Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2011/2012  II. část



1.2. stále Paní Zima svírá naši příhraniční oblast mrazy; v 6.00 hod. SEČ jsme naměřili minus 11,4 °C a v 7.20 hod. – 12,2°C.

1.2. nás navštívil bývalý žák Pavel Gábor – obohatil sbírku fyziky dalším funkčním exponátem. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

2.2. stupňovala Paní Zima mrazivé sevření naší příhraniční oblasti: v 5.45 hod. SEČ jsme naměřili minus 18,0 °C a v 7.15 hod. minus 19,4°C.

 

 

FOTOGALERIE

8.2. se výprava našich žákyň I. stupně pod vedením p. uč. Radky Círalové a za doprovodu p. řed. Karla Snětiny zúčastnila 1. ročníku víceoborové soutěže ZVONEK z Novohradských hor v oboru recitace (oblastního kolo).

Setkání malých a velkých recitátorů a recitátorek se uskutečnilo v budově Mateřské školy v Benešově nad Černou.

Zúčastněné školy: Nové Hrady, Benešov nad Černou, Horní Stropnice a ZŠ a MŠ v Rapšachu. Za svoji účast všichni soutěžící obdrželi upomínkový keramický zvoneček.

1. kategorie

Nikolka Ginzelová – Čtyři kočky, M. Kratochvíl; Markétka Střítecká – Sova, J. Dědeček; Vikinka Růžičková – Ohryzaná básnička, J. Žáček.

2. kategorie

Vikča Stumbauerová (3. místo) – Uspávanka s Popelčiným oříškem, J. Skácel; Sárinka Svobodová – Přijel strýček, J. Čermáková, Lianka Hrubá – Uspávanka s Popelčiným oříškem, J. Skácel.

 

Děkujeme pořadatelům soutěže za milé přijetí v prostorách MŠ!!!

Děkujeme všem našim recitátorkám za příkladnou reprezentaci školy

a Vikče Stumbauerové blahopřejeme ke skvělému 3. místu!!!

 

 

9.2. se v prostorách Základní školy Fantova v Kaplici uskutečnil za účasti našich vyučujících v rámci projektu „Školy pro venkov“ odborný seminář  „Tvorba regionální učebnice“.

Žáci a žákyně II. stupně se svými pedagogy plní i nadále zadání projektu „Školy pro venkov“ z Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost. Nositelem projektu je Novohradská občanská společnost, o.s.

Více na:

http://www.skolyprovenkov.ostrozsko.cz/  (společný pro všechny partnerské školy)

http://www.rapsach.cz/nos/   (naše webovky)

http://www.novnos.cz/proj09.htm (Novohradská občanská společnost o. s.)

 

9.2. jsme zahájili dobročinnou sbírku pro Občanské sdružení ŽIVOT DĚTEM formou již tradičního prodeje následujících předmětů: přívěsek se žetonem do nákupního vozíku (35,- Kč/ks), přívěsek se srdíčkem (35,- Kč/ks), špendlíček ve tvaru srdíčka (30,- Kč/ks), magnetka s fotem zvířátek (30,- Kč/ks), klip ve tvaru srdíčka (20,- Kč/ks), magnetka se srdíčkem (25,- Kč/kus).

Výtěžek z prodeje je určen na pomoc dětským oddělením nemocnic, zařízením, která se starají o nemocné, handicapované a opuštěné děti, sociálně slabým rodinám, které pečují o postižené či jinak dlouhodobě nemocné děti, k pořádání akcí pro děti z dětských domovů a další projekty sdružení.

Více na http://www.zivotdetem.cz/nase-poslani/

 

 

9.2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pomeranče v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

9.2. otevřeli naši čtvrťáci a páťáci pro všechny své spolužáky a spolužačky Valentýnskou poštu se schránkou na srdíčková přáníčka, vyznání a vzkazy, a to na nástěnce v přední části chodby I. stupně.

 

 

   

9.2. jsme na adresu Novohradského zvonku odeslali tento dopis:

Vážená paní Hokrová,

rádi bychom poděkovali všem, kteří se v Benešově podíleli na přípravě Zvonku z Novohradských hor.

Cítili jsme se u Vás velmi příjemně, organizace byla skvělá. Mrzelo nás, že jsme museli tak brzy odjet a neslyšeli jsme starší děti. Snad příště!

Naše děti celou cestu nemluvily o ničem jiném, myslím, že si to užily. Mezi sebou probíraly, co se jim povedlo a nepovedlo, kdo z ostatních byl výborný. A co je nejskvělejší, těší se na příští rok a chtějí se naučit víc a opět soutěžit. Kéž by jim to vydrželo!!

Těšíme se do Nových Hradů na pěveckou část a přejeme mnoho dalších krásných soutěží!

S pozdravem

Karel Snětina, Radka Círalová a děti z Rapšachu

   

10.2. koncertoval v naší škole pan Luboš Hrdlička, zákládající člen skupiny Nezmaři, člen skupiny M+L, spoluhráč kapelníka Nezmarů Pavla Zajíce v duu P+L, kytarista skupiny Náhlá změna, skladatel a textař, autor písní Písek, Musíš jít dál, Léto, Blázen za komínem a mnoha dalších. V jeho podání jsme se my, děti z naší MŠ, žáci a  žákyně I. stupně a 6. třídy spolu se svými vyučujícími, zaposlouchali a všichni, kdo chtěli, i s chutí zazpívali, písničky z dílny např. pánů Svěráka a Uhlíře a také písničky z pohádek a filmů pro děti.

Krásně jsme si s ním zazpívali a zatančili, a už se těšíme na další vystoupení!

Více o našem hostu na http://luboshrdlicka.blog.cz/0902/koncerty-pro-skoly

 

FOTOGALERIE

   

13.2. – 17.2. jsme si užívali jarní prázdniny.

 

13.2. neustále Paní Zima svírá naši příhraniční oblast mrazy; v 6.00 hod. SEČ jsme naměřili minus 21,1 °C.

 

13.2. smontovali a nastěhovali pracovníci odborné firmy do „velké“ třídy naší mateřské školky sestavu nového nábytku – skříňky na uložení her a různých pomůcek a učitelský stůl.

   

20.2. se za účasti našich žáků a žákyň 7. – 9. tříd (povinně volitelné obory) a jejich vyučujících uskutečnila přednáška zaměřená na přírodu našeho regionu, její jedinečnost, význam a nutnost ochrany, pod vedením pana Ing. Jiřího Bureše ze Správy CHKO Třeboňsko.

Hlavní body a myšlenky přednášky:

-          příklady ničení a devastace přírody člověkem – ČR a různé části světa

-          snaha člověka chránit přírodu pro budoucí generace (národní parky aj.)

-          historický pohled ve smyslu vztah člověka k přírodě (výnosy Marie Terezie směrem k hubení dravců a jejich následná přísná ochrana a zvyšování stavu ve XX. století, těžba dřeva jako stavebního materiálu a zdroje energie a výnosy Josefa II. k zamezení jeho plýtvání; první pokusy o ochranu přírody a lesa – Buquoyové v jižních Čechách

-          ochrana přírody v ČR (národní parky – „divadlo přírody“; CHKO – citlivé využívání přírody člověkem a nedovolit znehodnocování přírody; maloplošná chráněná území – zaměření na ochranu určitého jevu)

-          CHKO Třeboňsko: od Veselí nad Lužnicí po Novou Ves; osu tvoří řeka Lužnice; rozloha – 700 km2; 50% plochy tvoří lesy a 12% vodní nádrže; 33 přírodních rezervací a přírodních památek (včetně Pískovny u Dračice); významné postavení v měřítku ČR, Evropy a světa (nejedná se přímo o horskou oblast; lidskou činností vytvořené vodní plochy nesnižují cennost krajiny: rybníky, lesy, luka a remízky)

-          Třeboňsko: známo hodně rybníky, hodně zalesněné, od 13. stol. výstavba rybníků, nejvíce postaveno v 16. století; význam císaře Karla IV. a později Rožmberků

-          rybníky: nahrazují přirozená jezera, břehové porosty a rostlinstvo pod hladinou/na hladině, významné pro migrující ptáky a vůbec rostlinstvo a živočichy zde trvale žijící; kapr, lín, amur, štika, candát, tolstolobik aj.

-          živočichové – jejich výskyt, migrace, styl života a lovu, vztah člověka: vydra říční, bobr evropský, zmije obecná, orel mořský, los, rys ostrovid, kormorán velký, moták pochop (pochop rákosný), rybák obecný a rybák černý, racek chechtavý, čáp bílý, volavka popelavá

-          rašeliniště – cenná území, vznik po skončení doby ledové, trvale zvodněné, terénní sníženiny

-          pískové přesypy – nánosy z řek a působení větru

-          pískovny – po vytěžení snaha o modelaci zátok a poloostrovů; životní prostor ryb, obojživelníků a hmyzu

-          říčka Dračice – kamenitý tok horského typu

-          Pískovna u Dračice – přírodní památka, bývalý lom suché těžby štěrkopísku; ropucha krátkonohá; zahnízdění vlhy pestré (před 5 lety).

Žáci a žákyně II. stupně se svými pedagogy plní i nadále zadání projektu „Školy pro venkov“ z Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost. Nositelem projektu je Novohradská občanská společnost, o.s.

Paní Lenka Kučerová, oblastní projektová koordinátorka, poděkovala celé redakční radě našeho školního projektového časopisu Rapšachie obecná za zajímavé příspěvky a nám všem popřála mnoho úspěchů v další práci.

 

Děkujeme panu Jiřímu Burešovi za velmi zajímavé a poučné vyprávění ilustrované bohatou fotodokumentací!!!

 

 

 

 

   

21.2. vystavili na chodbě II. stupně naši architekti z 6. a 7. třídy své zrealizované modely obydlí sídlištního typu, které pod vedením p. uč. Marie Jirků vytvořili ve dvou hodinách výtvarné výchovy.

Neomezili se pouze na samotné obytné vysokopodlažní stavby, které tvoří z hlediska jejich záměru dominantu všech vizualizací. Svou pozornost také soustředili na další architektonické prvky (i když v poněkud minimalistickém pojetí) – cesty jako komunikační spojnice mezi domy, odpočinkové (lavičky), relaxační (fontána) a herní zóny (pískoviště) se zelení (trávník, okrasné dřeviny jehličnanů a listnáčů).

 

22.2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z kiwi v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

   

   

   

 

 

 

FOTOGALERIE

24.2. se uskutečnila přehlídka našich zlatohrdelních nadějí za účasti žáků a žákyň I. stupně a dětí z naší mateřské školičky v rámci již tradiční školní pěvecké soutěže.

Zazněly písničky a písně různých žánrů: oblíbené lidové i k táboráku, populární a moderna, od různých autorů, z různých zpěvníků, publikací a jiných zdrojů v originálním podání jedinečných interpretek a výlučných interpretů.

Dětské a dospělácké publikum odměňovalo výkony nejen svých favoritů a favoritek zaslouženými ovacemi a bdělá porota spravedlivě dospěla k níže uvedenému pořadí na medailových pozicích. Diplomek je vzpomínkou na účast a za umístění v soutěži.

 

Výsledky školní pěvecké soutěže 2012 

 Kategorie mateřská školka

1. místo Samantka Dudiová („Zahradník“), Karolínka Korbelová („Okolo Třeboně“), Eliška Vávrová („Cupy dupy“), Kristýnka Holubová („Zpívejme“), Nelinka Hanková („Kalamajka“), Daník Šikr („Co to tam“) a Katka Janečková („Koulelo se“)

Kategorie 1. třída

1. místo Alžbětka Nistorová („Prší, prší“), Terezka Dvořáková („Když jsem byl malučký“), Ondrášek Šikr („Vdávalo se motovidlo“) a Verunka Břenková („Vyletěla holubička“)

2. místo Kristýnka Pšeničková („Bude zima“) a Klárka Oušková („Pod naším okýnkem“)

3. místo Evička Mikudimová („Travička zelená“), Artík Móži („Pec nám spadla“), Honzík Macho („Skákal pes“), Ondrášek Vetrák („Prší, prší“), Jaroušek Nistor („Černé oči“) a Míša Baláž („Skákal pes“)

Kategorie 2. a 3. třída

1. místo Alex Móži („Černé oči“) a Markétka Vávrová („Vyletěla holubička“)

2. místo Nikolas Baláž („Travička zelená“)

3. místo Vojtík Nistor („Není nutno“), Fanda Ouška („Buráky“) a Vojtík Adam („Adámku náš“)

Kategorie 4. a 5.  třída

1. místo Karolínka Houhová („Čerešničky“) a Terka Žahourová (Červená řeka“)

2. místo Lianka Hrubá („Anička dušička“), Simonka Adensamová („Červená řeka“) a Sárinka Svobodová („Okolo Hradce“)

3. místo Míra Plch („Já se dycky vohlídám“), Vikča Stumbauerová („Červená řeka“), Anička Záhorovská („Červená řeka“) a Natálka Móžiová („Hvězdičky, dobrou noc“).

