Rok 2021 - TOM PRACATA

Asociace TOM ČR, TOM 2402 Práčata Rapšach
Title
Přejít na obsah

Rok 2021

Kronika


Tak to stojí ještě víc za houby, schůzka v pondělí nebude. Těšil jsem se, že rozbalíme cukroví, uvaříme si čaj, Kájina vezme kytaru... Tak snad v pondělí 3. ledna 2022!
Ahoj tedy až v novém roce. Dám vám do neděle nějaké vánoční hádanky, a že je ten Ježíšek, tak všechny prosincové úkoly můžete splnit do 30. prosince i zpětně.
1. úkol - za každou koledu 50 bodů


2. úkol - za každou hádanku 50 bodů


3. úkol - "Co to je?" - za každou vyřešenou básničku 50 bodů

4. úkol za 200 bodů - vyfoť a pošli stopu nějakého divoce žijícího zvířete (srnce, divočáka, zajíce...)
5. a poslední úkol za 200 bodů - vyfoť zimní přírodu a fotku pošli

Když už zase nemáme schůzku, tak jsem vám sem dal tři úkoly. A protože jsou jednoduché (nejsou to žádné šifry 🤣), je každý jen za 75 bodů. Termín jako vždy - do neděle do 18 hodin.
A nezapomeňte na XII. výzvu TZ - vždycky nás ji každý měsíc plnilo aspoň 20, a teď zatím jen já.

Svá přání Turistickým závodům posílejte na můj messenger, já je budu distribuovat dál. Je za to 200 bodů a termín do 20. prosince 2021.

Snad se v tomhle roce ještě uvidíme!
Kája

Zlý kouzelník zakopal do země čtyři trpaslíky do řady tak, že jim kouká jenom hlava. Trpaslíci se nemůžou vůbec pohnout ani otočit hlavou. Takže trpaslík zcela vpravo vidí jen dva kamarády před sebou a zeď. Druhý zprava vidí jen jednoho kamaráda a zeď a třetí zprava vidí jen zeď. Trpaslík, který je úplně vlevo za zdí, nevidí nikoho.
Kouzelník chce, aby takhle všichni trpaslíci umřeli hlady, ale dá jim možnost se zachránit. Řekne jim, že jim dal na hlavy čepičky - dvě modré a dvě červené. Jenom jeden trpaslík má promluvit, a říct barvu čepičky, kterou má na hlavě. Pokud řekne správnou barvu, tak je kouzelník hned vykope a propustí je. Pokud řekne cokoli jiného, tak tam všichni čtyři zůstanou až do konce…
Promluvit může kterýkoli trpaslík, ale pokud řekne cokoli jiného než správnou barvu čepičky, jsou všichni ztraceni! Jak trpaslíci tento problém vyřeší a osvobodí se?

Na obrázku je spousta sov. Najdeš mezi nimi kočku?

Přání
XII. výzvou Turistických závodů jsme skoro v cíli – jedenáct úkolů se Vám snažilo připomenout, že turistické závody žijí. Snažilo se Vám připomenout jednotlivé disciplíny, třebaže jinou formou.
Poslední XII. výzva se jmenuje přání – můžeš buď nakreslit či napsat co ty přeješ Turistickým závodům.
Své přání vyfoť a během prosince 2021 jej zašli spolu se svým jménem, příjmením a oddílem na emailovou adresu tzvyzva@seznam.cz
Každý zasílá jen jednu fotografii s přáním.
Na adrese https://tom3511-tz.rajce.idnes.cz/XII._vyzva_Prani/ můžeš sledovat ve fotogalerii přání účastníků XII. výzvy.
Kája


Schůzka 29. 11. 2021
Dneska se velcí vyřádili na sněhu a pak si zahráli rébusy a prospektory. Bodování budu uzavírat zítra.
A malí taky řádili na sněhu. Konečně zima!


