Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


1999/2000 - I. část


ZÁŘÍ


Na závěr prázdnin jsme se opět všichni činili. Zejména provozní pracovníci měli mnoho práce s úklidem, neboť jsme nově vymalovali nejen tělocvičnu, chodby a třídy. Také bylo provedeno zateplení učebny v půdní vestavbě a zvýšeno mřížové hrazení u téže třídy. Svého rozšíření o jednu místnost se dočkaly i prostory naší školní družiny. Personál pedagogický i nepedagogický nastoupil ve stejné sestavě jako v roce minulém. Žákovské kolektivy tříd se rozrostly o nové spolužáky. 1. září jsme pod slunečnou oblohou zahájili školní rok a přivítali nejmenší žáčky prvňáčky. Vyučujeme podle programů - „Obecná škola", „Základní škola", a tímto rokem končí rozvolněné osnovy. Žáci 1. stupně od 9. 9. opět navštěvují kurz plavání v plaveckém bazénu v J. Hradci. Během 2.-3. týdne školního roku rozbíhá se činnost zájmových kroužků (německý a anglický jazyk, pěvecký, výtvarný, pohybové hry, hra na flétnu, Baltazar - počítače, dovedné ruce, Internet) a turistického oddílu „Práčata". Vyšlo již 1. číslo „Rapšach Planet" - novinkou pro žáky je možnost předplatného, a tedy i koupě časopisu se slevou. Součástí výtisků je mimo jiné Hitparáda a následné slosování o cenu. Pokračuje také SŠS - Soutěž Školní Studovny - 1. kolem dalšího ročníku (o počítačích) a na účastníky - výherce čekají v závěru školního roku hodnotné ceny. Naše škola může o svém dění (a shodně tomu i TOM „Práčata") informovat prostřednictvím nových nástěnek naproti Obecnímu úřadu v Rapšachu. Během prvních dnů školního roku byla provedena základní údržba havarijně vyhlížejících okapů budovy naší školy. Jednalo se zejména o nátěr, vyčištění - zprůchodnění okapových kanálů a rour.
21. 9. 1999 svého naplnění dosáhla akce „Mléko z našich luhů a pastvin do školních lavic". Zájemci z první a druhé třídy mají možnost po dvakráte týdně zapíjet chléb či rohlík krabicovým mlékem až do prosince tohoto kalendářního roku. O zdar celého zdravého počínání se stará paní Mirka Jáchymová.
Stalo v naší škole již tradicí, že naši deváťáci v tomto období (letos 30.9.) navštíví výstavu „Vzdělání a řemeslo" v Českých Budějovicích. Dýchla tu na ně nejen atmosféra velkoměsta, ale i reálná naděje studovat dál než za třeboňskými „humny" - alespoň něco z „toho" jim jejich starší spolužáci mohli předvést a chlubit se měli opravdu čím.
 Setkali jsme se tu s tradičními zástupci středních škol - skláři, pekaři a cukráři, návrháři a švadlenami, kadeřnicemi a maskérkami, nábytkáři a mechaniky, vojáky a šperkaři. Jako v minulých ročnících výstavy, i nyní zde vystavovali a prodávali nejen plody své práce někteří z výše uvedených oborů, ale i zástupci distributorů učebnic, hraček, školních a psacích potřeb. Svůj stan s výstavou a tanci zde rozprostřeli i ekologové s doprovodným programem: výroba vlastního papíru, pozorování života v hlíně, slosovatelná soutěž s rádiem Domino apod. Centrum mimoškolních aktivit a volného času bylo rozděleno do několika částí: různé prolézačky a stěny, motokáry pod otevřeným nebem, centrifuga velice hojně navštěvovaná mládeží různého věku. Také diskotéka v zastřešených prostorách Výstaviště lákala svými soudobými tóny. V kryté hale poblíž hlavního vstupu do areálu si na své určitě přišli letečtí nadšenci.
 Mohli jsme obdivovat i výsledky práce pedagogů s dětmi různého stupně fyzického a duševního postižení včetně jejich hudebního vystoupení, v jehož průběhu zazněl i známý hit M. Tučného „Když si báječnou ženskou..." Každý z účastníků naší výpravy získal informace o dalším studiu nejen osobním jednáním, ale i formou písemných dokumentů a nabídek - je nad čím přemýšlet a z čeho vybírat. A to není vše: deváťáky již navštěvují zástupci různých středních škol a učilišť a také s naší výchovnou poradkyní navštíví 10.11. také již tradiční burzu škol na Úřadu práce v Jindřichově Hradci.
6.10. se přední fotbalisté naší školy utkali ve dvou zápasech v Třeboni v rámci místního kola malé kopané. Ostudu nám rozhodně neudělali, ač vavříny vítězství ověnčeni nepřijeli.
...a začali jsme rozesílat dopisy...

