Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2017/2018 I. část


31. 1. předávání pololetního vysvědčení, výsledků naší práce za I. pololetí.

 

V týdnu od 22. 1. absolvovala v naší škole náslechovou pedagogickou praxi paní Irena Foltová.

 

26. 1. se od 8.00 hodin uskutečnilo již tradiční setkání žáků a žákyň z naší ZŠ a ze ZŠ Třeboň – pracoviště Rapšach a všech vyučujících s naší oblíbenou skupinou historického šermu Pernštejni z Pardubic, tentokrát v rámci pořadu STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.

Více na http://www.pernstejni.cz/

DĚKUJEME NAŠIM MILÝM HOSTŮM ZA ZAJÍMAVĚ, POUTAVĚ A POUČNĚ STRÁVENÝ ČAS!!!

 

 

FOTOGALERIE

 

 

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE OD PANÍ ŽAHOUROVÉ

25. 1. se zájemci z řad našeho žactva II. stupně zúčastnili bruslení na zimním kluzišti v prostorách Tyršova stadionu v Třeboni pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové a p. uč. Ondřeje Maxy. Odpolední výuka na II. stupni odpadla.

 

 

22. 1. se v rámci dopolední výuky (1. a 2. hodina) na II. stupni uskutečnila cestovatelská přednáška o městech, národních parcích a zážitcích z cest a života v USA.

DĚKUJEME NAŠIM MILÝM HOSTŮM PANU MICHALOVI A PETROVI ZA ZAJÍMAVĚ, POUTAVĚ A POUČNĚ STRÁVENÝ ČAS!!!

FOTOGALERIE

 

22. 1. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z pomeranče v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi mléčný výrobek v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

Dobrou chuť!!!

 

 

20. 1. – 21. 1. naši pohraniční domovinu pokryla sněhobílá peřinka…a mrzne… Naše USB propojení s rozhraním LABQUEST 2 a s programem LOGGER PRO s přenosnými zařízeními ve spojení s čidlem pro měření teploty Go!Temp naměřilo hodnotu minus 4,1 °C  (v 07.00 hodin SEZČ u školní družiny).

 

19. 1. jsme od ranních hodin zaznamenali vydatné sněhové přeháňky.

 

 

FOTOGALERIE

16. 1.  naši žáci a žákyně z II. stupně oslavili v rámci odpolední výuky svůj skokanský svátek – uskutečnil se 5. ročník závodu ve skoku vysokém Rapšašská laťka.

Hlavní rozhodčí p. uč. Martin Wipplinger hodnotil výkony zúčastněných nejen z hlediska dosažené výšky skoku do měkkých duchen, ale i jeho kvalitní provedení.

Obecenstvo vytvořilo bezvadnou kulisu, která vyburcovala sportovce a sportovkyně ke skvělým výkonům – závodníci a závodnice se navzájem povzbuzovali.

 

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2018 (II. stupeň)

Dívky II. stupeň

1. místo Evička Mikudimová  (118 cm)

2. místo Karolínka Žahourová (115 cm)

3. místo Zuzka Onderková (113 cm)

 

Hoši 6. třída a 7. třída

1. místo Adam Holub (138 cm)

2. místo Ondra Marek (133 cm)

3. místo Míla Vaňátko (128 cm)

 

Hoši 8. třída a 9. třída

1. místo Vojta Adam (150 cm)

2. místo Honza Rácz (140 cm)

3. místo Pavel Šantroch (138 cm).

 

Děkujeme všem zúčastněným skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

16. 1. jsme v 06.05 hodin SEZČ zaznamenali pokles teploty na minus 5 °C a poletující v mírném větru sněhové vločky.

 

15. 1. – 16. 1. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z hruštičky v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

Dobrou chuť!!!

 

15. 1. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky sepsané p. ved. uč. Janou Šikrovou:

4. 12. k nám do školky zavítal Mikuláš spolu se svou družinou. Zazpívali jsme mu písničky a slíbili, že budeme celý rok hodní a za odměnu jsme dostali balíčky s dobrotami. Ale ještě větší radost jsme měli z toho, že Mikuláš přinesl i sněhovou nadílku a tak jsme si mohli poprvé (a zatím i naposled) zařádit ve sněhu. Dokonce jsme zvládli postavit i sněhuláčí rodinku.

6. 12. zazvonila paní pošťačka a přinesla nám balík. Ale představte si od koho!!! František a Jitka z Kouzelné školky nám za obrázky ježečka Bodlinky, které jsme jim namalovali, poslali Lego vláček. To bylo překvapení. Měli jsme velikou radost a ještě větší radost jsme měli, když Jitka naše obrázky ukázala v televizi!!!

19. 12. jsme ve školce přivítali maminky, tatínky babičky, dědečky a ostatní příbuzné na Vánoční besídce. Strávili jsme společně krásné odpoledne plné básniček, písniček, pohádek a zpříjemnili si tak předvánoční čas a zkrátili si to dlouhé čekání na Ježíška.

20. 12. jsme od rána byli netrpěliví, jestli včerejší besídka třeba nepřilákala Ježíška. Po svačině jsme společně zazpívali koledy, rozkrojili si jablíčko, hodili bačkorkou a potom jsme otevřeli okno a zavolali Ježíška. Po dlouhém čekání jsme opravdu uslyšeli zvoneček a pod stromečkem našli krásné dárky. To bylo radosti!!!!  A pak už jsme si jen hráli a hráli a hráli…

21. 12. se v kostele uskutečnilo slavnostní zahájení výstavy výtvarných prací dětí ze ZŠ, ZŠ praktické a našich školáčků. Obrázky a výrobky našich šikovných dětí doprovodil krásný koncert, na kterém zazpívala také naše Gábinka Plánková a Honzík Šikr.

22. 12. jsme nachystali vánoční nadílku také pro zvířátka na naší školkové zahradě. Vyrobili jsme (za velké pomoci mamky a taťky Švecových) krmítka pro ptáčky, navlékli jeřabinové korálky, přichystali seno do jesliček pro naše srnečky, které k nám chodí na žaludy a oříšky pro naši veverku Čiperku.

10. 1. proběhl v základní škole další ročník soutěže ve skoku vysokém Rapšašská laťka. Všichni malí skokánci si vedli moc dobře. Suverénně nejlepším skokanem se letos stal Kubík Kovařík, který zdolal laťku ve výšce 76 cm. Hlavně jsme si ale vyzkoušeli zase něco nového a moc jsme se u toho všichni bavili.

DĚKUJEME!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

 

FOTOGALERIE

12. 1. se v rámci dopolední výuky uskutečnil 4. ročník skokanské soutěže Rapšašská laťka za účasti našich žáků a žákyň 4. třídy. Děti pilně trénovaly se svou paní učitelkou Radkou Círalovou v rámci výuky tělesné výchovy. Odměnou jim byl za skvělý výkon a pilnou přípravu potlesk spolužáků a spolužaček, spravedlivé ohodnocení výkonu a také diplom.

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2018 (4. třída)

DÍVKY

1. místo Lucka Machačová (102 cm)

2. místo Ája Mašková (101 cm)

3. místo Štěpánka Vaňátková (96 cm)

HOŠI

1. místo Péťa Svoboda (101 cm)

2. místo Kája Žahour (100 cm)

3. místo Danda Šikr  (100 cm).

Děkujeme všem zúčastněným nadšeným skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

8. 1. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z pitíčka 100% jablko –broskev v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

Dobrou chuť!!!

