10. naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy pod vedením p. řed. Karla Snětiny navštívili v rámci přípravy na budoucí studium a povolání Prezentaci středních škol, odborných učilišť a firem v Městské hale Roháč v Třeboni, kterou uspořádala Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Úřadem práce.

Z programu: módní přehlídka, diagnostika aut, prezentace firem. Cílem „Prezentace“ je podat aktuální informace o podmínkách a možnostech dalšího studia na SŠ a SOU přímo od jejich zástupců a seznámit je i s možnostmi dalšího uplatnění v praxi.

 

15. 10. žáci a žákyně ze školní družiny (5. třída) pod vedením své p. vych. Miroslavy Jáchymové navštívili místní kostel sv. Zikmunda. Prohlédli si interiér kostela, seznámili se s jeho historií a pověstí o jeho založení (http://www.rapsach.cz/obec/pamatky.htm).

Děkujeme p. Čurdovi a p. Drhovi za velmi zajímavé a poučné setkání!!!

 

  

14. 10. se naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy pod vedením p. řed. Karla Snětiny zúčastnili soutěže přírodovědný KLOKAN v kategorii Kadet. Organizuje ji Přírodovědecká a Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Z pravidel na http://www.kag.upol.cz/prirodovednyklokan/info_pravidla.pdf vyplývá:

-       soutěžící řeší 24 soutěžních úloh

-       soutěžící mají čas na zpracování 45 minut + 10 minut organizační práce

-       každý soutěžící vstupuje do soutěže s 24 body

-       úlohy jsou rozděleny do tří skupin podle bodování (úlohy za 3, 4 a 5 bodů)

-       za každou správně zodpovězenou otázku získá soutěžící příslušný počet bodů (3, 4 nebo 5)

-       za každou neřešenou úlohu nezíská ani neztratí žádný bod (0 bodů)

-       za každou špatně zodpovězenou úlohu se nepřičítá žádný bod, ale naopak se 1 bod odečítá (nikoli 3, 4 nebo 5 bodů)

-       není možné získat 119 ani 118 bodů

-       soutěžící odpovídají na „kartu odpovědí“ zatržením nejvýše jedné z nabízených možností

-       při řešení není dovoleno užívat kalkulačky, tabulky ani žádnou jinou literaturu

-       z každé kategorie potřebujeme znát tři nejlepší řešitele (v případě, že stejný počet bodů obdrží více soutěžících, sdělte všechna jména).

 

Výpis z výsledkové listiny PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN 2015

1. místo Martin Šantroch (49 bodů; 40,83%)

2. – 3. místo Karolína Houhová (47 bodů; 39,17%)

2. – 3. místo Terka Žahourová (47 bodů; 39,17%)

Děkujeme všem zúčastněným soutěžícím za prokázané dovednosti a znalosti a umístivším se na stupních vítězů gratulujeme!!!

  

13. 10. SMS korespondence mezi školou (ZŠ) a "Angličany" (A):

03:14 hod. A - Zdravíme z Calais, kontinent jsme projeli bez problémů, tady jsme si prožili trochu vzrušení s uprchlíkama, ale zvládli jsme to. V Londýně bychom měli být kolem 10:00 hod.

07:11 hod. ZŠ - Ahoj, díky za zprávu, snad to byla poslední nepříjemnost. Všichni Vás zdraví!

09:12 hod. A - Děkujeme, právě jsme přistáli. V týdnu se ozvu. MW

10:29 hod. ZŠ - Tak si to tam užijte!

 

12. 10. jsme v 08.40 hodin SELČ zaznamenali pokles rtuti na našem venkovním teploměru na - 2,5 °C.

 

12. 10. – 18. 10. se naši žáci a žákyně vypravili v rámci naučně poznávacího a výukového zájezdu do Anglie pod vedením p. uč. Martina Wipplingera.

Čas strávený na ostrovech věnovali nejen poznávání významných pamětihodností, ale i intenzivnímu zdokonalování své angličtiny (např. při jazykové výuce v rozsahu nejméně devět hodin).

