Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2010/2011  II. část



1.12. poklesla v 6.40 hodin SEČ okolní teplota podle údaje našeho digitálního teploměru na – 5,3°C. Paní Zima sevřela nejen naši pohraniční oblast sněhobíle ledovou pokrývkou a chladnými severáky.

 

2.12. se v rámci své profesní přípravy vypravili naši osmáci a deváťáci s výchovnou poradkyní p. uč. Ivanou Kvapilovou a p. uč. Olgou Imrichovou na exkurzi do SOŠ a SOU v Třeboni.

Velmi podnětná a poučná exkurze byla zaměřena na prezentaci jednotlivých studijních a učebních oborů (s možností nástavbového studia). Zajímavý výklad, zasvěcený mimo jiné systému přijímacího řízení, vybavenosti školy (např. multimediální učebny s interaktivní tabulí, jazykové laboratoře, počítačové učebny – možnost přístupu i mimo výuku, tělocvična s horolezeckou stěnou a squashovým kurtem), školním soutěžím (např. módní návrhářství), možnostem uplatnění na trhu práce, školnímu stravování, byl integrován do prohlídky odborných učeben, dílen a provozů, kde se naši žáci a žákyně mohli blíže seznámit s konkrétními pracovními postupy nebo moderním strojovým zařízením (např. šicí stroje, velkoformátová tiskárna) a soudobými technologiemi (např. diagnostická linka od firmy Bosch).

Podrobnější informace o XVII. ročníku soutěže pro žáky 5. – 9. ročníků ZŠ a ZUŠ „Mladý módní návrhář 2011“: http://www.sostrebon.cz/index.php?categoryid=123

Více o oborech na http://www.sostrebon.cz/index.php?categoryid=207  

Ještě více na http://www.sostrebon.cz/index.php?page=first

 

2.12. v rámci mimořádného dvouhodinového bloku v oboru environmentální výchova pokračovali naši žáci a žákyně 6. třídy v rozpracovávání následujících (mini)projektů, které si sami navrhli a naplánovali postup realizace a tvorby:

Roman, Dáda a Julek – model jaderné (a větrné) elektrárny, Dušan – kalendář (putování po světě za zvířaty), Pavlík a Fanda – model větrné (sluneční a vodní) elektrárny, Zuzka a Janča – kalendář (zvířata nejen v lese), Míša – kalendář (zvířata v přírodě, vyprávění o domácích mazlíčcích), Hanka, Ráďa a Eliška – model lesní krajiny (krajinné prvky).

3.12. jsme osadili v tomto období zasněženém a mrazivém, tedy zimně nevlídném nehostinném na krmi hutnou pro naše divoké drobné opeřence a opeřenkyně, krmítka pro ptáčky v blízkosti budovy naší školy – u pumpy a za kotelnou.

A tak se nám již brzy na jaře dozajista naši malí i větší pernatí kamarádi a kamarádky odmění hlasitým cvrlikáním a zlatohrdelním zpěvem za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za oves nahý, slunečnicová semínka, mák modrý a jiné obilovinopochutiny. 

 

Tak dobrou chuť, naši letci, pěvci, vrabcovití, sýkorovití a všichni jim blízce i vzdáleně příbuzní a známí, plná bříška a brzy zjara ať jsou

plná hnízdečka ptačího potomstva!!!

 

 

3.12. besedovali naši žáci a žákyně I. stupně s příslušníkem Obvodního oddělení Policie ČR  Suchdol nad Lužnicí panem Korbelem.

Velice živé, přínosné a hlavně poučné povídání spojené s odpověďmi na nespočetné množství položených dotazů ze strany našich dětí bylo zaměřeno na následující okruhy:  bezpečné chování (kontakt s cizí osobou), vztahy mezi dětmi (ubližování, šikana) kouření a návykové látky, práce policisty, služební zbraň a její použití.

Rady na http://www.policie.cz/clanek/jak-zajistit-bezpeci-pro-deti-880802.aspx

 

3.12. jsme zveřejnili novinky ze života našeho adoptivního syna Marii:

 

Drazí sponzorští rodiče,

mnoho pozdravů od ředitele St.Xavierského domu lásky, Shenbaganur.

Můžeme mít všechno na Zemi, ale to základní, co potřebujeme, je milující srdce, které nám může poskytnout pouze vaše dobré já. Pro každé adoptované dítě je díky vaší laskavé podpoře život mnohem smysluplnější. Jste pro děti tou nejlepší inspirací. V našem sponzorském programu jsme měli 413 dětí v 1. pololetí a 371 dětí ve 2. pololetí.

Rád bych vám předložil několik akcí, které proběhly v tomto roce:

V červenci jsme uspořádali sportovní den. Děti byly rozděleny podle domů, kde bydlí, do 4 družstev. Každé družstvo si zvolilo kapitána. Bylo připraveno mnoho her a atletických disciplín. Učitelé vytrvale povzbuzovali své svěřence. Mnoho dětí získalo medaili nebo cenu.

V srpnu jsme poslali děti na sportovní soutěž. Zúčastnily se běhu na krátké i dlouhé vzdálenosti, soutěžily ve skoku vysokém i dalekém, hodu diskem a střelbě. Soutěžily i ve volejbalovém turnaji. Přivezly 39 medailí: 14 zlatých, 12 stříbrných a 13 bronzových.

Také jsme zorganizovali nábor nových studentů.

Od 4. do 10. srpna jsme uspořádali tábor zaměřený na prevenci rakoviny, zejména u děvčat.

Náš žákovský parlament uspořádal oslavu Dne učitelů. Už od rána studenti chystali dárky pro své učitele. Na večer byl připraven bohatý kulturní program.

22.9. jsme uspořádali pro starší studenty ekologický seminář o Zemi zaměřený na globální oteplování.     

O čtvrtletních prázdninách se uskutečnil týdenní projekt zaměřený na profesní kariéru.

Vybraní studenti se zúčastnili soutěže v recitaci, kresbě a řečových dovednostech v Kodaikanalu. Získali jsme dvě 1. ceny za kreslení a tvůrčí psaní a jednu 2. cenu za řečové dovednosti a jednu 3. cenu za kreslení.

Po čtvrtletních zkouškách proběhly třídní schůzky pro rodiče studentů z 6. – 12.ročníků. Informovali jsme rodiče o pozici jejich dítěte a zaměřili jsme se na strategie ke zlepšení prospěchu slabších žáků.

Také jsme prověřili čtenářské dovednosti a nacvičili jsme divadelní hru „Příběhy Paramartha Guru“.

K oslavě Dne dětí naši zaměstnanci připravili hezký kulturní program, který děti opravdu potěšil. Festival Diwali byl zakončen ohňostrojem. Společně jsme se modlili za našeho patrona – sv. Xaviera. Připomněli jsme si smysl Vánoc.

Sponzorované děti dostaly nové šaty a měli jsme slavnostní společnou večeři. Věřím, že můj dopis vám pomohl nahlédnout do života našeho Domu Lásky.

Mějte kouzelné Vánoce samé radosti v roce 2011.

Pozdravy od dětí, zaměstnanců a učitelů.

Váš Fr. Antonisamy - ředitel domu

Drazí sponzorští rodiče,

váš syn Maria Arputha Selvam Sahayraraj vám píše. U nás doma je všechno v pořádku. Doufám, že vás můj dopis zastihne ve zdraví. Modlím se za každého člena naší rodiny. Jsem rád, že se mohu s vámi podělit o několik zážitků.

Čtvrtletní zkoušky jsem zvládl s dobrými výsledky. Byl otevřen zrenovovaný kostel. Také jsem hezky oslavil své narozeniny. V srpnu se konala oslava Dne nezávislosti. V červenci pro nás učitelé uspořádali sportovní den.

Měli jsme konferenci o tamilštině jako klasickém jazyku. 14.11. jsme oslavili Den dětí. Učitelé připravili hezký program a rozdali nám bonbony. My žáci jsme učitelům přichystali oslavu Dne učitelů.

V naší vesnici byl tradiční festival, při kterém jsme se za vás modlili. Doma jsme oslavili Diwali (5 dní trvající svátek oslavovaný Hinduisty, oslavuje vítězství dobra nad zlem). Moji muslimští přátelé oslavili Bakreeth. Se sousedy jsme si rozdali sladkosti a různé pokrmy.

V těchto dnech u nás hezky prší. Dělal jsem své pololetní zkoušky a doufám, že dostanu hezké známky. Také na oslavě našeho ředitele jsme se měli dobře. Je zdráv. Rozdal nám také vánoční dárky.

Děkuji vám za vzpomínky od vás, za váš dopis a modlete se prosím za mě i za mou rodinu.

Opatrujte se.

 

Děkujeme všem, kteří přispíváte na velmi dobrou, prospěšnou a potřebnou věc!!!

   

6.12. navštívil děti z naší školy, mateřské školky a základní školy praktické Mikuláš za doprovodu andělů a čertů.

A do naší školičky zavítaly dokonce dva mikulášské průvody s čertovskou chasou a roztomilými andílky!