 

4. 1. se naši žáci a žákyně pod vedením svých vyučujících v rámci dopolední výuky vypravili do kostela sv. Zikmunda, kde navštívili výstavu prací dětí z MŠ, ZŠ a ZŠ Třeboň – pracoviště Rapšach.

Děkujeme všem tvůrcům výtvarných děl!!!

FOTOGALERIE

 

3. 1. a 5. 1. si připravili rodiče Lucky Machačové pro 4. třídu prezentaci o poznávací cestě po Portugalsku, a tím přiblížil spolužákům Lucky „domácí školu“. Všechna zajímavá místa představili na krásných fotografiích, vyprávění doplnili sbírkou přírodnin (korková kůra, plod z korkovníku, větvička z eukalyptu, mušle, aj.). Velmi děkujeme za poutavé vyprávění.

FOTOGALERIE

   

1. 1. 2018 jsme se spolu s TOMÍKY od 10.00 hodin vypravili z návsi u kostela na již tradiční a stále oblíbenou novoroční vycházku. Bylo nás dvacet sedm a tři psi. Absolvovali jsme obvyklou trasu Rapšach – Kočvarák – Peklo – buřty – Žabák – Kruháč – Bamšule – Rapšach a MOC jsme si to užili!

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2018!!!

FOTOGALERIE

 

30. 12. od 10.00 hodin uspořádal ve školní tělocvičně náš TOM Práčata 33. ročník vánočního turnaje v líném tenise. A tak jsme si opět v čase všeobecného svátečního odpočinku a pojídání všelijakých dobrot protáhli svá tělíčka a zpevnili svalíčky. Bylo nás 25 a z toho 10 dvojic hráčů.

 

Výsledky 33. ročníku vánočního turnaje v líném tenisu:

1. místo: Adýs a Luxík Havlovi

2. místo: Pety Peterka a Kája Snětina

3. místo: Kamča a Honza Kreklík

Všem zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

FOTOGALERIE

23. 12. – 2. 1. vánoční prázdniny.

 

26. 12. se v kostele sv. Zikmunda od 15.00 hodin uskutečnil vánoční koncert v podání Rapšašského komorního orchestru.

Další koncerty:

29. 12. Suchdol nad Lužnicí (kostel sv. Mikuláše v 19.00 hodin)

29. 12. Cep (kostel sv. Jana Křtitele v 17.00 hodin)

30. 12. Třeboň (kostel sv. Jiljí v 15.00 hodin)

30. 12. České Budějovice (kostel Panny Marie Růžencové v 18.00 hodin)

6. 1. 2018 Chlum u Třeboně (kostel Nanebevzetí Panny Marie v 15.00 hodin).

 Děkujeme muzikantům, pěvcům a pěvkyním z Rapšašského komorního orchestru za příjemné setkání s duchovní hudbou!!!

Škoda, že se nás sešlo tak málo!!!

 

22. 12. nás navštívil bývalý žák Roman Kocina a povídali jsme si hlavně o kovařině.

 

22. 12. jsme se rozloučili s paní kuchařkou Bedřiškou Císařovou, která (na druhý pokus) odchází do zaslouženého důchodu.

Děkujeme ji za vše, co pro naši školu udělala a víme, že se s ní budeme i nadále setkávat na našich akcích.

 

22. 12. jsme si po třídních vánočních hodinách a nadílce ve školní družině užili vánoční hry a soutěže (hledej poklad podle indicií, poznávání koření, vánoční kvíz, Ježíškova štafeta, poznávačka minerálů, zdobení stromku, veršování o Vánocích, skládání Tangramu) v režii našich vycházejících žáků a žákyň a jejich tř. p. uč. M. Kvapila.

Z výsledkové listiny (výpis)

1.      místo tým Vikči Růžičkové

2.      místo tým Evči Mikudimové

3.      místo tým Vojty Adama

 

GRATULUJEME!!!

Děkujeme naší devítce a všem zúčastněným!!!

 

PŘEJEME VŠEM NAŠIM ŽÁKŮM, ŽÁKYNÍM, RODIČŮM,

PŘÁTELŮM A PRACOVNÍKŮM ZŠ a MŠ RAPŠACH, ZŠ Třeboň – PRACOVIŠTĚ RAPŠACH, OÚ RAPŠACH,

OBYVATELŮM OBCE RAPŠACH A VŠEM LIDEM DOBRÉ VŮLE KRÁSNÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2018!!!

 

FOTOGALERIE

 

FOTOGALERIE Z VÁNOC 4. TŘÍDY

 

 

FOTOGALERIE

 

VIDEO

21. 12. se od 17.00 hodin v rapšašském kostele sv. Zikmunda v rámci slavnostní vernisáže adventní výstavy, kterou uspořádal Obecní úřad v Rapšachu ve spolupráci s místními školami a dalšími subjekty k příležitosti otevření tohoto místního svatostánku po provedených rekonstrukcích věže a části fasády, uskutečnilo koncertní pěvecké a hudební vystoupení dětí z naší mateřské školky a žáků a žákyň ze základní školy pod vedením p. uč. Jany Šikrové a p. uč. Radky Círalové.

Naši žáci a žákyně ze ZŠ a děti z MŠ a ze Základní školy Třeboň – pracoviště Rapšach pod vedením svých vyučujících vytvářeli v průběhu listopadu a prosince výstavní exponáty.

Děkujeme paní starostce Lence Cvrčkové, že to vymyslela!!!

Děkujeme panu faráři, že s tím souhlasil!!!

Děkujeme všem přišedším návštěvníkům a pozorným posluchačům!!!

Děkujeme rodičům a dalším příbuzným, kteří podpořili své děti

 účastí na jejich veřejné prezentaci!!!

Děkujeme všem vystupujícím dětem a dospělákům,

všem tvůrcům výtvarných děl,

vyučujícím za přípravu a vedení dětí

a všem organizátorům a organizátorkám

za zdárný průběh vernisáže adventní výstavy a koncertu!!!

A paním učitelkám Radce Círalové a Janě Šikrové za přípravu nádherného koncertu, a panu Ondřejovi Šikrovi za kytarový doprovod!!!

 

19. 12. se v naší mateřské škole uskutečnila Vánoční besídka pro rodiče. Bylo to krásné a moc děkujeme všem našim šikovným dětem, paním učitelkám i paní kuchařce. Přejeme jim i Vám - rodičům a příbuzným - krásné prožití Vánočních svátků a do nového roku 2018 vše, co si přejete, ale hlavně ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ A POHODU...

 

 

FOTOGALERIE

 

VIDEO

 

 

 

FOTOGALERIE

19. 12. se žákyně a žáci 2., 4. a 5. třídy se svými třídními p. uč. R. Círalovou a p. uč. J. Sváčkem vypravili na celodenní vánočně laděný výlet do Jindřichova Hradce.

Program výletu:

● Aqua show sv. Florián – druhá svého druhu v Evropě, kombinace světelných efektů, videoprojekce a obrazců za pomoci padající vody poskytuje nádhernou podívanou.

● Vánoce u svatého Jána – výstava betlémů řezbáře Jiřího Bürgera v kostele sv. Jana Křtitele, dřevořezby z lipového dřeva.

● Ochutnávka v cukrárně Kaštánek.

● Výstava Letecká bitva na Jindřichohradecku v Muzeu Jindřichohradecka.

● Krýzovy jesličky -  největší lidový mechanický betlém na světě.

Plavecký výcvik.

 

19. 12. jsme kolem 6.00 hodin SEZČ zaznamenali pokles teploty na – 9°C.