Ve středu 17. listopadu 2021 jsme si připomněli dnešní významné výročí "Velkou šifrovací hrou o skřítka Šifráčka". Zúčastnilo se jí 21 současných členů oddílu a jejich kamarádů. A taky Alfík - bezva pes. Díky všem za jejich nasazení! Všechno ostatní zjistíte z fotek. O tom, proč potencionální vítězové skončili až čtvrtí se tu nebudu rozepisovat. Třeba vám to vysvětlí sami...
Úplně nejvíc děkuji Eší, která to všechno připravila, vytiskla, zalaminovala, rozvezla, sebrala, hledala zbloudilé, fotila... Díky!
Pak Kreklíkům Kamče a Honzovi za vypalované medaile a Majce za buchtu. Já už obstaral jen start a cíl.
Takže za rok znovu!
Kája



Oddílovky 15. 11. 2021
My malí jsme zkoušeli šifry - písmena (různé kombinace, hadi a polská mřížka.
XI. výzva - celkem 10 "malých" skokanů - odeslala jsem za děti. Pořadí:
              1. místo Kája Decker 119 přeskoků
              2. místo Honzík Šikr 95 přeskoků
              3. místo Dáda Šimáček 91 přeskoků
              1. místo Adélka Vaňátková 119 přeskoků
               2. místo Elenka Maria Tanu  40 přeskoků
               3. místo Monička Deckerová 31 přeskoků
Velcí taky skákali a luštili - výsledky jsou v tabulce.


FOTOGALERIE

SOUTĚŽ JE TU - Slavíme 30 let Asociace. Třicet let, třicet otázek! Každý den od čtvrtka 11. listopadu až do 10. prosince 2021, kdy to bude právě 30 let od založení Asociace TOM, se Vám odkryje jedna otázka. Některé pro Vás budou jednoduché, některé naopak možná záludné a těžké. Každopádně odměny stojí za to! No řekněte, let balónem, potápěčský kurz, ubytování v některé z našich základen nebo originální mikina? Už dnes se můžete zaregistrovat a od zítřka to rozjedeme! Zas o hořec blíže k třicátým narozeninám.
Přihlašování a podrobnější informace s pravidly najdete na https://www.a-tom.cz/kviz/19900-soutez-k-30-letum-asociace-tom?fbclid=IwAR1Dc3RxD2-EpS9xAMNJhmx0cnSePe0_fOqYEIlSvd_3Pz7bA0lcYTNvie4. Soutěž je určena pro jednotlivce, členy Asociace TOM.

Asociace turistických oddílů mládeže (Asociace TOM)
Něco se chystá. Slavíme třicáté narozeniny spolku. V prosinci uběhne přesně třicet let od založení Asociace TOM. A do té doby s námi společně budete moci SOUTĚŽIT. Ve středu 10. listopadu odtajníme, co vás čeká. Sledujte zde nebo rovnou na webu tomíků www.a-tom.cz . Oslovte i další členy vašeho oddílu. Zítra se dozvíte více.


Eliška Kreklová
Čau, ahoj. 🙋😊
Přidávám pár šifer na procvičení, které se vám budou hodit 17. listopadu k Velké šifrovací hře!
Kdybyste potřebovali pomoc klidně pište!
Hodně štěstí! 😁
P.S.: Prosím posílejte vyluštěné texty mně do soukromé zprávy. Pokud tedy stojíte o kontrolu. 😁

























Dnes (1. 11.) jsme na schůzkách vyhodnotili spojené zářijové a říjnové bodování. Velcí si zahráli v již příjemně vytopené a osvícené klubovně. Na obrázku z flip chartu je 9 českých filmových pohádek. Poznáte alespoň pět z nich?
Kája




Sobota 23. 10. - DRAKIÁDA 2021
Tak letos 18 draků a přes 40 lidiček. Vítr slabý, ale 7 draků létalo stabilně. Vítězové "Výšky": Vanesska T. a Barča a Vanda S. A samozřejmě Kováříkovi, kteří příští rok poletí s půlkilovým závažím! 😂
Díky všem!


Oddílovky 11. 10.
Dneska jsme hlavně uzlovali, abychom splnili IX. výzvu TZ. A taky hráli "Cinkačku" a "Kdo si přesedl". A velcí rozjeli celoroční hru.


4.10. oddílovka "malí" TOMíci. Světový den zvířat - tak jsme hádali, soutěžili a hráli hry o body, všechno se točilo okolo zvířat.
Velcí si zahráli úkolovku a zahájili celoroční hru "Dobytí Everestu".