ŘÍJEN


Už je to všechno jen vzpomínka...
Jak říká básník: "Bylo to kásné a bylo toho dost."
A tak bych chtěl hrozně moc poděkovat všem, kteří se o to zasloužili - pedagogickým a provozním pracovníkům, žákům i všem těm, kteří nám alespoň drželi palce.
Víc, bohužel, udělat nemohu. Školský i státní rozpočet jsou napnuté... (a tak dále, vždyť to znáte).
Byla to dřina a stálo to za to. Tak nashledanou v roce 2024, až se bude slavit 100. výročí školy. A ještě jednou - DÍKY!
Blíže o říjnových oslavách na stránce "Oslavy 75ti let ZŠ"

LISTOPAD


1.11. 1999 vyšlo další číslo Rapšach Planet s hlavičkou sponzora „Píša Computers". Kromě další části Stručné historie naší školy vychází na světlo světa: SŠS č.3 „Co o sobě (ne)víme, „Dračí pohádka", „Dominátor v Audi A8", texty písní „Darmoděj" a „Felicie", „Chov akvarijních ryb" aj. 
V pátek 26.11. proběhla již tradiční předvánoční prodejní výstava knih, kterou naše škola pořádá ve spolupráci s knihkupectvím paní Havlové z Č. Velenic.
V pondělí 29.11. byly oficiálně oznámeny podmínky pro soutěž „Správný pár 1999" - tradičně netradiční část dopoledne posledního dne kalendářního roku na naší škole pro soutěžící a diváky z 5. - 9. ročníku.

PROSINEC


Na začátku prosince k nám přišel Mikuláš. A že měl s sebou spoustu čertů, trochu jsme se báli.
18.12. Burza dětských oděvů, hraček a sportovních potřeb.
17.12. se uskutečnilo velké malování hrníčků dětmi a učiteli z naší školy. Za odborného vedení paní Zuzany Zmekové si každý mohl namalovat vánoční či jiný motiv a potěšit tak prací a hlavně výsledkem nejen sebe, ale i obdarovaného - mnohé děti totiž využily této akce pro přípravu dárků k Vánocům. Z prostředků získaných z prodejního stánku v rámci oslav 75 let školy byl každému zaplacen jeden hrníček nákladem 30 Kč a každý další si zájemci zaplatili sami. Získali jsme i nabídku barev námi používaných s přesným návodem, jak postupovat i při vypalování (běžná kuchyňská trouba, 140 st.C po dobu 40 minut - zn. barev „Leonardo").
Stalo se již milou tradicí, že netradičně končíme konec kalendářního roku. 22.12 1999 se uskutečnila soutěž pro dvojice z 5. - 9. třídy „Správný pár 99". Jako také již tradiční místo konání jsme zvolili půdní vestavbu a naše oslavy probíhaly od 8.00 do 10.00 hodin. Předsoutěžní tři týdny jsme věnovali organizačním věcem - přihlášky, výběr kandidátů, zkoušky na volnou disciplínu, pohybovou improvizaci, promenádu apod. Dále byly vyhlášeny tyto soutěžní disciplíny: vizitka - stručně se představit, dárek - balení dárku v duchu vánočním, dialog - přednes básně „Nastydlý rampouch", obrázek - společné malování obrázku na motivy písně J. Nohavici „Kapr", volná disciplína - předem připraveno dvojicí podle vlastního výběru, pohybová improvizace - „tanec" na motivy „Tančírny" Šum Svistu, promenáda - ve společenském oblečení na motivy písně „Jsi přelud ..." od Lucie. V porotě zasedali třídní učitelé a předsedkyně - p. uč. Imrichová O. Moderátorské role se zhostily A. Kořínková a M. Charvátová z 9. třídy.
A nyní účastníci: 5. třída - Eliška Marešová a Josef Schreib jako pár č.1 se umístili na 5. místě, 6. třída - Veronika Bednářová a Petr Kronika jako pár č.5 - na 4. místě, 7. třída - Lenka Marešová a Jan Kryl jako pár č.2 - na 2. místě, 8. třída - Robert Adensam (alias Andrea Nováková) a Petr Klíma jako pár č.3 - na 3. místě, 9. třída - Lucie Vobejdová a Pavel David jako pár č. 4 - na 1. místě. Všichni soutěžící napnuli své síly naplno a ani moderátorská dvojice - zejména A. Kořínková v 1000 + 1 převleku - neponechala málokterého diváka bez úsměvu. Závěr patřil nejen vyhlášení výsledků, ale i novoročnímu přípitku. Poté již následovaly oslavy Vánoc v každé třídě podle svého programu. I tuto událost mohou zájemci shlédnout na videu.