 

17. 12. – 18. 12. pokryla náš příhraniční kraj souvislá sněhobílá peřinka.

 

13. 12. se uskutečnilo od 17.00 do 19.30 hodin vánoční setkání v naší škole, kterému předcházela dlouhodobá a svědomitá příprava (spojená s také s generálkou jednotlivých vystoupení 13. 12. dopoledne) našich žáků a žákyň vedených svými vyučujícími.

 

Program vystoupení žáků a žákyň naší základky ve školní tělocvičně

4John – Horúca láska (úvodní píseň I. části)

1. a 3. třída – BUBU (taneček)

2. třída – Malí popeláři (taneček)

Karolínka Korbelová – violoncello (koledy)

Zuzka Onderková – Michael Jackson (tanec)

7. třída – Rapšach má talent (scénka)

6. třída – Včera, dnes a zítra (scénka)

Markétka Vávrová a Niki Součková – Vánoční (zpěv).

Přestávka

4John – Bůh (úvodní píseň II. části)

Dobročinná dražba perníkového modelu kostela sv. Zikmunda

8. třída – Vánoce (filmové představení)

4. třída – Šíleně smutná princezna (tanec a scénka)

Děvčata II. stupně – Girls (tanec)

Markétka Vávrová a 4John – Lásko, voníš deštěm (zpěv)

5. třída – UPTOWN FUNK EASY KIDS DANCE (tanec)

4John se 4. třídou a s námi všemi – směs koled (závěrečný společný zpěv).

 

VÝTĚŽEK Z DOBROČINNÉ DRAŽBY PERNÍKOVÉHO MODELU KOSTELA SVATÉHO ZIKMUNDA: 2000,- Kč – DĚKUJEME BŘENKOVÝM!!!

 

Slavnostní punč, grilované klobásky, párky v rohlíku, pikantní zelňačka, koláčky, minipizzy nebo slaďoučké perníčkové stromečky, domečky, svícny a mnoho dalších pochoutek opět jako tradičně dodaly nejen zrakovým, ale i čichovým, chuťovým a hmatovým smyslům to pravé vánoční potěšení.

 

Doprovodné akce

  • vánoční trh dětských výrobků z vánočních dílen a ze školní družiny (vánoční dekorace, hřejivé šály, papíroví andílci, svícínky a věnce, perníkové chaloupky a mísy)

  • prodej sladkých a voňavých perníkových stromků a svícínků, drobných perníkových výrobků různých tvarů a velikostí, stromečky s voňavým kořením

  • občerstvení – vánoční punč (pro malé a velké) a jiné osvěžující a lahodné nápoje, grilované klobásky, párky v rohlíku, koláčky, minipizzy, dobroty a dobrůtky

  • bohatá tombola – drobnosti do bytu i kanceláře, hračky, potřeby pro kutily, drogerie a kosmetika, módní doplňky apod.

  • výstavka dětských prací – adventní věnec a vánoční dekorace, přáníčka, drobné ozdoby na stůl i do květináčů, výtvarná díla a dílka, stříhané obrázky, Mikulášové, čertíci, andělé, sněhuláčci, zimní krajinky atd.

Zakoupením tomboly, výrobku nebo produktu u stánku s označením školního loga podpoříte mimoškolní činnost našich dětí – děkujeme vám!!!

Pestrý a bohatý program opět nabídl všem našim návštěvníkům a divákům především nejedno originální taneční, hudební, koncertní, dramatické či pěvecké vystoupení našich žáků a žákyň, která si pilně a zodpovědně připravovali a dolaďovali se svými vyučujícími zejména v tomto čase adventním.

Také o dětské výrobky v rámci prodejní výstavky, občerstvení, dražbu a tombolu opět projevili přítomní návštěvníci obrovský zájem, za který velmi děkujeme!!!

Děkujeme všem našim návštěvníkům, pozorným posluchačům a divákům!!!

Děkujeme rodičům, kteří podpořili své děti  účastí na jejich vystoupení!!!

Děkujeme všem našim dětem a dospělým, kteří se na přípravě vánočního setkání podíleli!!!  

Děkujeme skupině 4 John za doprovod a ozvučení vánočního setkání!!!  

Děkujeme všem malým a velkým organizátorům a vystupujícím za důstojnou prezentaci své školy

a zdárný průběh našeho již tradičního vánočního setkání!!!

 

VIDEO

 

 

 

 

VAŘÍME A PEČEME

DOPOLEDNÍ ZKOUŠKA

ZASE VAŘÍME A PEČEME

VÁNOČNÍ SETKÁNÍ - fotky od Honzy Macha

VÁNOČNÍ SETKÁNÍ - fotky od KS

 

12. 12. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z pitíčka 100% jablko v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

Dobrou chuť!!!

 

11. 12. se naši nadějní florbalisté z řad žáků II. stupně zúčastnili pod vedením p. uč. Ondřeje Maxy okresního kola soutěže ZŠ ve florbalu (kategorie IV. – starší žactvo) ve sportovní hale v Jindřichově Hradci.

Soupiska našeho týmu: Honza Rácz, Pavel Šantroch, Vojta Adam, Míla Vaňátko, Jirka Daněk, Ondra Marek, Honza Krejčí a Kuba Zvěřina.

Naši reprezentanti se probojovali do finále, kde obsadili skvělé 4. místo mezi dvaceti týmy – gratulujeme!!!

Všem našim zúčastněným sportovcům blahopřejeme k umístění a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

FOTOGALERIE

 

5. 12. (a také 7. 12.) se naši žáci a žákyně I. a II. stupně připravovali na vánoční setkání ve škole: pilně tvořili ve vánočních dílnách, pilovali svá vystoupení a připravovali výzdobu tříd a školy.

V úterý jsme ve vánočních dílnách tvořili a připravovali tombolu od čtvrté vyučovací hodiny a v rámci odpolední výuky a ve čtvrtek jsme navíc dolaďovali svá vystoupení.

Ve školní družině paní vychovatelky nazdobily se svým dospěláckým týmem a s dětmi naše oblíbené perníkové stromky, svícínky a slaďoučké perníčky (již 21. 11. a 28. 11.).

 

Vánoční dílny na II. stupni:

  • pletené zvonečky a jiné dekorace – vedoucí p. uč. Marie Jirků (učebna fyzika)

  • chaloupky z perníku a jiné dobrůtky – vedoucí p. uč. Pavlína Křížová (učebna dějepis)

  • vánoční dekorace – vedoucí p. uč. Ondřej Maxa (učebna kreslírna)

  • vánoční výzdoba – vedoucí p. uč. Martin Kvapil (školní dílna)

  • tombola – p. uč. Martin Wipplinger.

A tak jsme opět v naší školičce vykrajovali, obrušovali, spojovali, ochutnávali, slepovali, pletli, proplétali, modelovali, vařili, odlévali, malovali, aromatizovali, kutili, zdobili, pletli, balili, vázali, vystřihovali, aranžovali, dekorovali,…; učebna dějepisu včetně školní družiny byla provoněna sladkým těstem a různými tajuplnými ingrediencemi a kořením.

A dařilo se nám…

…děkujeme všem zúčastněným za zodpovědně a kvalitně odvedenou práci!!!

 

FOTOGALERIE I.

FOTOGALERIE II.

POZVÁNKA NA DRAŽBU

 

 

 

5. 12. uspořádala od 17.00 hodin na naší návsi ZŠ a MŠ v Rapšachu, taneční soubor Trnky brnky a Obec Rapšach ve spolupráci s místními fotbalisty (SK), hasiči (SDH) a p. I. Průchou slavnostní rozsvícení vánočního stromu spojené s mikulášskou nadílkou.