Hodný a laskavý patron všech dětí Mikuláš vlídným slovem povzbudil spolu s milými anděly všechny děti, které při řádění rozpustilých čertů slibovaly, že už nikdy nebudou zlobit ani doma, ani ve škole, budou pilně pomáhat i psát úkoly. Za básničku či písničku nebo i za slib poslušnosti a píle každý dostal malou sladkou odměnu.

 

Mikuláši, andělé, čerti, děkujeme vám za návštěvu a za rok na shledanou!!!

 

FOTOGALERIE

   

7.12. a 9.12. se všichni naši žáci a žákyně připravovali na vánoční setkání ve škole: tvořili ve vánočních dílnách výrobky do prodejních výstavek, pilovali svá vystoupení a připravovali výzdobu školy, vytvořili a vytiskli plakáty a pozvánky.

Vánoční dílny:

Odlévaná znamení zvěrokruhu – vedoucí p. Vladimíra Přibylová

Pletené adventní věnečky – vedoucí p. uč. Marie Jirků

Šperky z Fimo hmoty – vedoucí p. uč. Marcela Čábelová

Výrobky z marcipánu – p. uč. Pavlína Křížová

Drátěné vánoční ozdoby – p. Marie Kepková

Těstovinoví andílci – p. uč. Ivana Záhorovská.

A tak jsme v naší školičce zpívali, tančili, bubnovali, hráli, recitovali a také odlévali, kreslili, malovali a barvili, slepovali, pletli, modelovali, kutili, drátkovali, zdobili, aranžovali, psali a tiskli… a některé učebny voněli kořením, marcipánem nebo školní družina perníčky.

   

8.12. si naše děti z I. stupně užily vitamínky z KAKI Churmy neboli Tomelu japonského v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím. Navíc každý dostal po jednom gumovém zvířátku – žirafu, hrocha, lva, lvici, gorilu, zebru, slona, antilopu,…

Web http://www.ovocedoskol.eu/node/39 nás informoval: Kaki - nazývané také Churma, Kurma, Tomel apod., je velmi chutné exotické ovoce, které vzhledem bývá přirovnáváno k rajčeti (plod je velký asi 5 - 8 cm, hmotnost bobulí je 200 - 400 g), má oranžovou barvu a struktura dužiny připomíná jemnou dýni nebo žlutý meloun. Zralost poznáme podle toho, že se poddává tlaku prstů. Jeho dužnina je měkká, má svěží sladkou chuť, svou konzistencí připomíná meruňku nebo broskev. Kaki se jí hlavně čerstvé. Slupka se nekonzumuje. Nejlepší je ho oloupat podobně jako jablko, nebo rozkrojit a jíst lžičkou jako např. kiwi. Pro zpestření je možné pokapat citrónovou šťávou nebo použít do salátů, kterým dodá zajímavou chuť.  Ve Francii je velmi oblíbená marmeláda z Kaki. Tepelně zpracované se používá do různých omáček, delikátních dezertů nebo i velmi jednoduše zapečené s cukrem a skořicí. V některých asijských zemích se suší podobně jako fíky.

Toto subtropické ovoce pochází původně z Japonska nebo Číny, kde má svou dlouhodobou tradici pěstování i zpracování. Má několik odrůd. Ovoce se sbírá ručně, u každého plodu se musí utrhnout stopka tak, aby kalich zůstal neporušený v plodu. Jeho sklizeň připadá na konec září nebo začátek října. Z toho důvodu se z něj nemůžeme těšit celoročně, i když je skladováno a prochází umělým procesem dozrávání, ale jen zhruba tři měsíce v roce, od poloviny října do cca konce prosince. Kaki je rozšířené po celém světě, např. v Japonsku patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. K nám se dováží obvykle z Izraele nebo Španělska, protože se časem rozšířilo do celého subtropického pásu. Pěstuje se od Asie až po Ameriku, ve Středozemí (v Itálii, Španělsku, Izraeli, Albánii), ale také v subtropických oblastech Ruska, na pobřeží Černého moře a pod Kavkazem. Kaki neboli Tomel japonský je krásný listnatý opadavý strom – dosahuje až 15 metrů do šíře i výšky a má tvrdé dřevo podobné ebenu. Listy jsou široce oválné, krátce řapíkaté. Květy jednopohlavné, samičí jsou větší a mají masitou korunu. Energetická hodnota Kaki na 100 g je 293 kJ. Obsahuje hodně sacharidů, vlákninu, vitamin C, beta-karoten, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan, atd.  Kaki je nízkoenergetické ovoce, především díky vysokému obsahu vody, který dosahuje cca 60 %. Vitamín C je důležitý pro správné fungování imunitního systému a slouží jako prevence proti infekcím, draslík je důležitý pro látkovou přeměnu, pomáhá při odstraňování nervozity, únavy, a svalových potíží. Díky zajímavému spektru všech minerálních látek podporuje i toto pro nás exotičtější ovoce zdravé a silné kosti. Sacharidy jsou hlavním energetickým substrátem pro lidský organismus, vyživují nervy a podporují mentální svěžest, soustředění a optimismus. To jsou atributy, které bychom si asi všichni přáli, aby děti ve školních lavicích měly. 
   
8.12. jsme zveřejnili pozvánku (a také zvací vyvěsili plakáty), vytvořené v rámci tvůrčích dílen, na vánoční setkání ve škole:

14.12. poklesla v 7.20 hodin SEČ okolní teplota podle údaje našeho digitálního teploměru na minus 8,3°C. Paní Zima i nadále svírá nejen naši pohraniční oblast sněhobíle ledovou pokrývkou.

 

 

 

 

 

 

 

FOTOGALERIE

TADY je vyúčtování Vánočního setkání

 

14.12. se uskutečnilo vánoční setkání v naší škole, kterému předcházela dlouhodobá a svědomitá příprava našich žáků a žákyň vedených svými vyučujícími a externími vedoucími vánočních dílen a také velká úterní generálka.

 

Program – vystoupení našich žáků a žákyň

    1. třída – recitánky básniček, veselý a rozpustilý taneček

2. + 4. třída – Medvídci, Saxany, Žába puk

3. + 5. třída – africký taneček za rytmu bubnů

6. třída – cvičení s hudbou, zpěvem a tancem

7. třída – scénka, tanec

- anglické zpívánky se třeťáčky, se čtvrťáky a také společně s 5. a 7. třídou

- zpívánky s pěveckým kroužkem (děti z různých tříd)

- tance a módní přehlídka (žáci a žákyně II. stupně)

- kouzlení, recitace, živý betlém (žáci a žákyně II. stupně)

- vystoupení dětí z kroužku hry na zobcovou flétnu (děti z I. stupně)

- hudební vystoupení – převážně hra na nástroj (děti z naší školy navštěvující ZUŠ).

Mrazivý vzduch byl před vchodem do budovy školy smíchán s lahodnou vůní grilovaných klobásek. Také slavnostní punč, pestrobarevný marcipán nebo slaďoučké perníčky a dvojctihodné koláčky dodaly nejen zrakovým, ale i  čichovým, chuťovým a hmatovým smyslům to pravé vánoční potěšení.

Zájemci o tombolu si po zakoupení lístku u našich prodejců vyzvedli svou výhru na chodbě II. stupně. A co vyhráli? Sladkosti, nápojové sklo, různé potřebné drobnosti pro dům, kancelář i osobní potěšení.

Vystoupení tříd, skupin, dvojic nebo jednotlivců probíhala v učebnách a tělocvičně školy podle předem pevně stanoveného a úterní generálkou ověřeného harmonogramu. Pro snazší orientaci každý návštěvník obdržel program s časovým plánem, který byl také vystaven u hlavního vstupu do dějiště vánočního setkání. Dveře jednotlivých tříd byly také opatřeny vizitkami jednotlivých prezentací žákovského umu, píle a tvorby.

 

Doprovodné akce 

-         vánoční trh dětských výrobků (ozdobné věnce, odlévaná znamení zvěrokruhu, korálky, těstovinoví andílci, postavičky a jiné výrobky z marcipánu, drátěné ozdoby, andělé z lahví, šperky z Fimo hmoty,…)  

-         prodej sladkých a voňavých perníkových stromků a perníkových hvězdiček

-         vánoční punč (pro malé a velké)

-         občerstvení (grilované klobásové dobroty, minipizzy, dvojctihodné koláčky)

-         malá tombola (malé i větší drobnosti pro dům i kancelář, sladkosti, nápojové sklo, drogerie a hygiena,…)

-         výstavka dětských prací (závěsný adventní věnec a vánoční dekorace, svícínky, přáníčka, plakáty – pozvánky na vánoční setkání ve škole, velký adventní kalendář, drobné ozdoby na stůl i do květináčů, vánoční stromek, zdobené větvičky, výtvarná díla a dílka, sněhové vločky, stříhané obrázky, zvonečky s dekorací, ptáčci na větvi, čertíci, andělé, sněhuláčci, zimní krajinky…)

-         možnost objednávky kalendářů školy, turistického oddílu „Práčata“ a výroční kalendář 30 let TOM „Práčata“ Rapšach a také CD-ROM ze života školy a oddílu – z kronik tábora Klepákův mlýn

-         dobročinná sbírka pro našeho adoptivního syna Mariu, prodej předmětů v rámci charitativních sbírek pro Občanské sdružení ŽIVOT DĚTEM a CPK – CHRPA.