Výpravě za jazykovým poznáváním předcházel rozřazovací test (4. 9.) a následná dohoda zákonných zástupců s naší školou ohledně podmínek účasti jejich dítěte.

Celý zájezd byl kromě kapesného uhrazen z finančních prostředků Výzvy 56 Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Účastníci a účastnice zájezdu: Krýša Růžička, Simi Adensamová, Dan Ivanov, Míša Kováčová, Náťa Móžiová, Míra Plch, Viki Stumbauerová, Libor Šilha, Gábi Vařilová a Anička Záhorovská.

Z programu:

1. den – odjezd z ČR, směr Německo, Belgie, Francie-Calais.

2. den – ráno přejezd trajektem/Eurotunelem do Anglie. Příjezd do Londýna – celodenní pěší prohlídka města – Westminster Abbey, Houses of Parliament, Big Ben, Whitehall, Buckingham Palace, Trafalgar Square (National Gallery), Paccadilly, Circus, večeře v rodině.

3. den – snídaně v rodině, dopolední výuka, odpoledne výlet do Windsoru, návrat, večeře v rodinách.

4. den – snídaně v rodině, dopoledne výuka, odpoledne návštěva British Museum, Covent Garden – tržiště, St. Paul´s Cathedral, večeře v rodinách.

5. den – snídaně v rodině, dopolední výuka, London Eye (dle zájmu), muzeum Madame Taussauds (dle zájmu), večeře v rodině.

6. den – snídaně v rodině brzy ráno odjezd do centra Londýna, celodenní pěší prohlídka východní části města – okolo Temže, okolo Tate Modern, HMS Belfast, Tower Bridge, Tower of London, DLR/loď na Greenwich – procházka, večer odjezd z Londýna.

7. den – návrat do ČR.

 

V týdnu od 7. 10. do 12. 10. se naši žáci a žákyně II. stupně zapojili do Projektu „Nemluvím, stejně mě neposlouchají“ a odpovídali na otázky  http://kviz.pravonadetstvi.cz/  ("Úmluva o právech dítěte") a také vyplňovali statistický dotazník Minisčítání 2015 na www.miniscitani.cz (Projekt Českého statistického úřadu).

 

8. 10. jsme zveřejnili:

24. 9. 2015 jsme navštívili se školní družinou Obecní úřad v Rapšachu. Paní starostka Lenka Cvrčková nám řekla, co všechno musí na úřadě zařídit a zaplatit atd. Dozvěděli jsme se, kolik má vesnice obyvatel a další informace okolo vesnice. Také už víme, jak probíhají volby o starostu/tku. Potom jsme se podívali na úřední desku a šli jsme zpátky do školy. Moc se nám tam líbilo. Děkujeme paní učitelce Jáchymové za to, že nás tam vzala.

Ondra Šikr a Ondřej Vetrák

  

6. 10. jsme zveřejnili:

Prvním majitelem keramiky neboli hrnčířství byl František Wolf, který vyráběl talíře, hrníčky, hrnce, vařečky a všechno možné tzv. hrnčířství. V dnešní době se nádobí z keramiky už nepoužívá, a proto tam pan Kovařík vyrábí akorát keramiku na ozdobu nebo květináče.

Byli jsme tam se třídou a všem se tam moc líbilo, protože jsme se dozvěděli něco nového, a proto bychom rádi poděkovali paní učitelce M. Jáchymové, že nás tam vzala.

DĚKUJEME, PANÍ UČITELKO.   Verča B.

 

6. 10. nás navštívil bývalý žák Matěj Demeter. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

5. 10. jsme zahájili dobročinnou sbírku pro Fond Sidus, o.p.s. formou prodeje:

„Světoví lepíci“ (cena 40,- Kč)

„Náramek Duha“ (cena 35,- Kč)

„Zvířátko přívěšek “ (cena 40,- Kč).

Více také na http://www.fondsidus.mypage.cz/menu/o-nas

Velmi děkujeme všem přispěvatelům!!!

 

 

 

 

 

FOTOGALERIE

5. 10. zorganizovala p. uč. Radka Círalová s p. uč. Ondřejem Maxou v rámci výuky tělesné výchovy na I. stupni soutěž „Hop přes švihadlo!“.