Děkujeme všem vyučujícím za zorganizování nezapomenutelného setkání s písničkou!!!
Děkujeme všem zúčastněným dětem za hodnotný umělecký zážitek a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

   

26.2. uspořádal turistický oddíl „Práčata“ spolu s naší základkou dětský maškarní karneval v sálu pizzerie Panský šenk v Tušti (14.00 – 17.00 hodin).

Opět jsme si zatančili v rytmu známých a osvědčených pecek i nových světových a českých hitů, zadováděli jsme si při hrách a soutěžích a zažili štěstí i štěstíčko v tombole.

A na song „Jede, jede mašinka“ jsme opět, jako každoročně, procestovali celý taneční sál a přísálí!

K tanci a poslechu nás doprovázel jako vždy náš oblíbený DJ Davy David Macho!

Pro nápaditější kreace a zdařilejší výkony na tanečním parketu a při hrách jsme se posilňovali mlsáním bonbonků za odměnu vysoutěžených a vybojovaných za zručnost, přesnost, výdrž a prostě chuť si zasoutěžit a zasportovat a taktéž ukusováním sladkých perníčků známých i roztodivných tvarů, barev a hlavně chutí: motýlů a motýlků, rybek, budíků, aut, džbánků, panenek, kytiček, váziček, srdíček, ptáčků, muchomůrek, jablíček, hrušek, loděk, košíčků, kočiček, pejsků, sluníček,…

A jaké masky jsme potkávali na tanečním parketu a v přilehlých prostorách?

Jahůdku, čarodějnice a čaroděje, vojáka, ninju, lékaře plastické chirurgie, princezny, princezničky a víly, kozlíka, mořskou pannu, motýlka, ježidědka s myškou ve vlasech, kuřátko ve skořápce, Červenou Karkulku, posádky pirátů a pirátek (jednu s velkou opičkou), včelku, fotbalistku, čertici, štěňátko, paní učitelku jazyka mateřského, kostlivce, žabičku, berušky, ohnivou paní, Sněhurku, skřítka Štěstíka, mušketýrka Dantaňana, tedy  pozoruhodných a úctyhodných 45 masek!!!

A kterých her a soutěží jsme se zúčastnili?

Nakrm nenasytného kocoura aneb hoď míčkem do tlamičky, miř a tref aneb hoď kroužek na kolík (střídavě soutěžili „malí“ a „velcí“), chůze na vysokých podpatcích aneb dojdi do cíle a nespadni, zatanči si ve dvojici na vítězství aneb udrž míček mezi čelíčkem svým a svého tancpartnera či své tancpartnerky, přejdi bažinu aneb krok-sun-krok na vítězství,  tancuj s ostatními na prvního aneb šlápni rychle (nejprve „malí“ a potom velcí“). Do tance a soutěží se s chutí spolu s dětmi zapojili také jejich rodiče.

Všechny masky při závěrečném defilé za enormního zájmu blesků fotoaparátů a objektivů kamer obdržely za odměnu pamětní lístek a tradiční sladké velkosrdcaté perníkové mámení taktéž vytvořené v cukrářskoperníkářské dílně naší školní družiny.

 

Děkujeme Pizzerii Panský šenk za pohostinné zázemí!!!

Děkujeme našemu DJ Davymu Davidovi Machovi za skvělou hudbu!!!

Děkujeme našemu cukrářskopekařskému týmu za medové perníky a perníčky!!!

Děkujeme všem maskám za pestrý taneční rej!!!

Děkujeme všem rodičům a návštěvníkům za vytvoření bezva maškarní atmosféry!!!

Děkujeme všem organizátorům a organizátorkám

z řad našich dospěláků a dětí

za zdárný průběh karnevalu!!!

 

FOTOGALERIE

   

29.2. jsme zveřejnili novinky a zprávičky z naší MATEŘSKÉ ŠKOLIČKY sepsané p. uč. Janou Šikrovou:

 

17.1. nás navštívili chovatelé z Parku exotických zvířat Dvorce spolu se svými opeřenými mazlíčky – papoušky ara a kakadu. Pestrobarevní kamarádi nás pobavili svými rozpustilými kousky a zároveň jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o způsobu života a chovu těchto exotických ptáků.

 

30.1. odpoledne nastala ta předškoláky dlouho očekávaná chvíle – zápis do 1. třídy. V ZŠ nás přivítala parta modrých šmoulích kamarádů, kterým jsme předvedli, co všechno už umíme. Nakreslili jsme jim obrázek, určili barvy a geometrické tvary, spočítali srdíčka, poskládali puzzle, zacvičili si ve šmoulí tělocvičně a nakonec zazpívali a podepsali se na tabuli, jako opravdoví školáci.

Zápis se nám všem moc líbil a už se nemůžeme dočkat, až půjdeme v září poprvé do školy.

 

10.2. jsme se vypravili do ZŠ na koncert p. Luboše Hrdličky. Dopoledne plné písniček, při kterých jsme si zazpívali a zatancovali se nám moc líbilo a hned nám bylo celý den do zpěvu.

 

23.2. se naše školka proměnila v pohádkovou zemi plnou princezen, čarodějnic, zvířátek a jiných roztodivných bytostí. Společně jsme si zatancovali, zazpívali – zkrátka pořádně si zadováděli. Nakonec nechyběla ani zvířátková tombola.

  

 

 

   

   

24.2. se 7 našich zpěváčků zúčastnilo školního kola pěvecké soutěže Novohradský zvonek v naší ZŠ.           

Samantka Dudiová s písničkou Šel zahradník

Karolínka Korbelová – Okolo Třeboně

Kristýnka Holubová – Zpívejme si , zpívejme

Nelinka Hanková – Kalamajka

Eliška Vávrová – Cupy dupy

Daneček Šikr – Co to tam šupoce

Kačka Janečková – Koulelo se, koulelo

Všichni zazpívali překrásně, potom jsme si společně poslechli výkony kamarádů z 1. – 5. třídy a s diplomem v ruce a dobrůtkami v puse jsme se vrátili pyšně do školky.

   

 

 

2.3. nás navštívil bývalý žák Pavel Voříšek a také bývalé žákyně Aneta Demeterová, Mirka Kvašná a Kristýna Dobrovská. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

7.3. se výprava soutěžících z řad našeho žactva I. a II. stupně zúčastnila pod vedením p. uč. Radky Círalové a p. uč. Olgy Imrichové a za doprovodu p. řed. Karla Snětiny oblastního kola 1. ročníku víceoborové soutěže ZVONEK  z Novohradských hor 2012 – obor zpěv.

Na svá vystoupení se všichni pečlivě připravovali a 6.3. představili svůj repertoár dětem ze školní družiny.

V budově ZŠ  Horní Stropnice se uskutečnilo setkání pěvců a pěvkyň z následujících škol: Nové Hrady, Benešov n. Č., Horní Stropnice, Malonty a Rapšach.

 

Výsledky

 1. kategorie

3. místo Vojta Nistor  - postup (III. třída) – Já jsem z Kutné Hory (bez doprovodu), Já se dycky vohlídám  (s doprovodem)

Markétka Vávrová (III. třída)  Pod naším okýnkem  (bez doprovodu) Černé oči  (s doprovodem)

 

2. kategorie

Karolínka Houhová (IV. třída) – Holka modrooká  (bez doprovodu), Čerešničky (s doprovodem)

Terezka Žahourová (IV. třída) – Kudy, kudy, cestička   (bez doprovodu), Andulko šafářova    (s doprovodem)

Sárinka Svobodová (V. třída) – Na tom pražským mostě  (bez doprovodu), Plavala husička po Dunaji  (s doprovodem)

 

3. kategorie

3. místo Anička Círalová - postup (VI. Třída) – Stojí hruška v širém poli  (s doprovodem), Žalo děvče  (bez doprovodu)

Matěj Demeter (VI.) – Mezi horami ( bez doprovodu), Dolina, dolina  ( s doprovodem)

 

5. kategorie

Lidka Homolková (VIII. Třída)  –  Vzpomínky nám zůstanou

1. místo Janča Ferencová - postup (IX. Třída) – Imagine   

 

Vítězové všech kategorií z pěvecké i recitační soutěže vystoupí na finálovém setkání v Nových Hradech v květnu 2012!!!

 Děkujeme pořadatelům soutěže za milé a pohostinné přijetí!

Děkujeme všem našim soutěžícím za příkladnou reprezentaci školy!!!

Blahopřejeme ke skvělému umístění a postupu!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

7.3. zavítalo mezi naše děti a jejich vyučující velmi námi oblíbené zájezdové divadélko KOS z Českých Budějovic s pohádkou Princezna je hloupá Madla.

Z webu http://www.divadelko-kos.wz.cz/ jsme převzali: A nebudu se učit a nevezmu si pláštíček a koukejte mě všichni poslouchat! Tečka, puntík, vykřičník! Tak takovéhle řeči musejí od princezny Magdalenky poslouchat v celém království nejen všichni poddaní, ale i její tatíček pan král. Až na pohádkového dědečka, který už to nevydržel a odčaroval princeznu ze zámku daleko pryč až k obyčejnému pasáčkovi Vojtovi. A princezně najednou nezbývá nic jiného, než začít s učením. A musí dělat věci, o kterých zatím ani neslyšela. Prát, zašívat, péct chleba. Moc se jí to nedaří a děti jí neřeknou jinak, než hloupá Madla. Ale Vojta má s Magdalenkou trpělivost a dokonce se mu líbí. Tak možná, že se princeznu přeci jen podaří změnit.

 

7.3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

8.3. po dnech s ranními mrazíky a sluncem zalitými lukami, pastvinami a příbytky opět Paní Zima nasypala sněhobílou peřinku.

 

 

10.3. vystoupil náš pěvecký kroužek na setkání k MDŽ ve Dvorech nad Lužnicí. Děkujeme všem zpěvačkám a zpěváčkům! A taky samozřejmě paní učitelce Květe Machové, vedoucí kroužku, a paní učitelce Radce Círalové, která fotografovala!
   

   
   

13.3. a 15.3.  jsme zahájili společnou přípravu na velikonoční jarmark tradiční tvorbou a výrobou v následujících velikonočních řemeslných dílnách:

- pletení zajíci a slepice (vedoucí dílny p. uč. Marie Jirků)

- drátěné slepice a závěsné obrázky z proutí (vedoucí dílny p. Marie Kepková)

- korálkové šperky (vedoucí dílny sl. Eliška Machová)

- marcipánovo – perníková vejce a zvířátka (vedoucí dílny p. uč. Pavlína Křížová)

- barevní ptáčci z plsti (vedoucí dílny p. uč. Ivana Záhorovská)

- korálkové doplňky (vedoucí dílny p. uč. Ivana Kvapilová)

- lepené kraslice (vedoucí dílny p. uč. Olga Imrichová)

- velikonočně zdobené mufinky a velikonočně laděná výzdoba (p. uč. Radka Círalová).

V dílnách jsme malí i velcí, děti a dospělí, chlapci a děvčata kreativně a originálně se zaujetím, pílí a chutí tvořili, pletli, háčkovali, drátkovali, šili, kreslili, malovali, zdobili, lepili, stříhali, váleli, strouhali, barvili, spojovali, balili, dekorovali, tedy kutili po oba dny od 10.45 do 14.45 hodin. Žáci a žákyně II. stupně se předem zapsali podle své volby.