Celý večer zahájily děti z naší Mateřské školy pod vedením p. uč. Jany Šikrové. Po zpívánkách a rozsvícení stromku se otevřely brány pekelné a čerti zaplavili náves. Všechny přítomné posléze přivítal vlídný anděl a hodný Mikuláš naděloval dětem za písničku či básničku dárky. Po nadílce následoval nádherný ohňostroj.

Přítomní malí i velcí se občerstvovali koláčky nebo vánočkou a zahřáli se vánočním punčem.

Děkujeme všem přítomným dětským a dospěláckým návštěvníkům a všem organizátorům za zdárný průběh rozsvícení vánočního stromku a mikulášské nadílky!!!

 

FOTOGALERIE

 

4. 12. navštívil děti z naší základky a mateřinky a také ze ZŠ praktické Mikuláš za doprovodu andělů a čertů.

Hodný a laskavý patron všech dětí Mikuláš svým vlídným slovem povzbuzoval spolu s milými anděly všechny děti, hlavně ty menší, které při řádění rozpustilých čertů slibovaly, že už nikdy nebudou zlobit ani doma, ani ve škole, ani maminku či tatínka nebo paní učitelku, že budou hodné, pilně pomáhat a psát domácí úkoly. Za básničku, písničku či pěkně vymalovaný obrázek nebo i za slib poslušnosti dostal každý malou sladkou odměnu.

Mikuláši, andělé a čerti, děkujeme za návštěvu!!!

FOTOGALERIE

 

4. 12. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z mandarinek v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

Dobrou chuť!!!

 

1. 12. besedovali v rámci dopolední výuky (1. vyučovací hodina) naši vycházející žáci a žákyně a osmáci s p. Jiřím Srpem ze Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína Třeboň o prospěšnosti konzumace ryb z našich rybníků a jejich přípravě, o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Beseda byla spojena s ochutnávkou výborně upravených ryb.

Více na http://www.ssrv.cz/c-360-studium.html

Děkujeme p. J. Srpovi za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia a za skvělou ochutnávku ryb!!!

FOTOGALERIE

 

30. 11. se Paní Zima ohlásila vydatnou peřinkovou nadílkou a na druhý den zrána jsme zaznamenali pokles teploty na minus 6°C.

 
28. 11. se naši žáci a žákyně 2., 4. a 5. třídy zúčastnili druhé dvouhodinové lekce povinné výuky plavání v plaveckém bazénu v Jindřichově Hradci. Lekcí je naplánováno deset (do 6. února) a realizují se vždy v úterních termínech v období od listopadu 2017 do února 2018.

 

27. 11. věnoval naší škole pan Jan Adam rozsáhlou a velmi poučnou publikaci PTÁCI JIŽNÍCH ČECH, jejíž součástí jsou záznamy hlasů a zvuků 233 ptačích druhů. Využijeme ji jak ve výuce, při pozorování ptactva u krmítka, tak i v rámci naučně poznávacích vycházek či toulek přírodou.

Pane Adame, DĚKUJEME Vám!!!

 

27. 11. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z rajského jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

Dobrou chuť!!!

 

 

FOTOGALERIE

23. 11. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky sepsané p. ved. uč. Janou Šikrovou:

  • Jako loňský školní rok, tak i letos chodíme s dětmi z velké třídy do tělocvičny ZŠ protáhnout a posílit svá tělíčka. Nejoblíbenější je, kromě všech druhů honiček, šplh na tyči. Šplháme jak malé opičky.

  • 1. 11. jsme se s dětmi z velké třídy vydali do školy na Halloveenské řádění. Nejdříve jsme absolvovali stezku odvahy na školní půdě a potom jsme si zadováděli na halloveenské diskotéce.

  • Minulý týden jsme ukončili téma „Když padá listí“. V rámci tohoto projektu jsme stihli spoustu podzimních aktivit. Kromě jiného jsme si vyrobili dráčky, zdramatizovali pohádku O veliké řepě, postavili si kaštanového dráčka Mráčka a hlavně jsme ve školce měli na návštěvě malého bodlinkatého kamaráda.

  • 8. 11. k nám do školky přijela paní Zuzana Štětková ze záchranné stanice Vydra v Třeboni a přivezla s sebou ježčí holčičku Bodlinku. Nejdříve jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o životě ježků, potom jsme se naučili písničku s pohybovým doprovodem a nakonec si děti vyrobily papírové ježečky, kterým jsme dolepili pelíšek z listí. Celý program se nám moc líbil a slíbili jsme si, že se za Bodlinkou i ostatními zvířátky dojedeme na jaře do stanice podívat.

 

22. 11. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně třídní schůzky rodičů s vyučujícími.

 

21. 11. se naši žáci a žákyně 2., 4. a 5. třídy zúčastnili první dvouhodinové lekce povinné výuky plavání v plaveckém bazénu v Jindřichově Hradci. Lekcí je naplánováno deset (do 6. února) a realizují se vždy v úterních termínech v období od listopadu do února (odjezd v 11.15 hodin z rapšašské návsi a návrat kolem 15.15 hodin tamtéž).

 

21. 11. se naši nadějní florbalisté z řad žáků I. a II. stupně zúčastnili pod vedením p. uč. Martina Wipplingera okrskového kola soutěže ZŠ ve florbalu (kategorie III. – mladší žactvo) ve sportovní hale v Třeboni.

Soupiska našeho týmu: Ondra Marek, Vojta Adam, Míla Vaňátko, Honzík Krejčí, Jiřík Daněk, Kuba Zvěřina a Ríša Krkoška.

Naše výsledky:

Rapšach – Suchdol nad Lužnicí 2:2 (Milan Vaňátko 2x)

Rapšach – I. ZŠ Třeboň 0:3

Rapšach – II. ZŠ Třeboň 2:2 (Milan Vaňátko, Vojta Adam)

Rapšach – Gymnasium Třeboň 2:0 (Milan Vaňátko, Vojta Adam).

 

Konečné místo z pěti týmů zjistíme až dodatečně, protože kdybychom čekali na vyhlášení, ujel by nám autobus, ale kluci hráli opět víc než skvěle!!!

Všem našim zúčastněným sportovcům blahopřejeme k umístění a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

 

FOTOGALERIE

20. 11. – 21. 11. jsme v nejbližším okolí naší školy zaznamenali první sněhové přeháňky.

 

20. 11. se naši žáci a žákyně I. a II. stupně spolu se svými vyučujícími zaposlouchali do tónů a melodií s prolínáním mluveného slova při Trumpetiádě v podání skupiny Brasstet.

Děkujeme skupině Brasstet za velmi poučně i zábavně strávený čas s hudbou!!!

 

20. 11. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z papriky v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

 

20. 11. nás navštívil bývalý žák Honza Jelínek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

17. 11. Den boje za svobodu a demokracii.

 

16. 11. se v dopoledních hodinách uskutečnilo školní (vánoční) fotografování s firmou KODAK expres – Vladimír Cibulka podle objednávek našich dětí a jejich rodičů z naší základky a mateřinky.

 

15. 11. jsme v 6.00 hodin SEZČ zaznamenali pokles teploty na – 3°C.

 

14. 11. zorganizovala naše školní družina pro žáky a žákyně 3. – 5. třídy a jejich vyučující výlet do Hopsária v Českých Budějovicích a následně navštívili státní zámek v Třeboni.