Základní informace a následně výsledky byly vyvěšeny formou plakátku a tabulek na nástěnce – chodbě I. stupně. Bdělí a spravedliví rozhodčí počítali skoky v průběhu jedné minuty.

 

Hop přes švihadlo 2015/16 – výsledky (výpis)

1. třída (dívky)

1. místo Anička Búthová (20 přeskoků)

2. místo Janička Hubálovská (10 přeskoků)

 

1. třída (hoši)

1. místo Toník Ouška (55 přeskoků)

2. místo Štěpánek Keller (29 přeskoků)

3. místo Románek Šopík (10 přeskoků)

 

2. třída (dívky)

1. místo Nelinka Kykrychová (97 přeskoků)

2. místo Darinka Borovková (87 přeskoků)

3. místo Andrejka Mašková (72 přeskoky)

 

2. třída (hoši)

1. místo Danda Šikr (80 přeskoků)

2. místo Filip Ornst (67 přeskoků)

3. místo Kája Žahour (57 přeskoků)

 

3. třída (dívky)

1. místo Nikolka Cibulková (93 přeskoky)

2. místo Kristýnka Holubová (88 přeskoků)

3. místo Nelinka Hanková (75 přeskoků)

 

3. třída (hoši)

1. místo Domča Kocina (94 přeskoky)

2. místo Domča Dvořák (63 přeskoky)

3. místo Páťa Šťáva (31 přeskok)

 

4. třída (dívky)

1. místo Kájinka Žahourová (135 přeskoků)

2. místo Karolínka Dvořáková (97 přeskoků)

3. místo Terezka Velická (80 přeskoků)

 

4. třída (hoši)

1. místo Míša Baláž (66 přeskoků)

2. místo Lukáš Kocina (62 přeskoky)

3. místo Vláďa Sova (60 přeskoků)

 

5. třída (dívky)

1. místo Niki Součková (108 přeskoků)

2. místo Verunka Břenková (93 přeskoky)

3. místo Evička Mikudimová (93 přeskoky)

 

5. třída (hoši)

1. místo Ondra Machač (97 přeskoků)

2. místo Ríša Krkoška (85 přeskoků)

3. místo Ondra Vetrák (82 přeskoky).

Děkujeme všem nadšeným sportovcům a sportovkyním za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

  

5. 10. jsme zveřejnili prostřednictvím objednávkového listu nabídku knížek z nakladatelství SVOJTKA.

 

2. 10. jsme v 06.00 hodin SELČ zaznamenali pokles rtuti na našem venkovním teploměru na - 0,5 °C.

 

2. 10. – 3. 10. si naši osmáci a osmačky se svou tř. p. uč. Pavlínou Křížovou užívali třídní stmelovací pobyt ve školičce s nocováním a pobytem v přírodě po okolí Rapšachu.

  

1. 10. se výprava běžeckých nadějí z řad našich žáků a žákyň zúčastnila okresního kola přespolního běhu v parku u Jakuba v Jindřichově Hradci, a to pod vedením p. uč. Martina Wipplingera a p. řed. Karla Snětiny.

Soupiska našeho týmu dívek: Náťa Móžiová, Terka Žahourová a Anička Záhorovská.

Soupiska našeho týmu chlapců: Milan Vaňátko, Vojta Adam, Honza Rácz.

Děkujeme všem zúčastněným běžcům a běžkyním

za snahu a za příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

  

 

FOTOGALERIE

30. 9. uspořádali p. uč. Martin Wipplinger a p. řed. Karel Snětina spolu se ZŠ a SK Rapšach kvalifikační (nulté) a zároveň okresní kolo turnaje CoCa-Cola Cup pro fotbalové týmy žáků a žákyň II. stupně základních škol z Nové Bystřice a Rapšachu.