Děti z I. stupně se do příprav zapojily spolu se svými vyučujícími v rámci běžné výuky, ve školní družině nebo podle zájmu v tvůrčích dílnách.

 

FOTOGALERIE

 

 

13.3. nás navštívil bývalý žák Martin Ferenc a bývalá žákyně Míša Holubová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

15.3. nás navštívil bývalý žák Ondra Macho. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

16.3. nás navštívil bývalý žák Honza Šroub a bývalá žákyně Lucka Plchová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

19.3. se naši žáci a žákyně I. a II. stupně zúčastnili soutěže Matematický klokan v následujících kategoriích: Cvrček (2. a 3. třída), Klokánek (4. a 5. třída), Benjamín (6. a 7. třída) a Kadet (8. a 9. třída). Uvádíme pořadí prvních tří v každé kategorii, a prvních deseti bez rozdílu kategorií::

 

Kategorie CVRČEK

Kategorie KLOKÁNEK

POŘ.

JMÉNO

TŘ.

BODŮ

Procent

1.

OUŠKA František

3.

39

65,00 %

2.

MÓŽI Alex

2.

37

61,67 %

3.

GRUNDZA Erik

3.

29

48,33 %

POŘ.

JMÉNO

TŘ.

BODŮ

Procent

1.

STUMBAUEROVÁ Viktorie

5.

78

65,00 %

2.

MACHAČ Petr

5.

70

58,33 %

3.-4.

IVANOV Daniel

5.

68

56,67 %

3.-4.

PLCH Miroslav

5.

68

56,67 %

 

 

Kategorie BENJAMÍN

Kategorie KLOKAN

POŘ.

JMÉNO

TŘ.

BODŮ

Procent

1.

Eliška Kreklová

7.

77

64,17 %

2.

Hana Kováčová

7.

71

59,17 %

3.

Filip Ginzel

6.

63

52,50 %

POŘ.

JMÉNO

TŘ.

BODŮ

Procent

1.

BÁRTA Ondřej

9.

75

62,50 %

2.

KŘÍŽ Jan

9.

49

40,83 %

3.

CÍRAL František

8.

47

39,17 %

 

 

Výsledky bez rozdílu kategorií

POŘ.

JMÉNO

TŘ.

BODŮ

Procent

1-2

OUŠKA František

3.

39

65,00%

1-2

STUMBAUEROVÁ Viktorie

5.

78

65,00%

3

Eliška Kreklová

7.

77

64,17%

4

BÁRTA Ondřej

9.

75

62,50%

5

MÓŽI Alex

2.

37

61,67%

6

Hana Kováčová

7.

71

59,17%

7

MACHAČ Petr

5.

70

58,33%

8-9

IVANOV Daniel

5.

68

56,67%

8-9

PLCH Miroslav

5.

68

56,67%

10-11

ADENSAMOVÁ Simona

5.

65

54,17%

10-11

ŠEBESTOVÁ Zuzana

4.

65

54,17%

 

 

21.3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z ředkviček a pitíčka v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

 

24.3. se všichni nominovaní závodníci a závodnice zúčastnili Středočeské ligy turistického závodu (TZ) v Kralupech nad Vltavou, a tak jsme zahájili své soutěžní usilovné tažení v přípravě na klíčová postupová kola TZ.

Naši žákovští závodníci a závodnice opět potvrdili svou skvělou formu, a tak dosáhli na pocty nejvyšší: Zuzanka a Ráďa Šebestovi a Anička a Fanda Círalovi.

A naše úspěšné dospělácké zastoupení: Gabriela Círalová (kategorie ženy B), František Círal a Martin Sedláček (oba kategorie muži B).

Více na http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=vysledky_2012

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci školy a oddílu

a k ocenění jejich píle, úsilí a vytrvalosti jim gratulujeme!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

 

26.3. nás navštívila bývalá žákyně Nikča Střítecká. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

28.3. se naši žáci a žákyně 7. třídy zúčastnili besedy se sl. Ivanou Hojkovou o významu Velikonoc a jejich duchovním rozměru pro současného člověka.

 

30.3. se žáci a žákyně povinně volitelného předmětu Společensko vědní seminář vypravili pod vedením své vyučující p. uč. Pavlíny Křížové do badatelny Státního oblastního archivu v Třeboni, kde v rámci projektu Školy pro venkov shromažďovali data, informace, poznatky a zajímavosti o Rapšachu do námi připravované regionální učebnice, jejíž součástí jsou také pracovní listy.

   

31.3. uspořádala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a náš zřizovatel, Obecní úřad v Rapšachu, již tradiční velikonoční jarmark od 10.00 do 14.00 hodin na návsi, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.

Po každý rok úspěšná a žádaná soutěž o nejchutnější vaječný pokrm aneb „Vraž do toho tucet vajec…“ – nemusíte plýtvat vejci jako Magdalena Dobromila Rettigová, úplně postačí, použijete-li alespoň jedno a připravíte pokrm slaný, sladký, teplý, studený, pečený, vařený, dušený i smažený (kronika opět dodává – a také mražený). A tak jsme ochutnávali a hodnotili úžasných 13 jídel a pokrmů!!! Všichni na stupních nejvyšších si zasloužili za své kulinářské mistrovství hodnotné ceny: sada čtyř forem na pečení, ocelový nůž s keramickým povlakem, tác s víkem.

Prodejní stánky – keramika; rostlinky a bylinky pro dům i zahradu; pravý včelí med, medovina a medové sladkosti, perníčky; velikonoční dobroty a dobrůtky z naší pekárničky, mazance, beránci, dvojctihodné koláčky, pletánky s nádivkou, minipizzy; jarní dekorativní aplikace a košíčky, přívěsky, soupravy šperků, pomlázky, cukrovinky, výrobky z našich tvůrčích velikonočních dílen na II. stupni, dětí I. stupně a ŠD: pletení zajíčci a slepice, drátěné slepice s velikonoční dekorací a závěsné obrázky z proutí, korálkové šperky a doplňky, marcipánem zdobená perníková vejce a zvířátka, barevní ptáčci z plsti, háčkované doplňky, lepené kraslice, marcipánem zdobené mufinky, velikonoční zajíčkové zápichy apod.

Občerstvení – klobásky, párky v rohlíku, pivo – limo, nealko, zelňačka s pikantní klobáskou, pizza, sladkosti,…

Zábava – šlehačko dortové strefování a ateliérové i momentkové focení.

Vystoupení našeho pěveckého kroužku od 11.00 hodin pod vedením p. uč. květy Machové a s ozvučením pod taktovkou Davida Davyho Macha.

Stánek žáků a žákyň povinně volitelného společensko vědního semináře nám nabídl různé vlastnoručně upečené laskominky – utržené penízky budou využity na jejich společný výlet za poznáním a relaxací.

Výtěžek z velikonočního jarmarku napomůže financovat obnovení žákovské knihovny, školné pro indického chlapce v projektu Adopce na dálku a další aktivity našich dětí.

Jarmarku předcházela pečlivá příprava – výroba velikonočních artefaktů k prodeji – práce žáků I. a II. stupně a školní družiny, dojednávání výrobků k prodeji,  příprava stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor, a to včetně personálního obsazení.

 

Poděkování náleží všem

sponzorům, prodejcům a vystavovatelům,

 tvůrcům, vystupujícím a technikovi ozvučení,

všem našim návštěvníkům,

všem našim žákům a žákyním

a našemu realizačnímu týmu dětí a dospěláků

za zdárný průběh jarmarku!!!

 

 

 

 

FOTOGALERIE

 

 

 

FOTOGALERIE

31.3. se sportuchtiví zájemci a zájemkyně z řad žactva naší školy zúčastnili závodů v orientačním běhu (náborový žákovský závod), které zorganizoval Český svaz orientačního běhu.

Z http://www.orientacnibeh.cz/csob/cojeob.php#coje jsme převzali: orientační běh (zkratka OB) je moderní sportovní odvětví vytrvalostního charakteru, při němž je nutno se správně a rychle orientovat v neznámém terénu. Při závodě se hledají kontrolní stanoviště (kontroly) ve stanoveném pořadí a v nejkratším možném čase. Cestu mezi kontrolami si každý volí podle vlastní úvahy za pomoci mapy, buzoly a stručného popisu kontrol. O úspěchu v závodě rozhoduje tedy správná orientace a rychlý běh.

 

Našim zúčastněným soutěžícím

děkujeme za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy a regionu!!!

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

 

VÝSLEDKY jsou ZDE.

   

1.4. se všichni nominovaní závodníci a závodnice zúčastnili turistického závodu III. stupně v Týnci nad Sázavou (I. závod středočeského krajského poháru v turistickém závodě, u rybníčku Plivátko), a tak pokračujeme ve svém usilovném soutěžním tažení v přípravě na klíčová postupová kola TZ. 1. místo v kategorii mladší žákyně a v kategorii muži B získali Anička Círalová a Franta Círal, 2. místo v kategorii starší žáci a v kategorii mladší dorostenky získal Fanda Círal a Verča Herzogová.

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu a k ocenění jejich píle, úsilí a vytrvalosti jim gratulujeme!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

   

3.4. se v ředitelně základní školy uskutečnil od 14.00 do 16.00 hodin zápis dětí do naší mateřské školky.

5.4. – 9.4. jsme trávili čas velikonočních svátků a prázdnin.

   

 

 

 

 

11.4. se od 9.00 hodin uskutečnilo již tradiční, a tak i zároveň dlouho očekávané místní kolo turistického závodu Mistrovství III. stupně – „Pohár Vitorazska“, opět s možností postupu – tentokrát opět u nás na Mistrovství Jihočeského kraje II. stupeň (sobota 13. dubna).

Do bojů o postup opět zasáhli také žáci a žákyně ze ZŠ České Velenice a ZŠ Lomnice nad Lužnicí.

Samotnému závodu předcházela poctivá a svědomitá příprava jak v rámci vhodných témat ve výuce (např. tělesné výchovy, prvouky, přírodovědy, vlastivědy), tak i v činnosti turistického oddílu. Rádce závodníka pomohl při samostudiu či týmové přípravě – taktéž informační nástěnka na I. stupni.

Soutěžící byli před závodem rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví – soutěžili pouze jednotlivci.

Více informací také na http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=terminova_listina

 

Postupy v roce 2012

 

Postup do závodů ČP (Českého poháru) mají zajištěn:

 

·         Zuzana Šebestová, nejmladší žákyně

·         Anna Círalová, mladší žákyně

·         Magdalena Oušková, mladší žákyně

·         František Círal, starší žáci

·         Radek Šebesta, starší žáci

·         František Círal, muži B

 

Postup na Mistrovství ČR mají zajištěn:

 

·         Zuzana Šebestová, nejmladší žákyně

·         Radek Šebesta, starší žáci

·         František Círal, muži B

 

Postup na Mistrovství Jihočeského kraje mají zajištěn:

 

·         výše jmenovaní +

·         Michaela Kováčová, mladší žákyně

·         Justýna Schiendlová, mladší žákyně

·         Petr Machač, mladší žák

·         Václav Pšenička, mladší žák

·         Veronika Oušková, starší žákyně

·         Adam Janeček, starší žák

·         Veronika Herzogová, mladší dorostenka

·         Michal Kliment, starší dorostenec

·         Simona Prokešová, žena A

·         Tomáš Trsek, muž B

·         Gabriel Círalová, žena B

·         Sedláček Martin, muž B

(http://rapsach.cz/tom/tz_2012.htm)

 

V našich podmínkách jsme závodili od startu (školní dvůr) směr školní sad, školní hřiště (vzadu), pole a les za školou a zpět od Spáleniště do cíle (školní dvůr).

Trasy byly vytyčeny tři – „červená“ (dorostenecké a dospělé kategorie) a „bílá“ (mladší a starší žákovské kategorie) a „modrá“ (nejmladší žákovské kategorie).