Pestrý a bohatý tedy program nabídl všem návštěvníkům a divákům především nejedno originální taneční, hudební, pěvecké nebo syntetické vystoupení našich žáků a žákyň, která si pilně a zodpovědně dolaďovali se svými vyučujícími zejména v tomto čase adventním. Také o dětské výrobky v rámci prodejní výstavky a občerstvení projevili přítomní zájem.

 

Děkujeme všem návštěvníkům, pozorným posluchačům a divákům!!!

Děkujeme všem našim dětem a dospělým, kteří se na přípravě

vánočního setkání podíleli!!!

Děkujeme panu J. Machovi za ozvučení dětských vystoupení!!!

Děkujeme všem organizátorům a vystupujícím

za důstojnou prezentaci své školy a zdárný průběh našeho vánočního setkání!!!

DĚKUJEME SPONZORŮM TOMBOLY - Farmě Rapšach - Ing. Janu Kepkovi, panu Petru Zavadilovi, Potravinám Jitřenka - Janu a Marii Kadlecovým.

A DĚKUJEME PANÍ KEPKOVÉ, PANÍ PŘIBYLOVÉ A SLEČNĚ ČÁBELOVÉ ZA VEDENÍ VÁNOČNÍCH DÍLEN A ZA TO, ŽE NÁS ZASE NĚCO NOVÉHO NAUČILY!

   

15.12. se naši žáci a žákyně I. stupně spolu se svými vyučujícími vypravili do Kulturního centra města Suchdol nad Lužnicí, kde v kinosálu zhlédli animovaný film Samyho dobrodružství.

 

16.12. poklesla v 8.20 hodin SEČ okolní teplota podle údaje našeho digitálního teploměru na minus 12,6°C. Paní Zima i nadále svírá nejen naši pohraniční oblast sněhobíle mrazivou pokrývkou.

 

17.12. jsme na úvodní straně našeho školního webu odstartovali anketu „Jak se Vám líbilo vánoční setkání?“

 

17.12. se zájemci z řad našich žáků a žákyň II. stupně spolu s p. uč. Pavlínou Křížovou a p. uč. Ivanou Kvapilovou vypravili do Kulturního centra města Suchdol nad Lužnicí, kde v kinosálu zhlédli film Harry Potter a Relikvie smrti (první díl).

 

20.12. náš TOM „Práčata“ zorganizoval pro všechny děti a jejich rodiče, kamarády a kamarádky, příznivce a příznivkyně od 17.00 hodin ve školní učebně Aj posezení na závěr roku a promítání DVD nejen z tábora. Sešlo se nás jen dvanáct, ale bylo to pěkné!

 Popřáli jsme si veselé Vánoce a šťastný nový rok!!!

   

 

 

 

 

22.12. se v naší škole odehrála již tradiční oslava nadcházejících Vánoc a nového roku formou třídních setkání a besídek zejména na I. stupni – posezení u ozdobeného stromku, zpěv vánočních koled, nadělování dárků, degustace vánočního cukroví, sledování oblíbených pohádek.

Také ve školní družině děti zažily vánoční atmosféru spojenou s nádechem pohody a veselí, nadělováním dárků a vyprávěním si zážitků z uplynulého svátečního dopoledne.

Naši deváťáci a deváťačky připravili spolu se svou třídní p. uč. Olgou Imrichovou pro své spolužáky a spolužačky z II. stupně zábavné dopoledne plné kreativně dovednostních, výtvarných, znalostních a sportovně zaměřených her – Vánoční sedmiboj.

1. Pokyny k zapisování do týmů (podtržení žáci jsou kapitáni)

…Podívej se, jestli jsi zapsaný/á jako kapitán/ka.

…Zapiš se pouze ke své třídě (= číslo před jménem v tabulce).

…Neškrtej počítačem psaná jména.

…Neškrtej nikoho kromě sebe.

2. Základní pokyny k organizaci, rozdělení týmů a družstev, časovému plánu

Doba trvání: 8.00 – 12.00 hodin.

Organizace: žáci a žákyně II.stupně nejdéle dva dny před samotnou soutěží vytvořili šest týmů. Každý tým byl rozdělen na dvě družstva, která soutěžila proti sobě. Kapitánem/kapitánkou družstva byl/a žák/žákyně 9. třídy a také vybraní z 8. třídy. Označení týmu/družstva – např. 3/1 je 3. tým 1. družstvo. V pokynech mělo každé družstvo uvedeno, u jaké soutěže odstartuje. Pořadí dalších disciplín se řídilo pokyny rozhodčích, obsazeností soutěží nebo splněním úkolů.

3. Přehled soutěžních disciplín, jejich umístění a rozhodčí

„Puzzle“ (počítačová učebna) – rozhodčí Ondra Kalát a Míša Kliment

„Aktivity“ (učebna přírodopisu) – rozhodčí p. uč. Pavlína Křížová.

„Česko“ (učebna dějepisu) –  rozhodčí p. uč. Martin Kvapil.

„Scrabble“ (učebna jazyků) – rozhodčí p. uč. Ivana Kvapilová a p. uč. Olga Imrichová.

„Kresba“ (kreslírna) – rozhodčí p. uč. Marie Jirků.

„Hádanky“ (učebna fyziky) – rozhodčí Ondra Macho.

„Florbal“ (tělocvična) – rozhodčí p. uč. Ivana Záhorovská.

4. Herní systém a bodování

„Puzzle“ – soutěžil vždy jeden proti jednomu (ze dvou družstev). Vítěz (rychlejší) dostal 1 bod. Celkové bodování: vítězné družstvo – 3 body, poražené 2 body.

„Aktivity“ – dvojice z jednoho družstva hrála proti dvojici z druhého družstva jednu hru. Časový limit byl 30 minut. Celkové bodování: 1. místo – 4 body, 2. místo – 3 body, 3. místo – 2 body, 4. místo – 1 bod.

„Česko“ – hráči a hráčky byli rozděleni do družstev v rámci týmu. Dostávali otázky oceněné 1 bodem/správná odpověď. Soutěž trvala 30 minut. Celkové bodování: vítězné družstvo 2 body, poražené 1 bod.

„Scrabble“ – soutěžící hráli ve dvojicích proti sobě u dvou herních plánů. Rozhodčí zapisovaly v průběhu hry body. Celkové bodování: vítězná dvojice získala 2 body a poražená 1 bod.

„Kresba“ – výtvarné ztvárnění čtyř předmětů. Každý/každá soutěžící  kreslil/a jeden předmět (a všichni kreslili zároveň). Časový limit byl 30 minut. Práce byly honorovány 1 – 5 body. Celkové bodování: vítěz 4 body, poražený 2 body.

„Hádanky“ – družstva soutěžila proti sobě. Bodovalo to, které uhádlo dřív. Soutěž trvala nejdéle 30 minut. Celkové bodování: vítěz 2 body, poražený 1 bod.

„Florbal“ – dvě družstva hrála proti sobě 2 x 15 minut. Celkové bodování: za vítězný poločas získalo družstvo 1 bod.

5. Výsledky – komise rozhodčích, sčítacích komisařů a komisařek vedená třídní hlavních organizátorů a organizátorek celého našeho společensko-soutěžního podniku po pečlivém posouzení všech dílčích i konečných výsledků, zaznamenaných bodových zisků, vyplývajících z neutuchající píle, soustředění a elánu zúčastněných týmů, a po přezkoumání protestů, stížností a připomínek ze strany soutěžících, dospěla zejména pomocí aritmetické sčítací methody k níže uvedenému rezultátu:

zvítězil tým ve složení

Pepa Kaňúr, Pepča Mikudim a Ráďa Šebesta

se ziskem 20 bodů.

Děkujeme všem soutěžícím za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!

VESELÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!!!

 

   

   

26.12. se v rapšašském kostelu sv. Zikmunda od 15.00 hodin uskutečnil již tradiční vánoční koncert duchovní hudby našeho Komorního orchestru při ZŠ a MŠ v Rapšachu, který vystupuje pod vedením p. Františka Cvrčka.

Připomněli jsme si, že své vánoční turné naši muzikanti a pěvci zahájili v Českých Velenicích (12.12.) a ještě po rapšašském vystoupení následují koncerty v Třeboni (28.12., začátek v 15.00 hod.), v Českých Budějovicích (29.12., začátek v 18.00 hod.), v Suchdole nad Lužnicí (2.1., začátek v 18.00 hod.) a završí svou zimní sezónu koncertem Tříkrálovým v Chlumu u Třeboně (7.1., začátek v 18.00 hod.).

Program

J. Schreier: Missa Pastoralis

A. Michna z Otradovic: Vánoční písně

České a moravské koledy.

Rapšašský komorní orchestr je volné sdružení amatérských hudebníků a studentů konzervatoře. Soubor se věnuje barokní a předklasicistní hudbě a usiluje o oživení kantorské hudební tradice v podmínkách dnešního venkova. Na základě našich zkušeností z koncertů a mší v Čechách a v Rakousku jsme přesvědčeni, že barokní hudba tohoto typu je živá a dokáže oslovit svou nápaditostí, upřímností a melodičností i současného posluchače.

