Akce 2010

 

karel.snetina@j-hradec.cz


Domů Nahoru

 

 
 

 

1.1. jsme s Tomíky 20 minut po silvestrovské půlnoci vypálili první raketu nového roku na návsi za kostelem. Sešlo se nás postupně asi dvacet, a v povídání až do půl druhé jsme na raketu málem zapomněli. Ještě, že ji mladší členové oddílu připomněli! Takže: Bum! Ššš! Prásk! Jéé! Je tu nový rok 2010!

 

1.1. jsme se vypravili s Tomíky na novoroční vycházku po našich cestách v lukách, polích, lesích a hájích. Sraz byl tradičně v 10.00 hodin na návsi u kostela. Šli jsme na malou pískovnu, kde jsme si sice trochu s obtížemi, ale přece rozdělali oheň a opekli buřty. Kluci hodili pár petard a pejsek Žofka utekla. Hledali jsme ji poměrně dlouho, dvoučlenná záchranná výprava objížděla od jedenácti celé okolí autem, ale Žofka se našla až dlouho po skončení pochodu.

Od pískovny jsme to vzali přes New York zase domů, a do Rapšachu jsme dorazili asi v půl druhé. Bylo celkem sluníčko, a když se i Žofka našla, byl to úspěšný začátek nového roku. Bylo nás 22 a dva psi.

Kdo byl? Anička, Fanda a Radka Círalovi, Lidka Homolková, Eliška, Helča a Fanda Kreklovi, Jirka Kronika, Martin a Péťa Machačovi, Petra, Zuzka, Ráďa a Míra Šebestovi, Daník, Ondrášek, Janča, Vlaďka a Ondra Šikrovi, Irča a Břéťa Šimralovi, Majka a Kája Snětinovi a pejsci Bertík a Žofka.

FOTOGALERIE

 

 

 
 

 

 

14.1. se vyznavači a vyznavačky zimních sportů a radovánek z řad žáků a žákyň I. stupně (2. – 5. třída) a II. stupně (6. – 9. třída) vypravili do terénu v rámci již tradičního závodu na běžkách Bílou stopou kolem rapšašské školy.

Hoši, i ti nejmenší, zdolávali dvě kola a dívky jedno kolo tratě s nelehkými úseky v prostoru start-cíl poblíž bočního vchodu a iglú – hlavní vchod do budovy školy – výšlap na školní sad – zadní hřiště – 1 500 mm až 1 700 mm převýšení před ohrádkou s chovem drobného domácího hrabavého ptactva – zatáčka kolem školního pozemku – podél kolostavu smě cíl.

Kritickým bodem pro mnohé běžkaře a běžkařky bylo již zmiňované převýšení: pro některé se stalo doslova nepřekonatelnou překážkou – ale nevzdali to!!! Zdatní jej zvládali s nadhledem, a tak systematicky zdolávali jak úseky rovné v nekonečných sněhových pláních školního sadu a zadního hřiště, tak i kopcovité a rovněž i rychlejší v prostoru start-cíl.  

Výsledky závodů se započítávaly do oddílového bodování dětských členů a členek TOM „Práčata“ Rapšach „velcí“.

Každý zájemce si může zakoupit DVD z tohoto závodu – platí to o všech významných školních a turistických akcích, což mnozí hojně využíváme

a děkujeme našemu panu řediteli K. Snětinovi  za jejich tvorbu!!!

FOTOGALERIE

 

 
 

 

7.2. uspořádal turistický oddíl „Práčata“ spolu s naší školou dětský maškarní karneval v sálu pizzerie Panský šenk v Tušti (14.00 – 17.00 hodin).

Opět jsme si zatančili v rytmu známých a osvědčených pecek i nových hitů, zadováděli jsme si při hrách a soutěžích a zažili štěstí i štěstíčko v tombole. A na song „Jede, jede mašinka“ jsme procestovali celý taneční sál a přísálí několikrát!

 Pro lepší výkony při tanci a hrách jsme se posilňovali mlsáním bonbonků za odměnu v soutěžích vybojovaných a zejména sladkých perníčků známých i roztodivných tvarů, barev a hlavně chutí: rybky, veverky, džbánky, panenky, kytičky, vázičky, pantoflíčky, botky samochodky, srdíčka, ptáčci, muchomůrky, auta, jablíčka, hrušky, loďky, košíčky, kočičky, pejsci, sluníčka.