FOTOGALERIE


Eliška Kreklová - 3. 10. 2021
Čau, ahoj.
Poslušně hlásím, že tábor je oficiálně uklizen! 😁 Moc děkuji VŠEM za pomoc!
Jste boží!😍
A náš tým vedoucích a instruktorů už teď začíná pracovat na táborové hře pro rok 2022! Co asi bude za téma?😱

Uzlování
X. výzva Turistických závodů je věnována uzlování – Uzle jsou i jednou z kontrol závodů.
Jistě je dokážeš zvládnout všechny (ambulanční uzel, škotový uzel, zkracovačka, lodní smyčka (navazovaná), dračí smyčka a rybářský uzel).
X. výzva má jednoduchý úkol  -  vyber si libovolný uzel – třeba ten co máš nejradši, uvaž jej a nech se s ním vyfotit.
Fotku zašli během října 2021 spolu se svým jménem, příjmením, oddílem a názvem uzlu na emailovou adresu tzvyzva@seznam.cz
Každý zasílá jen jednu fotografii s uzlem.

můžeš sledovat ve fotogalerii úlovky účastníků X. výzvy.



         
Tak jsme nakonec pro Světlušku vybrali neuvěřitelných
21.830,- Kč,
a to jsme měli na prodej věci jen za 14.220,- Kč! Lidé nám cpali peníze horem dolem, poprvé jsme prodali úplně všechno. Tak se o tu radost musím podělit!
Velikánské díky Vám všem!
Za dnešek děkuju Lukáškovi Grundzovi a Peperounu Břenkovi, zvláštní poděkování zaslouží neuvěřitelná dvojice Martin Hubálovský a Vítek Švec! Vybrali přes osm tisíc!
Díky, díky, díky!
Kája

PODZIMNÍ VÝPRAVA MALÝCH TOMíků

25. 9. Podzimní výpravu jsme si opravdu užili. Počasí nám přálo, sluníčko bylo fajn a díky němu jsme si udělali několik stínových fotek. Můžete hádat, kdo je kdo :) Úkoly jsme splnili v lese, i úplným začátečníkům se dařilo skvěle. Ušli jsme asi 4 km, některé TOMíky bolely nožičky.
Budete muset více trénovat, lenoši!!!  Těším se na příště!
Radka Círalová
FOTOGALERIE

1. oddílovka malých i velkých TOMíků - 20. 9. 2021

My malí jsme začali několika seznamovacími hrami, ledolamkami, dále hráli honičky, vybíku vracečku a hru štěstíčko. Bylo nás 11 – většinou nováčci: Kája, Jára, Tonda, Dáda, Jonášek, Honzík, Áďa, Eliška, Vítek, Adélka, Monča. Ať se vám mezi námi líbí!
Velcí se budou letos scházet po mnoha letech opět v klubovně, kterou máme na "fiňáku" farmy Rapšach. Díky Petrovi Kepkovi za bezplatný pronájem a Eší za vzorně uklizenou klubovnu!

Bodování najdete na webových stránkách oddílu: http://www.rapsach.cz/tom1/
FOTOGALERIE


Od pondělí 6. 9.  do neděle 12. 9. 2021 jsme vybírali dary pro nadaci Českého rozhlasu "SVĚTLUŠKA".
Zatím jsme vybrali:
Pepča a Kuba - 1.710,- Kč
Kájina a Eliška - 2.096,- Kč
pí. uč. Lucka G. - 2.979,- Kč
Janička a Kačka - 3.040,- Kč
Simča a Nelča - 3.845,- Kč
CELKEM - 13.670,- Kč
DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ PŘISPĚLI!
Sbírka ještě bude pokračovat v úterý 28. 9. 2021 během Zikmundohraní.
FOTOGALERIE

Ode dneška také SVÍTÍME VE TMĚ!