Více na:

http://budejovice.hopsarium.cz/

https://www.zamek-trebon.cz/cs/o-zamku/historie

V Hopsáriu jsme se vydováděli, návštěva zámku byla poučná a zajímavá,

výlet se nám vydařil a těšíme se na další!!!

 

14. 11. navštívili naši žáci a žákyně II. stupně spolu se svými vyučujícími filmové trháky v multikině Cinestar (IGY II) České Budějovice podle svého výběru – Spidermann: Homecoming nebo Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta.

 

FOTOGALERIE

 

13. 11. se naši žáci a žákyně 9. třídy pod vedením tř. p. uč. M. Kvapila zúčastnili výběrového zjištování výsledků žáků 9. ročníků ZŠ v oblasti sociální gramotnosti.

Další informace na: https://portal.csicr.cz/Clanek/69

 

13. 11. besedovali v rámci dopolední výuky (5. vyučovací hodina) naši vycházející žáci a žákyně se studentkami 2. ročníku Střední zdravotní školy v Jindřichově Hradci a současně našimi bývalými žákyněmi Bárou Holubovou a Sárou Svobodovou o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na https://szsjh.cz/

Sáro a Báro, děkujeme vám za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

13. 11. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z kaki v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

 

8. 11. besedovali v rámci profesní přípravy naši vycházející žáci a žákyně s pracovníkem a studenty ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Jindřichův Hradec o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.sos-jh.cz/STUDIUM

Děkujeme za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

8. 11. se rok sešel s rokem a my jsme opět osadili krmítko pro ptáčky na minilatifundii naší školy – u pumpy před ředitelnou.

A tak se nám na jaře dozajista naši malí i větší pernatí sousedé a sousedky jako již každoročně odmění hlasitým cvrlikáním a zlatohrdelním zpěvem za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za tukové koule plné zrní, slunečnicová semínka a jiné obilovinodobrotopochutiny.

Dobrou chuť vám, naši malí opeření kamarádi!!!

 

7. 11. besedovali v rámci dopolední výuky (3. vyučovací hodina) naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy s p. Mgr. Šárkou Vrchotovou z Obchodní Akademie (OA) v Třeboni o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Besedě o možnostech studia na OA předcházela zajímavá a poučná prezentace o Japonsku, které navštívila studentka 3. ročníku Obchodní akademie slečna Martina Průchová.

Více na http://www.sostrebon.cz/

Děkujeme slečně Martině Průchové velmi zajímavé a poutavé vyprávění a p. Mgr. Šárce Vrchotové za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

6. 11. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z jablíček v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

 

4. 11. zorganizoval náš TOM „Práčata“ na místním hřišti SK Rapšach od 14.00 hodin pro všechny zájemce a zájemkyně, přívržence a přívrženkyně, nadšence a nadšenkyně vzdušného dračího létání, vznášení, startů, vzletů, pádů a kroužení již 17. ročník drakiády.

Bylo velmi příjemné odpoledne, paprsky sluníčka nás občas prohřívaly, mráčky i mraky se nad námi táhly A VÍTR KONEČNĚ VÁL všem drakům – rejnokovi, rybě, motýlům, duhovým, střapatému, čmeldovi, rakeťákovi, klaunovi, pirátovi, měsíci a slunci.

V povětří se oproti předchozím a na dobré povětrnostní podmínky hubeným ročníkům VZNÁŠELO NAJEDNOU 11 DRAKŮ!!!

Více než třicet zúčastněných malých a velkých, dětí a dospěláků, si užívalo spolu s draky čerstvý sobotní listopadový vzduch a také běh či velmi mírný klus po zeleném trávníku nebo let nad ním a odměnou jim byla ňamka na doplnění energie.

Děkujeme všem zúčastněným a zase za rok!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

FOTOGALERIE 1

 

FOTOGALERIE 2

 

FOTOGALERIE 3

 

FOTOGALERIE 4

 

FOTOGALERIE 5

31. 10. – 1. 11. se v naší škole za účasti žáků a žákyň a jejich vyučujících uskutečnila noc spojená se stezkou odvahy a herní dopoledne ve stylu Halloween.

V úterý dopoledne prožili naši čtvrťáci a čtvrťačky výuku s plněním halloweenských úloh a s následnou prezentací svých prací na nástěnce na chodbě I. stupně.

Při nocování ve škole jsme tvořili v rukodělných a literárních dílničkách a v rámci středečního dopoledne jsme soutěžili a tančili.

V literárních dílnách jsme psali příběhy spjaté s Halloweenem a svá dílka jsme zveřejnili na chodbě I. a II. stupně. Vyráběli jsme také halloweenské dekorace, zabývali se papírovým modelářstvím a zdobili školu.

A jaké hry a soutěže jsme si užívali? Překážkovou dráhu pavoučí sítí, frkačkovanou, psaní krátkého hororového příběhu, hallowenský dotazník, poznávačku minerálů, hledání pokladu, balení mumie a štafetu s marshmellow. Po nich následoval halloweenský taneční rej v tělocvičně naší školy.

Naši stezku odvahy navštívili se svou paní učitelkou Janou Šikrovou starší děti z naší mateřské školičky.

Z výsledkové listiny (herní dopoledne 1. 11.)

1. místo tým Péti K.

2. místo tým Lukáše H., Kuby A., Alexe M., Áni V. a Markétky S.

3. místo tým Dana K.

GRATULUJEME!!!

Děkujeme dětským a dospěláckým organizátorům a soutěžícím za zdárný průběh akcí ve stylu Halloween a rodičům našich žáků a žákyň za jejich podporu!!!

A děkujeme p. uč. M. Kvapilovi za to, že vše připravil, odřídil a zase uklidil – spolu se svou devítkou!!!

A taktéž děkujeme spolupracujícímu týmu našich vyučujících a panu školníkovi – jak při výtvarné a literární tvorbě, stezce odvahy, projekci filmů a opékání buřtíků,

tak i o halloweenské diskotéce!!!

 

30. 10. kalamitní stav – bezproudí.

28. 10. Den vzniku samostatného československého státu.

26. 10. – 27. 10. podzimní prázdniny.

 

25. 10. jsme zveřejnili výsledky soutěže „Hop přes švihadlo!“, kterou uspořádala p. uč. Gabriela Sarah Círalová v rámci výuky tělesné výchovy v 1 a 2., 3. a 5. třídě. Bdělá a spravedlivá rozhodčí počítala skoky v průběhu jedné minuty.

Hop přes švihadlo 2017/18 – výsledky (1., 2., 3., a 5. třída – výpis)

1. třída (dívky)

1. místo Barborka Krátká (19 přeskoků)

2. místo Vanesska Grundzová (6 přeskoků)

1. třída (hoši)

1. místo Markus Miroslav Gunár (39 přeskoků)

2. místo Daneček Kica (25 přeskoků)

3. místo Matyášek Dvořák (21 přeskoků)

2. třída (dívky)

1. místo Káťa Vaňátková (51 přeskok)

2. místo Renatka Vaňátková (26 přeskoků)

2. třída (hoši)

1. místo Péťa Ferenc (60 přeskoků)

2. místo Pavlík Šťáva (57 přeskoků)

3. místo Davídek Dvořák (27 přeskoků)

3. třída (dívky)

1. místo Janička Hubálovská (64 přeskoků)

2. místo Anička Búthová (56 přeskoků)

3. místo Pavlína Krátká (38 přeskoků)

3. třída (hoši)

1. místo Tonda Ouška (91 přeskok)

2. místo Kuba Daněk (79 přeskoků)

3. místo Štěpán Koller (55 přeskoků)

5. třída (dívky)

1. místo Terka Miklová (83 přeskoků)

2. místo Natálka Varholíková (77 přeskoků)

3. místo Nelinka Hanková (59 přeskoků)

5. třída (hoši)

1. místo Domča Kocina (96 přeskoků)

2. místo Domča Dvořák (75 přeskoků)

3. místo Kuba Grundza (14 přeskoků).