Stanoviště a kontroly turistického závodu včetně zadání úkolů byly podmíněny závodnickou kategorií:

  • Start (popadni startovní průkaz, neztrať jej a makej!!!)

  • Kontrola „L“ – lanová lávka (vyhoupni se svižně na lano a nespadni!!!)

  • Kontrola „PD“ – překážková dráha (při plížení pozor na Kájovo pravidlo „tři P“ a trefuj se míčkem s rozvahou!!!)

  • Kontrola „V“ – odhad vzdálenosti (zaměř správně cíl a nemůžeš minout!!!)

  • Kontrola „O“ – orientace a azimutové úseky (seřiď si buzolu, orientuj mapku, netoulej se na azimutech!!!)

  • Kontrola „TT“ – topografické a turistické značky (nikdo ti tu nepomůže, soustřeď se a při vyplňování dvakrát měř!!!)

  • Kontrola „KPČ“ – kulturně poznávací činnost (jsi na to sám, nepopleť to a označ pouze jednou odpověď a s rozmyslem!!!)

  • Kontrola „D“ – dřeviny (to musíš opět zvládnout sám, tak se pořádně rozhlédni a nepřepisuj odpovědi!!!)

  • Kontrola „U“ – uzlování (pozor, ať se nezamotáš!!!)

  • Cíl (odevzdej startovní průkaz a relaxuj!!!)

A s jakými výsledky (výpis) byl závod ukončen?

A kdo tedy postoupí do dalších bojů u nás?

 Výsledky jsou ZDE

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu!!!

Postupujícím přejeme hodně úspěchů opět u nás!!!

Děkujeme všem organizátorům,  stavitelům trati, rozhodčím a pedagogickému dozoru za zdárný průběh závodu!!!

 

FOTOGALERIE

   
12.4. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mrkviček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.
   

13.4. pokračoval ve své plavbě po 100 letech legendární a v tehdejší době považovaný za nepotopitelnou loď Titanic!!!

Žáci a žákyně 9. třídy pod vedením své vyučující vědám historickým a společenským p. uč. Pavlíny Křížové pro nás všechny připravili velkolepou výpravu.

Na začátku týdne jsme se o obnovení paroplavby této mořské mezikontinentální legendy dozvěděli z info plakátů a ve čtvrtek nás školním rozhlasem vyzvala k účasti na dobrodružném putování prezidentka lodní přepravní společnosti White Star Line Jane Ferenc.

O 1. vyučovací hodině proběhla generální příprava v režii našich vycházejících a jejich kapitánky, přičemž v nižších třídách probíhala standardní výuka.

V tělocvičně se uskutečnilo rozdělení cestujících do týmů podle pokynů posádky včetně předání palubních lístků (číslo na palubním lístku = číslo týmu); v čele týmu stál zkušený mořský vlk nebo vlčice převážně z 8. třídy. Dále byly týmy instruovány – pokyny k průběhu a bezpečnostní opatření.

Následovalo plnění úkolů u jednotlivých kontrolních kotvišť; ti, kdo ještě nesoutěžili, sledovali v učebně jazyků dokument o Titaniku a po ukončení týmy sledovaly velkofilm Titanic.

Jednotlivá kontrolní kotviště

1. A jak vlastně Titanic vypadá? (učebna informatiky)

- skládali jsme puzzle na PC (vnější vzhled Titaniku, jeho interiér a zařízení).

2. Vrhneme se na stavbu! (učebna fyziky a chemie)

- po zhlédnutí krátkého dokumentu jsme odpovídali na kvízové otázky o stavbě Titaniku (nevíš – hledej odpověď na lístečku, který je schovaný v učebně; nápovědu najdeš i na chodbě II. stupně).

3. Pozór, vyplouváme! (učebna přírodopisu)

- na mapě jsme co nejpřesněji vyznačili trasu plavby zaoceánského veleobra (včetně místa ztroskotání a cíle).

4. Co se dá na takové velké lodi dělat? (učebna dějepisu a zeměpisu)

- jakou hudbu cestující poslouchali nebo jak se stolovalo a jaké vybrané menu personál pro cestující připravil a také jak se oblékali – přemýšlej a odpověz (různé sestavy příborů nebo přiložená CD nám napověděly).

5. Co se nám před spaním honí hlavou? (kreslírna)

- nejvýznamnější fakta a momenty o Titaniku a o jeho první a zároveň poslední plavbě jsme prostřednictvím 16 dvojic karet k sobě přiřadili.

6. Co se to děje? Nenarazili jsme do něčeho? (tělocvična)

- strastiplná cesta v záchranné vestě z podpalubí přes překážky až na palubu a do záchranného člunu.

Po horečném vyhodnocování a porovnávání výkonů jednotlivých jedenácti týmů zkušenou počtářskou komisí nakonec nastalo dlouho očekávané slavnostní vyhlášení výsledků. A také zjištění, kdo podle rozdaných palubních lístků přežil…

 

Všem zúčastněným žákům a žákyním děkujeme za perfektní výkony!!!

Týmu Toma H., stanuvšímu na stupních nejvyšších, gratulujeme!

Děkujeme sehranému týmu našich vycházejících a jejich vedoucí za velmi zajímavou plavbu do historie!!!

 

 

 

FOTOGALERIE

   

 

FOTOGALERIE

13.4. nás navštívily bývalé žákyně Justa Schiendlová a Nikča Střítecká. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

14.4. jsme zasáhli na Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň) u nás v Rapšachu do bojů  o další postup na závody Českého poháru.

Počasí nám nakonec přálo a všichni jsme se moc snažili, ba i překonali!!!

Další závody: 1. závod Českého poháru ve  Frýdku Místku (5.5.), 2. závod Českého poháru v Lovosicích (19.5.), 3. závod  Českého poháru v Malenovicích (9.6.), 4. závod Českého poháru a Mistrovství ČR v Mikulášovicích (16.6.).

 

Výsledky Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň) v Rapšachu

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu!!!

Postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o Český pohár!

Děkujeme všem organizátorům,  stavitelům trati, rozhodčím,

 našim žákům současným a bývalým a pedagogickému dozoru za zdárný průběh závodu!!!

   

16.4. uspořádal náš TOM „Práčata“ od 13.45 hodin již dlouho toužebně očekávanou, tradiční a oblíbenou soutěž Mistr uzlů pro všechny věkové kategorie zúčastněných soutěžících.

Opět jsme se velmi snažili – v živé paměti jsme měli kontrolu uzlování z uplynulých dní (při zdolávání úskalí turistického závodu).

Zúčastněným malým a velkým soutěžícím děkujeme

za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

Tady jsou VÝSLEDKY "Mistra uzlů 2012"

FOTOGALERIE

   

18.4. zájemci z řad našich žáků a žákyň 8. a 9. třídy vypravili spolu s p. uč. Pavlínou Křížovou a p. uč. Marií Jirků do stověžaté matičky Prahy, kde v Divadle pod Palmovkou v rámci veřejné generálky zhlédli divadelní představení Past na myši.

Z http://www.divadlopodpalmovkou.cz/pomocne_stranky/repertoar-1/past_na_mysisvětově proslulá zábavná detektivka s prvky psychologického thrilleru od Agathy Christie v překladu Pavla Dominika – pro milovníky napětí i dobré zábavy slibuje Past na myši jistě příjemný divácký zážitek. Děj hry se odehrává v uzavřeném prostoru Penziónu U klášterní studně, v němž se za sněhové bouře schází  velmi nesourodá skupina osob, z nichž každá má své tajemství i společné vazby. Vrahem může být kdokoliv, a jeho odhalení je tedy zcela nečekané. Londýnská inscenace Pasti na myši je zapsána v Guinnesově knize rekordů jako nejdéle nepřetržitě hraná divadelní hra na světě, v současné době je na repertoáru již 59. sezónu. Československá premiéra se konala v našem divadle (tehdy Divadlo S. K. Neumanna) 6. ledna 1961.

 

18.4. se výprava našich pěveckých nadějí ve složení Anička Círalová (sólo: Stojí hruška v širém poli, Pod těšínským mostkem; duo s Míšou: Budějce, Budějice, Což ten panský mostek), Míša Machová (duo s Aničkou) a Janča Ferencová (sólo: California King bed)  zúčastnila za doprovodu p. uč. Olgy Imrichové okresního kola pěvecké soutěže Jihočeský zvonek 2012, které se konalo od 9.00 hodin na ZŠ Štítného v Jindřichově Hradci

Výsledky okresního kola Jihočeský zvonek 2012

 Anička Círalová – zlaté pásmo (sólo: Stojí hruška v širém poli; Pod těšínským mostkem)

Anička Círalová a Míša Machová – stříbrné pásmo (duo: Budějce, Budějice; Což ten panský mostek)

Janča Ferencová – bronzové pásmo (sólo: California King bed)

 Všem zúčastněným žákyním a jejich doprovodu

děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

19.4. předala p. uč. Radka Círalová práce našich dětí k účasti na výtvarné soutěži:

víceoborová soutěž ZVONEK z Novohradských hor 2012

(výtvarná oblast – téma podzim, zima)

Do soutěže byly přihlášeny tyto práce:

2. kategorie

Čert – Péťa Machač (5. tř.)

Čert – Anička Záhorovská (5. tř.)

Zima – Denísek Ferenc (5. tř.)

Podzim – Vikča Stumbauerová (5. tř.)

3. kategorie

Zimní královna – Anička Círalová (6. tř.).

Finálové kolo proběhne 23. května (dopoledne)  v zámku na Nových Hradech.

 

 

 

20.4. se uskutečnilo setkání recitátorů a recitátorek I. stupně zasvěcené přednesu a interpretaci básní a básniček od různých autorů a autorek považovaných za klasické nebo moderní.

Bdělá a spravedlivá porota složená z vyučujících I. stupně nestranně vyhodnotila výkony jednotlivých soutěžících a odměnila je nejen pamětními diplomky, ale spolu s ostatními dětskými diváky také zaslouženým potleskem.

 

Výsledky školní recitační soutěže 2012

Kategorie 1. třída

    1. místo Terezka Dvořáková (Kloboukovy trampoty) a Evička Mikudimová (Maminka)

    2. místo Klárka Oušková (Budík a myšky) a Verunka Břenková (Krtek)

    3. místo Ondrášek Machač (Medvěd a houby) a Kristýnka Pšeničková (Naše bílá kočička)

Kategorie 2. třída

    1. místo Alex Móži (Týden) a Lukáš Móži (Malí čtenáři)

    2. místo Péťa Kollmann (Vlaštovčí hnízdo) a Viktorka Růžičková (Ohryzaná básnička)

    3. místo Daník Karl (Zajíčkova koleda) a Nikolka Ginzelová (Máj)

Kategorie 3. třída

1.      místo Vojta Nistor (Čáp)

2.      místo Jirka Beníšek (Kolik má Praha věží?) a Fanda Ouška (Jestlipak to víš?)

3.      místo Erik Grundza (Minicirkus)

Kategorie 4. třída

1.      místo Kryštof Růžička (Prolhaná pohádka) a Kája Houhová (Učená stračena)

2.      místo Lianka Hrubá (Nemalujte čerta na zeď!)

3.      místo Zuzanka Šebestová (Co všechno musí dělat jato) a Kubík Střítecký (Slečno slípko, vy jste husa!)

Kategorie 5. třída

1.      místo Viktorka Stumbauerová (Tisíc snů) – vlastní tvorba a Sárinka Svobodová (Můj zlý den)

2.      místo Péťa Machač (Pastelkový výlet) a Míša Kováčová (Před spaním)

3.      místo Míra Plch (Ježek a koloběžka), Míša Kica (Byla noc modrá), Natálka Móžiová (Prázdniny u babičky).

 

Děkujeme všem vyučujícím za zorganizování

nezapomenutelného setkání s dětským přednesem básní!!!
Děkujeme všem zúčastněným dětem za hodnotný umělecký zážitek
a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

   

22.4. jsme zasáhli na Mistrovství Kraje Vysočina (II. stupeň) – Hutě u Pacova – do bojů o další postup na závody Český poháru.

 

Trať byla jako každoročně náročná a všichni jsme se snažili!!!

A organizace závodu skvělá – děkujeme pořadatelům!!!