A jaké masky jsme potkávali na tanečním parketu a v přilehlých prostorách? Vřískot, Berušku, andílka, princezny, víly, ledního medvídka, piráty, babu Jagu, čarodějnice, jahůdku, dýničku, indiány a indiánky, žoldáka, smrťáka, cowboye a cowgirls, Pipi Dlouhé punčochy, ohnivou paní, žabičku, českého Honzu, mušketýra, Barbie, vraha, emogirl, Sněhurku, děda Vševěda, tygříka, myšku,... tedy více než úctyhodných padesát.

A kterých her a soutěží jsme se zúčastnili? Nakrm nenasytu aneb hoď míčkem do huby, doprav kuličku do cíle aneb dej pozor nad děravými propastmi, tanči s ostatními na prvního aneb nešlápni vedle, zatanči si ve dvojici na vítězství aneb udrž míček mezi hlavou svou a svého tancpartnera či tancpartnerky, miř a tref aneb hoď kroužek na kolík, postupuj rychle po dlažkách aneb házej kostkou jen šestku.

A co jsme vyhrávali v tombole? Sladkosti, plyšáčky, hračky, psací a kreslicí potřeby, knížky, omalovánky, pexesa, nástěnné obrázky, CD a DVD, samolepky, skleničky, dekorativní a ozdobné předměty. Měli jsme také možnost zakoupit si balonky s logem školy nasazené na umělohmotnou tyčku.

Všechny masky při závěrečném defilé obdržely za odměnu pamětní lístek a tradiční sladké velkosrdcaté perníkové mámení taktéž vytvořené v cukrářskoperníkářské dílně naší školní družiny.

K tanci a poslechu hrál jako vždy náš oblíbený DJ Davy David Macho!

Děkujeme Pizzerii Panský šenk za pohostinné zázemí.

Děkujeme našemu DJ Davymu Davidovi Machovi za skvělou hudbu.

Děkujeme našemu cukrářskopekařskému týmu za medové perníky a perníčky.

Děkujeme všem maskám za pestrý taneční rej.

Děkujeme všem organizátorům za zdárný průběh karnevalu.

FOTOGALERIE

 

 

 

 

 
 
 

17.3. zahájil od 13.30 hodin přípravnou misi k účasti na turistickém závodu pod vedením Míry Šebesty tým zájemců a zájemkyň z řad našich žáků a žákyň. Budou postupně zvyšovat svou fyzickou kondici a zejména zdokonalovat své vědomosti a dovednosti v následujících disciplínách a odbornostech turistického závodu: azimutové úseky, lanová lávka, odhad vzdálenosti, uzlování, překážková dráha (plížení, hod míčku), topografické a turistické značky, kulturně poznávací činnost, dřeviny.

 
 
 
 

22.3. uspořádal náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž šifrujeme s turisty (kategorie „velcí“).

24.3. zorganizoval náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž šifrujeme s turisty (kategorie „malí“).

29.3. uspořádal ve školní tělocvičně náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž uzlujeme s turisty (kategorie „velcí“).

31.3. uspořádal ve školní tělocvičně náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž uzlujeme s turisty (kategorie „malí“).

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a

všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

Výsledky letošního "MISTRA ŠIFER" v obou kategoriích jsou TADY

 

Výsledky letošního "MISTRA UZLŮ" a "MISTRA UZLŮ A ŠIFER" v kategorii "Starší" jsou TADY

 

Výsledky letošního "MISTRA UZLŮ" a "MISTRA UZLŮ A ŠIFER" v kategorii "Mladší" jsou TADY

 
 
 

 

9.4. se od 9.00 hodin uskutečnilo již tradiční, a tak i zároveň dlouho očekávané místní kolo turistického závodu Mistrovství III. stupně – „Pohár Vitorazska“, opět s možností postupu – tentokrát do Vodňan na Mistrovství Jihočeského kraje II. stupeň (sobota 17. dubna).

Samotnému závodu předcházela poctivá a svědomitá příprava jak v rámci vhodných témat ve výuce (např. tělesné výchovy, prvouky, přírodovědy, vlastivědy) tak i v činnosti turistického oddílu „mladší“ a „starší“ nebo v týmu pod vedením pana Míry Šebesty. Rádce závodníka pomohl při samostudiu či týmové přípravě.

Do bojů o postup opět zasáhli také žáci a žákyně z okolních základních škol – Suchdol nad Lužnicí, Lomnice nad Lužnicí, České Velenice a také z  TOM Delfíni Borotín.

Soutěžící byli před závodem rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví – soutěžili pouze jednotlivci.

V našich podmínkách jsme závodili od startu (školní dvůr) směr školní sad, školní hřiště (vzadu), pole a les za školou a zpět od Spáleniště do cíle (školní dvůr).

Trasy byly vytyčeny dvě – „červená“ (dorostenecké a dospělé kategorie) a „bílá“ (žákovské kategorie).