Listy a plody / DŘEVINY

IX. výzva Turistických závodů je věnována dřevinám – které jsou jednou z kontrol závodů.
IX. výzva má jednoduchý úkol - vyber si libovolnou dřevinu TZ - soubor http://www.turisticky-zavod.cz/.../dorost_dospeli/thumb.html, vyfoť větvičku s listy a plody - fotku zašli v měsíci září 2021spolu se svým jménem, příjmením, oddílem a názvem dřeviny na emailovou adresu tzvyzva@seznam.cz
Každý zasílá jen jednu dřevinu.
Na adrese https://tom3511-tz.rajce.idnes.cz/IX.vyzva_-_Dreviny můžeš sledovat ve fotogalerii úlovky účastníků IX. výzvy.

3 extrémní výstupy na vrcholy v okolí Rapšachu.

V sobotu 4. 9. 2021 jsme s oddílem podnikli výpravu „3 extrémní výstupy na vrcholy v okolí Rapšachu“. Zlezli jsme Pommerův kopec (495 m nad mořem), Spálený kopec (nejvyšší a nejtěžší vrchol – 521 m nad mořem) a bezejmenný vrchol (přezvaný Kubou na Tři tečky) s kótou 491 m nad mořem. Bylo nás patnáct a všichni jsme si to krásně užili, i když se některým už na konci trochu pletly nožičky!
Cestou jsme hráli oblíbenou „Kolíčkovanou“. Kolíček do cíle na Tokáništi donesl Jára a musel splnit úkol – jít 200 metrů pozpátku. Ale ostatní ho v tom nenechali, a tak jsme nakonec šlapali zadečkem napřed všichni.
A taky jsme plnili 11 úkolů a splnili je i úplní nováčci. Na posledním vrcholu jsme byli každý odměněni bonbónkem a pamětní lístkem.
Díky Radce Círalové, která celou výpravu připravila!
PS. Ušli jsme 11 km. Na mapě trasy nejsou výstupy na jednotlivé vrcholy, protože k nim samozřejmě nevedou oficiální cesty…


TOM Práčata Rapšach zve všechny své současné, minulé i budoucí členy na extrémní výpravu již tuto sobotu. Přijďte s námi zahájit nový oddílový rok!
Radka Círalová a Kája


V sobotu 28. 8. 2021 naši neskutečně výkonní vedoucí zbourali tábor a uklidili tábořiště. Všechno je uloženo v klubovně a na kachňáku, kromě celt, které visí na farmě, než uschnou. Takže nás čeká ještě jedna brigáda.
Díky vedoucím a všem, kteří pomohli - rodičům a dětem!
A díky Petrovi Kepkovi!
Kája


LETNÍ TÁBOR "DRAČICE 2021"
proběhl ve dnech 3. - 17. 7. 2021.
Děkujeme všem vedoucím a účastníkům!

Tak Zvíře už svou fotku do 7. výzvy TZ poslal. A co TY?



Výlet s KPČ
VII. výzva Turistických závodů je věnována pohybové a poznávací aktivitě  – jděte na výlet na některé z našich KPČ  - je jich 40 tak si určitě „to svoje“ najdete.      
Výzva probíhá v červenci a srpnu 2021.
VII. výzva má tento úkol – vyfoť se s KPČ (tak abys byl vidět ty i památka) a fotku zašli spolu se svým jménem, příjmením a oddílem a názvem KPČ na emailovou adresu tzvyzva@seznam.cz
Každý zasílá jen jednu fotografii
Na adrese https://tom3511-tz.rajce.idnes.cz/VII.vyzva_-_Vylet_s_KPC/ můžeš sledovat ve fotogalerii výlety účastníků VII. výzvy.
Tak kdo od nás se přidá? 😀
Kája


Stavění tábora "Dračice 2021"
Je pátek večer a tábor skoro stojí. Takže zítra hlavně dodělávky a stěhování věcí...
Díky všem, kteří přišli pomoci! A díky panu Kováříkovi za vybagrování latrín!
Kája


24. 6. 2021
Tak táborové vybavení máme naložené a zítra od 16 hodin začínáme na tábořišti stavět.
Díky všem, kteří pomohli!
Na závěrečné fotce chybí Kubík a Pavel Kováříkovi a Mates Švec, kteří museli odjet trochu dřív...