Více informací na:

http://skolskypohar.cz/content/Propozice_turnaje_Coca-Cola_Cup_2015-2016.pdf

 

Výsledky kvalifikačního – okresního kola Coca-Cola CUP 2015/16

1. místo ZŠ a MŠ Nová Bystřice – GRATULUJEME A PŘEJEME HODNĚ ÚSPĚCHŮ V KRAJSKÉM KOLE!

(http://www.zs.novabystrice.cz/pages/)

2. místo ZŠ a MŠ v Rapšachu – DĚKUJEME!!!

 

Děkujeme p. uč. M. Wipplingerovi a p. řed. K. Snětinovi, ZŠ, SK Rapšach

 a zúčastněným týmům za zdárný průběh fotbalového turnaje!!!

Děkujeme p. uč. P. Křížově a jejímu týmu žáků a žákyň

za chutné a posilňující občerstvení!!!

Děkujeme rozhodčím za spravedlivé hodnocení výkonu všech týmů!!!

Děkujeme všem nadšeným příznivcům fotbalových trávníků

za podporu dvojice týmů!!!

Děkujeme všem fotbalistům a fotbalistkám za příkladnou reprezentaci a

za skvělé výkony!!!

 

 

 

 

29. 9. se naši žáci a žákyně 3. a 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Květy Machové a p. vych. Miroslavy Jáchymové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením zkušených instruktorů Autoškoly ILLE Třeboň absolvovali teoretické a praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Děkujeme organizátorům za velmi poučně a zajímavě strávené dopoledne!!!

 

24. 9. – 25. 9. podnikli naši žáci a žákyně v rámci povinně volitelného předmětu Historie regionu pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové naučně poznávací výpravu do Brna, kde navštívili Kapucínskou hrobku, VIDA Science centrum a hrad Špilberk. Nocovali v hostelu Eleven.

Více na:

http://www.kapucini.cz/domains/kapucini.cz/index.php/hrobka-v-brne

http://vida.cz/

http://www.spilberk.cz/

 

FOTOGALERIE

  

24. 9. naši žáci a žákyně 7., 8. a 9. třídy pod vedením p. řed. Karla Snětiny a p. uč. Martina Wipplingera navštívili OA, SOŠ a SOU Třeboň (http://www.sostrebon.cz/) v rámci „Evropského dne jazyků“: přijďte si procvičit znalosti z českého, německého, anglického a ruského jazyka; máme připravené zábavné programy pod vedením jazykářů a studentů. Zn. Jazyková výbava může být i zábava.

Děkujeme organizátorům za poučně a velmi zajímavě strávené dopoledne a také za zajištění pohodlné dopravy!!!

 

24. 9. žáci a žákyně ze školní družiny (5. třída) pod vedením své p. vych. Miroslavy Jáchymové navštívili náš Obecní úřad v Rapšachu. S paní starostkou Lenkou Cvrčkovou a s panem Jaroslavem Čurdou besedovali o postavení, zaměření a úkolech obecního úřadu, orgánu obce.

Děkujeme p. starostce L. Cvrčkové a p. J. Čurdovi za velmi zajímavé a poučné setkání!!!

  

23. 9. před budovou školy rozkvétaly rododendrony.

 

 

 

18. 9. v prostorách naší školní družiny odborná firma naistalovala COOL BAR, a to na základě „Dárkového certifikátu pro vítěznou školu ZŠ a MŠ Rapšach soutěže ZDRAVÉ ZUBY 2015 v celkové hodnotě 30 000 Kč“. COOL BAR – technologie pro přípravu studených nápojů + dárkové balení koncentrátů, bylinných a ovocných čajů v cateringovém balení značky Biogena od společnosti BIOGENA CB, spol. s r.o. Kromě této hlavní ceny jsme obdrželi také celou řadu drobných hodnotných produktů.

 

21. 9. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. Pro všechny zájemce realizuje také p. Miroslava Jáchymová prodej svačinek.

 

 

17. 9. nás navštívil bývalý žák Michal Kica. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

17. 9. žáci a žákyně z naší školní družiny (5. třída) pod vedením své p. vych. Miroslavy Jáchymové navštívili místní keramickou dílnu p. Pavla Kovaříka.