Stanoviště a kontroly turistického závodu včetně zadání úkolů byly podmíněny závodnickou kategorií:

Start (popadni startovní průkaz, neztrať jej a makej!!!)

Kontrola „L“ – lanová lávka (vyhoupni se svižně na lano a nespadni!!!)

Kontrola „PD“ – překážková dráha (při plížení pozor na Kájovo pravidlo „tři P“ a trefuj se míčkem s rozvahou!!!)

Kontrola „V“ – odhad vzdálenosti (zaměř správně cíl a nemůžeš minout!!!)

Kontrola „O“ – orientace a azimutové úseky (seřiď si buzolu, orientuj mapku, netoulej se na azimutech!!!)

Kontrola „TT“ – topografické a turistické značky (nikdo ti tu nepomůže, soustřeď se a při vyplňování dvakrát měř!!!)

Kontrola „KPČ“ – kulturně poznávací činnost (jsi na to sám, nepopleť to a označ pouze jednou odpověď a s rozmyslem!!!)

Kontrola „D“ – dřeviny (to musíš opět zvládnout sám, tak se pořádně rozhlédni a nepřepisuj odpovědi!!!)

Kontrola „U“ – uzlování (pozor, ať se nezamotáš!!!)

Cíl (odevzdej startovní průkaz a relaxuj!!!)

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu

Postupujícím přejeme hodně úspěchů ve Vodňanech!!!

Poděkování náleží všem

organizátorům,

 stavitelům trati,

rozhodčím,

pedagogickému dozoru a

vedoucím výprav soutěžních týmů

za zdárný průběh závodu!!!

 

FOTOGALERIE

 

Výsledky letošního "MISTROVSTVÍ VITORAZSKA" v Turistickém závodě jsou TADY

 

 

 

 

 

 
 
 

17.4. jsme zasáhli na Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň) ve Vodňanech do bojů  o další postup na Český pohár.

Turistický závod – naši postupující na Český pohár 2010 

Vodňany                                                        17. 4. 2010

 

MISTROVSTVÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

Výsledky jsou TADY

FOTOGALERIE

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu
a postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření
o Český pohár!!!

 
 
 
 

25.4. jsme zasáhli na Mistrovství kraje Vysočina (II. stupeň) v Pacově do bojů  o další postup na Český pohár.

Výsledky jsou TADY

FOTOGALERIE

 
 
 
 

26.4. uspořádal náš TOM „Práčata“ od 13.45 hodin na školním hřišti již 16. ročník kuličkiády pro oddíl „velkých“ a všechny zájemce z 5. až 9. třídy.

Výsledky jsou TADY

FOTOGALERIE

 
 
 
 

28.4. uspořádal náš TOM „Práčata“ od 14.15 hodin na školním hřišti již 16. ročník kuličkiády pro oddíl „malých“ a všechny zájemce z 1. až 4. třídy.

Výsledky jsou TADY

FOTOGALERIE

 
 
 

 

 

8.5. zasáhla naše výprava závodníků a závodnic do bojů o postup na Mistrovství ČR v Českém Brodu – TZ I. stupně – 1. závod Českého poháru.

Připomněli jsme si, že postup na Mistrovství ČR (Frýdlant nad Ostravicí 19.6.) má již zajištěn díky svým předešlým skvělým výkonům Ráďa Šebesta.

 

Turistický závod – naši postupující na Mistrovství ČR (Frýdlant nad Ostravicí)

Nejmladší žákyně:

   Anička Círalová z 2. místa

   Majda Oušková ze 3. místa

Mladší žáci:

   Ráďa Šebesta - přímý postup

 

GRATULUJEME!!!

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu

a postupujícím přejeme hodně úspěchů

 v soupeření na Mistrovství ČR

ve Frýdlantu nad Ostravicí!!!

 

CELKOVÉ VÝSLEDKY JSOU ZDE

 

FOTOGALERIE

 

 
 
 

10.5. uspořádal náš TOM „Práčata“ od 13.45 hodin v tělocvičně školy míčování s turisty.

Soutěže družstev

1.      Strážci kuželek.

2.      Kuželky medicinbalem.

3.      Kopaná ve dvou řadách.

4.      Závod dvou míčů.

5.      Deset hodů na koš.

6.      Psí fotbal.

7.      Štafety s medicinbalem.

Děkujeme soutěžícím za skvělé výkony

a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 
 
 

 

 

CELKOVÉ VÝSLEDKY JSOU ZDE

 

FOTOGALERIE

22.5. zasáhla naše výprava závodníků a závodnic do bojů o postup na Mistrovství ČR v Malenovicích – TZ I. stupně – 2. závod Českého poháru.