   

30.12. od 10.00 hodin v tělocvičně školy zorganizoval náš turistický oddíl „Práčata“ již tradiční vánoční turnaj v líném tenise.

Sešlo se nás 24 hráčů a 4 diváci.

Vítězi se stali Zuzanka a Míra Šebestovi!

 

FOTOGALERIE

 

VÝSLEDKY

   

31.12. jsme se vypravili lyžovat do Karlstiftu v Rakousku. Bylo nás sice jen šest, ale moc jsme si to užili!

Téměř prázdná sjezdovka, občas sluníčko, žádná velká zima...

TAK AŤ JE TAKOVÝ CELÝ PŘÍŠTÍ ROK!!!

   

20 minut po silvestrovské půlnoci na návsi za kostelem jsme nejen s místními turisty vypálili první raketu nového roku.

 

1.1. 2011 v 10.00 hodin jsme si po srazu na návsi u kostela vyšlápli na již dlouhodobě tradiční novoroční vycházku spolu se členy a sympatizanty TOM „Práčata“ Rapšach.

Kdo všechno byl?

Anička, Radka a Fanda Círalovi, Lidka a Homi Homolkovi, Eliška, Helča, Honza a Fanda Kreklovi, Lucinka, Ondrášek, Péťa, Johana a Martin Machačovi, Zuzanka, Petra a Ráďa Šebestovi, Rozárka, Martina a Štěpán Šikrovi, Irča a Břéťa Šimralovi a Majka a Kája Snětinovi.

 V Pekle jsme si opekli buřty a moc jsme si na prvních letošních pochutnali!

Do nového roku jsme si popřáli všechno nejlepší!!!

 

FOTOGALERIE

   

4.1. jsme během druhé vyučovací hodiny a velké přestávky pozorovali částečné zatmění Slunce.

A tak malí i velcí, děti a dospělí, žáci a žákyně, vyučující a všichni přítomní pracovníci školy vzhlíželi ku zasluněnému obzoru z učeben-pozorovatelen a upínali své zraky a pozornost k tomuto pozoruhodnému jevu skrze svářečská skla nebo začerněná od plamínku svíčky skla a sklíčka.

Z http://www.novinky.cz/veda-skoly/221309-nad-ceskou-republikou-vrcholi-castecne-zatmeni-slunce.html jsme převzali: další částečné zatmění bude možné v ČR pozorovat v roce 2015. Měsíc zakryje Slunce ze 74 procent, například v Norsku ale bude v tu dobu zatmění úplné. Lidé mohou pro pozorování využít speciální filtry, stačí ale i okénko ve staré disketě, svářečské sklo nebo vyvolaný kinofilm. Mohou navštívit i hvězdárny, kde jsou k dispozici velké dalekohledy a také odborný výklad.

   

   

5.1. jsme zaznamenali výsledky naší internetové ankety, zveřejněné na školním webu:

Pan Martin Machač nám napsal své postřehy k Vánočnímu setkání, které v podstatě vystihují výsledky právě ukončené ankety (na obrázku vpravo):

   

5.1. jsme zveřejnili statistiku zobrazení a návštěvnosti našich školních webových stránek http://rapsach.cz/skola/index.htm, které spravuje náš webmaster pan ředitel Karel Snětina:

11.1. si naše děti z I. stupně užily vitamínky z kiwi v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.

11.1. – MEZI VŠEMI PF K NOVÉMU ROKU NÁS NEJVÍC POTĚŠILO TO OD PANA PREZIDENTA

   

12.1. vydala p. Miroslava Jáchymová všem přihlášeným odběratelům a odběratelkám z řad našeho žactva I. a II. stupně kakaovo vanilkový Lipánek z další sady ochuceného vápníkového potěšení za tento školní rok v rámci projektu „Školní mléko“.

19.1. – 20.1. pokryla tenká sněhobílá dečička cesty, pastviny, luhy a háje a také střechy našich příbytků – Paní Zima se po velmi krátké odmlce opět ujímá vlády nejen nad naším pohraničím.  

21.1. nás navštívili bývalí žáci Radim Chyna, Honza Dukát a Lukáš Schiendl. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

   

24.1. se od 14.00 hodin do 17.00 hodin uskutečnil pohádkový zápis do 1. třídy naší školy v prostorách ředitelny a zejména učebny našich třeťáků a páťáků.

K zápisu se dostavili rodiče se svou ratolestí, také s rodným listem dítěte, svým platným občanským průkazem a vyplněným zápisovým listem a také si rozmysleli, zda jejich školáček bude navštěvovat školní družinu a chodit na obědy do školní stravovny. Rodiče a budoucí prvňáček také obdrželi řád školy a školní družiny, informace o našem turistickém oddílu a pamětní lístek.

Vedení zápisu se ujala p. uč. Květa Machová spolu se svým sehraným týmem žáků a žákyň z 3., 5. a 6. třídy, který naše budoucí spolužáky a spolužačky doprovázel po celou dobu, kterou u nás strávili při svém prvním oficiálním působení na půdě základního školství.

Nejdříve jsme byli uvedeni Janičkou do ředitelny a tady jsme u květinkové víly Elišky a zahradní víly Míši malovali postavu mamky, taťky či sebe, holky nebo kluka, tedy „co chce Tvoje ruka“ – a za svůj umělecký výkon každý obdržel pytlík bonbonků. Mezitím dospělý doprovod spolu s panem ředitelem vyřídil potřebné náležitosti a formality.

A potom jsme putovali do učebny plné pohádkových postav a postaviček z různých příběhů a končin a plnili jsme různé úkoly. Sličná princeznička Sárinka si nechala spočítat všechny poztrácené korálky. Veselý a rozpustilý kašpárek Matěj si řekl o básničku nebo písničku. Vodník Adam a jeho kamarádka žabka Majda z mělkých rybničních vod, kteří ještě nechodili do školy, se učili na svém vodním a rákosem lemovaném panství od malého poutníka rozlišovat barvy na rybkách a kapřících. Medově naladěná ježibaba Jaga Justa a její ježidědek Váša zase zkoušeli ze základních tvarů – upečených a nazdobených sladkých perníčků.

A nakonec nám motýlková víla Karolínka nabídla dárky, vytvořené budoucími staršími spolužáky ze ŠD, I. a II. stupně, jako upomínku na zápis: rybičky s korálkem – hop do tlamičky, psíky – stojánky na psací potřeby, panenky a panáčky, indiánské čelenky, malované kamínky, hebká ponožková zvířátka a jiná stvoření a stvořeníčka, házedla – stíhací letouny.

Pohádkovou částí zápisu doprovázela děti také p. uč. Miloslava Kroniková z naší mateřské školy.

V ředitelně navíc každý náš budoucí prvňáček obdržel krabici Školák (obsahovala zábavné úkoly pro prvňáčky, materiál jak správně psát, informace k projektu Hvězdíci, katalog školních potřeb, průvodce pro rodiče, další propagační letáčky)  a jeho mamince nebo tatínkovi jsme předali  vzorkovník Silan (www.projektskolak.cz).

A kdo se dostavil k zápisu do naší školy? Verunka Břenková, Terezka Dvořáková, Ondrášek Machač, Honzík Macho, Evička Mikudimová, Artík Móži, Jaroušek Nistor, Klárinka Oušková, Kristýnka Pšeničková, Nikolka Součková, Ondrášek Šikr, Ondrášek Vetrák.

Naši nejmladší spolužáci a spolužačky,

budoucí prvňáčci a prvňačky,

těšíme se 1. září na vás!!!

 

Děkujeme vám všem, kteří jste náš pohádkový zápis připravili!!!

FOTOGALERII ZE ZÁPISU NAJDETE TADY

 

 

 

   

26.1. si naše děti z I. stupně užily vitamínky ze 100% ovocně zeleninové šťávy jablko, mrkev z koncentrátů a bez přídavku cukrů a chemické konzervace a také z čerstvého zeleného jablíčka v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.

 

26.1. jsme zahájili testování scio – MAPA ŠKOLY 2011. V podmínkách naší školy toto dotazníkové šetření probíhá nejdéle do 25.2. tohoto roku.

Z webu http://www.scio.cz/skoly/mapa/info.asp jsme převzali: MAPA ŠKOLY je dotazníkové šetření zaměřené na analýzu školního klimatu a poskytuje školám dosud ne zcela známé informace o vztazích, názorech, postojích a přáních všech zúčastněných, které jsou pro chod školy velmi významné. Své názory v dotaznících vyjadřují žáci, rodiče, učitelé a ředitelé škol.

   

 

 

FOTOGALERIE

29.1. vyrazilo 14 polárníků – členů našeho turistického oddílu – dobýt na běžkách severní ledový pól. Bylo krásně – sluníčko se odráželo v krystalcích ledu, všechno zářilo, a docela slušně mrzlo. Kromě Majky a Míry nebyl asi nikdo, kdo by se blíže neseznámil s umrzlým sněhem, někteří i mockrát. I já jsem po dlouhé době zas na lyžích hodil tlamku, ale dopadl jsem z výšky a tvrdě na úplně jinou část těla... Ale docela jsme to všichni zvládali a došli podstatně dál, než v předchozích letech.