Od našeho průvodce, p. P. Kovaříka, jsme získali mimo jiné následující poznatky:

-          první písemný záznam o hrnčířské dílně se datuje k r. 1905

-          na fasádě jedné z budov jsme si přečetli nápis FRANTIŠEK VOLF HRNČÍŘSTVÍ

-          příprava hlíny ke zpracování, použití forem a následná příprava polotovarů k výpalu

-          ukázka úpravy polotovaru na hrnčířském kruhu, zdobení, nasazování ucha na hrnec

-          Kasselská pec – postup při výpalu

-          zodpovězení všetečných otázek.

Z webu http://www.calla.cz/atlas/detail.php?kat=1&id=1243 jsme převzali: údaje o vypalovací Kasselské peci – Kasselská: palivo – odpadní dřevo, v provozu – r. 1910, nově od r. 2004. Typické znaky Kasselské pece: pec je na rovině, dřevo hoří na roštu, přikládá se dvířky, které se po přiložení zavírají, štandr žár rozvádí do celé šíře a výšky pece, odtah do komína je u podlahy pece. U dna pece, zejména ve střední a zadní části, by teplota nedosáhla požadované výšky, v závěru výpalu se topí i bočních topeništích. Ze začátku výpalu se musí otevřít špér (dvířka do komína pro falešný vzduch), aby komín tolik netáhnul, teplota by jinak stoupala příliš rychle. První část výpalu se dělá několik dní (dosušení pece i zboží), hlavní část běžným tempem.

Děkujeme panu Pavlu Kovaříkovi za velmi zajímavé a poučné vyprávění a ukázky svého řemesla!!!

  

15. 9. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z hruštiček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

Dobrou chuť!!!

 

15. 9. jsme si malí i velcí, hoši a děvčata, dětičky ze školky a žáci a žákyně z naší základky spolu s vyučujícími v dopoledních hodinách zazpívali s Viktorem.

 

 

V týdnu od 14. 9. zahájily v naší škole činnost následující zájmové kroužky:

Pěvecký – p. uč. Květa Machová (středa 12.35 – 13.20 hodin)

Anglický jazyk (I. a II. stupeň) – p. uč. Martin Wipplinger

Dovedné ruce – p. uč. Anna Nováková (pátek 12.35 – 13.20 hodin)

Výtvarný – p. uč. Martin Kvapil (pondělí 12.35 – 13.20 hodin)

Florbal (II. stupeň) – p. uč. Martin Wipplinger (středa 13.30 – 14.15 hodin)

Florbal (I. stupeň) – p. uč. Martin Kvapil (pátek 12.35 – 13.20 hodin)

Turistický oddíl mládeže „Práčata“ – p. řed. Karel Snětina a p. uč. Pavlína Křížová (pondělí 13.30 – 15.00 hodin).

A také se naši žáci a žákyně setkávají v rámci výuky náboženství.

 

11. 9. jsme zveřejnili:

3. 9. jsme navštívili obecní knihovnu a moc se mi tam líbilo. Líbila se mi tam kniha o koních. Líbila se mi tam literatura pro děti. Zaujaly mě taky detektivky. Mohli jsme si číst komiksy, knihy pro děti. Knihy byly krásné a moc se nám tam líbilo. Děkujeme paní učitelce, že nás vzala do knihovny. Klárka a Verča.

Při návštěvě v rapšašské knihovně jsme četli zajímavé knihy. V knihovně nás zaujala detektivka. Četli jsme komiksy a dětské knihy. Komiksy se jmenovaly Rychlé šípy. Byly tu dětské a dospělé zajímavě hezké knihy. Byly tam kuchařky, detektivky, komiksy a knihy o koních a zvířátkách. Terka a Nikča

3. 9. 2015 jsme navštívili se školní družinou Obecní knihovnu.  Byly tam moc pěkné knihy jako např. Rychlé šípy a Harry Potter. Knihy byly rozdělené na druhy např.: pohádky, detektivky atd. Moc se nám tam líbilo a doufáme, že ji navštívíme ještě někdy příště. Ondřej Šikr a Ondřej Vetrák.