Připomněli jsme si, že postup na Mistrovství ČR (Frýdlant nad Ostravicí 19.6.) má již zajištěn díky svým předešlým skvělým výkonům Ráďa Šebesta, ze závodů v Českém Brodu pak Majda Oušková a Anička Círalová.

 

Turistický závod – naši další postupující na Mistrovství ČR (Frýdlant nad Ostravicí)

Mladší žáci - Fanda CÍRAL

 

GRATULUJEME!!!

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu

a postupujícím přejeme hodně úspěchů

 v soupeření na Mistrovství ČR

ve Frýdlantu nad Ostravicí!!!

 

 
 
 

31.5. zorganizoval náš TOM „Práčata“ již tradiční turnaj ve vybíjené o dort Tomíků, a to od 13.45 hodin ve školní tělocvičně.

Soutěže se zúčastnila čtyři družstva, tedy téměř čtyři desítky hráčů a hráček z řad malých a velkých turistů a všech zájemců napříč celým spektrem dětských věkových kategorií.

Hráli jsme systémem každý s každým a boje o titul a sladké kousky dortíků od p. uč. A. Novákové se zdramatizovali po regulérní změně pravidel, kdy se zápasilo pět minut a rozhodoval zbylý počet soupeřů v herním poli.

Děkujeme všem soutěžícím za skvělé výkony a vítězům gratulujeme!!!

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY

 
 
 
 

VÝSLEDKY

FOTOGRAFIE

5.6. zasáhla naše výprava závodníků a závodnic do bojů o postup na Mistrovství ČR v Týnci nad Sázavou – TZ I. stupně – 3. závod Českého poháru.

 

Turistický závod – naši další postupující na Mistrovství ČR (Frýdlant nad Ostravicí)

Nejmladší žákyně - Zuzka Šebestová

Mladší žákyně - Verča Oušková

GRATULUJEME!!!

 

POPRVÉ V HISTORII JSME VYHRÁLI CELKOVĚ MLADŠÍ ŽÁKY!!!

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu

a všem postupujícím přejeme hodně úspěchů

 v soupeření na Mistrovství ČR

ve Frýdlantu nad Ostravicí!!!

 
 
 
 

12.6. spolupořádala naše škola oslavy Dne dětí  v MAGNĚ CARTECH:

1. Prohlídka firmy Magna Cartech + DHL

- čtyři prohlídky (v rozmezí 9.00 – 11.30)

2. Hry a soutěže v režii naší školy (9.00 – 10.30)

- zrcátkovid (jdi po vytčené trati podle „periskopu“)

- dírkostrk (postrkuj pomocí provázků kuličku do cíle po děravé  nakloněné rovině)

- gumicuk (vyběhni a natáhni tělem gumové lano co nejdále)

- koule (projdi trasu po náhradních „podrážkách“)

- lyže (vyjdi si na krátkou túru ve dvou)

- špalky (projdi trasu po jiných náhradních „podrážkách“)

3. SDH České Velenice (10.30 – 11.30)

- prohlídka techniky

- ukázka hašení

4. SUD Suchdol nad Lužnicí (11.30 – 12.30)

- O Růžence

5. Skákací hrad, opékání buřtíků, občerstvení, sladké ceny.

 
 
 
 

FOTOGALERIE

19.6. jsme zasáhli do bojů o mistrovský titul v turistických závodech na Mistrovství ČR ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Postup na Mistrovství ČR měl zajištěn díky svým předešlým mistrovským výkonům z minulých let Ráďa Šebesta a v letošním roce také Majda a Verunka Ouškovy, Fanda a Anička Círalovi a Zuzanka Šebestová.

 

V kategorii nejmladších žákyň získala Majda Oušková bronzovou medaili, Anička Círalová byla čtvrtá a Zuzka Šebestová pátá.

V kategorii mladších žákyň skončila Verča Oušková na krásném sedmém místě.

V kategorii mladších žáků získal Ráďa Šebesta zlatou medaili a Fanda Círal stříbrnou.

Celkově jsme se na tomto závodě Českého poháru umístili na bronzové příčce.

Český pohár v kategorii mladších žáků vyhrál Ráďa Šebesta, na druhém místě skončil Fanda Círal.

Anička Círalová skončila v Českém poháru na nádherném druhém místě.

V celkovém hodnocení Českého poháru v žákovských kategoriích jsme dosáhli obrovského úspěchu - celkově druhého místa!

 

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu!!!

 
 
 
 

25. a 26.6. jsme stavěli náš tábor na Dračici. Díky všem, kdo se na stavbě podíleli - nebylo nás moc, ale zvládli jsme to v rekordním čase!