LEDEN


Nový kalendářní rok jsme pracovně přivítali obklopeni ne vždy tradiční sněhovou nadílkou. Vyšlo další číslo školního časopisu a naše počítače, až na jeden (ředitelna - počítač naší administrativní pracovnice), úspěšně přečkaly jev Y2K.
Okresní kolo (13.1. 2000) olympiády v německém jazyce mělo i naše zastoupení v podobě „bronzové medaile" žákyně 9. třídy A. Kořínkové.
Lyžařský zimní výcvikový kurz se konal od 15.1. do 22.1. 2000. Jako instruktoři se účastní K. Snětina, J. Skřivánková a A. Ticháčková. Nejvíce žáků je z 9. a 7. třídy, pozadu však nejsou šesťáci a také děti z 1. stupně. K programu patřil nejen závěrečný slalom, ale i každodenní tvrdý výcvik. A jaké jsou výsledky slalomu (alespoň „medailová umístění")?
Slalom Rokytnice nad Jizerou - 21.1. 2000: 
1. Martínková M., 2. Snětinová M., 3. Viktorová L. (dívky 1. a 2. družstvo)
1. Skřivánek O., 2. Lehký M., 3. Čechal J. (hoši 1. a 2. družstvo)
1. Kepková J., 2. Ševčíková P., 3. Jáchym J. (dívky a hoši 3. družstvo)
1. Prokešová S., 2. Ševčíková I. (nejmladší dívky)
1. Pytel J. (nejmladší hoši) 
V den vydávání vysvědčení, 28.1. 2000, se uskutečnily zpívánky a hodinka her na 1. stupni. Děti soutěžily v těchto disciplínách:
skládání puzzlů, spojování prádelních kolíků do nejdelšího hada, chůze s knihou na hlavě, hádání zadané karty, skok přes švihadlo, stavění kostek do nejvyššího komína - a soutěžilo se v tělocvičně za asistence dětí z 5. třídy a jejich třídní učitelky. Tóny písní v podání našich malých zazněly v učebně 4. třídy. A jak se malí interpreti umístili?
1. třída: 1. Š. Imrichová, 2. I. Ševčíková - S. Prokešová, 3. J. Dvořáková
2. třída: 1. T. Janstová - R. Nováková, 2. P. Machová, 3. M. Roslerová
3. třída: 1. K. Tománková - M Demeterová, 2. R. Janda - A. Krylová, P. Machová - P. Ševčíková
4. třída: 1. K. Pachtová, 2. E. Benischková, 3. L. Placrová.