 

10. 9. naše děti v mateřské školce kreslily a vybarvovaly vodovkami na čtvrtce svůj obličej a na zahradě kopaly míčem, hrály si s auty a kočárky nebo pobývaly na prolézačce. A při obědu si pochutnávaly na žemlovce. V naší školce byla zahájena rekonstrukce oken, fasády a zateplení.

 

 

3. 9. si o velké přestávce naši žáci a žákyně 1., 3., 5., 6. a 7. třídy užívali sladkou odměnu za nejrychleji odevzdané přihlášky ke školnímu stravování v rámci tradiční soutěže pořádané naší školní jídelnou.

Blahopřejeme a dobrou chuť všem strávníkům po celý školní rok!!!

 

3. 9. navštívili naši žáci a žákyně 5. třídy pod vedením p. vych. Miroslavy Jáchymové v rámci naučně poznávací exkurze se školní družinou místní obecní knihovnu, kde se seznámili s jejím provozem a knižním fondem.

 

2. 9. jsme zahájili již tradiční dobročinnou sbírku pro CPK – CHRPA formou prodeje Směsice předmětů – záložek, motanic, pohledů, labyrintů, tetování, samolepek, bludišť a hopíků s motivy koní v ceně 10,- Kč za jeden kus.

Připomeňme si, že jsme v minulosti přispěli na potřebnou činnost tohoto sdružení nákupem např. motanic (2013/14), bludiště (2012/13), pohlednic a záložek (2008/09), placek (2007/08), pohlednic (2006/07) nebo "péefek" PF 2006.

Z webu http://www.cpkchrpa.cz/viewpage.php?page_id=1: CPK – CHRPA je nestátní, nezávislé a neziskové občanské sdružení, které vzniklo 1. října roku 2003 po mnoha letech zájmu jeho členů a přátel o jezdectví obecně, jezdecký sport, výchovu mladých koní a posléze o širokou oblast hiporehabilitace především z hlediska postavení koní v ní.

Hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně. My se ve své práci zabýváme tím, jak dosáhnout toho, že o koni můžeme s přesvědčením říci, že je pro svou práci vhodný. Že je ideálním zástupcem vybraným, vycvičeným a připraveným plnit své poslání koně terapeuta, učitele a společníka po řadu let ve zdraví a spokojenosti. Specializujeme se tedy na výběr vhodných koní už od samého počátku a jejich dlouhodobý odborný výcvik cíleně zaměřený do oblasti hiporehabilitace.

Více také na http://www.cpkchrpa.cz/photogallery.php

Velmi děkujeme všem přispěvatelům!!!

  

1. 9. jsme slavnostně zahájili nový školní rok 2015/2016 za přítomnosti naší paní starostky Lenky Cvrčkové.

Přivítali jsme společně nového vyučujícího v naší základní škole – pana Ondřeje Maxu.

Popřáli jsme našim nejmenším žákům a žákyním, našim prvňáčkům, úspěšné vykročení do další životní etapy a předali jsme jim mimo jiné pamětní list a kufřík Bezpečně do školy i do přírody.

Našim vycházejícím přejeme bezproblémové absolvování posledního roku své povinné školní docházky a zdar při rozhodování o své budoucí profesní přípravě.

Zahájení nového školního roku předcházela tradiční pečlivá prázdninová údržba a úklid prostor školy, školky, stravoven a přilehlých travnatých ploch. Byl proveden nátěr a výmalba soklů chodeb, učeben a dalších místností.

Zrealizovali jsme rozsáhlou výměnu radiátorů ve školní kuchyni a jídelně, družině a ve vybraných učebnách I. a II. stupně, rekonstrukci oken na chodbách I. a II. stupně a zčásti na toaletách a také opravu vstupních dveří. V mateřské školce je naplánována rekonstrukce fasády a oken.

PŘEJEME VŠEM NAŠIM ŽÁKŮM, ŽÁKYNÍM, RODIČŮM

A PRACOVNÍKŮM ŠKOLY ÚSPĚŠNÝ ŠKOLNÍ ROK 2015/2016!!!

 

FOTOGALERIE