 
 
 

 

DRAČICE 2010

Byl to krásný tábor, i když trochu horký díky sluníčku, které se letos opravdu činilo. Sice jsme nesplnili úplně všechno, co jsme si naplánovali, ale zase jsme si po letech užili koupání...

Nezbývá než doufat, že i tábor 2011 bude stejně pohodový. Díky vám všem!

Kája

 

Podrobnosti o táboře jsou TADY.

 

 
 
 

Na konci srpna byli "dorostenci a staříci" na kolech v oblasti kolem Stráže pod Ralskem.

Ujeli těsně před povodněmi...

 
 
 

 

 

Fotogalerie

 

Fotky od Radky a Petry

18.9. se naši reprezentanti a reprezentantky zúčastnili Mistrovství ČR v turistických závodech (smíšené dvojice), Nočního závodu v TZKožlany.

V poměrně chladném počasí se naši závodníci nenechali zahanbit, a v kategorii do třiceti let (součet věku obou závodníků) obsadili:

Anička Círalová a Ráďa Šebesta 6. místo, Zuzanka Šebestová a Fanda Círal 13. místo a Verča Herzogová a Péťa Voříšek 20. místo z pětadvaceti dvojic.

V nočním závodě pak v kategorii dvojic obsadila Zuzka s Verčou krásné 2. místo, kategorii žákyň vyhrála Anička a o stupně vítězů v kategorii žáků se podělili Ráďa, Fanda a Péťa (v tomto pořadí).

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony, za příkladnou reprezentaci školy a oddílu a k dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme také panu Františku Círalovi za bezplatnou dopravu!

 

 
 
 

24.9. – 26.9. se naši reprezentanti a reprezentantky zúčastnili Mezinárodního mistrovství v turistických závodech – Kežmarok - Slovensko.

Daleká cesta na Slovensko se určitě vyplatila, a díky všem, kteří se jí zúčastnili – ať už jako závodníci, nebo jako řidiči či doprovod.

V kategorii nejmladších žákyň získala Anička Círalová stříbrnou medaili, a Zuzka Šebestová skončila na krásném 7. místě.

V kategorii mladších žáků jsme „brali“ stříbro – Fanda Círal, a bronz – Ráďa Šebesta.

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu a k dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

FOTOGALERIE

 
 
 

 

 

FOTOGALERIE

9.-10.9. jsme se zúčastnili Pacovského dovádění. Dojeli jsme do Pacova – Anička, Fanda a Franta Círalovi, a Zuzanka, Ráďa a Míra Šebestovi. Čekali jsme chvíli na zahájení závodů, a po závodech jsme jeli na pizzu do restaurace za odměnu. Hned pak jsme se vrátili do školy, kde už na nás čekaly výsledky.

V kategorii nejmladších žákyň vyhrála Anička a Zuzanka byla třetí. Mezi mladšími chlapci zvítězil Ráďa, Fanda byl třetí, a Franta při svém prvním závodě mezi muži obsadil 11. místo. Pak jsme dostali od Pacováků krásné ceny – čepice, šály, náramky, batohy, brašny.

Závody jsme si užili, a hned potom následovala tombola, ve které byly také krásné ceny – spacák, plyšáci, dort, termoska, buzola a Pacovský salám.

Pár hodin potom – večer – jsme jeli autobusem na hru – Noční výsadek. Naše skupina obešla celých 8 kontrolních bodů, ale pak nás začaly bolet nohy, tak jsme šli zpátky do tábora, kde na nás čekalo pečené kuře a hrála tam kapela. Byli jsme utahaní, tak jsme šli 22:38 hodin spát. Ráno jsme – vyspaní do růžova – odjeli domů.

Fanda Círal

 

 
 
 

24.10. zorganizoval náš TOM „Práčata“ na hřišti SK Rapšach od 14.00 hodin pro všechny zájemce a zájemkyně, přívržence a přívrženkyně, nadšence a nadšenkyně vzdušného dračího létání, vznášení a kroužení jubilejní již 10. ročník drakiády.

Svou premiéru na naší drakiádě zažil ORI drak – AIKO, který byl zkonstruován podle návrhů mistra Chen Hong Minga, který je velmi populární mezi pouštěči draků po celém světě. Výroba těchto draků je chráněna mezinárodním patentem.