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnici za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu

a přejeme jim hodně úspěchů v soupeření o Český pohár!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

FOTOGALERIE

 

VÝSLEDKY

   

25.4. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně setkání rodičů s vyučujícími v rámci třídních schůzek.

 

26.4. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky ze dvou kiwi a jahodovo banánového pitíčka v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

   

 

 

 

 

 

 

1.5. zorganizovala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a Obecní úřad v Rapšachu spolu s místními hasiči jubilejní 5. ročník hudebně tanečního festivalu Zikmundohraní

aneb se Zikmundem vesele zahrajeme v kostele,

před radnicí beze studu tancem a zpěvem zaženeme nudu.

 

Festival se uskutečnil na počest patrona našeho kostela svatého Zikmunda, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.

Po úvodní scénce a strhujícím prologu pozdravila všechny přítomné naše starostka obce Rapšach paní Lenka Cvrčková – poděkovala všem, kteří festival připravili a podpořili a následně přivítala vzácného hosta, hejtmana Jihočeského kraje pana Jiřího Zimolu, který vyzdvihl především nadregionální význam našeho festivalu, zhodnotil investice na zkrášlení naší obce a také opět vyjádřil své sympatie k našemu Tanečnímu souboru při OÚ Rapšach Trnky brnky.

 

Úryvek ze závěru divadelní hříčky o svatém Zikmundovi:

(Vojáci házejí Zikmunda do studny, jeden přináší ceduli s křížkem a datem 1. května 524 a opírá ji o studnu. Zikmund se po chvíli vynoří)

 „Čekáte happy – end? Počkejte chvíli.

Voda, v níž plaval jsem, dodává síly.

A i když nezdám se pokladem zlatým,

za svoje pokání nyní jsem svatým.

A co nám z hororu tohoto plyne?

Hledejte, otcové, i tresty jiné,

ne každý, kdo v hněvu nepozná míru,

odpyká vinu svou, nalezne víru.“

Celý text na http://rapsach.cz/skola/zik_hricka.htm

 

Zikmundohraní 2012 – program

na http://rapsach.cz/skola/zik_prog_2012.htm

 

Prodejní stánky – keramika, rostlinky a bylinky pro dům i zahradu, exotické bonsaje, pravý včelí med, medovina, medovník, dobroty a dobrůtky z naší pekárny, dvojctihodné koláčky, májové věnce, minipizzy, dekorativní aplikace a předměty, cukrovinky, nakládaný nebo grilovaný pikantní sýr a exotické koření, ručně předené výrobky z bavlny, ručně vinuté perle, sladkosti a dobrůtky, pouťová srdce, turecký med, pendreky mnoha chutí, a také  žákovské výrobky – šperky, jarní dekorace, lahodné bohatě zdobené perníčky, marcipánové lahůdky aj.

Občerstvení – výborné specialitky teplé i studené kuchyně, pikantní klobásky, domácí bramboráky, párek v rohlíku, gulášky a také zelňačka, špízy a steaky, langoše, čokofontána – ovocné čokošpízy a čokodobrůtky v pohárku, osvěžující ovocné salátky, točené pivo, osvěžující limo, shocky, lahodná zmrzlinka, ledová tříšť „Modrý pramen“ aj.

Hry a zábava – skákací hrad Aladin.

Bohatá tombola – hodnotné kousky a drobnosti, sklo a keramika užité a dekorativní, drobnosti do kuchyně a ku stolování, lahodný mok z chmele či révy vinné, potřeby pro kancelář, poukázky na zboží a služby.

Velká loterie – zahradní krb od firmy Ludvík Kročák Forvard, palivové dřevo od firmy KODAVO, prima dortík od paní Anny Novákové, 5 kg hovězího masa od Farmy Rapšach, marcipánový dort dle svého výběru od paní Zdeny Krásové, poukazy na bezva pizzy v Pizzerii Panský šenk Tušť, masážní stroj na nohy od manželů Lhotských Suchdol nad Lužnicí, obědy v Penzionu Lužnice Benešovi Tušť, jehně Farma Rapšach, jednoplotýnkový elektrický vařič.

Zikmundohraní předcházela velkolepá příprava – dojednávání účasti a zázemí pro vystupující, diváky, občerstvení, sponzorských darů do tomboly – příprava tomboly a velké loterie, stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor, a to včetně personálního obsazení atd. Přípravná jednání probíhala jak na úrovni obecního úřadu, tak i v rámci setkání zaměstnanců školy.

 

Celým Zikmundohraním nás provázela skvělá a

námi velmi oblíbená moderátorská dvojice Radia Wawe

Miroslav Lenc a Daniel Stach – děkujeme!!!

 

Vítěz v kategorii taneční:

Lentilky a Feel, taneční soubory DDM Třeboň, vedené p. Petrou Přibylovou

Vítěz v kategorii hudební:

Pěvecký soubor ZŠ a MŠ Rapšach, vedený p. uč. Květou Machovou

 

DĚKUJEME ZA HODNOTNÝ UMĚLECKÝ VÝKON A GRATULUJEME!!!

 

Poděkování náleží

svatému Zikmundovi za překrásný slunečný den,

všem našim návštěvníkům, divákům a posluchačům,

našim vystupujícím, tanečníkům a tanečnicím, hudebníkům a hudebnicím, zpěvákům a zpěvačkám, pěvcům a pěvkyním,

našemu divadelnímu souboru,

panu zvukaři a jeho týmu,

moderátorům,

partnerům a sponzorům,

prodejcům a vystavovatelům,

obecnímu úřadu a místním hasičům,

našim současným a bývalým žákům a žákyním,

zaměstnancům rapšašských škol a obecního úřadu,

 týmu fotografů a kameramanů,

 hlavním organizátorkám a jejich přípravnému a realizačnímu týmu

za zdárný průběh

JUBILEJNÍHO

5. ročníku Zikmundohraní!!!

 

Fotogalerii ze ZIKMUNDOHRANÍ naleznete ZDE

 

 

PODĚKOVÁNÍ ZA ZIKMUNDOHRANÍ

Děkujeme všem, kteří se jakkoli podíleli na přípravě a realizaci 5. ročníku Zikmundohraní.

V první řadě oběma hlavním organizátorkám - Pavlíně Křížové a Olze Imrichové.

Obecnímu úřadu jako instituci, která akci zaštiťuje a poskytuje na ní nemalé finanční prostředky, a jejím pracovníkům - paní Vlkové a Vávrové, a pánům Čurdovi a Růžičkovi.

Dále pak všem pracovníkům školy a jejich rodinným příslušníkům, z nichž mnozí se na akci přímo podíleli, všem žákům - pomocníkům, a také kolegyni ze ZŠP - Ivě Hromířové. Všichni odvedli nemalou práci.

Velké poděkování si zaslouží i náš Sbor dobrovolných hasičů, jehož členové pomáhali nejen se stavbou a bouráním, ale mnozí z nich i v průběhu celé akce.

Nesmím zapomenout ani na Farmu Rapšach, která poskytla nejen auto - podium - ale i spoustu cen do tomboly a prostory své kuchyně k vaření.

Ze sponzorů, kteří nás obdařili většími finančními nebo "hmotnými" částkami, bych chtěl jmenovat pana Kročáka, výrobce krbů z Lomnice nad Lužnicí, pana Kovaříka - výrobce keramiky z Rapšachu, pana Soudka, majitele pekárny v Suchdole nad Lužnicí, a pana Sokolíka, výrobce sklářských forem ze Suchdola nad Lužnicí.

Díky také zvukaři - panu Kropíkovi, a jeho pomocníku.

Rovněž tak rodině Polákových za provoz "občerstvovací stanice, a zvláště pak paní Andree Polákové za úspěšné úsilí se sháněním malé i velké tomboly.

Velké poděkování samozřejmě patří všem účinkujícím, a v neposlední řadě Vám - divákům.

Všem ještě jednou veliký dík!

Karel Snětina

 

Děkujeme všem  partnerům Zikmundohraní!

  • Farma Rapšach, ing. Jan Kepka

  • FORWARD, Ludvík Kročák, krby a krboudírny, Lomnice nad Lužnicí

  • Sokolík Lubomír, výroba sklářských forem

  • Pekárna Suchdol nad Lužnicí, ing. Josef Soudek

  • Obec Rapšach

  • Jihočeský kraj

  • Magna Cartech, Č. Velenice

  • Česká spořitelna, pobočka Suchdol nad Lužnicí

  • Eaton elektronika, s.r.o.

  • Jazyková škola LEVEL, Chlum u Třeboně, Mgr. Patricie Vondrková

  • Keramika, Pavel Kovařík

  • Kodavo s.r.o.

  • Kosmetika, masáže a lymfodrenáže, Petra Růžičková

  • Košíkářská dílna, Milan Macho

  • Květinářství Levandule, paní Janíková

  • Lékárna U Panny Marie Pomocné, Mgr. Jitka Durková

  • Masáže Alena Sekáčová, Třeboň

  • Masáže Eva Poslová, Staňkov

  • Město Suchdol nad Lužnicí

  • Okrasné zahradnictví Františkov

  • Penzion Lužnice, Milan a Zdeňka Benešovi

  • Penzion U Jezárka

  • Píša Computers, Zdeněk Píša

  • Pivovar Bohemia Regent, ing. Ferdinand Stasek

  • Pizzerie Panský šenk, rodina Sokolíkova

  • Potraviny Jitřenka, Jan a Marie Kadlecová

  • paní Markéta Bednářová

  • rodina Hanusova

  • rodina Polákova

  • rodina Šetkova

  • rodina Lhotských

  • paní Jindra Pekaříková

  • Vinotéka Suchdol n. Luž., J. Wipplinger a L. Dušek

  • Zdena Krásová, výroba dortů

VYÚČTOVÁNÍ AKCE NAJDETE ZDE A NÁKLADY OBCE ZDE

 

3.5. se v naší školní družině uskutečnil v odpoledních hodinách již tradiční slet čarodějnic a čarodějů, a tím vyvrcholilo třídenní snažení a příprava našich dětí a jejich paní vychovatelek.

 

Na koště dnes nasedám,

po roce zas letím k vám.

Budeme si spolu hrát,

soutěžit a malovat.

Se soumrakem musím zpátky,

patřím přece do pohádky.

 

Vybrali jsme z  činností a aktivit, tvorby a kutění, her a soutěží předcházejících samotnému sletu a zrealizovaných v prostorách ŠD a ve školní tělocvičně: čarodějnické album malovánek a vymalovánek (se jmény čarodějnic a zaříkávadly), hádání bylin pro čarodějné lektvary, čarodějnické hádanky, skákání přes švihadlo (co nejvíce přeskoků za jednu minutu).

O výtvarce žáci a žákyně 2. a 3. třídy kreslili a malovali čarodějnice v jejich čarodějném prostředí – např. při vaření lektvarů, letu na koštěti, soužití a černým kocourem nebo pavoukem zabydleném ve svém spředeném obydlí.

Ve skupinkách (ale i samostatně nebo s p. vychovatelkami) jsme odhalovali odpovědi na hádanky u obrázků čarodějnic, umístěných na chodbě I. stupně před ŠD. Odpovědi jsme zapisovali podle vzoru  na odpovídající list papíru.

   

V den sletu (od 12.45 hodin) jsme soutěžili a hráli si v přírodě:

-          střemhlavý let na koštěti (štafeta týmů)

-          hod koštětem do dálky (štafeta týmů)

-          vyber z hromady svršků co nejrychleji svůj (soutěž týmů)

-          čarodějnické přetahování lana (soupeřící týmy)

-          přehlídka – defilé čarodějů a čarodějnic

… a taktéž:

-          momentkové focení do alb a albíček a školní kroniky

-          předání sladkých lízátkových odměn

… a nakonec:

-          opékání buřtíků.

Čaruju, čaruju ráno,

aby mi vše hrálo.

Čaruju, čaruju k obědu,

ať mám ve všem pohodu.

Čaruju, čaruju k večeři,

ať se mi vše vydaří!

 

Těšíme se ZASE ZA ROK!!!