22. 6. 2021
Poslední oddílovka před táborem. Díky všem za krásný (i když většinou on-line) rok!
Kája


Konečně ukončení "Jarní výzvy 2021"!
Nevím jak se to líbilo vám, ale nám moc! Díky!
Majka a Kája


Výsledky MČR TZ ve Frýdku-Místku 12. 6. 2021
Nejmladší žákyně:
15. Karolínka Doubková
Nejmladší žáci:
3. Kubík Kovářík
6. Mates Švec
10. Maty Dvořák
Mladší žáci:
5. Toník Ouška
Starší  žákyně:
11. Nelča Kykrychová
Starší žáci:
7. Pepča Peperoun Břenek
13. Kája Žahour
Mladší dorostenky:
5. Klárka Oušková
12. Terka Tereza Dvořáková
14. Kájina Karolína Žahourová
Mladší dorostenci:
4. Kuba "Zvíře" Jakub Decker
5. Martin Martin Hubálovský
Starší dorostenky:
11. Verča Verun Ka Břenková
Starší dorostenci:
4. Fanda Fanda Ouška
Muži A:
10. Jirka Čuli
Všem děkujeme za reprezentaci!
Na Mezinárodní mistrovství TZ, které se koná ve dnech 24. - 25. 9. 2021 na Slovensku v Hubové, postoupili Kuba Kovářík a Kuba "Zvíře" Decker. Gratulujeme!



Dnes 11. 6. 2021 odjížděli naši závodníci do Frýdku-Místku, kde zítra poběží Mistrovství České republiky v turistickém závodu. Držte jim palce!
(Na fotce nejsou Ouškovi, kteří dorazili na poslední chvíli...🤣)

VI. výzva Turistických závodů je věnována turistickým značkám – které jsou pevnou součástí kontroly Turistické a topografické značky.
Turistické značky nás vedou přírodou či městem a svojí barvou, tvarem a významem nám dokáží říci mnohé.
VI. výzva má jednoduchý úkol – vyfoť jakoukoliv turistickou značku a zašli jí spolu se jménem, příjmením a oddílem na emailovou adresu tzvyzva@seznam.cz
Každý zasílá jen jednu značku.
Na adrese  https://tom3511-tz.rajce.idnes.cz/VI.vyzva_-_Turisticke.../ můžeš sledovat ve fotogalerii úlovky účastníků VI. Výzvy.


Mistrovství JČ kraje v Turistickém závodě 2021
29. 5. se uskutečnilo z jara přeložené Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň) u nás na Rapšachu.
Závodu předcházel intenzivní trénink pod vedením p. uč. Radky Círalové a p. uč. Karla Snětiny.
V našich podmínkách jsme závodili od startu (školní dvůr) směr školní pozemek a sad, luka, pastviny a les za školou a zpět od blat Na Šudernách a Spáleniště do cíle (školní dvůr).
Trasy byly vytyčeny tři – „červená“ (dorostenecké a dospělé kategorie), „bílá“ (mladší a starší žákovské kategorie) a „modrá“ (nejmladší žákovské kategorie). Stanoviště a kontroly turistického závodu včetně zadání úkolů byly podmíněny závodnickou kategorií:
Start (popadni startovní průkaz a propisku – neztrať je a makej!!!)
Kontrola „L“ – lanová lávka (vyhoupni se svižně na lano – pospěš a nespadni!!!)
Kontrola „PD“ – překážková dráha (při plížení pozor na Kájovo pravidlo „tři P“ a trefuj se míčkem s rozvahou!!!).
Kontrola „V“ – odhad vzdálenosti (zaměř pomocí azimutu správně cíl a nemůžeš minout!!!)
Kontrola „O“ – orientace a azimutové úseky (seřiď si buzolu, orientuj mapku, správně urči směr a vzdálenost – netoulej se na azimutech!!!) Mapu orientují všechny kategorie.
Kontrola „TT“ – topografické a turistické značky (nikdo ti tu nepomůže – soustřeď se a při vyplňování dvakrát uvažuj!!!)
Kontrola „KPČ“ – kulturně poznávací činnost (jsi na to sám, nepopleť to – označ pouze jednou odpověď a s rozmyslem!!!)
Kontrola „D“ – dřeviny (to musíš opět zvládnout sám – tak se pořádně rozhlédni a nepřepisuj odpovědi!!!)
Kontrola „U“ – uzlování (pozor – ať se nezamotáš!!!)
Cíl (odevzdej startovní průkaz – relaxuj a v klidu čekej na vyhodnocení!!!)
Děkujeme všem našim závodníkům a závodnicím za skvělé sportovní, vědomostní a dovednostní výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu!!!
Všichni jsme se moc snažili!!!
GRATULUJEME VŠEM K UMÍSTĚNÍ!!!
Děkujeme všem našim rozhodčím a organizátorům závodu
za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!
DĚKUJEME VŠEM ZA PODPORU TURISTICKÉHO ZÁVODU!!!