 

GRATULUJEME!!!

Děkujeme všem nadšeným sportovcům a sportovkyním za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

24. 10. besedovali v rámci odpolední výuky (6. vyučovací hodina) naši vycházející žáci a žákyně s p. Ing. Vladislavem Trskem z SOU a SOŠ Trhové Sviny o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.souts.cz/studijni-obory/

Děkujeme p. Ing. V. Trskovi za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

FOTOGALERIE

24. 10. zorganizovali naši žáci a žákyně z PoVo společensko vědní seminář pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové soutěž Mléko a my 2017 (Laktea, o.p.s. Školní mléko).

Soutěže, hry a aktivity: mléčná štafetová dráha (dojíme a sportujeme), ochutnávka mléčných výrobků (poznej druh sýra neb jogurtu), mléčná spojovačka (mnoho i více kartiček s pojmy a termíny), mléčné pexeso (přiřaď slovo k obrázku aneb procvičení ájiny), mléčná lednička (co ne/patří do ledničky), mléčné veršování a malování (staň se básníkem či malířem), mléčná procházka (za místními kravičkami kousek po chodníku) a na závěr mléčný bar (mlsáme palačinky a puding).

Z výsledkové listiny soutěže Mléko a my 2017

1. místo tým Honzy Rácze

2. místo tým Markétky Vávrové

3. místo tým Adama Holuba

GRATULUJEME!!!

O soutěži:

http://www.laktea.cz/index.php?page=soutez-mleko-a-my-2017&article=pravidla-souteze-mleko-a-my-2017x

Děkujeme všem organizátorům a soutěžícím!!!


16. 10. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z hruštičky v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“, také finančně podporovaného Evropským společenstvím.


16. 10. zorganizovala p. uč. Radka Círalová v rámci výuky tělesné výchovy ve své 4. třídě soutěž „Hop přes švihadlo!“.

Základní informace a následně výsledky byly vyvěšeny formou plakátku a tabulek na nástěnce – chodbě I. stupně. Bdělá a spravedlivá rozhodčí počítala skoky v průběhu jedné minuty.

 

Hop přes švihadlo 2017/18 – výsledky (4. třída – výpis)

Dívky

1. místo – Darinka (117 skoků za minutu)

2. místo – Natálka (112 skoků za minutu)

3. místo – Andrejka (107 skoků za minutu)

Chlapci

1. místo – Danda (91 skoků za minutu)

2. místo – Pepča B. (86 skoků za minutu)

3. místo – Kája (69 skoků za minutu).

Děkujeme všem nadšeným sportovcům a sportovkyním

za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE


12. 10. se v dopoledních hodinách naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy zúčastnili pod vedením poradce pro volbu povolání p. řed. Karla Snětiny prezentace středních škol, odborných učilišť a firem v Kulturním a kongresovém centru Roháč v Třeboni.

Cílem prezentace bylo v jeden den a na jednom místě podat vycházejícím žákům, žákyním, jejich rodičům a vyučujícím aktuální informace o podmínkách a možnostech dalšího studia na středních školách a učilištích přímo od jejich zástupců a seznámit je i s možnostmi jejich dalšího uplatnění v praxi.

Prospěšné na:

http://www.impulsprokarieru.cz/

http://www.jhk.cz/akce/prehled-akci.html

 

FOTOGALERIE


11. 10. se naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy pod vedením p. uč. Martina Wipplingera zúčastnili soutěže přírodovědný KLOKAN v kategorii Kadet. Organizuje ji Přírodovědecká a Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Z pravidel na http://www.kag.upol.cz/prirodovednyklokan/info_pravidla.pdf vyplývá:

-         soutěžící řeší 24 soutěžních úloh

-         soutěžící mají čas na zpracování 45 minut + 10 minut organizační práce

-         každý soutěžící vstupuje do soutěže s 24 body

-         úlohy jsou rozděleny do tří skupin podle bodování (úlohy za 3, 4 a 5 bodů)

-         za každou správně zodpovězenou otázku získá soutěžící příslušný počet bodů (3, 4 nebo 5)

-         za každou neřešenou úlohu nezíská ani neztratí žádný bod (0 bodů)

-         za každou špatně zodpovězenou úlohu se nepřičítá žádný bod, ale naopak se 1 bod odečítá (nikoli 3, 4 nebo 5 bodů)

-         soutěžící odpovídají na „kartu odpovědí“ zatržením nejvýše jedné z nabízených možností

-         při řešení není dovoleno užívat kalkulačky, tabulky ani žádnou jinou literaturu

 

Výpis z výsledkové listiny PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN 2017

1.      místo – Dan Karl, 8. třída – 53 body

2.      místo – Markétka Vávrová, 9. třída – 40 bodů

3.      místo – Petr Kollmann, 8. třída – 39 bodů

 

Děkujeme všem zúčastněným soutěžícím za prokázané dovednosti a znalosti a umístivším se na stupních vítězů gratulujeme!!!


11. 10. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky sepsané p. ved. uč. Janou Šikrovou:

 

4. 9. jsme se společně s novými kamarády přivítali v novém školním roce.

 

13. 9. jsme s dětmi z velké třídy navštívili v tělocvičně ZŠ sférické kino. Ve velkém kulatém stanu jsme zhlédli pohádkový příběh Začarovaný korálový útes. Pomocí pohádky jsme se dozvěděli o vlivu úplňku na příliv a odliv oceánu.

 

18. 9. nám nechal v šatně vzkaz náš kamarád rošťák skřítek Podzimníček. Pomocí lístků, které nám ukazovaly cestu, jsme se ho vydali hledat. Po cestě plné úkolů jsme ho našli schovaného na školní zahradě. Krásnou vycházku jsme si moc užili a Podzimníčka jsme vzali na návštěvu k nám do školky.

 

2. 10. k nám opět po prázdninové přestávce přijelo divadlo LUK s pohádkou O kůzlátkách. Veselá pohádka se nám moc líbila. Nebáli jsme se vlka nic a už se těšíme na další návštěvu našeho milovaného divadélka.

 

5. 10. jsme se rozhodli, že je čas vrátit Podzimníčka zpátky domů do lesa. Na rozloučenou jsme mu řekli básničku o ježkovi, kterou jsme se naučili, vyrobili ježečka z bramborů a šípků a pak už jsme ho odnesli do našeho skřítkového lesa. Postavili jsme mu i ostatním skřítkům nové domečky a strávili tak společně krásné dopoledne.

 

6. 10. jsme oprášili našeho školkového motýlkového draka a vyrazili jsme ho trochu provětrat. Udělali jsme mu asi velkou radost, protože létal nádherně a z toho jsme zase měli velikou radost my. Létal tak, že jsme se skoro báli, aby naši nejmenší kamarádi nevzlétli s ním.

DĚKUJEME!!!

 

 

FOTOGALERIE


9. 10. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z mandarinky v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.          

Další informace: http://ovoceazeleninadoskol.cz/index.php?page=ovoce-do-skol

Další informace: http://www.laktea.cz/index.php?page=skolni-mleko-2017-18

Dobrou chuť!!!