 

FOTOGALERIE

   

4.5. se naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy s p. uč. Pavlínou Křížovou a p. uč. Olgou Imrichovou vypravili do Kulturního centra – Kina v Suchdole nad Lužnicí, kde od 9.00 hodin zhlédli filmové představení Lidice.

   

 

FOTOGALERIE

5.5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 1. závodu Českého poháru poblíž Frýdku Místku – základna Hatě (obec Sviadnov) – do bojů  o mistrovský titul. Další závody: 2. závod Českého poháru v Lovosicích – Lovoš (19.5.), 3. závod  Českého poháru v Malenovicích (9.6.), 4. závod Českého poháru a Mistrovství ČR v Mikulášovicích (16.6.).

Výsledky 1. závodu Českého poháru

na http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2012/pohar/CP1.htm

 

1. místo Zuzanka Šebestová (nejmladší žákyně)

10. místo Karolínka Houhová (nejmladší žákyně)

1. místo Anička Círalová (mladší žákyně)

11. místo Justýnka Schiendlová (mladší žákyně)

 2. místo Fanda Círal  (starší žáci)

4. místo Ráďa Šebesta (starší žáci)

6. místo Adam Janeček (starší žáci

8. Gabriela Círalová (ženy B)

2. místo František Círal (muži B)

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

Postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

   

10.5. již tradičně napekla a nazdobila pro své maminky děvčata z kroužku dovedných rukou pod vedením p. uč. Anny Novákové sladké a voňavé dorty na oslavu Dne matek.

 Naše milé maminky, přejeme vám všechno nejlepší!!!

FOTOGALERIE

   

   

 

11.5 – 12.5. podnikli žáci a žákyně 4. a 5. třídy se svou p. uč. R. Círalovou velkou odpolední a noční výpravu za skřítky, diblíky, trolly, elfy, permoníky a jinými nadpřirozenými bytostmi.

V hodině českého jazyka jsme se zaměřili na původ trollů, vymysleli jsme adresu jejich příbytku, zamýšleli jsme se nad tím, jak škodí lidem, sestavili jsme ochranné formule proti jejich kouzlu nebo jsme je malovali a kreslili; také jsme si četli text o diblících, domácích skřítcích – ochráncích příbytků a opravovali v něm chyby.

Ve dvou hodinách výtvarné výchovy jsme kreslili a malovali skřítky, trolly a elfy, kterým jsme připsali jejich charakteristiku – jací jsou, kde žijí, jaké mají vlastnosti, čím jsou užiteční, jak škodí apod.

Při putování přírodou jsme se zabavili hrou na dva kolíčky a hlubokém lese poblíž říčky Dračice jsme vybudovali své příbytky; ale před tím nám dvě víly v kapraďovém hávu Natálka a Bára zatančily hip hop lesní tanec. Nad svým příbytkem hrdě vztyčili páťáci svou třídní vlajku, kterou na základě výběru z několika návrhů vytvořili o výtvarném kroužku. Hodně jsme se snažili a stavby se nám líbily. Nalíčili jsme se prstovými barvami, hodnotili jsme s naší paní učitelkou jak úroveň staveb, tak i naše chování a vztahy mezi námi a potom jsme se vrátili do školy na buřtíkovou večeři a noční hru, při které jsme navštívili trolla na oválu a diblíka půdního; z pěti ústřižků jsme složili obrázek trolla a potom jsme Beníkovi popřáli všechno nejlepší k narozkám.

A následovala osobní hygiena, ukládání ke spánku, štěbetání a povídání a pomalé usínání v tělocvičně naší školy.

Ráno nás čekalo vstávání do nového dne, údržba tělíčka, sytá snídaně, nezbytné balení a úklid, vítání s rodiči a loučení se skřítky, elfy, trolly, kámoši, kámoškami a paní učitelkou.

Počasí nám přálo a všichni jsme si naši výpravu užili!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

16.5. – 17.5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z rajských jablíček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

17.5. se naše děti z I. stupně spolu se svými p. učitelkami vypravily do Suchdola nad Lužnicí (okolí kulturního domu), kde se od 9.00 do 11.30 hodin v rámci Dne integrovaného záchranného systému seznámily s lidmi a technikou sloužící k záchraně lidských životů a majetku nebo k jejich ochraně a předcházení rizikovým situacím: Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Policie ČR – služební kynologie a pořádková jednotka, OCP – Oddělení dokladů a specializovaných činností – Schengenbus, Celní správa ČR, Záchranná služba Jihočeského kraje. Zaujala nás technika hasičů, prohlídka hasičského vozu, nafukovací dlaha na nohu, pyrotechnici – barevné dýmovnice v akci, přílet (přistání, prohlídka a odlet) záchranářského vrtulníku – slaňování dolů a vyzvednutí zraněného člověka – figuranta na sedačce – pomocí lana a navijáku, zásah hasičů u dopravní nehody – vyprošťovací technika pomáhá, prohlídka policejního auta a ukázky palných zbraní, různé munice a spojovací techniky.

 

FOTOGRAFIE

   

19.5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 2. závodu Českého poháru v Lovosicíchlokalita Lovoš – do bojů  o mistrovský titul. Další závody: 3. závod  Českého poháru v Malenovicích (9.6.), 4. závod Českého poháru a Mistrovství ČR v Mikulášovicích (16.6.).

Výsledky 2. závodu Českého poháru na http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2012/pohar/CP2.html

1. místo Zuzanka Šebestová (nejmladší žákyně)
20 místo Terezka Žahourová (nejmladší žákyně)
16. místo Fanda Ouška (nejmladší žáci)
6. místo Anička Círalová (mladší žákyně)
15. místo Justýnka Schiendlová (mladší žákyně)
12. místo Dan Ivanov (mladší žáci)
17. místo Míra Plch (mladší žáci)
19. místo Váša Pšenička (mladší žáci)
1. místo Ráďa Šebesta (starší žáci)
4. místo Fanda Círal (starší žáci)
22. místo Tom Horník (starší žáci)
13. místo Verča Herzogová (mladší dorostenky)
4. místo Gabriela Círalová (ženy B)
4. místo František Círal (muži B)

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

Postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!! Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

 

FOTKY OD MARTINA

FOTKY OD KARLA

   

21.5. uspořádal náš TOM „Práčata“ od 13.45 hodin tradiční a oblíbenou soutěž Mistr šifer pro všechny věkové kategorie zúčastněných soutěžících.

Opět jsme se velmi snažili – v živé paměti většina z nás měla táborové šifrovačky, které nás čekají už ani ne za dva měsíce.

Zúčastněným malým a velkým soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

Tady jsou VÝSLEDKY "Mistra šifer 2012"

Tady jsou VÝSLEDKY "Mistra uzlů a šifer 2012"

   

Od 22.5. naši žáci a žákyně 5. a 9. třídy plnili úkoly testů (matematika, český jazyk, cizí jazyk/y) v rámci první celoplošné generální zkoušky ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol.

 

23.5. se účastníci a účastnice autobusového zájezdu z řad našeho žactva I. a II. stupně spolu se svými vyučujícími Pavlínou Křížovou, Marií Jirků a Martinem Kvapilem vypravili do naší stověžaté matičky Prahy, kde navštívili Aquapark Čestlice, Václavské náměstí (část výpravy také Průhonice) a posléze večerní představení činohry Národního divadla Sluha dvou pánů.

 

 

23.5. jsme se zúčastnili přehlídky vítězů oblastních kol 1. ročníku víceoborové soutěže ZVONEK z Novohradských hor v divadelním sále Novohradského zámku.

Před publikem dětí a dospělých vystoupili Terezka Dvořáková v kategorii recitace a Vojta Nistor v kategorii zpěv za doprovodu p. uč. Olgy Imrichové a také za přítomnosti p. řed. Karla Snětiny.

Mezi další naše vítěze oblastních kol se zařadila Vikča Stumbauerová (recitace) a Denísek Ferenc (výtvarná část).

Děkujeme pořadatelům soutěže za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme Vojtovi a Terezce za skvělý umělecký výkon a příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme všem našim v této soutěži zúčastněným dětem

za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

26.5. od 10.00 do 12.00 hodin uspořádala na návsi Obec Rapšach a ZŠ a MŠ v Rapšachu pod záštitou a za přítomnosti hejtmana Jihočeského kraje pana Mgr. Jiřího Zimoly malou slavnost k dokončení rekonstrukce návsi, silnice a chodníků v obci a taktéž revitalizace okrasné zeleně, oddychových a parkovacích zón a instalace nového veřejného osvětlení s následujícím programem: dětské závody na koloběžkách a trojkolkách, dětské hry, vystoupení  souboru Trnky Brnky (první tanec), vystoupení pěveckého kroužku ZŠ, slavnostní otevření návsi, vystoupení II. souboru Trnky Brnky (druhý tanec), vystoupení Komorního orchestru při ZŠ a MŠ v Rapšachu.

 

FOTOGALERIE

   

 

29.5. se naši žáci a žákyně I. stupně vypravili spolu se svými vyučujícími v rámci společného výletu do Českých Budějovic. Navštívili Hopsárium a podnikli vyhlídkovou plavbu lodí po trase České Budějovice – Hluboká na Vltavou.

Všichni jsme si výlet moc užili!!!

Vybrali jsme z

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Hop,-hop,-Hopsarium.aspx: největší zastřešený zábavní park v jižních Čechách – Hopsárium v Českých Budějovicích se rozkládá na ploše o rozměrech přes 2100 metrů čtverečních. Dovádět zde mohou děti i dospělí například na osm metrů vysoké prolézací věži, skluzavce s tachometrem nebo na maxitrampolínách.

Vybrali jsme z

http://www.lodnidopravahlubokanadvltavou.cz/: naše lodě vyplouvají v sezoně denně z českobudějovického Lannova přístavu pod Dlouhým mostem. Poplujete-li s námi, naskytne se Vám zcela nevšední pohled na České Budějovice, proplavíme se
plavební komorou v Českém Vrbném a prohlédneme si zámek Hluboká přímo z hladiny řeky Vltavy. Toto a mnohem víc zažijete pokud se s námi vydáte na plavbu. Plavbu dlouhou osm a půl kilometru s našimi loděmi Vojtěch Lanna, Malše či Altona zvládnete za necelou hodinu a půl.

 

31.5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pomerančů v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

FOTOGALERIE

   

1.6. se v dopoledních hodinách uskutečnila dopravní olympiáda – jízda zručnosti a zdravotnická soutěž na školním dvoře a v prostorách tělocvičny, školní družiny a počítačové učebny.

Jízdě zručnosti předcházelo plnění testových úkolů prověřujících znalosti a dovednosti bezpečného chování v provozu na pozemních  komunikacích. Paní uč. I. Záhorovská, garant soutěže, zároveň připravila informační nástěnku na chodbě I. stupně. A tak jsme si za deště i za sluníčka na našem školním dvorku opět pod dohledem bdělých rozhodčích z řad vyučujících a p. školníka „užívali“ osmičku, koridory, slalom, přenášení nádobky nebo stopku.

V zdravotnické soutěži dvojic, vedené p. uč. I. Kvapilovou, p. uč. A. Ticháčkovou a žákem 9. třídy Romanem Novotným, jsme se zaměřili především na stabilizovanou europolohu, plnění úkolů zdravotnického testu (co všechno řekneš do telefonu, když budeš volat záchranku; zdravotnické domino s následujícími okruhy: zhodnocení krevního oběhu, úlevová poloha při bolesti břicha, ošetření odřeniny, ošetření otevřené rány v hrudi, jednotné evropské číslo tísňového volání a další telefonické spojení na jednotlivé složky integrovaného záchranného systému, šátkový závěs při zlomenině ruky, „živá berle“, ošetření zlomeniny nohy, dýchání z úst do úst aj.) a skládání puzzlů (na počítači) s motivem 1. pomoci.