 

Po počátečních povětrnostních rozpacích postupně vystoupali do strmých výšin a vznášeli se nad hlavami asi čtyř desítek zúčastněných dospěláckých a dětských členů dračích týmů, přihlížejících a jedním štěňátkem tito draci-borci: rejnok, balón na rybářském prutu, barevný pruhovaný, upír-spermie s ohonem 12 metrů dlouhým, barevný ptačí, řiditelné torpédo, barevný s kapsami, téměř nesmrtelný papírový ručně malovaný s chrupem bez jednoho zubu a s očními stíny a dvěma kérkami, netopýří batman a také s proměnlivými úspěchy sokol a další asi tři barevní igelitoví. ORI drak Aiko se spolu se svou početnou realizační partou velmi snažil - příští rok, tedy o 11. ročníku drakiády, to určitě více vychytáme.

Děkujeme všem zúčastněným za výdrž a za stoupavé výkony a popřejme si více větru do dračích vznášedel zase za rok!!!

FOTOGALERIE

 
 
 
 

V sobotu 6.11. se naši závodníci zúčastnili 1. kola Středočeského poháru v TZ. Získali 3 zlaté medaile - GRATULUJEME!

V kategorii nejmladších žákyň ji získala Zuzka Šebestová, v kategorii mladších žákyň Anička Círalová a v kategorii starších žáků Fanda Círal.

V kategorii mladších dorostenek získala Verča Herzogová stříbro, Ráďa Šebesta byl čtvrtý v kategorii starších žáků a Pavel Voříšek obsadil stejné místo v kategorii mladších dorostenců.

František Círal starší se mezi muži umístil na 6. místě.

Ještě jednou všem gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy a oddílu!

 

FOTOGALERIE

 
 
 
 

13.11. – 14.11. se uskutečnilo setkání členů bývalých a současných a našich kamarádů, příznivců a sympatizantů k 30. výročí vzniku oddílu „PRÁČATA“ RAPŠACH 1980 – 2010.

Program

- sobota 13.11. v 10.00 hodin: zahájení výstavky v prostorách školy a ve 14.00 hodin setkání bývalých a současných členů oddílu

- sobota 13.11. od 15.00 hodin: setkání bývalých žáků a žákyň, kteří ukončili povinnou školní docházku L. P. 1982

- neděle 14.11. od 10.00 hodin: pokračování výstavky  a v 16.00 hodin její ukončení

- pondělí 15.11. od 7.45 do 9.45 hodin:  výstavka otevřena pro děti z rapšašských škol.

Průřez životem našeho turistického oddílu byl zaměřen jak na jeho nevadnoucí minulost, tak i na jeho žhavou současnost a výhled do budoucna.

Dominantou setkání se stalo společné promítání multimediální prezentace v černobílém a barevném provedení, a to zejména tábora Klepákův mlýn a dalších oddílových akcí a také turistického závodu a letních turistických táborů, tedy toho, čím a kým jsme pyšnili a tím, na co a zejména na koho můžeme být oprávněně a zaslouženě hrdi.

Každý z návštěvníků si nad fotem zažloutlým v oddílových albech či digitalizovaným na interaktivní tabuli zavzpomínal na dobu svého bezstarostného dětství a malin nezralých.

Vystavili jsme upomínky na naše oddílové aktivity a významné artefakty z letních táborů. Představili jsme naše vítězná tažení v turistickém závodu (TZ) od místního kola až po mezinárodní setkání a zároveň i ty z nás, dětí a dospělých, kdož za našimi současnými úspěchy stojí.

Všichni přítomní měli možnost, a využily ji hlavně děti, vyzkoušet si svou paměť a znalosti při plnění úkolů a zadání testových otázek z následujících oblastí turistického závodu: startovali jsme kontrolou TT (turistické a topografické značky), následovala KPČ (kulturně poznávací činnost) a před cílem jsme zkoumali D (dřeviny), po nichž si každý zkontroloval správnost odpovědí, zaznamenaných v průkazu závodníka. Za snahu, píli a odhodlání byl pro každého připraven diplom.

Nabídli jsme všem přítomným, a bylo nás úctyhodných více než osmdesát, také propagační materiály představující náš oddíl, turistický závod a také CD-ROM kronik z Klepákova mlýna s bohatou fotogalerií.

Poděkovali jsme našim sponzorům za podporu, kterou různou formou a významnou měrou poskytují směrem k našim aktivitám a akcím!

Vyzvali jsme naše bývalé členy a členky k účasti na zorganizování 3. závodu Českého poháru TZ, který se uskuteční 4.6. 2011 u nás v Rapšachu – setkali jsme se s kladnou odezvou, za kterou děkujeme a zároveň uvítáme a těšíme se na další! A kdo by se chtěl aktivně zúčastnit jako závodník nebo závodnice, a posílit tak naši kategorii dorost a dospělí – tak vítej mezi námi!

Výstavu si prohlédla téměř stovka (přesně 97) lidiček.