 

FOTOGALERIE

6. – 7. 10. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila XXIV. ročníku „Pacovského dovádění“ spojeného s dalším ročníkem Turistického závodu (TZ) jednotlivců a s Nočním blouděním Vysočinou.

Další informace na http://www.tompacov.cz/

Nejmladší žáci: Danda Šikr, Pepča Břenek, Kája Žahour, Péťa Svoboda a Domča Dvořák.

Nejmladší žákyně: Nelinka Kykrychová, Simonka Šimáčková a Štěpánka Vaňátková.

Mladší žáci: Kuba Zvěřina a Jirka Daněk.

Mladší žákyně: Terka Dvořáková a Karolínka Žahourová.

Starší žáci: Vojta Adam a Ondra Marek.

Starší žákyně: Verča Břenková.

Mladší dorostenky: Terka Žahourová.

 

Výsledky Pacovského dovádění 2017 – Turistický závod (výpis) – ve svých kategoriích:

Vojta Adam – 2. místo

Pepča Břenek – 2. místo

Terezka Dvořáková – 3. místo

Kuba Zvěřina – 3. místo.

 

K dosaženým výsledkům všem zúčastněným gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové

za přípravu našich reprezentantů a reprezentantek!!!


6. 10. se naši žáci a žákyně 3. a 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Radky Círalové a p. vych. Miroslavy Jáchymové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením zkušených instruktorů Autoškoly ILLE Třeboň absolvovali teoretické a praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

 

FOTOGALERIE


5. října si pro 4. třídu připravil pan Martin Machač zajímavou prezentaci o třítýdenní cestě do a po Itálii. Poutavě vyprávěl o zemích a místech, která společně celá rodina procestovala. Všechny zajímavosti dětem představil na krásných fotografiích.

Velmi děkujeme!


5. 10. se naši žáci a žákyně II. stupně spolu se svými vyučujícími v prostorách půdní vestavby od 7.50 do 9.25 hodin zúčastnili promítání filmu a besedy „Nicholas Winton – Síla lidskosti“.

„Těžko si dnes dokážeme představit loučení rodičů a dětí na Wilsonově nádraží v Praze. Určitě bylo plné slz a strachu, ale i bezelstné dětské radosti, že začíná velké dobrodružství. Děti s čísly na krku nastupovaly do vlaku, některé se nemohly od svých blízkých odtrhnout a s pláčem se ptaly: „Proč mě posíláte pryč? Copak mě nemáte rádi?“ Jaké to bylo peklo, mi plně došlo, když mi vypravovala Alice Masters z Washingtonu svůj příběh. „Byly jsme dvě sestry a nastoupily jsme již do vlaku, jenomže má mladší sestra moc plakala. Máma to nevydržela a vytáhla ji oknem vagonu ven, konejšila ji a já jsem z vlaku vykřikla: „Tak si ji nech, nech si ji!“ Vtom zapískal výpravčí na píšťalku a vlak se dal do pohybu. Bezradná máma běžela i s mojí malou sestrou za vlakem, objímala ji, plakala, nevěděla, co má dělat, a v poslední chvíli mi sestru vrátila oknem kupé zpátky a tím jí zachránila život.“ Rozumíte, normálně mě zamrazilo. Vlak se již rozjížděl, čímž rozhodnutí matky dostalo přímo apokalyptický rozměr, v mnohém mi to připomínalo román Sophiina volba. Po prvním vlaku, který odjel v březnu 1939, se jich do 2. srpna podařilo vypravit dalších sedm. Celkem vycestovalo z již okupovaných Čech, z takzvaného Protektorátu Čechy a Morava a Slovenského státu, 669 dětí!“

Další informace na http://www.wintonfilm.com/

Děkujeme panu Zdeňkovi Tulisovi za velmi lidské zprostředkování příběhu Nicholase Wintona!!!

 

Vstup byl nakonec zdarma... Díky!


 

FOTOGALERIE

4. 10. se výprava běžeckých nadějí z řad našich žáků a žákyň zúčastnila okresního kola přespolního běhu v parku u Jakuba v Jindřichově Hradci, a to pod vedením p. uč. Martina Wipplingera a p. řed. Karla Snětiny.

Soupiska našeho týmu dívek: Terezka Dvořáková a Klárka Oušková.

Soupiska našeho týmu chlapců: Kuba Zvěřina, Ondřej Marek, Míla Vaňátko, Vojta Adam, Pavel Šantroch a Honza Rácz.

 

Z výsledkové listiny:

Dívky v kategorii III. (47 závodnic)

12. místo Terezka Dvořáková

29. místo Klárka Oušková

 

Hoši v kategorii III. (64 závodníků)

20. místo Ondra Marek

30. místo Míla Vaňátko

41. místo Kuba Zvěřina

 

Hoši v kategorii IV. (65 závodníků)

51. Vojta Adam

59. Honza Rácz

60. Pavel Šantroch

Děkujeme všem zúčastněným běžcům a běžkyním

za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!


Díky manželům Kováříkovým, kteří nám do nově opraveného altánku na zahradě Mateřské školy pořídili tento zahradní nábytek v ceně 4.400,- Kč!

DĚKUJEME!


29. 9. bylo vyhlášeno ředitelské volno.

 

28. 9. státní svátek – Den české státnosti.


27. září čtvrtá třída s tř. uč. R. Círalovou navštívila v rámci ekovýchovy a při příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne zvířat Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Celým dopolednem nás provedla p. Zuzana Štětková, která odborně vedla výukový program Letem ptačím světem a seznámila nás s živočichy trvale žijícími v záchranné stanici.

Děti se učily rozeznávat jednotlivé skupiny ptáků podle charakteristických znaků – tvar těla, zobáku, nohou, peří. Dále poznávaly zástupce ptačí říše podle stop. Přiřazovaly k sovám, dravcům, pěvcům potravu, kterou se živí atd. Zajímavé bylo setkání s jednotlivými obyvateli a jejich osudy. Nejoblíbenější se stala poštolka Pája, jejímž adoptivním rodičem je Daneček Šikr.

Dále veverky obecné, dvě mláďata srny obecné, puštík obecný, sova pálená, jestřáb lesní, liška obecná, včelojed lesní, volavka popelavá aj.

Další informace na http://vydry.org/ (záchranná stanice)

Prospěšné a poučné na http://vydry.org/nalezene-zvire-v-nouzi/

 

FOTOGALERIE


25. 9. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z blumy v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím a také obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

 

22. 9. – 23. 9. si naši žáci a žákyně 6. třídy spolu se svou tř. p. uč. Pavlínou Křížovou užívali sportovně relaxační a poznávací výlet spojený s nocováním ve školičce a občerstvením v tušťské pizzerii Panský šenk.


19. 9. si naši žáci a žákyně z I. a II. stupně užívali vitamínky z jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

Další informace: http://ovoceazeleninadoskol.cz/index.php?page=ovoce-do-skol

19. 9. naši žáci a žákyně z I. a II. stupně obdrželi krabičku mléka neochuceného v rámci projektu „Mléko do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Další informace: http://www.laktea.cz/index.php?page=skolni-mleko-2017-18

Dobrou chuť!!!

 

18. 9. – 22. 9. absolvovala v naší škole týdenní pedagogickou praxi studentka 3. ročníku bakalářského studia oboru Čeština v komunikaci neslyšících na FF UK slečna Marie Němcová – aktivně se zapojila do našeho výchovně vzdělávacího procesu a také do vybraných školních a mimoškolních činností.