Pól byl dobyt přesně ve 12:00 hodin. Sundali jsme běžky, zkusili si, jaké to je „jdu na sever – a už jdu na jih“ a pak Franta s Mírou rozdělali oheň, Majka donesla další dřevo, já nařezal klacky na opékání, takže se k ohni začali zvolna trousit další polárníci, protože žádná větší práce už nehrozila...

Opekli jsme buřtíky, najedli se a napili, a asi po necelé hodině jsme vyrazili na zpáteční cestu, protože na pólu už začínala být fakt zima. Užili jsme si trochu adrenalinu ve chvíli, kdy jsme přecházeli lávku přes Dračici, která je široká asi 60 cm, bez zábradlí, houpe se, a na lyžích to není nic moc...

Domů jsme dorazili těsně po půl druhé, sice trochu unavení, ale celkem zachovalí. Jen Lidka si při sjezdu do střelnice při pádu utrhla nehet, a Tedýs si na zpáteční cestě zlomil botu – utrhla se mu podrážka kromě toho kousku, co drží ve vázání, a tak se potácel k domovu „obutý – neobutý“.

Byla to moc krásná výprava a určitě si ji všichni užili – díky všem, byli jste skvělí!

PS. Ujeli jsme sice jen něco přes 7 kilometrů, ale nohy mě bolí jako po padesáti...

Kája

Kdo všechno byl?

Anička, Fanda a Franta Círalovi, Janča Ferencová, Lidka Homolková, Tom Horník, Pepča Mikudim, Tedýs Pytel, Justýnka Schiendlová, Zuzi, Ráďa a Míra Šebestovi, Majka a Kája Snětinovi

   

31.1. jsme obdrželi pololetní vysvědčení. Naši prvňáčci tento školní rituál zažili poprvé v životě a naši deváťáci v rámci své povinné školní docházky – naposledy. A spolu s nimi jsme se zamysleli nad výsledky naší společné práce od září roku 2010 – kde a co zlepšit, v čem přidat (někdy i na plný plyn), co udržet a kde nepovolit.

Předání vysvědčení předcházelo hodnocení procesu učení a jeho výsledků ze strany samotných žáků a žákyň a jejich vyučujících cestou vyplňování  pololetních hodnotících (smajlíkových) formulářů zaměřených na všechny obory, barevných vysvědčení a také slovního pololetního hodnocení sepsaného vyučujícími o dosažených dovednostech, plnění očekávaných výstupů a nabývání poznatků žákem-žákyní. Tyto hodnotící materiály zakládáme také již čtvrtým rokem do žákovské složky – portfolia.

 

31.1. vyšlo další číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet.

 

2.2. poklesla v 7.34 hodin SEČ okolní teplota podle údaje našeho digitálního teploměru na minus 14,8 °C. Paní Zima i nadále svírá nejen naši pohraniční oblast sněhobíle mrazivou pokrývkou.

 

2.2. jsme my, žáci a žákyně 9. třídy, odeslali dopis našemu adoptivnímu synovi Mariovi. Vyrobili jsme pro něho prezentaci z posledního roku naší školy, která obsahuje úspěchy našich žáků v turistických závodech, vánoční besídku, konec školního roku, letní tábor a školní soutěže a oslavy.

V dopise jsme napsali, kam půjdeme na střední školy a jaká zaměstnání jsme si vybrali. Popsali jsme oslavy Vánoc v naší škole, letní tábor, počasí u nás v zimě a zeptali jsme se na pár věcí, které nás zajímají.

 

Dear Mario,

 

How are you? Thank you for your letter. We are pleased of report about your exams. You are a good student. We are proud of you.

We all are fine. We are students of 9th grade. We are going to study in High schools. We will be cooks, confectioners, hairdressers, programmers, architects, painters, economists, car mechanics.

We had a summer camp at the Dragon river. The theme of this camp was Mysterious island. We built huts in the wood, swim in the near lake, slept in tents, played sport games and had a nice time there.

Now it is winter here in the Czech Republic. There is a snowfall on the ground. The temperature is about 0°C. It is about 32 °F. We can skate, play hockey, sledge and ski. Children like winter but we – teenager don´t like it.

We also celebrated Christmas together. We had a Christmas show and we shared presents, too. And after that we had a Christmas holiday. It lasted 10 days and we had a rest.

Now it is midterm. Some of us have very good results but most of us aren´t so good. We have some problems with Maths, Czech, languages and History. We like P.E., Science, IT and Geography.

We are planning our last school trip. We want to go to a camp in Chlum. It is a village near our school. We were there last year. We enjoyed it together. We walked around a pond. It is the pond and we walked 4 hours. We played some games and in the evening we sat around the fire in the camp and we spoke about various things. We ate in a near restaurant. The meal was delicious.

Can you answer some questions? What is your favorite subject? What would you like to do (job)? How often do you go home? Have you good friends? What do like doing in your free time? Do you sometimes fell homesick?

 

Take care and write soon

                         

Your loving parents – pupils of school in Rapšach.

   

3.2. vyznavači a vyznavačky zimních sportů a radovánek z řad našich žáků a žákyň I. stupně (zájemci z 3. – 5. třídy) a II. stupně (zájemci z 6. – 9. třídy) oslavili konec I. pololetí zdravým a aktivním pohybem – vypravili se do mírně vlnitého terénu školního sadu, pozemku, dvora a dalších přilehlých území a lokalit v rámci již tradičního závodu Bílou stopou kolem školy.

Této naší nejvýznamnější v zimním období školní sportovní akci předcházela především technická příprava – zkoušení bot a na základě toho následný výběr lyží, a to vše bylo pečlivě evidováno a dokumentováno. Někteří závodníci a závodnice navíc pilovali svou fyzičku i techniku jízdy při sobotní výpravě organizované našimi místními turisty (29.1) – dobytí severního ledového pólu (na běžkách) nebo v rámci rodinných sněžných výprav. Také jsme vybudovali asi deset metrů dlouhý násep (z nejblíže situovaného přírodního sněhu), který se stal klíčovým pro propojení celé trasy.

Hoši z I. stupně a dívky z obou stupňů zdolávali jedno kolo a závodníci z II. stupně dvě  kola tratě v prostoru start/cíl poblíž bočního vchodu – podél živého plotu směr hlavní vchod do budovy školy – podél živého plotu směr školní sad – zatáčkami a rovinkami směr 1 500 mm až 1 700 mm převýšení před ohradou s chovem drobného domácího hrabavého ptactva – podél plůtku s chovem drobného domácího hrabavého ptactva – zatáčka kolem školního pozemku – kolem kolostavu směr cíl.

Po úvodní instruktáži o trase, jejích úskalích, správné technice a bezpečné jízdě, ohleduplném chování diváků a divaček a kontinuální způsobu výměny bot a lyží, se na trať vypravili mladší závodníci a závodnice a po nich starší (rozděleni do jednotlivých kategorií).

Nejkritičtějším místem se pro většinu běžkařů a běžkařek stalo výše uvedené v plánu trasy převýšení: pro některé bylo téměř nepřekonatelnou překážkou (s dopomocí větší či menší stoupali výš a dál) – nikdo to nevzdal!!!  Zdatní je zvládali s nadhledem, a stejně tak systematicky zdolávali úseky rovné v nekonečných sněhových pláních školního sadu a taktéž i rychlejší v prostoru start-cíl.

I přihlížející a nesoutěžící se nenudili: někteří své favority povzbuzovali, a tak je hecovali k nejlepším výkonům a další si užívali v hrátkách a dovádění ubývajícího sněhu. Počasí nám přálo – sluníčko svítilo a hřálo.

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím

za skvělé výkony na náročné trati  

a vítězům a vítězkám gratulujeme!!!

Děkujeme celému organizačnímu týmu

za uspořádání Bílé stopy 2011!!!

Těšíme se zase za rok!!!

 

VÝSLEDKY

 

FOTOGALERIE

 

 

   

4.2. jsme si užívali pololetní a následně od 7.2. do 11.2. týdenní jarní prázdniny. Byl proveden úklid prostor školy a školky, opraveno potrubí venkovního požárního hydrantu na školním dvoře, uskutečněna revize el. přístrojů ZŠ a MŠ a zařízení školní jídelny.

 

V týdnu od 14.2. se naši žáci a žákyně na základě souhlasu svých rodičů zapojili do celostátního monitorovacího šetření v rámci realizace bakalářských prací na téma „Stravovací návyky u žáků II. stupně.“

Šetření spočívá ve zjištění podrobných stravovacích návyků po dobu tří dnů. Provádí je Katedra výchovy ke zdraví PF JU v Českých Budějovicích (vedoucí šetření: Mgr. Jan Schuster, Ph.D., odborný asistent) – u nás je koordinováno panem Milanem Plocem.