 Děkujeme vám všem, kdo jste se zúčastnili

našeho setkání!!!

Děkujeme vám, našim sponzorům, za podporu, kterou nám poskytujete!!!

Děkujeme vám, kteří šíříte věhlas našeho oddílu v turistickém závodu!!!

Děkujeme vám všem, kteří se podílíte na činnosti TOM 2402 „Práčata“ Rapšach!!!

 

FOTOGALERIE

 
       

 

 

KDO VŠECHNO VIDĚL VÝSTAVU Z BÝVALÝCH I SOUČASNÝCH ČLENŮ?

(Za 30 let existence oddílu se v něm vystřídalo 311 členů)

Jména jsou řazena podle "služebních let"

Snětina Karel, Snětinová Marie, Svobodová Věra, Střítecký Jožan, Rottnerová Dáša, Ferenc Julek, Šetková Renda, Varholíková Romana, Kroniková Radka, Rottnerová Jana, Enšpiglová Lucka, Kroniková Stáňa, Machová Hela, Šikr Ondra, Rottnerová Lucka, Šikr Štěpán, Machová Jana, Snětinová Majka, Kratochvílová H., Strnadová Míša, Machová Helena. st., Nováková Anna, Šroubová Lucka, Kroniková Štěpka, Sládková Milča, Řehořová Jana, Martínková Madla, Kvapil Martin, Holubová Kačka, Marešová Lenka, Peterka Mirek, Řehořová Jitka, Razím Pepík, Kepková Jana, Kolář Miloš, Janda Radek, Marešová Evička, Pytel Honza, Střítecká Niki, Vávrová Pavča, Šikrová Janča, Macho David, Křížová Pavlína, Polák Radek, Voříšek Péťa, Babor Ruda, Kliment Míša, Macho Ondra, Gladics Péťa, Ferencová Niki, Ferencová Jana, Pytel Tadeáš, Círal Fanda, Kaňúr Pepa, Kořínek Honza, Kreklová Eliška, Mikudim Pepča, Šímová Kristýnka, Kováčová Hanička, Kubatová Simča, Círalová Anička, Homolková Liduška, Kříž Honzík, Machová Míša, Záhorovská Iva, Jindrová Áda, Ferenc Julek, Kocina Martin, Pšenička Vašek, Schicker Zbynďa, Schiendlová Just., Stumbauerová Viki, Záhorovská Anička, Machač Péťa, Demeter Matěj, Horník Tomáš, Kanděrová Míša, Mužík Míla, Oušková Magda, Richter Marek, Růžička Kryštof, Šebesta Radek, Šebestová Zuzka, Ferenc Ben, Střítecký Kuba, Ferenc Denis, Ivanov Dan, Arenbergerová Aneta, Janeček Adýs, Peterková Beruška, Šebesta Míra, Šebestová Petra

 

 
 
 

VÝPRAVA DO NOVOHRADSKÝCH HOR

SOBOTA 20. listopadu 2010

20.11. uspořádali naši Geokačeři pro všechny zasvěcené i nezasvěcené výpravu za poslední keškou letošní sezóny.
Měli jsme vyrazit v 9 hodin, ale věci se trochu zkomplikovaly. Začalo to Zuzankou, která si vzpomněla až na poslední chvíli, že pojede taky, pokračovalo to tím, že Šebestíci neměli nic k jídlu a v Suchdole byla fronta. Nakupovali tedy na Rapšachu, kde byla fronta ještě větší. Já jsem toho využil k tomu, že jsem doběhl domů vyměnit si Majdinu bundu, kterou jsem si omylem vzal, za svoji, zatímco Radka trpělivě čekala za Dvory na křižovatce.
Ale pak se vše vyřešilo, ve Dvorech jsme se opravdu potkali a vyjeli jsme přes Dobrou a Hojnou Vodu do Starých Hutí.
Tady nás přivítalo sluníčko a sníh. U mlýna jsme opustili auta a v nádherném počasí, kde se ve slunci jiskřící sníh prolínal s barvami podzimního listí, jsme došli k Mlýnskému rybníku, kde byla první keška.