 

Výsledky dopravní olympiády 2012

(výpis z výsledkové listiny)

Kategorie 4. třída

1.      místo Zuzka Šebestová

2.      místo Žanetka Kicová

3.      místo Lucka Klimentová

Kategorie 5. třída

1.      místo Míra Plch

2.      místo Péťa Machač

3.      místo Míša Kováčová

Kategorie 6. třída

1.      místo Anička Círalová

2.      místo Filip Posík

3.      místo Míla Mužík

Kategorie 7. třída

1.      místo Hanča Kováčová

2.      místo Pavlík Vlk

3.      místo Ráďa Šebesta

Kategorie 8. třída

1.      místo Adam Janeček

2.      místo Honza Adam

3.      místo Lída Homolková

Kategorie 9. třída

1.      místo Péťa Voříšek

2.      místo Maruška Gáborová

3.      místo Ondra Bárta

Výsledky zdravotnické soutěže 2012

(výpis z výsledkové listiny)

Kategorie I. stupeň

1. místo Milánek Vaňátko a Jiřík Beníšek, Kríša Růžička a Beník Ferenc, Lucka Klimentová a Zuzka Šebestová, Terka Žahourová a Anička Záhorovská, Denísek Ferenc a Míra Plch, Martínek Kocina a Míša Kica, Péťa Machač a Dan Ivanov.

Kategorie II. stupeň

1. místo Verča Herzogová a Tedýs Pytel, Ráďa Polák a Péťa Voříšek.

Děkujeme všem závodníkům a závodnicích za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

 

 

   

4.6. se milovníci a milovnice kuličkového soupeření různých dětských věkových kategorií utkali v rámci 18. ročníku Kuličkiády, kterou ve školní tělocvičně uspořádal místní TOM Práčata Rapšach od 13.45 hodin.

Výsledky 18. ročníku Kuličkiády 2012:

Kategorie mladší:

1. Terka Ž., 2. Daník K., 3. Pája M., 4. Krýša R., 5. Denis F., 6. Kájina H., 7.-12. Zuzka Š., Žanetka K., Sárinka S., Markétka S., Kuba S., Eliška J.

Kategorie starší:

1. Anička C., 2. Zbynďa Sch., 3. Tedýs P., 4. Ráďa Š., 5. Ráďa P., 6.-11. Dan I., Péťa V., Martin K., Eliška K., Fanda C., Tom H.

 

Zúčastněným malým a velkým soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

   

6.6. jsme se v dopoledních hodinách fotili do svých třídních, rodinných i soukromých alb a albíček v budoucnu tak vyvolávajících nostalgii a vzpomínky na školní kámoše a kámošky a na léta prožitá na základce a v mateřské školičce.

 

7.6. – 8.6. se uskutečnil třídní výlet žáků a žákyň naší osmičky s p. uč. P. Křížovou na místa blízká Rapšachu – včetně cyklovýletu do Chlumu u Třeboně – a s noclehem ve školičce.

 

8.6. se uskutečnil třídní výlet žáků a žákyň naší sedmičky s p. uč. I. Záhorovskou na místa v okolí Rapšachu.

 

8.6. v rámci 3. vyučovací hodiny navštívili naši předškoláčci a předškolačky z mateřské školičky s p. uč. J. Šikrovou své budoucí spolužáky a spolužačky, kámoše a kámošky z naší první třídy a jejich p. uč. K. Machovou. A tak v naší 1. třídičce stoupl počet dětí o deset a mimo jiné si povídaly, ukazovaly, co už umí, malovaly, četly, prohlížely si učebnice a u interaktivní tabule poznávaly a rozlišovaly zvířátka domácí a volně žijící.

   

 

9.6. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 3. závodu  Českého poháru v Malenovicích do bojů  o mistrovský titul. Další závod: 4. závod Českého poháru a Mistrovství ČR v Mikulášovicích (16.6.).

Výsledky 3. závodu Českého poháru

na http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2012/pohar/CP3.html

 

1. místo Zuzanka Šebestová (nejmladší žákyně)

13. místo Justýnka Schiendlová (mladší žákyně)
 

17. místo Anička Círalová (mladší žákyně)

 

12. místo Dan Ivanov (mladší žáci)

1. místo Ráďa Šebesta (starší žáci)
 

7. místo Fanda Círal (starší žáci)
1

5. místo Adam Janeček (starší žáci)

4. místo Gabriela Círalová (ženy B)

6. místo František Círal (muži B)

 

12. místo Martin Sedláček (muži B)

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

Postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

 

 

11.6. se uskutečnil od 13.45 hodin již tradičně naším turistickým oddílem pořádaný turnaj ve vybíjené „O dort Tomíků“.

Soutěžili jsme s odhodláním a dortíky, zasloužená odměna, nám moc chutnaly!!!

 

Výsledky turnaje „O dort Tomíků“ 2012

 

1.      místo tým Toma H.

2.      místo tým Honzy K.

3.      místo tým Fandy C.

 

Zúčastněným malým a velkým soutěžícím děkujeme

za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

Děkujeme p. uč. Anně Novákové za vynikající dortíky!!!

 

 

 

FOTOGALERIE

11.6. uspořádala od 14.30 hodin v půdní vestavbě děvčata z flétnového a klavírního kroužku pod vedením p. uč. O. Imrichové přehrávky pro všechny rodiče, vyučující, příbuzné, známé, kámoše a kámošky.

Program setkání s hudbou

1. flétny – Madlo, postav na kafe (Vikča Stumbauerová a Náťa Móžiová)

2. flétny – Ovečka (Markétka Střítecká)

3. klavír – Ruské téma (Hanka)

4. flétny – Muzette (dvouhlasá skladba; Náťa a Vikča)

5. flétny – Černé oči (Markétka)

6. klavír – Marnivá sestřenice (Hanka)

7. flétny – Růženka (Vikča a Náťa)

8. klavír – Veselá jízda (Hanka)

9. flétny – Malý Bimbo (Náťa a Vikča)

10. klavír – Moderato cantabile (čtyřruční hra; Hanka Kováčová a Olga Imrichová).

 

Děkujeme všem přítomným a pozorným  posluchačům a posluchačkám,

příznivcům hudby interpretované dětmi!!!

Děkujeme našim vystupujícím žákyním za hodnotný umělecký zážitek!!!

 

 

12.6. se tým sestavený z našich žáků 5. – 6. třídy zúčastnil pod vedením p. řed. K. Snětiny florbalového turnaje uspořádaném v tělocvičně ZŠ Suchdol.

Soupiska našeho týmu: Míša Kica, Zbynďa Schicker, Péťa Machač, Jirka Brůžek, Váša Pšenička, Adam Havel, Pavlík Jindra, Filip Posík, Matěj Demeter.

 

Naši borci v konkurenci čtyř týmů obsadili sice až 4. místo, ale ostudu si rozhodně neudělali!

 

Děkujeme pořadatelům za skvělou organizaci turnaje!!!

Všem našim zúčastněným florbalistům děkujeme za skvěle odvedený výkon,

velké sportovní nasazení

a za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

14.6. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z ovocného pitíčka a meruněk v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

FOTOGALERIE

   

 

FOTOGALERIE PoVo

14.6. – 16.6. výprava našich žáků a žákyň povinně volitelného semináře historie regionu se svou p. uč. Pavlínou Křížovou navštívila Liberec: Centrum Babylon a iQpark, historické centrum, lanovkou na Ještěd. V Praze si připomněli hrdinný boj našich parašutistů – kostel Cyrila a Metoděje.

 

15.6. – 16.6. se uskutečnil třídní výlet žáků a žákyň naší šestky s p. uč. O. Imrichovou na místa blízká Rapšachu a s noclehem ve školičce.

 

15.6. se naši žáci a žákyně 2. – 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Jany Havlové a p. uč. Miroslavy Jáchymové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením instruktorů autoškoly a strážníků městské policie absolvovali praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Účastníci a účastnice z řad našich čtvrťáků po úspěšném zakončení znalostního testu z oblasti bezpečnosti silničního provozu a splnění všech podmínek (maximální ztráta 5 bodů při pohybu na dopravním hřišti) obdrželi řidičák mladého cyklisty autorizovaný Autoškolou Martin Ille, s.r.o. v Třeboni. Průkaz na zadní straně disponuje důležitými telefonními čísly pro pomoc v nouzi.

 

 

16.6. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 4. závodu  Českého poháru  a MISTROVSTVÍ ČR v Mikulášovicích do závěrečných bojů  o MISTROVSKÝ titul.

Výsledky 4. závodu Českého poháru 

a MISTROVSTVÍ ČR v Mikulášovicích

na http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2012/MCR/MCR.htm

 

1. místo Zuzka Šebestová (nejmladší žákyně) – Mistryně ČR a vítězka závodů Českého poháru

 

1. místo Anička Círalová (mladší žákyně) – Mistryně ČR a vítězka závodů Českého poháru

 

4.  místo Ráďa Šebesta (starší žáci) – vítěz závodů Českého poháru


5. místo Fanda Círal (starší žáci)


9. místo Gabriela Círalová (ženy B)


3. místo František Círal (muži B) - 2. místo v ČP TZ 2012


11. místo Martin Sedláček (muži B)

 

GRATULUJEME VŠEM KE SKVĚLÉMU K UMÍSTĚNÍ!!!

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje

a za vytrvalost, snahu a houževnatost po celou sezónu TZ 2012!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

 

 

FOTOGALERIE

   

18.6. se uskutečnilo již tradičně naším oddílem pořádané „Nejen míčování“ s turisty. Soutěžili jsme v následujících štafetových disciplínách: běhochůze na lyžích, na špalcích vpřed, dvojručně dva kuličku posunem do cíle, hlavičkou medicinbal-slalom, ve zvířecí masce medicinbal-slalom nožkou posun–kop, slalom běhochůzí na polokoulích, sběr čísel 1 – 24 podle své barvy. 

 

Výsledky „Míčování“ s turisty 2012

 1.     místo tým Zuzky Š.

2.     místo Terky Ž.

 

Zúčastněným malým a velkým soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!

   

19.6. naši žáci a žákyně 6. třídy v rámci odpoledních hodin environmentální výchovy ukončili práci nad následujícími (mini)projekty, jejichž náplň si sami navrhli, naplánovali si postup realizace a tvorby a podle potřeby si obstarali materiál a pomůcky; v dílčích prezentacích seznamovali své spolužáky a spolužačky s tím, co se jim podařilo a nad čím aktuálně pracovali:

Jana, Niki a Simča – zlepšení podmínek trávení přestávek a volného času nejen na chodbě II. stupně: různé herní a interaktivní prvky (3D model); Anička – alternativní a obnovitelné zdroje energie: větrná elektrárna (3D model); Filip G., Váša a Matěj – zkvalitnění a zúčelnění okolí budovy školy: fotbalové hřiště na školním pozemku (3D model); Adam – zkvalitnění a zúčelnění okolí budovy školy: fotbalové hřiště na školním pozemku (3D model); Pavel – zkvalitnění a zúčelnění okolí budovy školy: fotbalové hřiště na školním pozemku (3D model); Martin –  zkvalitnění a zúčelnění okolí budovy školy: sportovní hřiště na školním pozemku (3D model); Míla a Dan – zkvalitnění a zúčelnění okolí budovy školy: adrenalinová překážková dráha (3D model); Jirka, Míra a Filip – zkvalitnění a zúčelnění okolí budovy školy: hokejové hřiště s hernou (3D model).

Po dokončení  jsme pracovali ve zbylém čase II. pololetí podle následujícího plánu – (námi zvolené další okruhy – exotická zvířata, zdravý životní styl, zájmy a záliby – volný čas): Pavel a Váša – moje zoo (2D plakát), originální i osvědčené recepty Eňo Ňuňo; Míla a Martin – safari (2D plakát); Filip P. – mýtičtí démoni (knížka); Adam – životopisy slavných fotbalistů; Filip G. a Matěj – labužnická restaurace; Dominik – ze života vydry říční.

 

 

 

   

20.6. uspořádali naši vycházející žáci a žákyně se svou třídní vyučující na zahradě školy večer na rozloučenou se svou školičkou a jejími zaměstnanci.

 

Naši deváťáci, naše deváťačky,

děkujeme vám

za bezva večer

plný pohody

a rozjímání

nad uplynulými devíti lety!!!