Respondenti do předtištěných formulářů na základě definovaných pokynů mimo jiné zaznamenávali: způsob stravování – závodní jídelna/školní jídelna/restaurace/doma, sestavu jídelníčku s časovým vymezením – snídaně/přesnídávka/oběd/svačina/večeře.

 

14.2. – 18.2. absolvovala týdenní odbornou praxi v naší mateřské školce p. uč. Ivana Pichlová.

 

17.2. jsme zveřejnili nabídku poučných a zábavných knížek a publikací pro děti –nakladatelství SVOJTKA. Případné objednávky přijímáme v ředitelně školy do středy 2. března.

   

FOTOGALERIE

17.2. si v naší mateřské školce děti a jejich paní učitelky zadováděly při maškarním karnevalu.

A tak se prostory a prostůrky naší školky naplnily roztomilými maskami a jejich tanečky, plesáním a pestrobarevným rejem, zpíváním a hravým skotačením.

A koho jsme na maškarním bále potkali? Princezničky ve svatebním nebo slavnostním, z  království růžového, měsíčního nebo sluníčkového a spolu s nimi mnoho zvířátek – žabku, oslíka, myšku, pejska, kozlíka, lišku, papouška, vlčka,  dokonce i netopýřího Batmana a také čarodějnici, čerta a plavkyni.

Tak zase za rok, milé masky,

anebo už 13. března na turistickém maškarním karnevalu v Pizzerii Panský šenk v Tušti!!!

   

18.2. se naši žáci a žákyně I. stupně vypravili spolu se svými vyučujícími do Českých Budějovic na představení fantasy příběhu Malého divadla Ronja, dcera loupežníka  a na výstavu Dinosauři bez řetězu v areálu Výstaviště.

Web http://www.jihoceskedivadlo.cz/porad/851-ronja-dcera-loupeznika nás informoval: kdo se bojí, nesmí do lesa. Ronja, dcera loupežníka Mattise a jeho ženy Lovisy, má pro strach uděláno.

Z webu http://www.vcb.cz/ jsme převzali: dinosauři bez řetězu (termín: 22.1. – 13.3. 2011, otevírací doba: 10.00 – 18.00 hodin) je ojedinělá výstava robotických modelů prehistorických zvířat zasazených v imitaci druhohorního prostředí. Výstava obsahuje doplňkové a velmi výrazné efekty: 3D kino s panoramatickým filmem, zvukové, světelné efekty, projekční a mlhové efekty. Výstava je určena jak pro děti, tak i odbornou veřejnost.

Výstava je vhodná jako součást výuky přírodopisu. Děti a studenti ve školní skupině platí standardní vstupné, doprovodu je umožněn vstup zdarma.

Modely na výstavě: mamenchisaurus – býložravec, chasmosaurus – malé stádo býložravců, triceratops – samec obrovitého tvora, ankylosaurus – nebezpečný těžkooděnec, compsognathus – stádo nebezpečných útočníků, pteranodon – létající dravec, segnosaurus – samice pečující o své hnízdo, oviraptoři – smečka zlodějů vajec, stegosaurus – velký samec jednoho z nejznámějších dinosaurů, parasaurolophus – až 4 tuny těžký býložravec s kostěným hřebenem na hlavě, deinonichus –  tři inteligentní dravci právě objevili mršinu, edaphosaurus – prvohorní plaz známý i z fosilních nálezů v ČR.

 

FOTOGALERIE

 

   

22.2. – 23.2. si naše děti z I. stupně užily vitamínky z kornoutu ředkviček a dvou pomerančů v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.

 

23.2. nás navštívili bývalí žáci David Janoch a Kuba Šrámek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

 

24.2. dosáhlo několikadenní mrazivé sevření naší příhraniční enklávy vrcholu a potvrdilo se tak, že Paní Zima své žezlo vlády nad přírodou jaru snadno nepředá: rtuť našeho digitálního teploměru poklesla v 6.00 hodin SEČ na minus 17,9 °C.

 

25.2. všichni příznivci a příznivkyně kumštu komediálního z řad našich žáků a žákyň, jejich rodičů, pedagogů a přátel školy vycestovali do Prahy opět pod režisérskou taktovkou p. uč. Pavlíny Křížové na představení činohry Národního divadla Zkrocení zlé ženy.

Dcera z dobrého domu Kateřina by se měla vdávat, ale nikdo ji nechce, protože je vzpurná, vzteklá, drzá, nezvladatelná, zkrátka problémová. Nápadníci se zajímají raději o její sestru Bianku, která se chová právě tak, jak se na spořádanou dívku sluší. Ta se ale nesmí vdávat, dokud se nepodaří provdat Kateřinu. Nasadit udidla vzpouzející se temperamentní dívce se podaří až Petruchiovi. Z líté saně učiní vrkající holubičku. Nejúspěšnější Shakespearova komedie poskytuje excelentní hereckou příležitost především nekonvenčnímu ústřednímu páru. (Převzali jsme  z programu – web Národního divadla: http://www.narodni-divadlo.cz/Default.aspx?jz=cz&dk=predstaveni.aspx&sb=2&ic=5531&pr=81134)

 

26.2. – 5.3. výprava našich žáků a žákyň z I. a II. stupně pod vedením instruktorského týmu v čele s p. řed. Karlem Snětinou absolvovala výcvik na stále profi udržovaných sjezdovkách horských velikánů v rámci lyžařského zájezdu – chata Květa Deštné v Orlických horách.

   

Pondělí 28.2.2011

Ahoj všem doma, posíláme první zprávy z Deštného. Jsme všichni zdrávi, je tu krásně, svítí sluníčko a nejsou tu skoro žádní lyžaři. Takže jezdíme a jezdíme, až nás bolí nohy. Ale je to bezva, i začátečníci už jezdí jako zkušení lyžaři. Dokonce dnes, po jednom dni ježdění, sjeli všichni červenou sjezdovku, a odpoledne i černou - nejtěžší. Jsou prostě DOBŘÍ!

Zítra jedeme do bazénu v Rychnově nad Kněžnou.

PRVNÍ FOTOGALERIE

   

Úterý 1.3.2011

 

Dneska jsme nelyžovali, protože třetí den se to nesmí. Tak jsme dopoledne hráli karty, Aktivity a dívali se na filmy.

Odpoledne jsme se vyřádili v Rychnově v bazénu. Užili jsme si tobogán, dravou řeku, vodní houpačku,...

Pokud nás chcete vidět živě, tak nás můžete od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:00 hodin občas vidět na živé kameře na stránkách http://skicentrum.sportprofi.cz/.

 

Tady bydlíme... ...a sem chodíme na jídlo.
   
V tomhle bazénu jsme byli... ...a na tomhle tobogánu jezdili.
   

Středa 2.3.2011

 

Dneska foukal hrozný vítr, byla zima, a Anetka si zlomila klíční kost. Ale už je z nemocnice zase na chatě, tváří se statečně - konec konců ji má zlomenou po třetí, tak už s tím má zkušenosti.  A taky jsme téměř celé odpoledne filmovali, tak se těšte! A večer bude DISKOTÉKA!

DAlší fotogalerie

   
Janča včera konečně hrála Sem do iglú chodíme na horkou čokoládu
   

Je 22:02 hodin a právě skončila diskotéka. Anetce příliš nevadila ani zlomená klíční kost...

FOTO Z DISKOTÉKY

   

Čtvrtek 3.3.2011

Další krásný den... Sluníčko, bezvětří, celkem dobrý sníh. Jezdili jsme, co to šlo! Kromě toho, že se Kikča trochu kousla do jazyku, když vjela mezi nízké smrčky, se naštěstí nic nestalo.

Jo, přijela za námi Štěpka s Pepou a malým Pepíčkem...

A zítra jedeme závody!

Dnešní fotogalerie

 

A děkujeme Alešovi za krásnou besedu o canyoningu!

   

Pátek 4.3.2011

 

Budu se jen opakovat... Sluníčko, sluníčko, sluníčko! Prostě nádhera!

A krásně upravená trať, kterou pro nás nachystali kluci ze Sportprofi, kloubové tyče, cíl na fotobuňku - prostě závody se vším všudy. Výsledkovou listinu naleznete TADY.

Kdyby si Anička ošklivě nenatloukla koleno, bylo by to všechno ještě lepší.

Odpoledne jsme už jen tak popojížděli a užívali si. přesto ještě Ráďa P. upadl, když se ve stoje na lyžích vyhříval na sluníčku, Péťovi přejel Adýs nohy, tak jsme ještě na závěr sjeli černou a šli balit, aby nám to ráno rychle ubývalo. Pak jsme ještě vyhlásili výsledky slalomu, a to bylo opravdu vše.

 

Zítra bychom měli přijet mezi 15-16:00 hodin, a vůbec se nám nechce.

 

Děkujeme panu Šnokhousovi za bezpečnou a spolehlivou dopravu, a za krásný týden, který jsme s ním strávili.

 

TADY je vyúčtování zájezdu. Pokud by měl někdo zájem o vyúčtování podrobnější, může do něj nahlédnout v ředitelně.