Trénink na krajské mistrovství TZ

Turistický závod do škol - Rapšach 2021
24.5. se v rámci projektu Turistický závod do škol trénovalo v 1.  a 4. třídě vázání lodního a ambulančního uzlu, hod na cíl, zdolávání lanové lávky. Dále vědomostní disciplíny jako znalost několika hradů, turistických značek a dřevin, orientace mapy. Prvňáci a čtvrťáci si vyzkoušeli zkrácenou formu závodu na školní zahradě. Někteří se již těší na „opravdový“ závod – Mistrovství Jihočeského kraje.
Výsledky minizávodu – 1. místa:
Adélka Střítecká  (1. třída)
Honzík Šikr (1. třída)
Matyáš Dvořák (4. třída)


Gratulujeme Kájině Ž. k vítězství!




Do konce května můžete plnit Pátou výzvu


12. dubna 2021
Dneska jsme na oddílovce hráli úkolovku pro družiny. Čas obou družin byl prakticky stejný, přesto jedna vyhrála. Víš proč?


No a tohle byla úkolovka jednotlivců. To je věcí, co?

Čtvrtá výzva TZ probíhá od 1. 4. do 30. 4. 2021.
NEZAPOMEŇ SE ZÚČASTNIT!
Podrobnosti najdeš TADY


Od 26. 2. do 28. 3. 2021 probíhala (Nejen) prázdninová výzva.
Podrobnosti, videa a fotky najdete na https://www.facebook.com/groups/756802321938250




Nakonec se nás zúčastnilo neuvěřitelných 77 účastníků, což bylo 26% z 293 zúčastněných z 31 oddílů z celé republiky!
Obrovské díky!

Přátelé, kamarádi!
Další Výzva rady TZ je tady! Moc prosím všechny o účast!
Je to jednoduché - na stránce http://www.turisticky-zavod.cz/ kliknete na ikonu 3. výzvy, a dál už vás to povede samo, dokonce se celý test i sám vyhodnotí. Jen nezapomeňte na úvodní stránce nastavit správný oddíl... A napsat mi, že jste se zúčastnili, protože tentokrát to nijak nezjistím...
Díky všem, kteří se zúčastníte!
Držte se!
Kája

Ahoj všem!

Díky, že jste se zúčastnili předchozích internetových TZ. Po KČT-TOM Kralupy jsme byli druhým nejpočetnějším oddílem z celé republiky!
Takže je tu pro vás další výzva. Nemusíte se nikam registrovat, jen mi do soboty 21. 2. 2021 do osmi večer pošlete na messenger svoje výsledky.
Posledně nás bylo 33 účastníků. Dotáhneme to tentokrát na padesátku?
Kája

10. 1. jsme zveřejnili:
Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje Vás zve k účasti ve fotosoutěži "POSTAV SNĚHULÁKA". Fotky můžete posílat buď přímo, nebo přese mne. V každém případě mi svou fotku také pošlete, uděláme si z toho vlastní soutěž (a taky s odměnami!). Kája





V pondělí 18. ledna 2021 se uskutečnil internetový turistický závod. Pozvali jsme i i nečleny oddílu - stačilo se jen zaregistrovat. Nakonec nás bylo 33! Díky!
VÝSLEDKY V RÁMCI ODDÍLU

Asociace TOM ČR, TOM 2402 Práčata Rapšach
378 07 Rapšach 88
karel.snetina@seznam.cz
tel. 724 993 187
Návrat na obsah