 
  MLÝNSKÝ RYBNÍK
K vodní nádrži Novohradska, Mlýnský rybník se dostaneme nejlépe od Nových Hradu přes Horní Stropnici směrem na Dobrou Vodu a na Hojnou Vodu a směrem na Staré Hutě. Za nimi asi 0,5 km vlevo je odbočka k nádrži. U silnice je hospůdka a pod ní na západní hrázi rybníka je rekreační zařízení s ubytováním a hned pod ním písečná pláž. Zařízení bohužel je již delší dobu nevyužívané a znatelně chátrá. Východním směrem jsou obrovské lesní porosty až k hranici s Rakouskem, plné lesních a bývalých pohraničních silniček, vhodných pro turistiku i cykloturistiku. V rámci Schengenského prostoru je možné od 21.12.2007 navštěvovat rakouské sousedy v těchto lokalitách. Rybník je vhodný pro koupání ve své západní pasáži, a to pod rekreační ubytovnou. Je napájen Lužním potokem, jehož jedna větev napájí na nastavenou hloubku rybník, druhá teče pod ním dále směrem k říčce Černé, do níž se vlévá u Černého Údolí.
 
  Kešku našel Fanda, a pak začala zajímavá cesta cestou necestou, polem nepolem – přímo podle GPC Garmin ETrex Legend HC. Bohužel taky po kotníky ve sněhu, takže jsme měli brzy intenzivní pocit, že nám teče do bot...
Došli jsme až k přírodní rezervaci Hojnovodský prales. No, prales si představujeme jinak, ale bylo to docela zajímavé. Tady si GPSku vzala Zuzanka s Aničkou, a taky po chvíli našli kešku
HOJNOVODSKÝ PRALES A NAUČNÁ STEZKA
Národní přírodní památka, veden jako vzácný i na seznamu UNESCO. Jedna z nejstarších přírodních rezervací ve střední Evropě. Založen roku 1838 hrabětem Jiřím Buquoyem na svahu hory Vysoká (1.034m), 4 km od obce Hojná Voda. Dnes má rozlohu 8,56 ha a leží těsně na hranici s Rakouskem. Tvořen je pozůstatky přirozených smíšených lesních porostů s převahou přestárlých jedlí, buků, smrků a javoru klenu. Sám prales se neobnovuje, okolní porosty však pocházejí většinou z přirozené obnovy. Pralesovitý ráz utrpěl v průběhu obou světových válek, kdy byly nejsilnější jedle vytěženy na stavbu lodí. V současnosti je Hojnovodský prales přístupný, až k němu vede červená turistická značka místního turistického značení z Hojné Vody. Kolem pralesa byla vybudována naučná stezka. Její první část kopíruje tzv. Süsovu cestu (na kameni po pravé straně pamětní deska k 150. výročí vyhlášení rezervace (1838 - 1988)), z ní pak odbočuje, klesá a podél státní hranice se vrací zpět. Mimo jiné se například dozvíte, že přirozené obnově stárnoucího pralesa brání zejména myslivci uměle udržované a neúnosně vysoké stavy spárkaté zvěře, spásající mladý porost. V tomtéž roce jako Hojnovodský prales byl založen i Žofínský prales – rovněž hrabětem Buquoyem. Ten je však veřejnosti nepřístupný a před neblahým vlivem jelenu a srnců ho od roku 1991 chrání vysoký dřevěný plot.
 

 

Protože jsme byli celí mokří, vynechali jsme horu Vysokou, domluvili se, že se na ni podíváme na jaře, a vyrazili jsme zpátky k autům. Jenže kromě normálních cest nás ještě čekal pěkně mokrý průsek, kde nám nohy mizely v bahně a ve sněhu až po kotníky.
Ale stejně to bylo moc pěkné – díky všem!

Kája


Kdo všechno byl?
Anička, Fanda a Radka Círalovi, Pepča Mikudim, Ráďa Polák, Zuzanka a Ráďa Šebestovi a Majka a Kája Snětinovi.

 

FOTOGALERIE

 

       
   
     
   
 
 

 

20.12. náš TOM „Práčata“ zorganizoval pro všechny děti a jejich rodiče, kamarády a kamarádky, příznivce a příznivkyně od 17.00 hodin ve školní učebně Aj posezení na závěr roku a promítání DVD nejen z tábora. Sešlo se nás jen dvanáct, ale bylo to pěkné!

 Popřáli jsme si veselé Vánoce a šťastný nový rok!!!

 

 
 

 

30.12. od 10.00 hodin v tělocvičně školy zorganizoval náš turistický oddíl „Práčata“ již tradiční vánoční turnaj v líném tenise.

Sešlo se nás 24 hráčů a 4 diváci.

Vítězi se stali Zuzanka a Míra Šebestovi!

 

FOTOGALERIE

 

VÝSLEDKY

 

 
 

 

31.12. jsme se vypravili lyžovat do Karlstiftu v Rakousku. Bylo nás sice jen šest, ale moc jsme si to užili!

Téměř prázdná sjezdovka, občas sluníčko, žádná velká zima...

TAK AŤ JE TAKOVÝ CELÝ PŘÍŠTÍ ROK!!!