 

Fotogalerie z posledního dne

 

Výsledky závodu ve slalomu

   

 

28.2. nás navštívila bývalá žákyně Šárka Imrichová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

 

7.3. jsme zahájili dobročinnou sbírku pro Občanské sdružení ŽIVOT DĚTEM formou již tradičního prodeje následujících předmětů: přívěsek se žetonem do nákupního vozíku (35,- Kč/ks), přívěsek se srdíčkem (35,- Kč/ks), špendlíček ve tvaru srdíčka (30,- Kč/ks), magnetka s fotem domácích mazlíčků (25,- Kč/ks), klip ve tvaru srdíčka (20,- Kč/ks), reflexní pásek (30,- Kč/ks).

Bližší informace– nahlédnutí a prodej – v ředitelně školy.

Výtěžek z prodeje je určen na pomoc dětským oddělením nemocnic, zařízením, která se starají o nemocné, handicapované a opuštěné děti, sociálně slabým rodinám, které pečují o postižené či jinak dlouhodobě nemocné děti, k pořádání akcí pro děti z dětských domovů a další projekty sdružení.

Více na http://www.zivotdetem.cz/nase-poslani/

 

7.3. nás navštívil bývalý žák Honza Šroub. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

   

9.3. si naše děti z I. stupně užily vitamínky z čerstvých zelených okurek v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.

 

10.3. nás navštívili bývalí žáci Honza Pytel a Ondra Bárta. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

 

10.3. vyšlo 7. číslo našeho stále oblíbeného časopisu Rapšach Planet, který pro nás připravili Michal K., Ondra K., Ondra M., Pepča K., Kája a Martin a z něhož jsme opět stručně převzali – tentokrát názvy rubrik:

1. Světové jachty (Queen Mary 2, Freedom of the Seas,…)

2. English crossover (colors: red, pink, blue, silver,…)

3. Virtuální svět (např. „Kopat nohama do ničeho a přitom budete střílet góly ve fifě 30.“)

4. A něco pro zábavu – pro velké (sudoku), pro malé (omalovánka kabrioletu)

5. Recenze her (Call of Juarez-Bound in Blood)

6. Budoucnost aneb: 3010 část VII. Nový svět (jak se zachránit před koncem světa – technická řešení a přesun naší civilizace)

7. Auta (galerie) a test mozku o autech

8. Gothic (o RPG hře)

9. Aktualitky (z dění v naší školičce).

 

11.3. se uskutečnila velkolepá show našich zlatohrdelních nadějí z řad žáků a žákyň I. stupně v rámci již tradiční školní pěvecké soutěže.

Zazněly písničky a písně různých žánrů: lidovky i k táboráku, populární a moderní, od různých autorů, z různých zpěvníků, publikací a jiných zdrojů v originálním podání jedinečných interpretek a výlučných interpretů. Dětské a dospělácké publikum odměňovalo výkony nejen svých favoritů a favoritek zaslouženými ovacemi a bdělá porota spravedlivě dospěla k níže uvedenému pořadí na medailových pozicích.

Jako hosté vystoupily před naším vnímavým publikem žákyně 6. třídy Eliška Kreklová a Míša Machová – sklidily také uznalý potlesk.

Děkujeme všem vyučujícím za zorganizování nezapomenutelného setkání s písničkou!!!
Děkujeme všem zúčastněným dětem za hodnotný umělecký zážitek a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

   

Výsledky školní pěvecké soutěže 2011


Kategorie 1. třída
1. místo Viktorka Růžičková („Prší, prší“)  a Alex Móži („Černé oči“)
2. místo Monička Nistorová („Cib, cib, cibulenka“ ) a Míša Baláž („Prší, prší“)
3. místo Markétka Střítecká („Černé oči“) a Dan Karl („Skákal pes“)

Kategorie 2. třída
1. místo Vojtík Nistor („Šla Nanynka“) a Markétka Vávrová („Travička zelená“)
2. místo Erik Grundza („Já jsem z Kutné Hory), Fanda Ouška („Když jsem já sloužil“) a Jiřík Beníšek („Na tom pražským mostě“)

Kategorie 3. třída
1. místo Terezka Žahourová („Statistika“)
2. místo Žanetka Kicová („Žežuličko“)
3. místo Zuzanka Šebestová („Stánky“) a Kubík Střítecký („Tři citronky“)

Kategorie 4. třída
1. místo Anička Záhorovská („Co to má společnýho s láskou“)

2. místo Péťa Machač („Severní vítr“)
3. místo Pája Mikl („Ptala se Zuzana“) a Viktorka Stumbauerová („Až náhodou“)

Kategorie 5. třída
1. místo Justýnka Schiendlová („Vrať se mi zpátky“) a Anička Círalová („Prší“)
2. místo Sárinka Herzogová („Červená řeka“), Matěj Demeter („Zahrada ticha“) a Vašík Pšenička („Stánky“)

Děkujeme všem vyučujícím za zorganizování nezapomenutelného setkání s písničkou!!!
Děkujeme všem zúčastněným dětem za hodnotný umělecký zážitek

a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

   

 

 

 

13.3. uspořádal turistický oddíl „Práčata“ spolu s naší základkou dětský maškarní karneval v sálu pizzerie Panský šenk v Tušti (14.00 – 17.00 hodin).

Opět jsme si zatančili v rytmu známých a osvědčených pecek i nových světových a českých hitů, zadováděli jsme si při hrách a soutěžích a zažili štěstí i štěstíčko v tombole. A na song „Jede, jede mašinka“ jsme opět, jako každoročně, procestovali celý taneční sál a přísálí! K tanci a poslechu nás doprovázel jako vždy náš oblíbený DJ Davy David Macho!

 Pro nápaditější kreace a zdařilejší výkony na tanečním parketu a při hrách jsme se posilňovali mlsáním bonbonků za odměnu vysoutěžených a vybojovaných za zručnost, přesnost, chuť si i zasportovat a taktéž ukusováním sladkých perníčků známých i roztodivných tvarů, barev a hlavně chutí: motýlů a motýlků, rybek, budíků, aut, džbánků, panenek, kytiček, váziček, srdíček, ptáčků, muchomůrek, jablíček, hrušek, loděk, košíčků, kočiček, pejsků, sluníček,…

A jaké masky jsme potkávali na tanečním parketu a v přilehlých prostorách?

Berušku, pastýřku, bohyně Afrodité a Kiu, odrostlá dvojčata, brankáře Čecha, vojáka ze zásahovky, tygříka, Mařenku a Jeníčka, paní doktorku, cowgirl, princezny a princezničky, víly, piráty a pirátky, tanečnici Jasmínu, včelku Máju, čarodějky a čaroděje, ninju, beránka, motýlka, kočičku, myšičku, čerta, břišní tanečnice, Havajky, indiána, klauna, oslíka,… tedy obdivuhodných čtyřicet.

A kterých her a soutěží jsme se zúčastnili?

Nakrm nenasytného kocoura aneb hoď míčkem do huby, doprav kuličku do díry v trojúhelníku aneb dej pozor nad děravými propastmi, zatanči si ve dvojici na vítězství aneb udrž míček mezi čelíčkem svým a svého tancpartnera či své tancpartnerky, na lyžích ve dvou vpřed aneb střídej rytmicky levou-pravou, přejdi bažinu aneb krok-sun-krok,  tancuj s ostatními na prvního aneb nešlápni vedle, miř a tref aneb hoď kroužek na kolík. Do tance a soutěží se s chutí spolu s dětmi zapojili také jejich rodiče.

A co jsme vyhrávali v tombole? Sladkosti a cukrovinky – lízátka, bonbony Haribo, čokolády s oříšky, příchutěmi a jednu holandskou ve tvaru sovy aj., hračky – figurky Disney, nafukovací třpytivý či veselý krab, tučňák, bublifuk, puzzle – hasiči, Spiderman a mnohé jiné, psací a kreslicí potřeby – pastelky, gelovky a také šampony,…

Měli jsme také možnost zakoupit si balonky s logem školy nasazené na umělohmotnou tyčku.

Všechny masky při závěrečném defilé obdržely za odměnu pamětní lístek a tradiční sladké velkosrdcaté perníkové mámení taktéž vytvořené v cukrářskoperníkářské dílně naší školní družiny.

 

Děkujeme Pizzerii Panský šenk za pohostinné zázemí!!!

Děkujeme našemu DJ Davymu Davidovi Machovi za skvělou hudbu!!!

Děkujeme našemu cukrářskopekařskému týmu za medové perníky a perníčky!!!

Děkujeme za rozmanitou a bohatou tombolu!!!

Děkujeme všem maskám za pestrý taneční rej!!!

Děkujeme všem organizátorům za zdárný průběh karnevalu!!!

 

FOTOGALERIE

   

14.3. – 18.3. se v naší škole uskutečnilo „Testování Stonožka 2010/2011 pro 8. ročník“. Součástí testování klíčových kompetencí našich žáků a žákyň 8. třídy bylo také vyplňování dotazníků jednotlivými vyučujícími II. stupně.

Více na www.scio.cz

 

16.3. nás navštívili bývalí žáci Radek Klein a Pavel Koranda. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

   

16.3. jsme zveřejnili pozvánku na náš tradiční velikonoční jarmark:

Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a Obecní úřad Rapšach

Vás co nejsrdečněji zvou

 na tradiční velikonoční jarmark,

který se koná v neděli 17. dubna od 10.00 do 14.00 hodin.