18. 9. nastalo velké přepočítávání výtěžku sbírky Světluška na pomoc nevidomým a zrakově handicapovaným.

Tak tedy:

Eší a Adam v Prachaticích a v Třeboni - 6.205,- Kč.

Anička a Zuzka v Třeboni - 2.100,- Kč

Naši Tomíci v Rapšachu - neuvěřitelných 6.996,- Kč!

Kuba, Jirka a Terka v Halámkách a Dvorech - 1.910,- Kč

Celkem jsme vybrali nádherných 17.211,- Kč, což je o 5.000,- Kč více než loni!

Děkujeme všem našim Světluškám a hlavně všem, kdo přispěli.

DÍKY!


 

FOTOGALERIE

16. 9. naše výprava reprezentantů zasáhla na MEZINÁRODNÍM MISTROVSTVÍ TURISTICKÉHO ZÁVODU (MMZ TZ) v Bílovci do bojů o další titul.

 

Výsledky MMZ TZ Bílovec ve svých kategoriích:

4. místo Vojta Adam

5. místo Klárka Oušková

7. místo Danda Šikr.

 

BLAHOPŘEJEME!!!

 

Děkujeme všem závodníkům za skvělé výkony v extrémních podmínkách a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové za přípravu našich reprezentantů!!!


15. 9. – 16. 9. si naši žáci a žákyně 7. třídy spolu se svým tř. p. uč. Martinem Wipplingerem užívali sportovně relaxační a poznávací výlet spojený s nocováním ve školičce.

Žáci a žákyně 7. ročníku přenocovali spolu s třídním učitelem M. Wipplingerem z pátku 15. září na sobotu 16. září ve škole. Za příjemného počasí si pan učitel pro žáky připravil sportovní odpoledne vyplněné fotbalem, volejbalem, stolním tenisem a dalšími míčovými sporty. Součástí pobytu byl také pozdně odpolední cyklovýlet do pizzerie Cinema v Suchdole nad Lužnicí, kde se uskutečnil třídní turnaj v šipkách. Po návratu zpět do školy děti pilovaly svou reakci při postřehové stolní hře Jungle Speed, následovalo promítání filmu a večerka.

Všem moc díky za účast, bylo to super!

 

FOTOGALERIE


 

FOTOGALERIE

12. 9. – 14. 9. se uskutečnila v naší škole a ve vsi charitativní sbírka Světluška na pomoc nevidomým a zrakově handicapovaným.

„Světlušky“ z našeho turistického oddílu Práčata nám nabídly:

- propisku (černou nebo bílou) – 30 Kč

- peněženku – 50 Kč

- tykadla – 70 Kč (a plastový přívěšek zdarma)

- zubní kartáček – 100 Kč (a plastový přívěšek zdarma).

Již druhým rokem se naše Světlušky Anička Círalová a Zuzka Šebestová zapojily do této charitativní sbírky v Třeboni a Eliška Eší Kreklová v Prachaticích a s Adamem Havlem i v Třeboni. V Rapšachu pak tato Práčata:

Danda Šikr, Pepča Břenek, Jirka Daněk, Simča Šimáčková, Verča Břenková, Petruška Borovková, Kájina Žahourová, Kuba Zvěřina, Martin Hubálovský, Nelča Kykrychová, Kájina Korbelová, Kuba Daněk, Terka Velická, Honza Krejčí a Kája Žahour.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Světluška pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Je oporou pro ty, které nelehký životní osud postavil před každodenní výzvu: znovu a znovu se učit životu ve tmě – bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů.  Světluška svítí od roku 2003. Do projektu se zatím zapojilo více než 80 000 dobrovolníků a miliony dárců. Připojte se také. 

Další informace na http://www.rozhlas.cz/svetluska/portal/

Děkujeme rodičům, kteří se rozhodli připojit a umožnili svým dětem podpořit tuto akci!!!

Děkujeme všem dětským a dospěláckým dárcům!!!

Děkujeme za organizaci a zdárný průběh akce

p. řed. Karlovi Snětinovi, p. uč. Radce Círalové a p. uč. Pavlíně Křížové a jejich malým a velkým Světluškám z turistického oddílu Práčata!!!


13. 9. jsme se v prostorách naší školní tělocvičny zúčastnili projekce sférického kina. Naši žáci, žákyně a děti z mateřské školičky a za základní školy praktické spolu se svými vyučujícími navštívili následující filmy: Začarovaný útes, Astronaut a Zpátky na Měsíc

Sférický projekční systém uvnitř pojízdné kupole skýtá neuvěřitelný pohled. U nás se ocitnete v kouzelném prostoru a budete si připadat, jako byste byli přímo pod hvězdnou oblohou či na dně oceánu. Společně poodhalíme tajemství světa stromů, ponoříme se do hlubin moří, prozkoumáme nekonečný vesmír nebo podnikneme výpravu dovnitř lidského těla. Další informace na

http://sferickekino.cz/http://sferickekino.cz/

 

FOTOGALERIE


 

FOTOGALERIE

8. 9. – 9. 9. si naši reprezentanti a reprezentantky turistických závodů užívali hry, soutěže a večerní dobrodružnou výpravu po okolí Rapšachu s nocováním ve školičce, a to pod vedením p. uč. Radky Círalové a Aničky Círalové.

Sešli jsme se v pátek 8. září okolo 17.00 hodin odpoledne. Akce se zúčastnili: Štěpánka, Nelča, Simča, Andrejka, Terka D., Danda, Pepča B., Pepča P., Péťa, Jirka, Kuba Z., Kája Ž.

 

Program:

  • staré a nové hry pod vedením Aničky C.– Virus, Ježek v kleci, Tanky aj.

  • táborák za školou

  • večerní pochod 6.5 km; vyrazili jsme před 20. hodinou od školy směr Spáleniště, po Lomácké cestě až k Tokáništi a zpět do školy; někteří cestou úspěšně zahoubařili (klouzci, lišky, modráci)

  • pohádka na dobrou noc – muzikál V peřině; a my jen ve spacáku?

  • v sobotu ráno snídaně, hry v tělocvičně a po 9.00 hod. domů

Hry, výpravu a nocování jsme si užili!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové a Aničce!!!


4. 9. jsme slavnostně zahájili nový školní rok 2017/2018.

Přivítali jsme společně novou vyučující v naší základní škole – paní učitelku Gabrielu Sarah Círal a novou paní vedoucí školní stravovny – paní Zdeňku Pišanovou.

Spolu s paní starostkou JUDr. Lenkou Cvrčkovou jsme popřáli našim nejmenším žákům a žákyním, našim prvňáčkům, úspěšné vykročení do další životní etapy a předali jsme jim mimo jiné pamětní list a z projektu Ovoce do škol úkolníček a box na svačinu s mlékem a zvířátkem.

Našim vycházejícím žákům a žákyním přejeme bezproblémové absolvování posledního roku své povinné školní docházky a zdar při rozhodování o své budoucí profesní přípravě.

Zahájení nového školního roku předcházela tradiční pečlivá prázdninová údržba a úklid prostor školy, školky, stravoven a přilehlých travnatých ploch.

PŘEJEME VŠEM NAŠIM ŽÁKŮM, ŽÁKYNÍM, DĚTEM, RODIČŮM A PRACOVNÍKŮM ŠKOLY A ŠKOLKY ÚSPĚŠNÝ ŠKOLNÍ ROK 2017/2018!!!

 

FOTOGALERIE


u