 

21.6. – 23.6. se uskutečnil třídní výlet žáků a žákyň naší vycházející devítky s p. uč. I. Zavadilovou a p. uč. Marií Jirků na místa blízká Rapšachu i do přeshraničí a s noclehem ve školičce. Podnikli také výpravu za adrenalinem poblíž naší krajské metropole.

 

FOTOGALERIE OD PÉTI V.

 

 

18.6. – 24.6. výprava našich žáků a žákyň I. a II. stupně podnikla pod vedením p. uč. Olgy Imrichové studijní vzdělávací zájezd do Anglie.

Účastníci a účastnice zájezdu: Sárinka Svobodová, Míša Kováčová, Vikča Stumbauerová, Simča Adensamová, Denísek Ferenc, Míra Plch a Ráďa Šebesta.

 

Program zájezdu

1. den – odjezd z Rapšachu do Pelhřimova a přes Německo do Holandska.

2. den – celodenní návštěva hl. m. Amsterdamu (pěší procházka historickým jádrem s průvodcem, náměstí Dam s Novým kostelem – Nieuwe Kerk a královským palácem z poloviny 17. stol. stojícím na cca 13,5 tisících kůlech, národní památník obětem II. světové války, plovoucí květinový trh, projížďka vyhlídkovou lodí po grachtech – vodních kanálech, návštěva některého z muzeí (Muzeum Anny Frankové, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, odjezd a ubytování v hotelu F1 ve Francii.

3. den – po snídaní odjezd do Calais, přeprava přes kanál La Manche, návštěva Stoke-on-Trent – zahrady Money Forest se 140 volně pobíhajícími opicemi, odjezd do Chesteru, krátká prohlídka Chesteru – hrázděné domy Chester Rows poprvé vybudovány v 13. a 14. stol., katedrála s přilehlými městskými hradbami, ve večerních hodinách ubytování v rodinách v Chesteru.

4. den – dopoledne: výlet do Manchesteru, prohlídka centra a majestátní novogotické radnice Town Hall, návštěva stadionu FC Manchester United – Old Trafford (alternativně: návštěva interaktivního Muzea vědy a průmyslu); odpoledne: odjezd do přímořského letoviska Blackpool s tzv. „Golden Mile“ – ulicí plnou zábavních mol, pasáží, obchůdků, procházka po pláži dlouhé 11 km, v případě časových možností návštěva Sea Life Centre, možnost projížďky dvoupatrovou tramvají podél pobřeží, návrat do rodin. 

5. den – výlet do nejstaršího britského národního parku Peak District (protkaný jeskyněmi, vápencovými vrchy, vřesovišti a blaty) – procházka nejkrásnějším říčním údolím Peak District  - Dove Dále (v případě nepříznivého počasí okružní jízda se zastávkami v národním parku), poté odjezd do Londýna, ve večerních hodinách ubytování v rodinách v Londýně.

6. den – dopoledne: návštěva hradu Tower, prohlídka Tower Bridge, St. Catherines Docks, plavba lodí po Temži k Westminster Bridge; odpoledne: pěší prohlídka s průvodcem – Houses of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Downing Street, Buckingham Palace, Trafalgar Square, návštěva Covent Garden, event. možnost projížďky na obřím kole London Eye, ve večerních hodinách odjezd zpět do České republiky. 

7. den – příjezd domů v odpoledních – večerních hodinách.

 

 

 

FOTOGALERIE

   

 

 

27.6. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky sepsané vedoucí p. uč. Janou Šikrovou:

 

Březen

14.3. nás již podruhé v letošním roce navštívilo divadlo LUK. Tentokrát s pohádkou Perníková chaloupka. Nám, prvňáčkům i dětem ze ZŠ praktické, se pohádka jako vždy moc líbila, zasmáli jsme se a moc se těšíme na další návštěvu našeho oblíbeného divadélka.

 

22.3. jsme se v rámci projektového dne vydali na celé dopoledne do přírody na dobrodružnou výpravu na záchranu víly Jarmilky. Počasí bylo krásné a celý den se nám moc vydařil.

 

Duben

 18.4. jsme se po dlouhé době vypravili do Suchdola nad Lužnicí do kina na pohádku divadla Zvoneček O koblížkovi. Krásná pohádka plná veselých písniček a legrace nás jako vždy moc pobavila, stejně jako cesta autobusem.

 

30.4. jsme si zasoutěžili s čarodějnicí Agátou a na zahradě jsme ozdobili a postavili máj.

 

Květen

14.5. jsme jako každoročně uspořádali besídku ke Dni matek. Maminek, tatínků, babiček i ostatních příbuzných a kamarádů byla plná školka. Dětem se vystoupení plné písniček, básniček a tanečků vydařilo. Maminkám jsme na závěr rozdali dárečky, které si pro ně děti připravily a nechyběla ani sladká pusinka.

 

Červen

1.6. Den dětí jsme tentokrát strávili v ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Nejdříve jsme shlédli ne moc povedenou pohádku Králíci z klobouku a potom jsme se vydali na prohlídku zvířátek. Počasí nás nakonec nezklamalo a tak jsme měli krásný Den dětí.

 

8.6. jsme se s dětmi z velké třídy zašli podívat na naše kamarády z 1. třídy. Vyzkoušeli jsme si, jaké to je, sedět v lavici, prvňáci nám přečetli pohádku a potom jsme si společné zazpívali a zahráli si hry na interaktivní tabuli. Nakonec jsme si vzájemně vyměnili dárečky a předškoláci už se těší  na září.

 

22.6. Rozloučení s předškoláky – POHÁDKOVÁ NOC VE ŠKOLCE.

Odpoledne jsme se sešli ve školce a poté jsme se vydali hledat poklad podle obrázků na stromech. Obrázky nás zavedly až do lesa, kde jsme poklad našli. Potom jsme si opekli buřty, zasoutěžili  si a zadováděli na zahradě a vydali se zpět do MŠ. Tam jsme si zazpívali s kytarou, vysprchovali se a vydali se na noční hru. Podle světýlek jsme našli cestu ke druhé polovině obrázku Dášeňky, dostali sladkou odměnu a pak už honem do postýlek. Ráno jsme si nalepili a vybarvili obrázky z noční hry, uklidili si a zabalili batůžky a čekali na maminky. Celá akce se nám moc vydařila a budeme dlouho vzpomínat.

 

27.6. jsme předškoláky pasovali na školáčky, rozloučili se s nimi a rozdali jim dárečky na památku na docházku do MŠ.

   

   

   

Od 21.6. opět na konci školního roku v naší základce:

-          kontrola a předávání učebnic, úklid a drobná údržba (postupně I. a II. stupeň; 21.6 – 22.6.; 25.6. – 27.6.)

-          5. pedagogická rada (25.6.; výchovně vzdělávací oblast)

-          28.6. volejbal – vycházející : pracovníci školy s překvapujícím výsledkem 1 : 2

-          28.6. diskotéka 9. třídy – tanec, písničky na přání a soutěže

-          28.6. slavnostní oběd vycházejících

-          29.6. předávání vysvědčení

-          29.6. slavnostní ukončení školního roku 2011/2012

   
   
   

29.6. rozloučení s našimi vycházejícími žáky a žákyněmi a přivítání prázdnin.

Rozloučili jsme se

s našimi odcházejícími žáky a žákyněmi,

a přejeme vám

úspěšný start do nového kola střetu s životními osudy,

hodně zdraví, štěstí,

 kamarádů a úspěchů!!!

 

Loučíme se také

s paní učitelkou Annou Novákovou,

s paní učitelkou Ivanou Zavadilovou

a s panem školníkem Janem Kadlecem

a děkujeme Vám za odvedenou práci pro naši školu 

a přejeme každému z Vás hodně zdraví, štěstí a životní pohody!!!

 

Popřejme si sluníčkové a pohodové prázdniny

a ať je  nový školní rok zase o něco

lepší než  ten uplynulý!!!

 

 

Písnička na rozloučenou

(pro deváťáky – školní rok 2011/2012)

Na melodii písně Tomáše Kluse Sentiment na tři body

 

1 Zdalipak Ondra (Bárta) do Japonska jednou dorazí, a jestli rychlovlakem Šinkanzen někam  vyrazí

A kdy firmu Nintendo do svých rukou převezme a kterou krásnou Japonku si za ženu vezme

Proč Iva (Dvořáková) tak ráda provokuje svoje okolí a jestlipak to samé i svým dětem povolí

A proč chce Iva studovat zdrávku a ne farmářku a snad ji nikdo nikdy nebude mít za lhářku

 

Ref 1:       Nemáte se čeho bát, když se s životem budete prát

Strach přijde, až poleví nadšení z toho, že jste tady na zemi

2 Proč Roman (Novotný) vstává už v pět a ne třeba v šest a kdy místo domluvy používá tvrdou pěst

A proč v autobuse sedí vždycky vzadu uprostřed a jestli překoná překážky, aby mohl jít vždy vpřed

Co všechno Verča (Herzogová) za den s klidem spořádá: kuře, smažák, párky, housku to jen tak někdo nezvládá

Chemie, tyrkys, počítač a taky běhání to je její život včetně brášků hlídání

 

Ref 2:       Nemáte se čeho bát, když je na koho se smát

Pláč přijde, až poleví nadšení z toho, že jdete na střední

3 Proč Radek s Petrem do rádia často volají a jestli se s moderátory jednou potkají

Petr (Voříšek) známý pod přezdívkou DJ Pigolas, až vyhraje Československo má talent, pojede do Las Vegas

Radek (Polák) si svůj názor vždycky podrží a třeba i hádkou svou pravdu podpoří

taky za Péťou na Františkov často jezdívá a na onlajnovky se denně podívá

Ref 1:       Nemáte se čeho bát, když se s životem budete prát

Strach přijde, až poleví nadšení z toho, že jste tady na zemi

4 Jestlipak Jana (Ferencová) ve všem využije svého nadání a zdalipak jednou vyhraje soutěž ve sloním smrkání

A koho Jana svým krásným hlasem jednou omámí a kdy už se se svou muzikálovou rolí seznámí

Proč jde Mája (Gáborová) na zdrávku a ne na veterinářku když zvířátka má ráda možná trochu víc než brášku

Ve škole je Mája často tichá jako rybička a venku zas jak vylíhlá z divokýho vajíčka

 

Ref 2:       Nemáte se čeho bát, když je na koho se smát

Pláč přijde, až poleví nadšení z toho, že jdete na střední

5 A jestli Honza (Kříž) do Ameriky jednou dorazí a koho tam v guitar hero asi porazí

A jakou počítačovou hru Honza jednou vymyslí a kolikrát denně náves objede na bruslích

Kolik dětí si Adéla (Jindrová) ještě pochová a kolik koček a kocourů doma vychová

A jestli v příštím životě bude chůva nebo jezevčík a jestli bude lovit, a nebo dávat děti na nočník

 

Ref 1:       Nemáte se čeho bát, když se s životem budete prát

Strach přijde, až poleví nadšení z toho, že jste tady na zemi

6 Marek (Richter) o prázdninách brigádu nikdy hledat nemusí, táta mu v lese práci určitě vymyslí

Když má Marek někdy špatnou náladu, dá si skleničku piva a problémy hodí za hlavu

Nela (Pudilová) na kreslení velký talent má a snad ani dost fantazie nepostrádá

Ve škole se za své dlouhé vlasy schovává, možná příliš krátké noci dospává

 

 

Ref 2:       Nemáte se čeho bát, když je na koho se smát

Pláč přijde, až poleví nadšení z toho, že jdete na střední

 

7 Petr (Tundr) do školy na kole v létě každý den uhání, s Ondrou, Adamem, autobusem a auty se předhání

Jestlipak kočárkový cross bude Petr jednou pořádat a zdali bráchovi bude s výchovou pomáhat

Bára (Nistorová) při těláku schody pečlivě zahřívá, tepláky a boty většinou nemívá

Podle všeho bude Bára jednou průvodčí a s pasažéry bez jízdenky pořádně zatočí

 

Ref 3:       Nemáte se čeho bát, dokud je o co se prát

           Osud vždy jen trochu pomůže, bez vás ale nic nezmůže

 

 

 

 

 

FOTOGALERIE