Stručně z programu

Soutěž o nejchutnější vaječný pokrm aneb „Vraž do toho tucet vajec…“ – nemusíte plýtvat vejci jako Magdalena Dobromila Rettigová, úplně postačí, použijete-li alespoň jedno a připravíte pokrm slaný, sladký, teplý, studený, pečený, vařený, dušený i smažený (kronika opět dodává – a také mražený). Tři výherci a výherkyně získají hodnotný doplněk do své kuchyně (keramická forma na pečení beránka, teflonová forma na hřbet, nerezový kráječ jablek). A tak jsme ochutnávali a hodnotili jednohubky s játrovou pomazánkou, povidlové koláčky ke kafíčku, drobné kousky pro bleskovou večeři či občerstvení, dortík s marcipánovou pomlázkou, plněná vejce, vaječný aspik, žloutkové košíčky, vaječnou pomazánku, nugátové řezy, koláč ve tvaru vejce s nádivkou,...

Zábava – šlehačko dortové strefování, ateliérové i momentkové focení, orientální věštkyně, krmení zajíčků,…

Prodejní stánky – košíkářské výrobky, keramika, rostlinky a bylinky pro dům i zahradu, exotické bonsaje, pravý včelí med, medovina,…

Dětské výrobky – pletené věnečky a zvířátka z papíru, velikonoční dekorace – závěsy z větviček a keramiky, ozdoby z papírových proužků a arašídů, výrobky z marcipánu, malované kamínky, drátění pavoučci, šperky,...

Bohatá tombola – hodnotné kousky i drobnosti, sladkosti, drogerie, papírenské a kancelářské produkty, hračky,…

Občerstvení – klobásky, bramboráky, párky v rohlíku, pivo, limo, sladkosti,…

Vynášení Morany – ve 14.00 hodin.

Výtěžek z velikonočního jarmarku napomůže financovat obnovení žákovské knihovny, školné pro indického chlapce v projektu Adopce na dálku a další aktivity našich dětí.

TĚŠÍME SE NA VÁS!!!

 

 

22.3. nás navštívila bývalá žákyně Aneta Krylová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přinese a přináší.

 

22.3. – 23.3. si naše děti z I. stupně užily vitamínky z kiwi a 100% pomerančové šťávy v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.

Děkujeme paní Miroslavě Jáchymové za distribuci vitamínků v naší škole!!!

 

23.3. zahájil od 13.30 do 15.00 hodin přípravnou misi k účasti na turistickém závodu pod vedením pana Míry Šebesty tým zájemců a zájemkyň z řad našich žáků a žákyň.

Budou postupně zvyšovat svou fyzickou kondici a zejména zdokonalovat své vědomosti a dovednosti v následujících disciplínách a odbornostech turistického závodu: dřeviny, azimutové úseky, lanová lávka, odhad vzdálenosti, uzlování, překážková dráha (plížení, hod míčku), topografické a turistické značky, kulturně poznávací činnost.

 

 

23.3. se v prostorách naší základky uskutečnil v rámci projektu „Školy pro venkov“ odborný seminář pro vyučující „Projektová výuka v environmentální výchově.“

Téma související s metodikou výuky a postavením žáka-žákyně ve výchovně vzdělávacím procesu vyvolalo nejedno diskusní „okénko“ reflektující různé zkušenosti a názory zúčastněných.

Zároveň jsme, stejně jako na prvním a také velmi inspirativním semináři, proběhnuvším v Kaplici – ZŠ Fantova, obdrželi zajímavé materiály.

 

Naše škola se stala součástí projektu „Školy pro venkov“

z Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost. 

Nositelem projektu je Novohradská občanská společnost, o.s. (http://www.novnos.cz/)

Do projektu je zapojeno 17 základních škol. Paralelně se čtyřmi školami z našeho Jihočeského kraje probíhá realizace projektu na školách krajů Královehradeckého, Pardubického a Zlínského.

Součástí projektu je další vzdělávání pedagogických pracovníků. 16. února se uskutečnil první ze série odborných seminářů v učebně ZŠ Kaplice Fantova: v úvodu jsme se zaměřili na představení projektu, jeho nositele a realizační jednotky (školy), časový plán a výběr doplňujících seminářů. Ve druhé části jsme se v rámci činnostních aktivit zabývali dopady vlivu člověka na přírodu. Po setkání u nás následují semináře v Trhových Svinech a v Horní Stropnici.

Hlavní projektové úkoly v naší škole:

1. Rapšach jako obec postižená historií, stručná historie regionu.

2. Přírodovědné zajímavosti Rapšachu a okolí.

3. Školní přírodovědně historická stezka „Nejen po vesnicích, které musely zmizet z mapy“ + založení alespoň pěti geocachí.

 

 

 

24.3. byli na návštěvě u dětí z naší Mateřské školy policisté se služebními psy.

 

FOTOGALERIE

 

 

25.3. podnikli, vystaveni všem nástrahám a svodům někdy nelítostné matky přírody a spoléhajíce se jen a svůj um a bystrý úsudek, v nedaleké lokalitě Peklo naši žáci a žákyně 6. třídy výpravu do pravěku pod vedením své rodové náčelnice p. uč. Pavlíny Křížové.

Terénní výuka dějepisu probíhala v pučící přírodě po několik hodin, kdy se naše děti proměnily v pravěké sběrače a sběračky, vžívaly se do tajů dávnověkého lovu, krášlily svou jeskyni pravěkými malbami, výjevy z šera před desetitisíci roky, zručně vyráběly potřebné nástroje a zbraně pomocí starých a osvědčených postupů, rozžaly životadárný a taktéž jej udržující oheň, jehož plameny jim skýtaly teplo, olizovaly chutnou a jen těmi nejlahodnějšími vůněmi oplývající  krmi v podobě kousků naloveného masa a zároveň na jeho žáru pekly křupavé obilné placky podle mnoha pokoleními matek a dcer prověřených receptů, a to vše za použití přírodních materiálů a ingrediencí, všudypřítomné dělby práce a sdíleného nadšení z dobře vykonaného díla, přemosťujícího pravěk lidstva do žhavé počítačové současnosti.

FOTOGALERIE

STAROVĚK

INDIE A OKOLÍ

   

27.3. se všichni nominovaní závodníci a závodnice zúčastnili Středočeské ligy turistického závodu (TZ) v Kralupech nad Vltavou, a tak jsme zahájili své soutěžní usilovné tažení v přípravě na klíčová postupová kola TZ.

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci školy a oddílu

a k ocenění jejich píle, úsilí a vytrvalosti jim gratulujeme!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

FOTOGALERIE

 

VÝSLEDKY

   

28.3. uspořádal náš TOM „Práčata“ od 13.30 hodin již dlouho toužebně očekávanou, tradiční a oblíbenou soutěž uzlujeme s turisty (kategorie „velcí“ a „malí“)  a šifrujeme s turisty (kategorie „velcí“).

 

Výsledky „velcí“ – uzlování

 

Výsledky „velcí“ – šifrování

 

Výsledky „velcí“ – celkem

 

Výsledky „malí“ – uzlování

 

FOTOGALERIE

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a

všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

   
   

30.3. zorganizoval náš  TOM „Práčata“ od 14.30 hodin již tradiční soutěž šifrujeme s turisty (kategorie „malí“).

 Mistr šifer – malí (2011)

 

1.      místo Péťa Machač

2.      místo Vikča Stumbauerová

3.      místo Zuzanka Šebestová

4.      místo Karolínka Houhová

5.      místo Lucinka Klimentová

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a umístivším se stupních vítězů gratulujeme!!!

   

 

FOTOGALERIE

31.3. nás navštívilo zájezdové divadélko KOS se svým představením pohádky Poslední loupežník.

Z webu http://www.divadelko-kos.wz.cz/: samé jedničky na vysvědčení svého syna jistě potěší každou maminku. A to i v případě, že se jedná o zkušenou loupežnici. Ovšem když se ukáže, že synáček omylem chodil do špatné školy a místo loupení umí zeměpis... to už maminka tak šťastná není. Naučí se Ruprecht, poslední syn loupežnického rodu, svému rodinnému řemeslu, nebo najde způsob, jak maminku přesvědčit, že pracovat je lepší nežli loupit?

Divadélko KOS bylo založeno v březnu roku 1997.  Divadélko KOS nemá vlastní scénu, proto za svými diváky dojíždí. Hrajeme  nejen v divadlech, kulturních domech a kinosálech, ale i ve školách a školkách. Za určitých podmínek můžeme hrát i venku. Všechna naše představení jsou činoherní, bez loutek. Ve většině představení hrají dva herci, ale díky převlekům vystupuje v každé pohádce více postav. Do divadelních projektů většího rozsahu přibíráme další herce – hosty. Hlavními protagonisty a zakladateli divadla jsou Milena Kolářová a Zdeněk Říha. Od doby svého založení Divadélko KOS uvedlo na 20 titulů ze své vlastní autorské dílny.